[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kuviteltu avaruus, Siirtolaisuusinstituutin ja OK-kirjojen uutuuksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Joulu 7 14:57:15 EET 2021


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Kuviteltu avaruus: Matkoja Maan ulkopuolelle. Toimittaneet Heidi Kurvinen, Petri Paju ja Petri Saarikoski. Kulttuurihistorian seura, Turku 2021.

Alkaneesta 2020-luvusta ennakoidaan uutta avaruusaikaa, minkä vuoksi elämme jälleen avaruuden kuvittelun nousukautta. Mielikuvituksessaan ihmiskunta on kuitenkin lentänyt avaruuteen jo ennen 1900-luvun puolimaissa käynnistynyttä avaruuden valloitusta. Kuvittelua on tarvittu teknisten edistysaskeleiden lisäksi kaikissa maailmankaikkeuden tutkimuksen vaiheissa.

Kuviteltu avaruus: Matkoja Maan ulkopuolelle keskittyy toisen maailmansodan jälkeen käynnistyneisiin avaruuslentojen vuosiin, mutta luo katsauksia myös avaruuden kuvittelun varhaisempaan historiaan. Artikkelikokoelma sai alkunsa ihmisen Kuuhun astumisen 50-vuotisseminaarista, joka järjestettiin Turun yliopistossa keväällä 2019.

Kokoelman artikkelit lähestyvät avaruuden teemaa kolmen näkökulman kautta: avaruuslennot, avaruus televisiossa ja elokuvissa sekä tieteellinen tutkimus. Huomion saavat muun muassa avaruuteen lähetetyt eläimet, tieteisfiktion luomat pelon ja toivon mielikuvat sekä maapallon ulkopuolisen elämän tutkimus. Avaruuden kuvittelussa yhdistyvät tiede, taide, mielikuvitus, yhteiskunnallinen keskustelu, poliittiset jännitteet sekä teknologian kehitys.
***
Stalinin taivaan alle – Lapsena Yhdysvalloista
Neuvosto-Karjalaan, OK-kirjat 2021.

Allan Sihvolan muistelmat kertovat siirtolaisen elämästä viime vuosisadan Yhdysvalloissa ja Neuvosto-Karjalassa. Kirja on mainio dokumentti suomalaissiirtolaisten historiasta, paremman elämän etsimisestä ja selviytymisestä. Yksi paremman tulevaisuuden etsijöistä oli Yhdysvalloista Karjalaan vuonna 1933 muuttanut Sihvolan perhe, Anton ja Amanda sekä heidän 13-vuotias poikansa Allan. Työtä uudessa kotimaassa riitti, mutta Neuvosto-Karjalassa Sihvolankin perhe joutui muiden tasavallan asukkaiden tapaan kohtaamaan vaikeuksia, jotka saivat lopulta odottamattomat mittasuhteet.
***
Vähemmistöt muuttajina
Näkökulmia suomalaisen muuttoliikehistorian moninaisuuteen Miika Tervonen & Johanna Leinonen (toim.)  Tutkimus 6.
Siirtolaisuusinstituutti 2021. 262 s.
Vähemmistöt muuttajina -artikkelikokoelma tarjoaa tuoreen näkökulman muuttoliikkeiden ja toiseuksien historiaan käsittelemällä vähemmistöjen liikkuvuuteen liittyviä kokemuksia 1800-luvun lopulta nykypäivään. Kirjan yksitoista tutkimusartikkelia käsittelevät muun muassa Suomen tataarien ylirajaista historiaa, saamelaistaustaisia siirtolaisia Pohjois- Amerikassa, suomenjuutalaisten jatkosodan aikaisia evakuointisuunnitelmia, sekä suomenruotsalaisten kuurojen maastamuuttoa Ruotsiin. Yhdessä kirjan luvut purkavat muuttoliikkeisiin ja ulkosuomalaisuuteen liittyviä hiljaisuuksia ja sokeita pisteitä ja haastavat kansallista katsetta muuttoliikkeisiin.
***
Välfärd hos personer med utländsk bakgrund i Österbotten och Nyland – inverkar boendekommunens svenskspråkighet?Ulkomaalaistaustaisten hyvinvointi Pohjanmaalla ja Uudellamaalla –vaikuttaako asuinkunnan ruotsinkielisyys?
Maili Malin Julkaisuja 42. Siirtolaisuusinstituutti 2021. 186 s.
Väestön terveys- ja hyvinvointierot jakautuvat maantieteellisesti sekä mm. yksilön sosioekonomisen aseman ja syntyperän mukaan. Länsi- ja Etelä-Suomessa sairastavuus on pienempi kuin Itä- ja Pohjois-Suomessa. Suomenruotsalaiset keskittyvät asumaan länsi- ja etelärannikolle ja heidän terveytensä ja hyvinvointinsa ovat paremmat kuin suomenkielisten. Tässä tutkimuksessa selvitettiinkin, ovatko maahan muuttaneiden elinolot, terveys ja hyvinvointi parempia ruotsinkielisellä länsi- ja etelärannikolla verrattuna suomenkielisissä kunnissa asuviin. Tulokset ovat aikaisempien tutkimusten mukaisia: ruotsinkielisillä alueilla asuvien sekä ulkomaalaistaustaisten että valtaväestön elinolot, terveys ja hyvinvointi olivat paremmat kuin suomenkielisillä alueilla asuvilla. Kuitenkin syntyperän mukaiset terveys- ja hyvinvointierot valtaväestön ja ulkomaalaistaustaisten välillä olivat edelleen suuret.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20211207/41dadfee/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko