[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gummeruksen syksyn 2021 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Elo 26 12:54:02 EEST 2021


Gummerus syksyn 2021 kirjoja
Annie Ernaux: Vuodet
Ikonisen ranskalaiskirjailijan moderni muistelmaklassikko. Annie Ernaux kuvaa ainutlaatuisessa muistelmateoksessaan sotienjälkeistä Eurooppaa, jossa voi löytää ammatin, perustaa perheen ja erota – ja jota leimaavat elintasoerot, maaseudun autioituminen, populismi ja kuluttamisen elämäntapa. Kirjailijan muistot ja ajatukset punoutuvat yhteen populäärikulttuuristen teosten ja historiallisten tapahtumien kanssa. Syntyy kollektiivinen muistelma, joka on intiimi ja tunnistettava, yksityinen ja yleinen. Se luotaa mennyttä aikaa ja sitä, jota me parhaillaan elämme.
Teos oli ilmestymisvuonnaan 2008 Ranskassa myyntimenestys, ja sittemmin se on kerännyt runsaasti kansainvälistä huomiota, mm. Booker-ehdokkuuden vuonna 2019. Vuonna 1940 syntynyt, elämäntyöstään palkittu Annie Ernaux on yksi Ranskan arvostetuimmista nykykirjailijoista, jonka mm. Édouard Louis on maininnut yhdeksi innottajistaan.
***
Judy Batalion: Päivien valo. Hitlerin gettojen vastarintanaiset
Puolan getoissa toimi vastarintaryhmä, jonka teot ovat jääneet tuntemattomiksi. Ryhmä koostui juutalaisnaisista, jotka olivat joutuneet todistamaan perheidensä kuolemaa. Naiset pitivät huolta gettojen sairaanhoidosta ja lasten kouluttamisesta. Lisäksi he osallistuivat sotaan natseja vastaan salakuljettamalla aseita, tiedustelemalla, vakoilemalla ja sabotoimalla. He myös tarttuivat aseisiin.
Päivien valo kertoo Renia Kukielkan ja hänen kohtalotovereidensa tarinan ensi kertaa. Kirja seuraa naisia gettojen tuhoamisesta heidän pidättämiseensä, keskitysleideille ja onnekkaimpien kohdalla myös sodan jälkeiseen aikaan. Se on kertomus sodasta, rohkeudesta, ystävyydestä sekä selviytymisestä.
Kanadassa syntynyt, Yhdysvalloissa asuva Judy Batalion on taidehistorian tohtori. Hänen puolalaiset isovanhempansa ovat selvinneet holokaustista.
***
Anna Kortelainen: Uusi Viipuri
Keväällä 1941 Kekkonen ehdotti uuden kaupungin rakentamista Pohjanmaan rannikolle viipurilaisten sijoittamiseksi. Rahoittaja oli tiedossa, samoin arkkitehti, joten Suomen hallitus myöntyi. Entä jos Viipuri-tarinalla olisi onnellinen loppu? Entä jos jatkosota ei olisikaan syttynyt, vaan sotimisen ja Viipurin takaisin valtaamisen sijasta olisi perustettu Uusi Viipuri? Millainen kaupunki siitä olisi tullut?
Anna kortelainen (s. 1968) on arvostettu kirjailija ja taidehistorioitsija. Uudessa Viipurissa Kortelainen dramatisoi historian unohdettuja käänteitä teräväksi, hirtehiseksi tulkinnaksi ja panee Suomen kartan uusiksi.
***
Johanna Bäckström Lerneby: Perhe. Mafiosoja vai ruotsalaislähiön ongelmanratkaisijoita
Palkitun rikostoimittajan silmiä avaava kirja ruotsalaisesta ongelmalähiöstä. Toimittaja Johanna Bäckström Lerneby on seurannut yli vuosikymmenen göteborgilaista Al Asimin sukua, joka on hallinnut 50 000 asukkaan lähiötä vuosia.
Suuren Journalistipalkinnon 2020 voittaneessa, silmiä avaavassa reportaasissa lukija saa tutustua niin Al Asimeihin kuin heidän teoistaan kärsiviin asukkaisiinkin. Bäckström Lerneby kuvaa, miten aina on niitä, jotka ovat valmiita ottamaan vallan yhteiskunnan hylkäämissä paikoissa ja jakamaan omaa oikeutta. Hän kertoo, mitä tapahtuu, kun ruotsalaisviranomaiset tarttuvat yhteistuumin toimeen kukistaakseen rinnakkaisyhteiskunnan rikolliset toimet.
Johanna Bäckström Lerneby on tutkiva journalisti ja 25-vuotisen uran tehnyt rikostoimittaja. Hänet on useasti palkittu journalistisista ansioistaan. Luulajasta kotoisin oleva Bäckström Lerneby on työskennellyt mm. Aftonbladetille, Göteborgs-Postenille ja SVT:lle.
***
Helen MacDonald: Iltalentoja
Palkitun H niin kuin haukan jälkeen Helen Macdonald valloittaa monipuolisella esseekokoelmalla, joka herättelee havainnoimaan ja ymmärtämään luontoa – ja samalla itseämme. Iltalentoja vie sienestämään, rengastamaan Thamesin joutsenia ja seuraamaan lintujen iltalentoja korkeuksissa Empire State Buildingin katolta. Tosiasiat tunnustavan ja empaattisen ajattelijan tekstit avaavat elävien lajien kiehtovaa maailmaa ja tämän hetken tärkeimpiä aiheita: ilmastonmuutosta, lajikatoa ja sen seurauksia.
