[H-verkko] Arvosteltvaksi: Oppian vuoden 2020 ja kevään 2021 kirjoja
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Ma Helmi 22 11:24:45 EET 2021
Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Oppian vuoden 2020 ja kevään 2021 kirjoja
Joseph A. Tainter, Kuinka yhteiskunnat romahtavat
Kuinka yhteiskunnat romahtavat -kirjassa antropologi, professori Joseph A. Tainter tutkii useita historiallisia yhteiskuntia, jotka ovat päätyneet romahdukseen. Erityisen tarkastelun kohteena ovat Länsi-Rooman valtakunta, klassinen mayakulttuuri ja Chaco Canyonin puebloyhteiskunta.
Löytyykö tuhojen taustalta yhteisiä, yleispäteviä tekijöitä, joilla on merkitystä myös nykymaailmassa? Voiko romahdus olla jopa tarkoituksenmukainen ratkaisu? Tainter yhdistää arkeologiaa, antropologiaa sekä yhteiskunta- ja taloustiedettä selittääkseen monenlaisten yhteiskuntien romahdusta.
Suomenkielistä julkaisua varten professori Tainter on kirjoittanut uuden esipuheen, jossa hän esittelee tuoreimpia tutkimushankkeitaan. Teoksen on suomentanut Markus Lång.
***
Mika Lamminpää, Siltoja. Opettajan koronapäiväkirja.
Maaliskuu 2020: uusi koronavirus leviää Suomeen. Yhteiskunta on uuden ja oudon tilanteen edessä. Miten opettajat ja opiskelijat selviävät, kun kaikkien on siirryttävä äkkiä etäopetukseen? Kuka sairastuu koronaan ja ketkä kantavat virusta tietämättään?
Mika Lamminpää on turkulainen opettaja ja kirjailija. Oppian on aiemmin julkaissut hänen romaaninsa Mies joka putosi jaloilleen.
***
Laura Tasa, Teatteri selkokielellä
Teatteri selkokielellä on ensimmäinen selkosuomeksi kirjoitettu tietokirja teatterista. Kirja kertoo olennaisen näyttämötaiteesta: mitä teatterissa tapahtuu, kuinka teatteria voi harrastaa ja mitä teatterin ammattilaiset oikein tekevät työkseen.
***
David Hagan, Joe Biden mies vallan huipulta
Joe Biden: mies vallan huipulta on ensimmäinen suomenkielinen Joseph Bidenin elämäkerta. USA:n 46. presidentin pitkälle uralle mahtuu monia vaiheita, niin suuria voittoja kuin katkeria vastoinkäymisiäkin.
Tiesitkö, että Joe Biden on menettänyt vaimonsa, tyttärensä ja poikansa – sekä saanut viimeisen voitelun?
David Hagan selvittää teoksessaan merkittävän amerikkalaisen valtiomiehen elämän kipupisteet ja kohokohdat sekä politiikan että yksityiselämän saralla.
***
Heidi Nummi, Etelän ääniä. Vastarinnan ja toivon jäljillä Etelä-Amerikassa
Mitä Boliviassa tapahtuu, kun maan toiseksi suurin järvi katoaa? Millaista on brasilialaisten homomiesten eräkirjallisuus? Kuinka Paraguayn alkuperäiskansat kärsivät länsimaiden lihansyönnistä? Etelä-Amerikka on ristiriitainen, dynaaminen ja monimuotoinen manner. Heidi Nummen kirjan keskiössä ovat ihmiset, joita tekijä on kohdannut suurkaupunkien faveloissa, syrjäisissä vuoristokylissä ja vehreissä metsissä. Äänessä ovat alkuperäiskansojen edustajat, hiv-positiiviset, homot, lesbot sekä inter- ja transsukupuoliset, samoin kuin pakolaiset ja naisten liike. Teos käsittelee myös Etelä-Amerikan uhatuinta ekosysteemiä, jonka suojissa yhä elää piilossa pysytelleitä heimoja. Nummi tarkastelee kriittisesti kehitysuskon vaikutusta ympäristöön ja alkuperäiskansojen elämään, naisten rooliin ja mahdollisuuksiin. Kirja nostaa esiin ihmiset ja tarinat, joiden varassa on maanosan ja maailman tulevaisuus.
***
Markku Soikkeli, Maailmoja rakentamassa: tyyliopas kauhun, scifin ja fantasian kirjoittamiseen
Markku Soikkelin teos Maailmoja rakentamassa: tyyliopas kauhun, scifin ja fantasian kirjoittamiseen on ensimmäinen kotimainen harrastajakirjoittajille tarkoitettu opaskirja, joka keskittyy näiden kolmen lajityypin erityispiirteisiin.
Oppaan lukuisat harjoitukset auttavat kirjoittajaa terästämään tyyliään ja kokeilemaan vaihtoehtoisia näkökulmia uusien maailmojen luomiseksi.
***
Miriam Calleja, Korona. Virus joka mullisti maailman.
Ensimmäinen suomenkielinen tietokirja uudesta koronaviruksesta. Teos perehtyy pandemian kehitykseen, viruksen leviämiseen ja maailmanlaajuiseen taisteluun tautia vastaan. Miriam Callejan kirja on kattava ja tuore tietopaketti vaarallisesta viruksesta, mutta tekijä tutkii myös pandemian yhteiskunnallisia vaikutuksia ja mahdollisuuksiamme varautua uusiin, vielä vaarallisempiin uhkiin.
***
Juri Nummelin, Kuoleman usvaa ja pimeyttä. Suomalaisen kauhukirjallisuuden historia
Kuoleman usvaa ja pimeyttä on ensimmäinen tietokirja, joka pureutuu kattavasti suomalaisen kauhukirjallisuuden historiaan. Jo Zacharias Topelius oli omana aikanaan merkittävä kauhukirjailija, mutta myös Aleksis Kiven, Mika Waltarin ja Aino Kallaksen tuotannosta löytyy kauhua. Juri Nummelin selvittää teoksessaan kotimaisen kauhun moninaiset vaiheet. Kauhugenreen mahtuu niin viihdelukemistoja kuin taiteellisesti kunnianhimoisia ja kokeilevia teoksiakin. Kirja nostaa myös esiin monia marginaaliin jääneitä kotimaisen kauhun tekijöitä eri vuosikymmeniltä. Teos on painava lisäys kotimaiseen kirjallisuushistoriaan ja olennaista luettavaa kaikille suomalaisesta kirjallisuudesta ja kauhusta kiinnostuneille.
***
Nikola Tesla, Elämän keksinnöt
Nikola Tesla (1856 – 1943) oli kahden viime vuosisadan merkittävimpiä keksijöitä. Elämäni keksinnöt on Teslan omaelämäkerta, jossa hän kuvailee laajasti lapsuuttaan, nuoruuttaan ja työskentelytapojaan – sekä tietysti mullistavia keksintöjään. Teslan visiot itseään ohjaavista autoista, maailmanlaajuisesta langattomasta viestintäverkosta tai kauko-ohjattavista lentokoneista ovat jo valtavirtaa. Maailma, jossa elämme, muistuttaakin päivä päivältä enemmän Teslan ennustamaa todellisuutta. Omista seikkailuistaan ja kyvyistään Tesla kertoo lennokkaasti. Onko kyse keksijän elämästä vai keksitystä elämästä?
***
Nellie Bly. Kymmenen päivää mielisairaalassa
Nellie Bly oli ensimmäisiä tutkivia journalisteja. Kymmenen päivää mielisairaalassa on Blyn selvitys siitä, kuinka mielenterveyden ongelmia hoidettiin 1800-lopun New Yorkissa. Reportaasiaan varten Bly kirjautui potilaana pahamaineiseen naisten mielisairaalaan, jonka lääkärit ja hoitajat eivät tienneet hänen olevan toimittaja. Blyn paljastukset johtivat merkittäviin uudistuksiin ja muutoksiin mielenterveyden hoidossa. Teos on merkkipaalu sekä tutkivan journalismin historiassa että mielenterveyden hoidossa ja sen kehityksessä.
***
Smedley Butler, Sota on suuri huijaus
Kun sotilas sanoo sodan olevan suuri huijaus, häntä on syytä kuunnella. Kun kyseinen sotilas on merijalkaväen kenraali, häntä on syytä kuunnella erityisen tarkasti. Sota on suuri huijaus -teoksessa yksi USA:n historian palkituimmista veteraaneista, kenraali Smedley Butler kertoo oman näkemyksensä sodasta voitontavoittelun, keinottelun ja pääomien kasaantumisen välineenä.
***
Amelia Earhart, Rakastan lentämistä
Rakastan lentämistä on Amelia Earhartin omaelämäkerta, jossa hän käy läpi uransa vaiheita ja ennätyksiä rikkoneita lentojaan. Earhart kertoo naislentäjiin kohdistuneista ennakkoluuloista ja siitä, millaisia esteitä hänen piti ylittää päästäkseen toteuttamaan unelmansa. Lisäksi Earhart kertoo kirjassa toisista, vähemmän tunnetuista varhaisista naislentäjistä ja heidän saavutuksistaan.
***
Virginia Woolf, Nuolen sinua hellästi. Kirjeitä 1900-1909
Nuolen sinua hellästi on ensimmäinen suomennettu valikoima Virginia Woolfin kirjeitä. Teos sisältää Woolfin kirjeitä ystäville, perheenjäsenille ja rakastetuille 1900-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Kirjeenvaihto avaa uusia näkymiä länsimaisen kirjallisuuden suurimpiin klassikkoihin kuuluvan Woolfin elämään ja tuotantoon.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210222/c6b98541/attachment-0001.html>
Lisätietoja postituslistasta H-verkko