[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen kevään 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Helmi 15 18:27:07 EET 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Tammi kevään 2021 kirjoja

LEIF SUNDSTRÖM
Rajaton valta
Modernin ajan diktaattorit Hitleristä Kim Jong-uniin
Mikä tekee diktaattorin?

Hitler, Stalin, Mussolini, Idi Amin, Saddam Hussein, Mao, Pol Pot, Kim Jong-un… lukuisia muita unohtamatta. Kirja esittelee merkittävimmät diktaattorit viimeisen sadan vuoden ajalta ja vie lukijan erikoiseen ja omalaatuiseen maailmaan, johon verrattuna monet kuvitteelliset tarinat kalpenevat.
Kaikista ei ole diktaattoreiksi, he ovat poikkeusyksilöitä ja tietävät sen erittäin hyvin. Diktaattorit ovat oma ihmislajinsa, joka on muokannut maailmaa suunnattomasti. He ovat moniulotteisia persoonia, joiden toimia on vaikea ennakoida. Eikä heidän aikansa ole vieläkään ohi.
Ei ole olemassa kaavaa, jolla diktatuuri syntyy, eikä sääntöä, miten diktaattori elää ja kuolee. Tarinat ovat erilaisia, mutta niiden taustalta hahmottuu yhteisiä piirteitä, joihin pureutumalla kirja kertoo, mitä diktatuuri on, mistä se kumpuaa ja mikä sitä pitää yllä.
***
PÄIVI LAITINEN
Outojen otusten jäljillä

Tutkimusretkiä lumimiesten, vesihirviöiden ja muiden merkillisten olentojen maailmaan
Kun hirviölle antaa pikkusormen, se vie yleensä koko käden
Maailman kaikissa kolkissa on tehty havaintoja merkillisistä otuksista. Ne ovat houkutelleet peräänsä myös etsijöitä – eikä etsintä ole vieläkään päättynyt.
Skotlannin Loch Ness -järvessä polskii järvihirviö Nessie. Himalajalla möyryää lumimies ja Pohjois-Amerikan metsissä Isojalka. Myös Suomessa on omat oudot otuksensa: Taivalkosken Loukusanjärvellä monet kyläläiset näkivät 1950-luvulla merkillisen uiskentelijan, ”veen mörön”, ja onpa samanlaisia järvihirviöitä tavattu muuallakin.
Merkilliset olennot ovat myös houkutelleet uteliaita seikkailuihin toden ja tarun rajamaille. Niiden kintereillä ovat kulkeneet niin miljonäärit, kuuluisat vuorikiipeilijät, seikkailunhaluiset toimittajat kuin tavalliset hirviöintoilijatkin.
***
MARKKU HENRIKSSON
Tähtilipun maa

Yhdysvaltain alueen historia
Yhdysvaltain historia yksissä kansissa

Kattava perusteos kertoo Yhdysvaltain alueen historian aina varhaisista intiaanikulttuureista vuoden 2020 presidentinvaaleihin asti.
Mistä saapuivat Pohjois-Amerikan ensimmäiset asukkaat? Kuka järjesti Bostonin teekutsut? Miten saivat alkunsa kiitospäivä ja vappu? Entä miksi Donald Trumpista tuli Yhdysvaltain presidentti? Näihin ja lukemattomiin muihin kysymyksiin vastaa Markku Henrikssonin Tähtilipun maa. Teoksen laajaan aihevalikoimaan kuuluvat niin ihmisten tulo nykyisen Yhdysvaltain alueelle, eurooppalaisten sinne suuntaamat rosvo- ja löytöretket, siirtokuntien perustaminen, Yhdysvaltain vallankumous ja valtiojärjestelmä, läntinen ekspansio, sisällissota ja sen laulut, Yhdysvaltain voimakas taloudellinen kasvu ja 1930-luvun lamakausi, kylmä sota, kansalaisoikeusliike kuin pilvenpiirtäjäarkkitehtuurikin. Kirjan painopiste on Yhdysvaltain poliittisessa historiassa, mutta se sisältää runsaasti myös kulttuurihistoriallista aineistoa sekä luonnonhistoriaa.Monipuolisesti kuvitettu teos on tarkoitettu kaikille Yhdysvalloista kiinnostuneille ja soveltuu myös erinomaisesti alan oppikirjaksi.
***
SAARA TURUNEN (TOIM.)
Suurteoksia
Aikamme suurimmat klassikot. Kirjallisuushistorian merkkiteokset. Mitä ne ovat?

Millä perusteella ne ovat tulleet valituiksi? Onko kaanon muuttumaton, kiveen hakattu? Onko meidän hyväksyttävä, että joku on valinnut puolestamme ne teokset, jotka meidän tulisi lukea, että voisimme kutsua itseämme sivistyneiksi?
Tässä antologiassa 20 suomalaista kirjailijaa esittelee merkkiteoksensa, romaanin tai runokokoelman, joka on muuttanut heitä jollain tapaa ihmisinä ja kirjailijoina. Suurteoksia on kirjailijoidensa ja heidän valitsemiensa teosten summa. Se ei ole kirja naiskirjallisuudesta eikä kirjailijanaisista, se on kirja kirjallisuudesta, kielestä, kohtauksista, tunnelmista, sävyistä, henkilöhahmoista, vartaloista, työstä, rakkaudesta, muistoista, syntymästä ja kuolemasta.
Mukana antologiassa ovat Nura Farah, Koko Hubara, Katriina Huttunen, Helmi Kekkonen, Malin Kivelä, Anna Kortelainen, Essi Kummu, Sirpa Kähkönen, Merete Mazzarella, Meiju Niskala, Aura Nurmi, Ranya Paasonen, Riikka Pelo, Pirkko Saisio, Milja Sarkola, Helena Sinervo, Astrid Swan, Tiina Katriina Tikkanen, Saara Turunen ja Aino Vähäpesola
***
SELMA VAN DE PERRE
Nimeni on Selma
Juutalaisen vastarintataistelijan muistelmat
Uskomaton selviytymistarina

Natsivallan alla eläneen juutalaisnaisen tie johti vastarintaliikkeeseen ja lopulta keskitysleireille. Nyt 75 vuotta sodan päättymisen jälkeen hän kertoo pelastumisestaan, johon vaadittiin rohkeutta, kekseliäisyyttä ja välillä myös puhdasta onnea.
Kun toinen maailmansota syttyi, hän oli 17-vuotias. Pian hänen juutalaisuudestaan, jolla ei siihen asti ollut ollut Alankomaissa merkitystä, tuli elämän ja kuoleman kysymys.
Onnistuttuaan välttämään työleirin, jolle hänet oli määrätty vuonna 1942, nuori nainen liittyi vastarintaliikkeeseen. Hän väärensi ja kuljetti asiakirjoja ympäri Alankomaita salanimellä Margareta van der Kuit. ”Marga” pystyi pitkään pakenemaan natseja, kunnes heinäkuussa 1944 hänet annettiin ilmi ja vietiin Vughtin keskitysleirin kautta Saksaan Ravensbrückiin. Toisin kuin vanhempansa ja sisarensa Clara, hän selvisi leirien kauhuista hengissä.
Missään vaiheessa kukaan ei tiennyt, että hän on juutalainen, saati hänen oikeaa nimeään. Vasta sodan jälkeen hän uskalsi sanoa sen ääneen: nimeni on Selma.
***
PIRKKO KOTIRINTA
Hilma af Klintin arvoitus
Taiteilija henkien, tieteen ja luonnon maailmassa
Taiteilija, joka eli aikaansa edellä

Abstraktin taiteen pioneerin kiehtova elämäkerta tempaa mukaansa sadan vuoden takaisiin esoteerisiin virtauksiin, teosofien ja antroposofien maailmaan.

Ruotsalaisen Hilma af Klintin ihmeelliset teokset saivat Guggenheimin museossa New Yorkissa syksyllä 2018 avautuneessa näyttelyssä ennätysyleisön ja vuolaat kehut kriitikoilta. Naisryhmän spiritualististen istuntojen inspiroima Hilma af Klint maalasi abstrakteja teoksia jo vuodesta 1906 lähtien, vuosia ennen alan pioneerina pidettyä Wassily Kandinskya. Miksi yli sata vuotta sitten tehdyt maalaukset koskettavat juuri nyt ja leviävät sosiaalisessa mediassa? Mikä on niiden sanoma aikamme ihmisille?Ratkoessaan Hilma af Klintin arvoitusta Kotirinta on tutustunut laajaan arkistomateriaaliin ja löytänyt uutta tietoa sekä haastatellut lukuisia af Klintin taiteeseen ja elämään perehtyneitä henkilöitä. Maailmanmenestyksen juuret juontavat yllättäen Suomen Turkuun. Pelkästään teosten säilyminen on ollut monien uskomattomien sattumien summa.
***
TOMMI SAARELA
Pave Maijanen - Elämän nälkä
Pave Maijanen omin sanoin

Ikonisen lauluntekijän elämäntyön summa ja aikakauden värikäs kuvaus.
Pave Maijasen ura suomalaisessa musiikkielämässä hakee vertaistaan. Rakastetun ja kollegoidensa arvostaman muusikon suosio räjähti pilviin 1980-luvun puolivälissä hittien, kuten ”Pidä huolta” ja ”Lähtisitkö”, myötä. Sittemmin huipulta pudottiin myös alas ja lujaa.

Maijanen on sukupolvensa suurten suomalaisten populaarimusiikin nimien joukossa ainoita, jonka tarinaa ei ole vielä kerrottu. Kaikki vuosikymmenet yksityiselämäänsä julkisuudelta tiukasti varjellut Pave raottaa nyt muistelmissaan aiheita, joista hän on tähän saakka halunnut vaieta. Kirjassa avataan niin Paven elämänkatsomusta kuin savuisia, hämäriä vuosia Royals-yhtyeessä kitaralegenda Albert Järvisen aisaparina ja tuottajanroolia useiden huippuartistien, kuten Dingon, Wigwamin ja Hurriganesin, taustalla.
***
LILLY KORPIOLA, PETRO POUTANEN
Korona ja digitaalinen riskiyhteiskunta
Merkittävä tietokirja koronan yhteiskunnallisista vaikutuksista

Koronakriisin lopulliset vaikutukset eivät ole vielä nähtävissä. Se kuitenkin tiedetään, että maailma on muuttunut perusteellisesti.
Sosiologi Ulrich Beck näki 80-luvulla maailman menevän kohti ”riskiyhteiskuntaa”, jossa sosiaaliset, poliittiset, taloudelliset ja yksilölliset riskit luisuvat yhteiskunnan seuranta- ja turvainstituutioiden otteesta. Korona on muuttanut maailman ”digitaaliseksi riskiyhteiskunnaksi”, jossa ihmisiä ja yhteiskuntaa järisyttävät tapahtumat koetaan median välityksellä samanaikaisesti eri puolilla maailmaa. Samalla koronasta on tullut tapahtuma, jonka vaikutukset ovat itse virusta paljon laajemmat. ”Etä”, ”digi” ja ”media” ovat olleet keskiössä, kun ihmiset ovat jäsentäneet sosiaalisen elämänsä uusia pelisääntöjä.

Korona ja digitaalinen riskiyhteiskunta piirtää tarkan ja analyyttisen kuvan koronan vaikutuksista ihmisten elämään, arkeen ja yhteiskunnalliseen kokemukseen ensimmäisen pandemiavuoden aikana, lähtien liikkeelle ”päivästä nolla” Suomessa 26.2.2020 ja päättyen ensimmäiseen vuosipäivään. Koronan lopullisia ja laajakantoisia vaikutuksia on mahdoton ennustaa, mutta teos tarjoaa lukijalle tärkeitä työkaluja pandemian laajempien yhteiskunnallisten vaikutusten jäsentämiseen.
***
JUHA MATIAS LEHTONEN
Terveys ja humpuuki
Kaikki mikä parantamisessa on mennyt vikaan
Outoa tietoa terveydestä

Tietokirja surkeista parantajista, turhantärkeistä lääkäreistä, potilaiden epätoivosta ja siitä, kuinka hyvinvoinnista tuli Suomessa riidanaihe numero yksi.

Kaikki terveyshumpuukista Suomessa! Menneisyydestä paljastuu meheviä draamoja, petoksia ja väärinkäsityksiä, mutta myös haavoittuvia, hyvää tarkoittavia ihmisiä. Kuka oli Suomen ensimmäinen homeopaatti, ja millaisen sopan hän keitti? Miten valkoinen upseeri Hans Kalm ja musta salva liittyvät toisiinsa? Entä raakaruoka ja natsit? Millaisia lääkkeitä olivat pervitiini ja rimpeliini? Kuinka vanhoja ovat rokotevastaiset salaliittoteoriat?
***
ERKKI TUOMIOJA
Tulevaisuuden varjossa
Selviääkö ihmiskunta?
Mikä ihmiskunnan tuhoaa? Ja miten se voidaan estää?

Konkaripoliitikon ajankohtainen puheenvuoro, suuntaviittoja maailman pelastamiseen.
COVID-19-pandemia pakottaa meidät uudella tavalla pohtimaan maailman tilaa ja tulevaisuutta. Pandemia ei edes ole suurin ihmiskunnan kohtaama haaste. Suurimmat eksistentiaaliset uhat ovat kestämätön kehitys ja ydinaseet.

Kestämättömän kehityksen vakavin mutta ei suinkaan ainoa ilmentymä on ilmastonmuutos. Myös luonnon monimuotoisuuden väheneminen uhkaa ihmiskunnan tulevaisuutta. Moni on alkanut ymmärtää, että maailma ei voi jatkaa nykyistä menoaan – väestönkasvu mukaan lukien – jos haluamme säilyttää sen ihmislajille elinkelpoisena asuinympäristönä.

Pelkkä tietoisuus asiasta ei kuitenkaan vielä takaa, että sille osattaisiin tai edes haluttaisiin tehdä mitään. Myös valtarakenteiden on muututtava. Erkki Tuomioja käy kirjassaan haasteet lävitse, esittää olennaisia kysymyksiä ja hahmottaa mitä pitää tehdä matkalla kohti kestävämpiä ratkaisuja.
***
RIIKKA KARPPINEN, JOONAS LEHTONEN
Sodankylän Jeanne d'Arc
Riikka Karppisen tie vaikuttajaksi
Miten maailmaa muutetaan?

Ainutlaatuinen kertomus nuoren aktivistin kasvusta syrjäkylältä kansalaisvaikuttajaksi ja yhdeksi puolueensa suosituimmista poliitikoista.
Riikka Karppisen tarina on inspiroiva kertomus siitä, kuinka liberaali nuori nainen löi läpi skeptisesti luonnonsuojeluun suhtautuvassa Lapissa. Muotteihin mahtumaton, rohkea ja positiivinen Karppinen on kansalaisvaikuttamisen moderni esikuva.
Karppinen opiskeli Suomen pienimmässä kyläkoulussa, kun yksi maailman suurimmista kaivosyhtiöistä alkoi etsiä malmia hänen rakkaalta kotisuoltaan. Koulutytön kamppailu suojellun Viiankiaavan puolesta muuttui uraksi yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja politiikan parissa. Mikä sai hänet uhraamaan koko elämänsä toiminnalle paremman maailman puolesta? Karppisen tarina luo uskoa siihen, että ympärillä olevaan maailmaan voi todella vaikuttaa.
***
PETTERI TAALAS
Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin
Realismia ja aitoa kunnianhimoa ilmastokeskusteluun

Kokenut ilmatieteilijä kertoo ilmastokysymyksen faktat ja asettaa asiat ja ongelmien ratkaisukeinot mittasuhteisiin.
Ilmastonmuutos on aikamme polttavin ongelma, johon ratkaisuja janoavat niin kansalaiset, yritykset kuin investoijatkin. Ilmastonmuutoksen torjunnalla on kiire, mutta torjuntakeinot on valittava harkiten. Tikun nokassa ollut lentoliikenne tuottaa 2 % maailman hiilidioksidipäästöistä.
Maailman hiilidioksidipäästöistä 90 % tulee kivihiilen, öljyn ja maakaasun käytöstä. Jos ydinkysymykseen eli fossiilisen energian käyttöön ei puututa, tulokset jäävät näpertelyksi. Hyvä uutinen on, että sekä tekniset että taloudelliset keinot Pariisin ilmastosopimuksen rajoissa pysymiseen ovat olemassa.
***
SVEND BRINKMANN
Mitä on olla ihminen?
Filosofinen kiertomatka
Ihmistä etsimässä

Mitä on olla ihminen? Svend Brinkmann vastaa kysymykseen kertomalla fiktiivisen tarinan nuoresta, introvertista Andreaksesta, joka lähtee suurelle kiertomatkalle halki Euroopan. Kirja vie matkalle ihmisyyteen ja ajattelun ytimeen.

Matkallaan Andreas tulee tietoisemmaksi siitä, millainen olento ihminen on – sekä hyvässä että pahassa. Hän tapaa ihmisiä, joilta hän oppii elämästä, ja kohtaa kasvokkain Euroopan taide- ja kulttuurihistorian. Matkalle poika saa mukaansa arvoituksellisen käsikirjoituksen. Siinä esitellyt kuusi eri ihmiskuvaa lähtökohtanaan hän tutustuu Euroopan suuriin filosofeihin ja tieteenharjoittajiin. Lukijalle – nuorelle tai vanhalle – tarjoutuu helposti lähestyttävä johdatus eurooppalaiseen filosofiaan ja Brinkmannin omiin ajatuksiin siitä, mitä on olla ihminen.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210215/a3084c79/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko