[H-verkko] Arvosteltavaksi: Koalan ja Oppian syksyn 2021 teoksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Syys 13 13:34:32 EEST 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Koala
Jyrki Laukkanen: Valmet Vinka & Redrigo
Kotimainen Valmet L-70 Vinka tuli Ilmavoimien käyttöön vuonna 1980 korvaten Safirin alkeiskoulukoneena. Vinkan kehitystyö 1970-luvun lopulla kesti viisi vuotta, mutta lopputuloksena oli yli 40 vuoden käytössä kestäväksi ja käyttökelpoiseksi osoittautunut alkeiskoulukone. Sillä sai Ilmavoimissa alkeis- ja peruslentokoulutuksen useampi ohjaaja kuin millään muulla Ilmavoimien konetyypillä.

Valmetin omana projektina koulukoneeksi kehittämä L-90 TP Redigo myytiin Ilmavoimille yhteyskoneeksi tehtaan vientiponnistelujen tukemiseksi vuonna 1989. Alkuvaikeuksien ja seitsemän vuoden kehittelytyön tuloksena Redigo saatiin lentokelpoiseksi. Ilmavoimissa se aluksi täydensi ja sitten korvasi Piper Arrow -koneita luotettavana nopeana yhteyskoneena 22 vuotta vuosina 1992–2013.

Insinöörieverstiluutnantti Jyrki Laukkasella oli ammatillisesti harvinainen tilaisuus toimia Ilmavoimien puolelta projektikoelentäjänä sekä Vinkan että Redigon kehittelyssä ja tyyppihyväksynnässä. Lentokokemusta Vinkalla kertyi yli 2 000 ja Redigolla yli 1 000 tuntia.

Max Thimming: Yön saalistaja – Yöhävittäjälentäjä Wolfhang Thimming (suom. Raimo Malkamäki)
Vasta perustettuihin Saksan ilmavoimiin vuonna 1935 liittynyt Wolfgang Thimmig oli jo kokenut lentäjä sodan syttyessä. Hän lensi ensimmäisen sotalentonsa Puolan yllä 1. syyskuuta 1939 Messerschmitt Bf 110 -raskashävittäjän ohjaajana. Ilmavoittotilinsä hän avasi Ranskan sotaretkellä toukokuussa 1940, jota seurasi pian siirto vasta perustettuun yöhävittäjärykmenttiin. Thimmig oli mukana kehittämässä yötorjuntaa ja lukeutuu ensimmäisiin yöhävittäjä-ässiin. Hän saavutti kaikkiaan 24 ilmavoittoa, yleni lopulta rykmentinkomentajaksi ja palveli keskeytyksettä rintamayksiköissä sodan päättymiseen asti. Wolfgang Thimmig liittyi Saksan uusiin ilmavoimiin vuonna 1956 ja toimi muun muassa sotilasattaseana Ruotsissa.

Kirjan on kirjoittanut Wolfgangin pojanpoika Max Thimmig. Hänellä oli käytössään isoisänsä ainutlaatuinen aineisto: tarinoita, muistiinpanoja, lentopäiväkirjat ja valokuva-albumit. Hän on käyttänyt samaa kirjoitustyyliä kuin isoisänsä ja se tuo tekstiin hyvän aitouden tunteen.

Tekstiä täydentävät monet ennen julkaisemattomat valokuvat ja Jim Laurierin hienot väriprofiilipiirrokset.
Kari Stenman: Punaiset pirut – lentolaivue 48 sodassa
Jukka Piipponen: Hasse Wind – Taistelunhaluinen hävittäjä-ässä

Oppian

Tuomas Kilpi (toim.): Kirjastot ja kaupallisuus
Yleiset kirjastot ovat harvoja julkisia tiloja, jotka ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Mutta suurin osa kirjastojen tarjoamasta aineistosta on kaupallisten yritysten tuottamaa. Ovatko kirjastot vastavoima markkinoiden mahdille, vai yksi suuryritysten markkinointi- ja levityskanava? Tässä keskustelukirjassa pureudutaan kirjastojen ja kaupallisuuden problematiikkaan monesta eri näkökulmasta. Kirjoittajien joukossa on useita kirjastoammattilaisia, mutta myös kirja- ja kulttuurialojen vaikuttajia

Uno Harva: Sammon ryöstö
Sammon arvoitus on suomalaisen kansaperinteen suurin mysteeri. Mikä Sampo oikein oli? Onko Sammosta ja sen ryöstöstä kertovilla taruilla historiallista pohjaa? Kuinka suomalaiset samporunot liittyvät muiden maiden suullisiin perinteisiin? Uskontotieteen uranuurtaja, professori Uno Harva perehtyy Sammon ryöstö -kirjassaan erilaisiin tulkintoihin ja perustelee oman näkemyksensä Sammon luonteesta.

Markku Soikkeli: Pakollisesti lapselliset
Miksi ihmiset hankkivat lapsia? Onko lisääntymisen taustalla aina oma, aidosti vapaa valinta vai myös ulkoa tuleva painostus ja vallankäyttö? Täytyykö miehen olla isä ollakseen kelvollinen yhteiskunnan jäsen? Mitä tapahtuu parisuhteessa, jossa vain toinen osapuoli haluaa lapsen? Markku Soikkelin kirja Pakollisesti lapselliset tuo aivan uuden, kriittisen näkökulman suomalaiseen keskusteluun perheistä, lapsista ja miehistä. ”Kukaan ei ase kädessä uhannut minua lapsen hankkimiseen, mutta elämäntilanne, jossa oli valittava parisuhteen jatkuminen tai särkyminen, ei jättänyt valinnanvaraa.”

Arantxa Quiñones & Satoshi Nakamoto: Bitcoin ja monero. Kryptovaluuttojen kuninkaat
Bitcoin on maailman tunnetuin ja arvoikkain kryptovaluutta, jonka arvo on noussut huimiin sfääreihin. Mutta mitä kryptovaluutat oikein ovat, mihin niiden arvo perustuu ja kuinka niitä käytetään? Miksi yksityisyyden ja tietoturvan varaan rakennettu monero on monien mielestä tulevaisuuden tärkein kryptovaluutta? Bitcoin ja monero – Kryptovaluuttojen kuninkaat on kattava katsaus kuumaan aiheeseen. Arantxa Quiñones on kryptovaluuttoihin perehtynyt tietokirjailija ja toimittaja. Satoshi Nakamoto on bitcoinin alkuperäinen kehittäjä ja liikkeellelaskija.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210913/79538fd4/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko