[H-verkko] Arvosteltavaksi: Into Kustannuksen syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 18 11:40:45 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Into, syksy 2020

Katri Merikallio
TARJA HALONEN
Erään aktivistin tarina
Tarja Halonen, maan ensimmäinen naispresidentti, uskoo että Suomen menestyksen takana on vahva kansalaisyhteiskunta. Täällä taval­liset ihmiset ovat osallistuneet, ottaneet kantaa ja rakentaneet yhdessä silloinkin, kun ajat ovat olleet erityisen vaikeita. ”Jos jokin on väärin, pitää tehdä työtä, että asiat muuttuvat parem­maksi”, opetti Tarja Halosen äiti tyttärelleen. Äiti oli maksanut kovan hinnan kansalaissodasta, tytär otti oikeudenmukaisuuden johtotähdekseen.
***
Lauri Nurmi
JUSSI HALLA-AHO
Epävirallinen elämänkerta

Teos kertoo Halla­-ahon tarinan Tampereen Peltolammin lähiöstä 2020­-lu­vun kiistellyimmäksi suomalaiseksi poliitikoksi. Teoksessa pääsevät ääneen Halla­-ahon lapsuuden ja nuoruuden opettajat ja hänen kanssaan politiikassa vai­kuttaneet ihmiset. Kirja paljastaa kuinka Halla­-ahon kannattajat ottivat haltuunsa perussuomalaisen puolueen. Suunnitelma vallan ja puolueen kaappaamisesta Timo Soinilta alkoi hahmottua Hommaforum-keskustelu­palstalla jo ennen ensimmäistä jytkyä.
***
Kaj Lipponen (toim.), Waldemar Wallenius & Harri Tuominen
JUICE PUHUU – KOOTUT MUISTELMAT VOL II

Juice puhuu Vol II jatkaa suoraan siitä, mi­hin helmikuussa ilmestynyt ykkösosa päättyi. Teos syventää kuvaa suomenkielisen rockmusiikin kummisedästä, jolle tämän päivän artistit maksavat edelleen velkaa. 80-­luvun kappaleidensa kaut­ta Leskinen avaa näkemyksiään maailman menoon. Juice kertoo omin sanoin mistä hänet ja hänen biisinsä on tehty.
***
Ari Turunen, Petri Laukka
SOLVAAJAT
Herjaamisen hävytön historia
Solvaajat valottaa, miten mustamaalaus, alituiset louk­kaukset, nöyryytykset ja kaikenlainen panettelu ovat vai­kuttaneet ihmisyhteisöjen kehitykseen. Historia osoittaa antiikista alkaen, että tuloksena on ollut mitä kummalli­simpia yhteenottoja – joskus jopa sotia. Kronologisesti etenevän kirjan herkulliset tarinat kertovat historian hurjimmista herjaajista ja pahasuisim­mista panettelijoista. Kirjassa pääsevät esiin politiikan, uskonnon, urheilun, kulttuurin ja taiteen kaikista kau­heimmat räyhääjät.
***
Tiina Saari, Maiju Majamaa
EI JÄLKEÄKÄÄN
11 suomalaista kadonnutta ja kaivattua

Ei jälkeäkään kertoo yhdentoista kadonneen suomalaisen tarinan. Osa heistä on yhä kadoksissa, osa on löytynyt tavalla tai toisella. Yhdelläkään tarinalla ei ole onnellista loppua. Tarinat on koostettu pääosin poliisin ja kadonneiden läheisten haastatteluiden pohjalta. Kirjassa pohditaan myös katoamisten taustalla olevia mahdollisia syitä ja sitä, miten kadonneen omaiset selviävät surun, epätietoisuu­den ja hämmennyksen myllerryksessä. Jos kadonnutta ei löydy, surutyö ei voi kunnolla alkaa. Läheiset jatkavat etsimistä.
***
Daniel E. Lieberman
IHMISKEHON LYHYT HISTORIA
Evoluutio, hyvinvointi ja sairaudet

Ihmiskehon lyhyt historia on innostava kertomus ihmis­kunnan historiasta ja oman kehomme evoluutiosta. Ih­minen ei ole aikoinaan kehittynyt tiettyjä olosuhteita varten, vaan kehomme on sekoitus ominaisuuksia, jot­ka olemme perineet lukuisilta edeltäviltä lajeilta. Tar­kat heitot mahdolliseksi tekevä olkapäämme on peräisin Homo erectukselta ja poskihampaamme Australopithecus-lajeilta.
***
Torsti Lehtinen
SOFIAN SISARET
Filosofian historian vaikuttavat naiset
Miesfilosofeista opitaan yhtä ja toista jo peruskoulussa, mutta monet tärkeimmistäkin naispuolisista filosofeis­ta tunnetaan huonosti. Tiedätkö, keitä olivat Aspasia ja Mary Wollstonecraft? Entä Luce Irigaray ja Martha Nussbaum? Kirja esittelee kolmentoista merkittävän filosofin elämäntarinat ja keskeiset ajatukset, unohtamat­ta henkilökohtaisen elämän kiemuroita.
***
Kalevi Kalemaa
HISTORIAN EROTTAMAT
Kertomus Hannes & Mauri Ryömästä
Historian erottamat on kertomus isästä ja pojasta, jotka historia ensin yhdisti ja sitten erotti. Se on myös kertomus isäkapinasta, jollaisia Suomen poliitti­sessa historiassa on tämän tästä puhjennut. Hannes Ryömä (1878–1939) oli Lääkintöhallituksen pääjohtaja, lehti­mies ja ministeritason poliitikko. Mauri Ryömä (1911–1958) oli isänsä tavoin lääkäri ja sanomalehtimies, ja aikansa tunnetuimpia poliitikkoja.  Teos on vahva kuvaus 1900-­luvun alun poliittisista kamppailuista, toi­veista, voitoista ja pettymyksistä.
***
Eero Ojanen
JAAKKO JUTEINI
Suomen ensimmäisen kirjailijan tarina

Jaakko Juteinia, viralliselta nimeltään Jakob Judénia, (1781–1855) voi pe­rustellusti pitää Suomen ensimmäisenä kirjailijana. Hän oli ensimmäinen, joka loi suomen kielellä monipuolisen kirjallisen tuotannon. Juteini julkaisi 1800­-luvun alkupuoliskolla kymmeniä erilaisia teoksia ja kokoelmia runoista oppi-­ ja tietokirjoihin.
***
Michael Marmot
TERVEYSKUILU
Miten terveydenhoito ei ole sama kaikille

Kun uusi sotekierros alkaa ja asiaa puidaan taas päi­vittäin tiedotusvälineissä, on kirja välttämätöntä luettavaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita, mihin suuntaan Suo­men terveydenhuoltoa ja sosiaaliturvaa viedään. Terveyskuilu muuttaa radikaalisti käsityksiämme siitä, mikä kaikki vaikuttaa uuden tutkimustiedon perusteella ihmisten terveyteen.
***
Tuure Tammi, Riikka Hohti, Pauliina Rautio, Riitta-Marja Leinonen & Maria Helena Saari
LASTEN JA ELÄINTEN SUHTEET
Monilajista yhteiseloa

Miksi eläinten tappamisesta ei joudu vankilaan? Keneltä ratsastamiseen pitää kysyä lupa? Kirjan kantavana aja­tuksena on tutkijoiden huomio siitä, että lapset, joiden arjessa on heille tärkeitä eläimiä, pitävät lajirajat ylittävi­en suhteiden monimutkaisuutta ja vaikeutta kiehtovina ja suhdetta ylläpitävinä tekijöinä. Tämä edellyttää monenlaista tietämistä ja herkkyyttä sille, miten toisenlaisen eläimen kanssa jaetaan arki.
***
Anna Kontula
MUURI
Matka maailman suurimpaan vankileiriin

Teos kertoo Anna Kontulan osallistumisesta kansainvälisen aktivistiryhmän tempaukseen, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta unohdettujen gazalaisten epäinhimillisestä kohtelusta. Operaatio Gazaan livahtamiseksi on suunniteltava salaisesti, sillä matka voi päättyä jo käännytyspäätökseen Tel Avivin lentokentällä. Gazan rajavyöhykkeellä israelilaissotilaat ampuvat ihmisiä jatkuvasti, ja myös kansainvälisiä aktivisteja on kuollut heidän luoteihinsa. Kaikkeen on siis osattava varautua.
***
Pekka Puska
SOTE JA SEN PITKÄ KAARI

Professori Pekka Puska kuvaa Suomen terveydenhuollon ja sosiaalihuollon pitkää kaarta kansanterveyslaista viimeisen 15 vuoden sote­uudistushankkeisiin. Hän on seurannut uudistustyötä näköalapaikoilla Kansanterveyslaitoksen ja THL:n pääjohtajana ja viimeisimmän, värikkään sotekäsittelyn aikana eduskunnassa. Hän kertoo, mitä kulissien takana tapahtui Sipilän hallituskauden sote­käsittelyssä.
***
Hannu Uusitalo
TUTKIMUS JA PÄÄTÖKSENTEKO HYVINVOINTIVALTIOSSA
Havaintoja viideltä vuosikymmeneltä

Hannu Uusitalo kertoo kirjassaan kokemuksistaan hyvinvointipoliittista päätöksentekoa palvelevan tutkimuksen johtajana. Teos kuvaa myös suomalaisen yhteiskunnan rakennetta, taloudellista eriarvoisuutta ja hyvinvointivaltion muutosta 1960-luvulta 2010­luvun loppuun. Paljon on muuttunut, mutta rakenteiden ja instituutioiden pysyvyys on silmiinpistävää. Uusitalo osoittaa, että yhteiskuntatieteet ovat 1970­luvun jälkeen ottaneet isoja askeleita eteenpäin. Syynä eivät ole suuret teoreettiset oivallukset, vaan tutkimusaineistojen parantuminen ja menetelmien voimakas kehittyminen.
***
Markku Lehto
HYVINVOINTIYHTEISKUNNAN ARVOT
Avain tulevaisuuden Suomeen

Suomalaisen hyvinvointivaltion pystyttämiseen kului vuosikymmeniä. Elämisen ehdot ovat kuitenkin muuttuneet, ja meidän on opeteltava uusi käsitys hyvinvoinnista. Millaiselta maailma näyttää 50 vuoden kuluttua, ja mitä hyvinvointi silloin on? Vastausta on etsittävä arvoista.
***
Kaarina Aitamurto, Elina Kahla & Jussi Lassila (toim.)
SANDARMOHISTA SKOLKOVOON – HISTORIAPOLITIIKAN PITKÄ VARJO

Venäjä­tutkimuksen kärkihahmo katsoo historioitsijan silmin niin Stalinin vainoissa Sandarmohin joukkohautaan päätyneiden suomalaisten kohtaloa, kuin Skolkovon tiedekeskuksen suurhanketta. Aleksanteri-­instituutin johtajan Markku Kangaspuron tutkimuksen kohteena on historian poliittinen käyttö, nationalismi ja identiteetti. Nämä teemat yhdistävät kokoelman kirjoituksia.
***
Antto Terras
ROAST
Suomen starat kaikilla mausteilla
Teos kertoo hulvatto­man roast-kulttuurin saapumisesta Suomeen. Roast on yhdysvaltalaisperäinen komediatapahtuma, jossa roas­tin kohteena oleva päähenkilö istutetaan yleisön eteen kuuntelemaan itseensä kohdistuvia herjoja. Kyseenalai­sen ja kaikkea kyseenalaistavan formaatin matka salon­kikelpoiseksi on edelleen pahasti kesken. Itsensä peliin laittamiseen ja omalla kustannuksellaan nauramiseen on kuitenkin syyllistynyt jo toistasataa suomalaista staraa, ai­na huippupolitiikoista Jari Sarasvuohon ja kirkkoherrois­ta Juha Mietoon.
***
Eveliina Talvitie
VANHA NAINEN TANSSII

Eveliina Talvitie pohtii uutuuskirjassaan, miksi sanapari ’vanha nainen’ saa monet tuohtuneena todistamaan päinvastaista. Vanheneminen on väistämätöntä. Jos se kiel­letään, piiloon jää paljon arvokasta, hullua ja sielukasta. Miksi siis niin harvassa ovat ne naiset, jotka ylpeästi tun­nustautuvat vanhoiksi?
Talvitie maalaa aiheesta uurteisuudessaan upean ku­van, jotta nekin naiset, jotka eivät vielä ole vanhoja tajuai­sivat haluavansa jonain päivänä sellaisiksi. Hän tarjoaa estradin tansseille, joissa kokemus juhlii iloineen, surui­neen, saavutuksineen ja menetyksineen.
Lukija pääsee mukaan koreografiaan, jossa liidellään, kompuroidaan, kaadutaan ja noustaan. Omista elämän tansseistaan Talvitien kirjassa kertovat muun muassa Ann Selin, Laila Snellman, Anu Sinisalo, Pirkko Lahti, Katariina Souri, Seela Sella ja Ervi Siren.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200918/5328facc/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko