[H-verkko] Artikkelipyyntö: Esitelmäkutsu: ”Historia, uskonto ja tutkimusetiikka”

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Su toukokuu 16 13:12:53 EEST 2021


Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö: 
--------------------------------------------
Esitelmäkutsu: ”Historia, uskonto ja tutkimusetiikka”
--------------------------------------------
Esitelmäkutsu: Historia, uskonto ja tutkimusetiikka

Kutsumme ystävällisesti esitelmäehdotuksia vuoden 2021 Kirkkohistorian päivään, joka järjestetään perjantaina 3.12.2021 Tieteiden talon väistötiloissa, Kauppakorkeakoulun vanhassa talossa (Runeberginkatu 14-16). Tilaisuudella juhlistetaan myös Suomen kirkkohistoriallisen seuran 130-vuotista taivalta, ja se sisältää päivän lopuksi kierroksen Kansallismuseon uudistetussa perusnäyttelyssä.

Käytännössä jokainen historiaa tutkiva tekee, tiedostaen tai tiedostamattaan, tutkimuseettisiä ratkaisuja valitessaan aihettaan, lähdeaineistoaan ja kirjoittaessaan tuloksia auki. Tutkimusetiikkaa onkin tarkasteltu historiatieteiden kentällä erityisesti kansainvälisesti, mutta myös kotimaassa. Erityisesti kristinuskon historian tutkimukseen liittyvää tutkimuseettistä keskustelua on käyty Suomessa kuitenkin toistaiseksi vasta vähän, vaikka kirkkojen, uskonnollisten perinteiden, käytäntöjen tai toimijoiden historiaa tutkittaessa liikutaan erityistä sensitiivisyyttä vaativalla alueella. Vuoden 2021 Kirkkohistorian päivä haluaa osaltaan avata näkökulmia ja herätellä keskustelua tutkimusetiikasta kristinuskon historian tutkimuksessa.

Mahdollisia aihepiirejä ovat esimerkiksi:

 	Tutkimuskohteen ja menneisyyden kunnioittamisen kysymykset
 	Lähdetyöskentelyn, erityisesti lähteiden valinnan etiikka
 	Historiallisten dokumenttien kääntämisen etiikka
 	Arkistotyöskentely ja tietosuoja
 	Digitalisaation mahdollisuudet ja haasteet tutkimuseettisestä perspektiivistä
 	Avoin julkaiseminen
 	Oman position määritteleminen tutkimustyössä (esim. uskonnollinen viitekehys, poliittiset yhteydet, sukupuoli jne.)

Toivomme maksimissaan 200 sanan mittaista abstraktia esitelmäehdotuksista 15.8.2021 mennessä SKHS:n sihteerin sähköpostiosoitteeseen (info at skhs.fi). Merkitse viestikenttään otsikoksi ‘Kirkkohistorian päivän esitelmäehdotus’.

Ehdotuksesta tulee käydä lyhyen sisältökuvauksen lisäksi ilmi esitelmän otsikko, esitelmän pitäjän nimi, affiliaatio ja yhteystiedot. Esitelmien kesto on 20 min + 10 min keskustelua. Esitelmän kielenä voi olla suomi, ruotsi tai englanti. Seminaarin pohjalta valituista esityksistä on tarkoitus toimittaa artikkelikokoelma.

Tiedotamme hyväksytyistä esitelmistä 31.8.2021 mennessä.
--------------------------------------------
Lisätietoja:
info at skhs.fi
http://www.skhs.fi

Ilmoitus vanhenee: 16.8.2021

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/esitelmakutsu-historia-uskonto-ja-tutkimusetiikka/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricolaLisätietoja postituslistasta H-verkko