Heti ilmestyttyään englanniksi Iltalentoja nousi NY Timesin bestseller-listoille, ja se valittiin Time Magazinessa kymmenen parhaan tietokirjan joukkoon vuodelta 2020.
Helen Macdonald (s. 1970) on englantilainen kirjailija, kuvittaja ja historioitsija, joka asuu mökissään Suffolkissa. Hän on tutkinut muun muassa ornitologian historiaa, sosiologiaa ja filosofiaa.
***
Jake Nyman: Oi niitä autoja. Tarinoita ja musiikkia muistojen valtateiltä
Toimittaja Jake Nymanin rakkaus nelipyöräisiin alkoi jo pikkupoikana hulppean De Soto -taksin etupenkillä. Oi niitä autoja -kirjassa Nymanin omat muistot lomittuvat suomalaisen autoilun historiaan aina ensimmäisistä maahan tuoduista automobiileistä lähtien. Rellu, Rättäri, Kupla, Warre, Mosse, Mersu… Autot käyvät tasatahtia kotimaisen iskelmän ja popin kanssa. Muistojen valtatiellä kohtaavat niin Mikan faijan BMW, Teuvon Anglia, Kummeli-miesten Toyota kuin Eeron ja Jussin Tummanpunainenkin. Ja autoradio soi! Oi niitä autoja on Nymanin ensimmäinen autokirja, ja hän kutsuu lukijansa musiikin siivittämälle nostalgiselle matkalle, jossa ratin takana istuvat muun muassa Georg Malmstén, Pirkko Mannola, Irwin Goodman, Tuula Amberla, Edu Kettunen ja J. Karjalainen.
Legendaarinen musiikkitoimittaja Jake Nyman (s. 1949) on tehnyt radio-ohjelmia Ylessä vuodesta 1972 alkaen. Tunnetuimpia niistä ovat Kovan päivän ilta, Onnenpäivä, Nuorten sävellahja, Rockradio ja Tähtisumua. Hän on myös kirjoittanut useita populaarimusiikin tieto- ja hakuteoksia.
***
Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta. Näin aloin käyttää rahojani paremmin
Miten lopettaa turha kuluttaminen? Älä osta mitään turhaa roskaa, Julia Thurén aina sanoo itselleen, sillä hän tietää, ettei se tee hyvää hänelle, saati planeetalle. Siitä huolimatta hän ostaa. Kirjassaan Kaikki kuluttamisesta Thurén selvittää, missä kuluttamisen juuret ovat, miten tavaran haalimisen voisi lopettaa ja millaisia tulevaisuuksia se voisi tarkoittaa. Tutkimustietoon perehtynyt ja asiantuntijoita haastatellut Thurén nimittäin tietää, että on täysin mahdollista löytää järkeviä rahankäyttökohteita, kuten aikaa, vapautta, turvallisuutta ja merkityksellisyyttä.
Julia Thurén (VTM) on toimittaja ja suositun Juliaihminen-blogin kirjoittaja, joka suorastaan rakastaa rahasta ja tasa-arvosta puhumista. Thurénin #minäpuhunrahasta-postaussarja on innostanut naisia ja miehiä säästämään, sijoittamaan – ja ymmärtämään, mitä etuoikeutettu asema tarkoittaa. Hän myös kirjoittaa rahasta ja taloudenhallinnasta sanoma- ja aikakauslehtiin. Vuonna 2018 hänet valittiin vuoden positiivisimmaksi helsinkiläiseksi.
***
Tiina Torppa: Kylmä kutsuu. Hyvinvointia talvesta
Ilmastonmuutos muuttaa luonnon lisäksi ihmistäkin. Mitä ihminen kadottaa, kun perinteinen talvi karkaa käsistä, ympäristö ja lähiluonto muuttuvat? Osa ihmisistä on löytänyt kylmät vuodenajat, kolean sään ja viileän veden luontevaksi tavakseen elää hyvin. Näitä kylmän ystäviä on Helsingin meren rannoilla, Hämeen kirkasvetisillä järvillä ja Lapin tuntureilla. Mitä nuo ihmiset tekevät toisin kuin muut, koska heitä ei tunnu riivaavan ankea kylmyys eikä aina edes musertava pimeys?

Kylmän kutsu tutkii ihmisen suhdetta talveen ja kylmyyteen. Se kertoo, kuinka ankeana pidetty vuodenaika, kylmä sää ja viileä vesi tuovat keinoja vahvistaa itseään ja saada paljon irti lähiluonnosta. Kirjan teksti perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin, muiden kylmän ystävien ajatuksiin sekä tutkijoiden ja hyvinvoinnin asiantuntijoiden haastatteluihin.
Tiina Torppa on uinut kylmissä vesissä yli 20 vuotta. Talvi, avanto, lumi, ladut ja kylmyys merkitsevät hänelle hyvää elämää. Luonnon vesissä hän ui läpi vuoden. Lisäksi hän pyöräilee ja liikkuu paljon lähiluonnossa. Joka päivä hän ulkoilee ja käyttää villasukkia.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20210826/ce5c4cdb/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko