[H-verkko] Arvosteltavaksi: niin & näin ja Kirjapajan kevään 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Maalis 31 11:30:58 EEST 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
niin & näin kevään 2021 kirjoja

Pelko ja vapaus
Kohti uudenlaista liberalismia
Jan-Werner Müller

Liberalismi on huonossa huudossa. Sitä syytetään perinteiden polkemisesta, paikallisuuden hävittämisestä, kahleettomasta voitontavoittelusta ja ylikansallisen eliitin suosimisesta. Mutta vaikka liberalismissa olisikin kritisoitavaa, Jan-Werner Müller näyttää, että nykyisen antiliberalismin alle piiloutuu synkempiä suuntauksia: liberalismin vastustamisen varjolla nakerretaan demokratiaa, rapautetaan oikeusvaltiota ja runnellaan moniarvoisuutta. Liberalismi ei nimittäin olekaan sellainen kaiken pahan alku ja juuri kuin sen vastustajat antavat ymmärtää.

Jan-Werner Müller (s. 1970) on saksalainen Princetonin yliopiston professorina työskentelevä politiikantutkija, jonka tuotannosta niin & näin -kirjat on aiemmin julkaissut teoksen Mitä on populismi? (2017)
***
Maailmanhenki Pohjolassa
Snellman, Hegel ja hegeliläiset
Lauri Kallio

Johan Vilhelm Snellman (1806–1881) tunnetaan valtiomiehenä, sanomalehtimiehenä ja kansallisena herättäjänä, mutta hänen filosofiansa on usein jäänyt hänen yhteiskunnallisen vaikutuksensa varjoon.

Maailmanhenki Pohjolassa piirtää yleiskuvan Snellmanin ja hänen esikuvansa G. W. F. Hegelin (1770–1831) filosofiasta. Se toimii johdantoteoksena heidän ajatteluunsa ja kertoo samalla 1800-luvun Suomen henkisen elämän kansainvälisyydestä. Maailmanhenki Pohjolassa selittää, miten Snellman Hegelin ajattelua käytti ja tulkitsi, ja korostaa, millaisissa asioissa Snellman teki pesäeron sekä Hegeliin että maineikkaisiin hegeliläisiin kuten Ludwig Feuerbachiin ja David Friedrich Straussiin. Maailmanhenki Pohjolassa on perusteos suomalaisesta filosofiasta ja Suomen kulttuurihistoriasta kiinnostuneille.

Kirjapaja kevään 2021 kirjoja


Dialogi pelastaa maailman ja muita oivalluksia käymistäni keskusteluista
Arikka, Laura

Tämä kirja kertoo hyvästä ja toimivasta tavasta keskustella, olipa kyseessä kahdenvälinen jutustelu, tuloksiin tähtäävä neuvottelu tai rakentava ryhmäkeskustelu. Hyvää dialogia tarvitaan perheen kesken, harrastusporukassa, työpaikalla, vapaaehtoistyössä ja hallintohommissa.

Teos johdattaa aiheeseen rennolla ja mukaansatempaavalla otteella. Kuunteleva, kunnioittava ja kannustava keskustelu avartaa ajatuksia, antaa uusia oivalluksia, auttaa ymmärtämään toista, luo ryhmähenkeä ja opettaa tarttumaan vaikeisiinkin aiheisiin. Mitä muuta voisi enää toivoa? Dialogissa on voimaa!
***
Yhteyden rakentajat — Kohti kaikille avointa kirkkoa
Raittila, Kaisa

Nuorisotyöntekijä irtisanotaan virastaan, piispa ei vastaa kirjeisiin, ehtoollinen evätään, arkkipiispaa syytetään harhaoppisuudesta. Kirkon historia toistaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjiviä rakenteita ja tapahtumia. Niiden vastapainona vähemmistöt rakentavat sinnikkäästi kotipaikkaansa kirkkoon, heidän puolustajansa perustavat solidaarisuusliikkeen ja sateenkaaripareja vihitään kristilliseen avioliittoon.
Kaisa Raittila kulkee kirkon kulisseissa ja dokumentoi yhdenvertaisuuden esitaistelijoiden kokemuksen ja näkökulman. Kirjan runsas haastatteluaineisto ja tarkka perehtyminen viiden vuosikymmenen tapahtumien taustoihin kertovat muutoksesta, joka etenee hitaasti mutta vääjäämättä kohti kaikille avointa kirkkoa. Kun ymmärrys ihmisestä avartuu, erilaisuus lakkaa olemasta uhka.

***
Kaikki kotona — Kun korona mullisti maailmamme
Halme-Tuomisaari, Miia

Koronapandemian myötä tuntematon ja epävarma vyöryivät elämäämme. Tuttu arki katkesi, ja tuntui, että kaikki on poikkeuksellista. Käynti lähikaupassakin oli yhtäkkiä vaarallista.

Korona on ollut pakkopysähdys, mutta poikkeusjaksona se on tarjonnut myös peilin sille, mitä pidämme elämässämme normaalina. Mitä korona-aika kertoo meille itsestämme, maailmasta tai käsityksistämme hyvästä, mielekkäästä elämästä? Voiko arki joskus jatkua kuin mitään ei olisi tapahtunut? Onko sen syytäkään jatkua kuin mitään ei olisi tapahtunut?

Antropologi Miia Halme-Tuomisaaren Kaikki kotona on tarkkanäköisen tutkijan, havainnoijan ja kanssakokijan teos elämästämme maailmassa, jota korona järisytti.

***
La mia Italia — Ihana, mahdoton Italiani
Salovaara, Sirkku

Italia on auringon paistetta, herkullista ruokaa, ikiaikaista kulttuuria, nautinnollista la dolce vitaa - kyllä, ja paljon muuta.
Firenzessä yli kolme vuosikymmentä asuneen Sirkku Salovaaran teos kutsuu mukaan italialaiseen elämänmenoon, jossa vannotaan yksilöllisyyden nimiin ja ollaan silti Tutti insieme, Kaikki yhdessä!
Italia on maa, mutta onko se myös mielentila? Hermoja yhä välillä koetteleva arjen kaaos ja huimaava historia, ystävät ja yllättävät kohtaamiset, italian kieli, merenrannoille pakenevat kesälomalaiset, mehukkaat sitruunat ja mykistävän maukkaat oliivit, maineikkaat kaupungit ja syrjäseutujen pienet kylät - kaikki ne kuuluvat Sirkku Salovaaran Italiaan.
La mia Italia on elämänmakuinen lukuelämys Italian ystäville. Se vie matkalle maahan, josta Verdi totesi: ”Sinä saat vaikka maailmankaikkeuden, kunhan minä saan Italian.”
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>





-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210331/30416dee/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko