[H-verkko] Arvosteltavaksi: Aulan, Faroksen ja Mesetan syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 11 10:13:29 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Aula & Co., syksy 2020

Åsa Wikforss
VAIHTOEHTOISET FAKTAT

Vaihtoehtoiset faktat esittää selkeästi, mitä tieto on ja mitä se ei ole. Onko olemassa vaihtoehtoisia faktoja? Onko tieto sosiaalinen rakenne? Voiko jokin olla totta minulle mutta ei sinulle, vai onko totuus jotain objektiivista? Kirja tarkastelee monipuolisesti yhä lisääntyvää fakta- ja tiedevastaisuutta. Inhimillistä tietoa leimaa, että se on sosiaalista. Suurin osa tiedoistamme on peräisin muilta ihmisiltä. Siksi voimme kerryttää tietoa tavalla, johon mikään muu eläin ei kykene, mutta samalla se tekee meistä alttiita keksityille uutisille, valheille ja propagandalle. Miten voimme vahvistaa vastustuskykyämme valheellisia ja perusteettomia väitteitä vastaan? Ja kuinka oikaisemme jo tehtyjä virheitä? Åsa Wikforss on Tukholman yliopiston teoreettisen filosofian professori ja Kuninkaallisen tiedeakatemian jäsen.
***
Richard Munson
TESLA
Modernin luoja

Nikola Tesla (1856-1943) keksi muun muassa radion ja kaukosäätimen, kehitti robotiikkaa ja laserteknologiaa, patentoi vaihtovirran ja oikosulkumoottorin, joka on mahdollistanut Tesla-merkkisten autojen maailmanvalloituksen. Teslan keksinnöt ovat muokanneet maailmaamme, mutta silti tämä serbialais-yhdysvaltalainen nero on laajalti tuntematon. Hän puhui kahdeksaa kieltä ja pukeutui aina moitteettomasti, kärsi vakavasta bakteerikammosta ja eli elämänsä viimeiset vuodet erakkona hotellissa New Yorkissa seuranaan ainoastaan rakastamansa pulut. Hän muisti ulkoa kokonaisia kirjoja ja oli puistokävelyllä lausumassa Faustia, kun vaihtovirran idea tuli hänen mieleensä kuin lahja joltain korkeammalta voimalta. Tesla ei valitettavasti osannut markkinoida keksintöjään, saati itseään, ja niinpä hän on jäänyt tuon ajan vähäisempien keksijöiden varjoon.
***
PAOLO GIORDANO
TARTUNNAN AIKAAN

Koronaepidemia on aikamme pahin terveyskriisi. Se ylittää kansakunnat, identiteetit ja kulttuurit ja osoittaa tismalleen, kuinka yhdistynyt ja erottamaton maailmasta on tullut, kuinka tiiviisti olemme siinä kiinni. Meidän on pakko oppia ajattelemaan muita, koska kaikki mitä teemme, vaikuttaa toisiin. Se yhteisö, josta meidän pitää nyt olla huolissamme, on koko ihmiskunta.

Tartunnan aikaan on häkellyttävän tarkasti kirjoitettu tietokirja maapallosta, ihmiskunnasta ja sen yhteisestä kohtalosta. Se tarkastelee epidemiaa ja sen vaikutuksia arkisesti, mutta merkityksellisesti, ja antaa lukijalle sekä ajateltavaa että välineitä jäsentää ajatuksiaan tästä poikkeuksellisesta tilanteesta
***

***
ANDRI SNÆR MAGNASON
AJASTA JA VEDESTÄ

Tarina ihmiskunnan menneisyydestä ja tulevaisuudesta ilmaston muuttuessa
Islantilainen Andri Snær Magnason tapaa johtavan ilmastoasiantuntijan, joka pyytää häntä kirjoittamaan kirjan maailman polttavimmasta kysymyksestä, ilmastonmuutoksesta. Eikö se ole tutkijoiden tehtävä? hän kysyy, ja tutkija vastaa, että ihmiset ymmärtävät tarinoita, eivät numeroita. Vuonna 2180 Magnasonin lapsenlapsenlapset ovat 90-vuotiaita ja hän miettii, millaisessa maailmassa he tulevat elämään. Edes meidän lapsenlapsemme, toisin kuin Magnasonin isovanhemmat, eivät enää voi viettää häämatkaansa jäätiköllä vaeltaen. Ne ovat sulaneet.
”Seuraavien sadan vuoden aikana elämä maapallolla tulee muuttumaan perinpohjaisesti. Jäätiköt sulavat, merenpinta nousee ja merivesi happamoituu pahemmin kuin viimeiseen 50 miljoonaan vuoteen. Nämä muutokset tulevat vaikuttamaan kaikkeen elämään – jokaiseen tuntemaamme ihmiseen, jokaiseen ihmiseen, jota rakastamme. Ne ovat monimutkaisempia kuin asiat, joihin yleensä törmäämme, suurempia kuin kaikki tähänastiset kokemuksemme yhteensä, suurempia kuin itse kieli. Millaiset sanat riittäisivät käsittelemään tämän suuruusluokan ongelmia?”
Andri Snær Magnason on löytänyt oikeat sanat. Ajasta ja vedestä on filosofisesti, kirjallisesti, henkilökohtaisesti ja tieteellisesti perusteltu lähestymistapa ilmastontutkimukseen – alkaen taivaallisista lehmistä kertovista ikivanhoista myyteistä isovanhempien ja sukulaisten tarinoihin sekä kohtaamisiin ja keskusteluihin dalai-laman kanssa. Kirja yhdistää henkilökohtaisen ja poliittisen ja näyttää, minkä kanssa olemme tekemisissä. Se on vakava kutsu ryhtyä toimeen.
***
ROB SEARS
KIM JONG-UN JA KAVERIT – VALITSE OMA MAAILMANLOPPUSI
Maailmanloppu on sinun käsissäsi

Sivilisaatio voi tulla tiensä päähän hämmästyttävän monin eri tavoin hyväntahtoisten johtajien kuten Donald Trumpin ja Vladimir Putinin ponnisteluista huolimatta. Tämä hauska interaktiivinen kirja maailman tuhosta antaa sinun päättää, kuinka kaikki loppuu.

Muuttavatko Elon Muskin nanobotit meidät harmaaksi liisteriksi? Ajavatko venäläisten loisteliaimmat meemit meidät kollektiivisen hulluuden partaalle? Vai posahdammeko kenties atomeiksi, koska Pohjois-Koreassa joku istahti vahingossa väärän napin päälle?

Tässä kirjassa pääset tapaamaan valtionpäämiehiä, jotka pitelevät maapallon kohtaloa käsissään. On sinun älysi ja harkintakykysi varassa, kuinka päivämme päättyvät. Toki on olemassa pieni mahdollisuus, että positiivisella asenteella löydät keinon pitää ihmiskunnan turvassa niin kauan että saamme kuolla vanhuuteen tai ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Älä kuitenkaan toivo liikoja. Tämän kirjan jokaisella sivulla päiväsi ja valintasi ovat luetut.
***
Faros, syksy 2020

Esa Lehikoinen, Risto Lemmetyinen, Timo Vuorisalo ja Mia Rönkä (toim.)
SUOMEN LINTUTIEDE 1828-1974

Teoksessa käsitellään lintuihin kohdistuvaa tutkimusta laajasti eliömaantieteen, ekologian, fysiologian, evoluutiotutkimuksen, käyttäytymistutkimuksen, ympäristötutkimuksen, kirjallisuustieteen ja etymologian näkökulmista. Teemat kattavat niin metsästyksen, lintujen ja munien keruun, tutkimusmatkat ja lintuharrastuksen kuin linnunnimien kehittymisen, lintujen suojelun ja tutkimusetiikan. Suomen lintutiede 1828–1974 jatkaa ajankohdasta, johon tekijöiden aiempi teos Suomen lintutieteen synty – Akatemian aika (toim. Lehikoinen, Lemmetyinen, Vuorisalo & Kivistö, Faros 2009) päättyi.
Suomen lintutiede 1828–1974 on tieteellisesti vertaisarvioitu kokoomateos.
***
Meseta

Jouko Grönholm: Kirjojen Turku,
Meseta 2020, s. 336


Kirjojen Turku -teos on matka Aurajoen kaupungin historiaan ja  nykypäivään. Kirjassa esitellään Turussa asuneita ja Turusta
kirjoittaneita kirjailijoita usealta vuosikymmeneltä. Artikkeleita on  kaikkiaan noin 80 kirjailijasta. Artikkelit on
aikaisemmin julkaistu eri yhteyksissä, pääasiassa Turun Sanomissa.

Jouko Grönholm on pitkän linjan toimittaja ja kriitikko.  Varsinais-Suomen kulttuurirahasto palkitsi hänet vuonna 2017
ansiokkaasta toimittajan työstä ja kulttuuriarvojen esiin tuomisesta.  Grönholmin kirjoituksia leimaa vaihtelevuus ja yllätyksellisyys -
ajoittain jopa leikillisyys.


***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200911/fddc2649/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko