[H-verkko] Arvosteltavaksi: Vastapaino kevään 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Helmi 2 18:02:51 EET 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan.
***
Vastapaino kevään 2021 kirjoja

Humanistinen kaupunkitutkimus
Vahtikari, Tanja; Ainiala, Terhi; Kivilaakso, Aura; Olsson, Pia ; Savolainen, Panu

Kaupungit puhuttavat ihmisiä. Ajankohtaisia aiheita 2020-luvulla ovat suunniteltujen ja elettyjen ympäristöjen laatu sekä yhteiskuntien mukautumiskyky globaaleissa kriiseissä. Kaupungistuvassa maailmassa tarvitaan kaupunkilaisten äänet tavoittavaa humanistista tutkimusta, jota hyödynnetään myös akateemisen maailman ulkopuolella, osana kaupunkeja koskevia kehityshankkeita.

Humanistinen kaupunkitutkimus on monitieteinen ja reflektiivinen artikkelikokoelma, joka ottaa kantaa kaupungeissa merkittäviksi ja ajankohtaisiksi koettuihin asioihin. Tällaisia ovat esimerkiksi kaupunkipyöräily, kulttuuriperintö ja -kartoitus sekä kaupunkien ääni- ja kielimaisemat.

Humanistista kaupunkitutkimusta esiin nostamalla kirja rakentaa vuoropuhelua muiden kaupunkia tarkastelevien alojen kanssa kaupunkien olemuksen ja kehittämisen syvälliseksi ymmärtämiseksi.

Kirjan toimittajat ovat eturivin kaupunkitutkijoita Suomessa. Yhdessä kirjan muiden kirjoittajien kanssa he edustavat laaja-alaisesti humanistisia tieteenaloja.
***
Suomalainen vanki — Arjen rakenteet ja elämänlaatu vankilassa
Kainulainen, Sakari ; Saari, Juho

Vankilat ovat suljettuja ja läpinäkymättömiä yhteisöjä. Varsin vähän muurien ulkopuolella tiedetään, miten vankiloiden arki rakentuu, miten vangit suhteutuvat toisiinsa ja miten he voivat. Heidän elämäänsä liittyy monia perusteettomia ennakkoluuloja sekä hyvässä että pahassa.

Suomalainen vanki -teoksessa vankilan arkea lähestytään vankien näkökulmasta ja analysoidaan heidän arkensa rakenteita ja elämänlaatua. Edustavaan otokseen perustuen tarkastellaan muun muassa vankien elämänlaatua ja terveyttä, yksinäisyyttä, statusjärjestelmiä, luottamusta, turvallisuutta ja sosiaalista tukea. Näiden ohella tarkastellaan vankien sosiaalista integraatiota ja perhesuhteita.

Monitieteellinen teos läpäisee vankilan muurit ja tekee näkyväksi vankien hajanaisuuden. Samassa vankilassa on eri asemissa olevia vankeja. Vankilan ulkopuoliset erot heijastuvat myös vankilan seinien sisälle. Se myös osoittaa vankiloiden vahvuuksia ja heikkouksia vankien elämänlaadun ylläpitäjänä.

Teos soveltuu vankiloista ja elämänlaadusta kiinnostuneille. Se soveltuu kurssikirjaksi ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin.
***
Suomalaisen olutkulttuurin jäljillä
Leppänen, Kalevi

Suomalaisen olutkulttuurin jäljillä käsittelee suomalaista olutkulttuuria ja sen historiaa. Olutkulttuuriin kuuluvat oluen valmistuksen ja nauttimisen tavat ennen ja nyt. Siihen liittyvät myös markkinointi, kauppa, valistustyö ja olutaiheiset tarinat.

Kertomus alkaa 1990-luvulta, keskiluokan suosimien suurten valikoimien ravintoloiden ja pienpanimoiden noususta. Yhden olutmerkin keskiolutbaarien ja tiukan kontrollin aika päättyi. Muutoksen taustalla ovat väestön vaurastuminen, uudet kulutustottumukset ja trendit. Raittiusliike tuki aikanaan kieltolakia, nyt muutosta tukee kuluttajaliike. Suhtautuminen olueen on nyt vapaampaa ja myönteisempää kuin ikinä ennen. Meillä on opittu näkemään myös helpon saatavuuden edut.

