[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gaudeamuksen kevään 2021 kirjoja
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Pe Helmi 12 13:06:02 EET 2021
Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Juho Kuorikoski: Pelien Suomi (3/2021)
Peliala on jo vuosia ollut suomalaisen kulttuuriviennin kärjessä. Pelejä julkaistaan vuosittain kymmeniä, ja ala onkin pullollaan erinomaisia pelejä ja viihdyttäviä tarinoita.
Pelien Suomi -kirjassa pelikirjailijoiden ykköskaartiin kuuluva Juho Kuorikoski ottaa tarkempaan käsittelyyn parhaimpia ja mielenkiintoisimpia vuosina 2014–2020 julkaistuja suomalaispelejä. Esittelyyn pääsevät esimerkiksi Legend of Grimrock 2, Cities: Skylines, Control, Brawl Stars, Baba is You ja Druidstone. Lisäksi kirjassa käydään läpi e-urheilun kaltaisia ilmiöitä ja tarkastellaan tulevaisuuden näkymiä.
Teoksessa pelialan ammattilaiset ja asiantuntijat kertovat avoimesti niin menestyksen resepteistä kuin epäonnistumisistakin. Sanaisen arkkunsa avaavat muiden muassa Ilari Kuittinen, Petri Järvilehto, Touko Tahkokallio ja Mariina Hallikainen. Samalla paljastuu, kuinka huippupelitalojen hitit syntyvät, miten vaikeuksista noustaan voittoon ja millä tavoin esimerkiksi pilkkimisen ja autojen tuunauksen kaltaiset suomalaisilmiöt kääntyvät peleiksi.
***
Ulla-Maija Forsberg: Stadin slangin etymologinen sanakirja
Jalkaan pläägät, stiflat vai aborkat? Kurkusta alas knubbi, šiiva vai napanderi? Stadin slangi on kiehtova sekoitus kaupungissa 1900-luvun alkupuolella eläneiden ihmisten puheenpartta sekä musiikin ja elokuvien haavemaailmaa. Sanoille löytyy historiaa ruotsista, venäjästä, saksasta, italiasta ja suomesta. Joskus sanojen alkuperän selvittäminen vaatii syvällistä tietoa slangin syntyvaiheista, stadilaisesta nuorisokulttuurista ja Helsingin historiasta.
Stadin slangin etymologinen sanakirja on ensimmäinen kokonaisvaltainen kartoitus slangisanojen alkuperästä. Teos sisältää noin 2600 eri hakusanaa rinnakkaismuotoineen ja johdoksineen. Hakusanoja valittaessa on keskitytty ns. vanhaan Stadin slangiin, 1890-luvulta 1960-luvulle. Uudemmista sanoista mukana on vain tavallisimpia ja puhekielen sanoja, joita ei ole aikaisemmassa etymologisessa kirjallisuudessa selitetty.
Sanakirja on kiehtovaa tutkittavaa kaikille suomen kielestä, kielen ilmiöistä ja sanojen alkuperästä kiinnostuneille sekä – tietenkin – Stadin slangia käyttäville ja sitä kuuleville.
***
Raisa Maria Toivo & Riikka Miettinen (toim.):
Varhaismodernin yhteiskunnan historia
Varhaismoderniin ajanjaksoon 1500-luvulta 1800-luvulle mahtui paljon muutakin kuin siirtomaavalloituksia, uskonnollisia ristiriitoja sekä tieteellisiä mullistuksia. Millä tavalla esimerkiksi sukupuoli, sääty, ammattiasema ja etnisyys muovasivat yksilöitä, yhteiskuntaa ja niiden vuorovaikutusta? Niin sanotussa uudessa yhteiskuntahistoriassa ihminen ja toimija nostetaan esiin isojen rakenteiden rinnalla.
Teos tarjoaa läpileikkauksen siitä, mitä varhaismodernin yhteiskuntahistorian tutkimus tällä hetkellä on ja mihin se on menossa. Tutkimuksellisia avauksia sekä metodologisia ja teoreettisia lähestymistapoja pohtivassa kirjassa tarkastellaan muun muassa vammaisuutta ja vajaakuntoisuutta, 1700-luvun demokratiakehitystä sekä yrittäjyyttä.
Varhaismodernin yhteiskunnan historia -teoksen lähtökohtana on ajatus, että maailma ja yhteiskunta eivät ole samanlaisia kaikille ja että ihmisten sosiaalisten identiteettien moninaisuuden huomioon ottaminen rikastuttaa historiallista analyysia.
***
Mai Allo: Uusiin sfääreihin
Suomessa tehdään ensiluokkaista ilmakehätutkimusta. Pienen ydinryhmän ympärille on vuosien saatossa kasvanut monitieteinen yhteisö, joka tutkii maapallon ja ilmakehän muodostaman järjestelmän toimintaa. Tutkijoiden uupumaton uurastus niin kenttätyön kuin teoriankin parissa on ollut avain menestykseen.
***
Suvi Keskinen, Minna Seikkula & Faith Mkwesha (toim.):
Rasismi, valta ja vastarinta
Jokapäiväinen rasismi on usein hienovaraista eikä tyrmistyttävää. Moni ei edes ymmärrä käytöstään rasistiseksi.
Rasismi läpäisee suomalaisen yhteiskunnan arkisena ja kokemuksellisena ilmiönä, mutta se on samalla institutionaalinen ja rakenteisiin liittyvä ongelma. Black Lives Matter -liike on herättänyt keskustelua myös meillä ja osoittanut, että moni kaipaa nimenomaan suomalaiseen ympäristöön sovitettua ja tutkimukseen perustuvaa tietoa. Kuka rasismista voi tai saa puhua?
Rasismi, valta ja vastarinta esittelee suomalaisessa yhteiskunnassa esiintyvää rasismia ja koloniaalisuutta sekä niiden globaaleja kytköksiä. Arkipäiväiset esimerkit yläkoulun TET-harjoittelusta poliisin toimintaan ovat silmiä avaavia. Teos kyseenalaistaa suomalaisuuden rodullistavat määrittelyt ja historiattoman ymmärryksen rasismista sekä tekee näkyväksi rasisminvastaista toimintaa. Teos antaa äänen eri tavoin rodullistetuille tutkijoille ja kansalaisaktivisteille sekä tarjoaa työkaluja antirasistiseen toimintaan.
***
Martina Reuter (toim.):
Miesvaltaa murtamassa (3/2021)
Feministisellä ajattelulla on pitkä historia, joka on nivoutunut tiiviisti yhteen filosofian historian kanssa. Platonia, Aristotelesta, Descartesia ja Rousseauta on feministisessä ajattelussa arvosteltu, mutta heidän filosofiaansa on myös hyödynnetty naisten puolesta esitettyjen ajatusten lähtökohtana.
Miesvaltaa murtamassa esittelee yhdeksän alun perin latinan-, ranskan-, italian- ja englanninkielistä tekstiä, joissa on kyseenalaistettu miesten valta ja puolustettu naisia. Kuhunkin tekstiin liittyy myös perusteellinen johdanto.
Ensimmäiset kirjoitukset ovat renessanssiajalta ja pohtivat sukupuolten keskinäistä paremmuutta. 1600-luvun keskustelijat taas puhuvat naisten tasavertaisten kykyjen puolesta ja vaativat mahdollisuuksia kouluttautua. Keskustelu kouluttautumisesta jatkuu seuraavien vuosisatojen aikana. Täysiä poliittisia oikeuksia naisille vaadittiin kuitenkin vasta kun Ranskan vallankumous näytti hetken verran tuovan ne naisten ulottuville.
***
Sanna Ryynänen & Anni Rannikko (toim.): Tutkiva mielikuvitus
Tiedon ja tietämisen koko kirjoa ei voi tavoittaa vain järjen käyttöön, rationaaliseen ajatteluun tai pelkkään kielelliseen ilmaisuun perustuvilla tutkimusmenetelmillä. Luovan, osallistuvan ja toiminnallisen tutkimuksen menetelmät liikkuvatkin tunteiden, kokemusten, muistojen, mielikuvituksen ja osin myös kehollisuuden alueella.
***
Petteri Impola, Pirita Frigren, Petri Karonen, Matti Roitto & Antti Räihä (toim.): Vanhojen käsialojen lukuopas
Mitä tietäisimme oman maamme historiasta ilman kirjallisia lähteitä? Entä kuinka ymmärtäisimme näitä lähteitä ilman taitoa lukea ja tulkita niitä?
Vanhojen käsialojen lukuopas avaa uudella käyttäjäystävällisemmällä tavalla menneiden tekstien salat. Se etenee lähdeaineistotyyppi kerrallaan ja helpommista teksteistä vaikeampiin tarjoten heti onnistumisen elämyksiä. Aineistoesimerkit ulottuvat 1500-luvulta 1900-luvun alkuun, ja tekstinäytteiden yhteydessä avataan eri lähdeaineistojen rakennetta, syntyvaiheita ja historiallista merkitystä. Teos soveltuu näin paitsi opiskelijoiden ja tutkijoiden oppikirjaksi sekä arkistoalan ammattikäyttöön myös sukututkijoiden tärkeäksi tueksi ja innostajaksi. Digitalisaation myötä tietokoneavusteinen tekstintunnistus paranee ja vanhoja lähdeaineistoja on yhä enemmän saatavilla avoimesti. Tekoäly vaatii kuitenkin vielä pitkään vuorovaikutusta tulkitsevan ihmisen kanssa. Tarvetta ja käyttöä vanhojen käsialojen lukutaidolle on siis enemmän kuin koskaan.
***
Anu Hopia & Pekka Lehtonen: Kuplivaa kemiaa (2/2021)
Paahteisen pähkinäistä kahvia, makunystyröitä kipristävää limsaa, makeanhimoa hellivää marjamehua – elämämme perustana toimiva vesi muuntuu moneksi, kun siihen uutetaan toisia aineita tai kun sitä sekoitetaan sopivassa suhteessa vaikkapa etanoliin. Maistuvia juomia syntyy myös, jos antaa hiivojen ja bakteerien temmeltää lasissa. Ilman näitä apureita emme voisi nauttia esimerkiksi kuohuviinistä tai kaakaosta.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210212/1b24a5d6/attachment-0001.html>
Lisätietoja postituslistasta H-verkko