Olut on vuosituhansia vanha perinnejuoma. Kansanrunoutemme kertoo oluen synnystä ja huppeloitsemisesta sen voimin. Keskiajan ja uuden ajan alun lähteistä saa jo varmempaa historiallista tietoa, jotakin myös rahvaan tavoista nauttia oluensa. Olutta on nautittu haarikoista, tinaisista tuopeista ja laseista. Tärkeintä niin kodin kuin krouvinkin pöydässä on kuitenkin aina ollut seurustelu ja ilo.

Suuri osa oluesta juodaan Suomessa kotona työpäivän tai saunakäynnin jälkeen janoon. Juhlistamme oluella myös viikonloppua, vuotuisjuhlia ja kaveriporukan tapaamisia. Parasta olut on olutravintolassa hyvässä seurassa.

Oluen makua muokataan panimossa niin kuin aina ennenkin, mutta teollisena aikana laatu ja valikoima ovat parantuneet. Pikkupanimot ovat nyt kirittäjiä ja edelläkävijöitä. Tutun vaalean lagerin lisäksi tarjolla on paljon maisteltavaa ja kokeiltavaa.

Kalevi Leppänen (s. 1950) on toiminut koulutustehtävissä, Suomen Olutseuran toiminnanjohtajana ja ravintoloitsijana lohjalaisessa Opus K -oluthuoneessa.
***
Neljäs sektori — Kuinka kaupunkiaktivismi haastaa hallinnon, muuttaa markkinat ja laajentaa demokratiaa
Mäenpää, Pasi; Faehnle, Maija

Kaupungeissa kytee uusi demokratia. Kaupunkiaktivismin eri muodoissa kansalaiset ovat aiemmin näkemättömillä tavoilla vapautuneet. Neljäs sektori sukeltaa uudenlaisen aktivismin pyörteisiin. Digitalisaation, internetin ja sosiaalisen median myötä kansalaisyhteiskunnan toiminta on muuttunut: se perustuu verkostoihin ja vertaistuotantoon. Uudet toimijuudet muuttavat kaupunkeja ja koko yhteiskuntaa.

Käsiteinnovaationa neljäs sektori on yritys kehystää kaupunkiaktivismin uusi kenttä. Neljännellä sektorilla tarkoitetaan yhteistoiminnallisen kansalaistoiminnan aluetta. Se on luonteeltaan proaktiivista, se keskittyy toimintaan ja organisoituu järjestötoiminnan ulkopuolella.

Tämä kirja on tulos innokkaasta ja intoilevastakin toimintatutkimuksesta kaupunkiaktivismin kentällä ja tuon kentän eri laidoilla, kohdealueina etenkin pääkaupunkiseutu ja Lahti. Kuten sana toimintatutkimus vihjaa, tekijät ovat sekä tutkineet että toimineet.

Kirja on tarkoitettu kaikille kaupunkien yhteiskunnan tilasta ja muutoksesta kiinnostuneille passiivisille ja aktiivisille kansalaisille, eri alojen opiskelijoille ja tutkijoille sekä viranhaltijoille ja poliitikoille.

Pasi Mäenpää on kaupunkisosiologian dosentti ja yliopistotutkija. Maija Faehnle on kestävän kaupungistumisen, osallisuuden ja yhteistoiminnallisen hallinnan erikoistutkija Suomen ympäristökeskus Sykessä.
***
Voittajien ja häviäjien Suomi — Asuntovarallisuuden uusjako
Tegelberg, Veera; Kempas, Karla

Haaveiletko omistusasunnosta? Oletko asuntosijoittaja? Vai onko käsissäsi koti, jonka arvo on romahtanut?

Voittajien ja häviäjien Suomi kertoo, miksi oma asunto kartuttaa yhä harvemman suomalaisen varallisuutta, mitä siitä seuraa ja mitä eriytymiselle voi tehdä.

Asuminen lohkaisee suuren osan suomalaisten tuloista. Varallisuutemme on sijoitettu seiniin, koska omistusasumista on pidetty omaisuuden turvana. Näin ei enää ole. Yhden vuosikymmenen aikana on tultu tilanteeseen, jossa asuntojen arvo karkaa toisaalla käsistä ja toisaalla kaupaksi ei mene edes hyväkuntoinen koti. Taloudellisia voittajia ja häviäjiä asuu niin maaseudulla kuin isoissa kaupungeissakin.

Kirja tarjoaa kokonaisvaltaisen kuvan kehityksestä, jossa asuntovarallisuus eriytyy ja asumisesta puhutaan yhä enemmän sijoituksena. Teos perustuu tilastotietoon, aiempaan tutkimukseen ja eriytymisestä hyötyneiden sekä kärsineiden suomalaisten tarinoihin.

Hintojen eriytymisen kiihtyminen osuu jokaiseen meistä, mutta olemme varautuneet ongelmiin kehnosti. Miltä näyttää suomalaisten asuntovarallisuus 20 vuoden päästä, jos kehitys jatkuu nykyisellään?
***
Digi-askeesi — Miten elää ja ajatella digitaalisella aikakaudella
Jylhämö, Kimmo

Tuoko digitaalisuus mukanaan asioita ja ilmiöitä, joista olisi hyvä pidättäytyä ja parempi pysyä erossa? Uuvuttaako digitaaliset käyttöliittymät, jotka ovat yhtä kuin työ ja elämä? Onko digitaalisen median ulkopuolella mitään?

Digitaalisuus tarkoittaa käytännössä mullistusta, jossa vanha tapa korvataan uusilla digitaalisilla sovelluksilla, minkä jälkeen uusi korvataan uudemmalla. Ja niin edelleen. Digitaalinen aikakausi on myös jatkuvaa keskeytystä, jolloin liian usein toimivat asiat irrotetaan asiayhteydestään ja hyvät toimintatavat tuhotaan. Kaikki konkreettinen katoaa utuna ylös ilmaan.

Seurauksena on jalat tukevasti ilmassa ja pää pilvessä. Voisimmeko saada jalkaa kovemmalle maan kamaralle? Vanhaan ei voi palata, mutta voimme rakentaa paremman uuden maailman, jossa voi olla myös paljon vanhaa ja hyvää, konkreettista ja toimivaa. Tässä kirjassa tehdään filosofisia harjoituksia, joilla voi hillitä digiajan ei-toivottuja piirteitä.

Kimmo Jylhämö on tiedekustantaja, journalisti ja filosofi. Kirjoittaja lukee ja työstää työkseen digitaalisia sisältöjä. Jylhämö lukee tuhansia artikkeleita ja satoja käsikirjoituksia vuodessa. Aivan liikaa. Kirjassa hän kertoo, mihin hän työssään jatkuvasti törmää.
***
Opas perinnemaisemiin — Niitut, kedot, ahot ja metsälaitumet
Huhta, Ari-Pekka

”Tai ootteko koskaan te painaneet pään kesäistä nurmea vastaan, kun heinäsirkat on helisseet ja raikunut laulu rastaan? Sinikellot tokko ne keinuivat, lepinkäiset tokko ne leijuivat, ja tuoksuiko kukkaset tuhannet? - Sitä tuoksua unhota et.” - Eino Leino

Mitä ovat perinteiset luontotyypit? Miten ne ovat syntyneet? Miksi ne ovat häviämässä? Onko niistä jotain ”hyötyä”? Ja miksi niitä pitäisi vaalia?

Kirja esittelee kaikki suomalaiset perinteiset luontotyypit kalliokedoista metsälaitumiin, nummista tulvaniittyihin. Niiden historiaa tarkastellaan alkaen ajasta ennen ihmiskulttuuria läpi Suomen niitto- ja laidunhistorian ja päätyen perinteisen niittytalouden rappioon.

Kirjassa esitellään kaikki Suomessa esiintyvät kasvillisuustyypit, annetaan esimerkkejä tyypeillä esiintyvistä lajeista sekä niiden ekologiasta. Kunkin elinympäristön tyypilliset lajit esitellään listoina.
Kirjoittaja Ari-Pekka Huhta työskentelee Oulun yliopiston kasvimuseolla. Huhta on tutkinut ja valokuvannut perinnebiotooppeja kolmenkymmenen vuoden ajan. Hän on nähnyt näiden ihmisen luomien luontotyyppien uhanalalaistumisen viime vaiheet.
600 valokuvaa, yli 30 vierailukohdetta!
***
Perheen jäljillä — Perhesuhteiden moninaisuus Pohjolassa 1400-2020
Ilmakunnas, Johanna; Lahtinen, Anu

Menneisyyden perheet olivat moninaisia, ja niissä ratkottiin nyky-yhteiskunnassakin arkipäiväisiä yksinhuoltajuuden, adoption, sosiaalisen vanhemmuuden, uusperheiden ja vihkimättömien parien pulmia. Silti tämän päivän nostalgisissa mielikuvissa menneisyyden perheeseen liitetään turvallisuus, pysyvyys ja vastuullisuus.

Menneisyyden perhe esitetään helposti ehyenä yhteisönä, jossa sen jäsenten tavoitteet olivat sopusoinnussa keskenään. Tieto entisajan perheiden kokemuksista sekä monenlaisten ristiriitojen ja ratkaisumallien kirjosta voi auttaa ymmärtämään nykyongelmia ja hahmottamaan vaihtoehtoisia ratkaisuja myös nykyperheissä.

Perheen jäljillä -kirja kyseenalaistaa monia vahvoina eläviä käsityksiä. Kirja avaa lukijalle yhtaikaa tuttuja ja odottamattomia näkymiä, yhtäläisyyksiä ja eroja. Millaisia merkittäviä muutoksia perhesuhteet kokivat oikeudellisten, taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuuristen muutosten myötä? Tutkijat nostavat esiin yleisiä piirteitä ja kehityslinjoja, mutta myös katkoksia, eri yhteiskuntaryhmien erityispiirteitä sekä keskenään ristiriitaisiakin kehityssuuntia ja samanaikaisesti vallinneiden perhekäsitysten eroja.
***
Tennis — Radikaali historia
Berry, David; Henttonen, Tatu

Tennis - radikaali historia käsittelee tenniksen vähemmän tunnettuja juonteita lajin elitistisen imagon takana. Kirjoittaja David Berry nostaa lajin historiasta esiin unohdettuja hahmoja, aktivisteja ja intersektionaalisia henkilökuvia. Viktoriaanisesta Englannista nykypäivään ulottuva kirja edustaa pikemminkin sosiaali- kuin urheiluhistoriaa: sen kantavia näkökulmia ovat yhteiskuntaluokka sekä sukupuoli- ja vähemmistöidentiteetit.

Tennis on toiminut sukupuolten välisen tasa-arvon, etnisten ryhmien, seksuaalivähemmistöjen ja työväenluokan puolesta käytyjen kamppailujen areenana. Historiansa alkuvaiheessa tennis tarjosi niin miehille kuin naisillekin pakopaikan ajan rajoittavia odotuksia vastaan. ”Naismaisena” pidetty peli vetosi lukeneistoon ja taiteen ystäviin, ja pelin avoin sukupuolijakauma mahdollisti urheilullisen maskuliinisuuden, joka perustui fyysisen voiman sijaan tyyliin ja oveluuteen.

1900-luvun alun suffragetit yrittivät polttaa Wimbledonin, ja pelille omistautuminen radikalisoi naispelaajia. Tänä päivänä tennis nähdään sukupuolinäkökulmasta poikkeuksellisen tasa-arvoisena lajina. Siitä on kiittäminen Lottie Doddin sekä Billie Jean Kingin kaltaisia tennistähtiä, jotka taistelivat naispelaajien aseman puolesta.

Berry käsittelee myös muun muassa juutalaisten, Lontoon mustien, afroamerikkalaisten ja homojen tenniskerhojen historiaa ja sitä, miten miesten homokulttuuri vaikutti lajiin, vaikka pelaajista naiset ovatkin voineet kertoa avoimemmin kuulumisestaan seksuaalivähemmistöihin.

Esiin nousevat myös kovat keinot, joilla Slazengerin ja Dunlopin kaltaiset yritykset ovat saavuttaneet näkyvyytensä tennisturnauksissa, sekä muotiteollisuuden ja tenniksen välinen kytkös.

Mittavaan taustatyöhön pohjautuva kirja on suunnattu tenniksen ystäville sekä feminismin, vähemmistöjen ja työväenluokan historiasta kiinnostuneille. David Berry on BBC:n dokumenttielokuvaohjaaja ja intohimoinen tennisharrastaja.
***
Matkalla Maahan — Politiikka ja uusi ilmastojärjestys
Latour, Bruno; Malinen, Päivi

Bruno Latourin essee liittää toisiinsa kolme ilmiötä, jotka on kyllä havaittu mutta joiden keskinäistä yhteyttä ei aina ymmärretä. Sen vuoksi on jäänyt huomiotta, kuinka valtavan poliittisen energian näiden ilmiöiden lähentäminen toisiinsa voisi tuottaa.

Ensimmäinen ilmiöistä on mittava sääntelyn purkaminen, jonka seurauksena globalisaatiosta on tullut kirosana. Toinen ilmiö on eriarvoisuuden raju lisääntyminen ja kolmas järjestelmälliset pyrkimykset kieltää ilmastonmuutoksen olemassaolo.

Kirjoittajan hypoteesi on, että kukaan ei voi ymmärtää poliittisen kehityksen kulkua 50 viime vuoden ajalta, ellei keskiöön aseteta ilmastokysymystä ja sen kieltämistä. Latourin tulkinnan mukaan näyttää siltä, että merkittävä osa vallankäyttäjistä olisi päätellyt, ettei Maan päällä ole enää tarpeeksi tilaa meille kaikille. Tämä ajatuskulku selittää eriarvoisuuden räjähdysmäisen kasvun, sääntelyn purkamisen laajuuden, globalisaation kritiikin ja erityisesti paniikinomaisen halun palata kansallisvaltion entisaikaisiin suojiin.

Latour patistaa kiireellisesti tarkistamaan suuntaa ja määrittämään politiikkaa, joka perustuu Maahan eikä mihinkään globaaliin tai kansalliseen intressiin. On olennaista pohtia ja tuoda uudelleen esiin, mitä kuuluminen elinympäristöön merkitsee. Vaativin haasteemme on oppia uudet tavat elää Maassa. Politiikan tehtävänä tänään on tuoda meidät takaisin Maan pinnalle.

Bruno Latour on ranskalainen filosofi, antropologi ja tieteensosiologi.
***
Rakkauden synnyistä
Rinne, Pärttyli

Rakkauden synnyistä tarkastelee rakkauden eri ulottuvuuksia erityisesti alkujen näkökulmista. Mitä ovat rakkauden kipinät maailmankaikkeuden kehityshistoriassa ja inhimillisessä elämässä? Kuinka rakkauden lajit kietoutuvat toisiinsa tapahtumien virrassa, jota kutsumme todellisuuden evoluutioksi?

Rakkaudesta on viimeisen kahden ja puolen tuhannen vuoden aikana kirjoitettu loputtomasti. Ilmiön kirjo kattaa keskeisimmät ihmiselämän alueet parinmuodostuksesta ja vanhemmuudesta ystävyyteen sekä uskonnollisiin ja esteettisiin kokemuksiin. Rakkaus sanoittaa myös yhteisöjen moraalisia ja poliittisia ideaaleja. Kulttuurisesta painoarvostaan huolimatta rakkauden käsite on yhä sangen epäselvä.
Rakkauden synnyistä tarjoaa kokonaisvaltaisen läpileikkauksen rakkauden tärkeimmistä ulottuvuuksista ja niiden keskinäissuhteista. Teos yhdistää nykyaikaisen evolutiivisen maailmankuvan rakkauden alkuimpulsseja koskevaan käsitteelliseen analyysiin ja vapaasti virtaavaan esseistiikkaan. Esseissä rakentuu uusi ja omaperäinen, tieteellisesti motivoitu ja henkilökohtaisesti eletty näkökulma erään inhimillisen perusilmiön käsittämiseksi.

Kirja on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat ymmärtää rakkautta.

Pärttyli Rinne on filosofi, kirjailija ja palkittu käsikirjoittaja. Rinne toimii tällä hetkellä vierailevana tutkijana Aalto-yliopiston neurotieteen laitoksella.
***
Liikkumisen sosiologia
Itkonen, Hannu

Liikunta ja urheilu puhuttelevat ihmisiä monin tavoin. Liikkumalla tavoittelemme hyvinvointia ja terveyttä, elämyksiä ja kokemuksia. Kulutamme ammattimaista huippu-urheilua tuotteena, joka yhdessä median ja markkinoiden kanssa muodostaa tiiviin kolminaisuuden. Monet meistä myös uurastavat liikuntakulttuurin vapaaehtoistoiminnoissa.

Liikkumisen sosiologiassa jäljitetään urheilun, liikunnan ja ruumiillisuuden käytäntöjä osana yhteiskunnallisia muutoksia. Teos tukeutuu sosiologiseen tiedetraditioon, jonka kautta teoksessa tarkastellaan liikkumisen toteuttajia, tekijöitä, tiloja, tulkitsijoita ja tulevaisuutta. Teos valaisee myös liikuntasosiologisen tutkimuksen sisällöllisiä ja menetelmällisiä muutoksia.

Hannu Itkonen on liikuntasosiologian professori Jyväskylän yliopistossa ja liikuntasosiologian sekä liikunnan kulttuurihistorian dosentti Itä-Suomen yliopistossa. Laaja-alaisessa tuotannossaan hän on keskittynyt etenkin yhteiskunnallisten muutosten selvitystyöhön kritiikkiäkään unohtamatta. Itkonen on toiminut lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä tiede- ja järjestökenttien luottamustehtävissä.
***
Tiedeneuvo — Ihmistieteen näkökulmia luonnonvarapolitiikan muotoiluun
Hiedanpää, Juha

Miksi suden suojelu ei näytä onnistuvan? Miten pitäisi suhtautua Itämeren laivaliikenteen ympäristöriskeihin? Onko ekosysteemipalveluiden käsite lumoava vai vieraannuttava? Onko jokainen valtio suvereeni suhteessa ympäristöönsä ja kansalaisiinsa? Tämäntyyppiset kysymykset ovat keskeisiä ja ajankohtaisia luonnonvarojen kestävän käytön kannalta. Niihin vastaamiseen luonnonvarapolitiikka tarvitsee luonnontieteellisen näkemyksen lisäksi ihmistieteiden tukea.

Siinä missä luonnontieteet luotaavat ekosysteemien rakenteita, prosesseja ja muutoksia, ihmistieteet tekevät ymmärrettäväksi päätöksenteon taustalla olevia yhteiskunnallisia rakenteita ja prosesseja, tarpeita ja intressejä sekä kulttuurisia muutoksia. Ihmistieteet kertovat kansalaisosallistumisen, päätöksenteon perustelujen avoimuuden ja luonnonvarapolitiikan vaikutusten ennakoimisen ja tunnistamisen tärkeydestä.

Tiedeneuvo luo ajankohtaisia näkymiä etenkin yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden asemaan luonnonvarapolitiikassa. Pitkän linjan tutkijat käyvät läpi omakohtaisesti tieteen, yhteiskunnan ja politiikanteon muutosta. Kirja on tarkoitettu kaikille luonnonvarapolitiikasta ja luonnonvarojen kestävästä käytöstä kiinnostuneille. Sitä voidaan käyttää myös oppimateriaalina sekä politiikan muotoilun apuna.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210202/cea4cc10/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko