[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atena Kustannus, Atrain & Nord ja Avain -syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Syys 7 11:57:39 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Atena Kustannus



Pekka Turunen

OPERAATIO KALEVA

Päämajan kaukopartio-osaston isku Vienan Karjalaan



Sotahistoriaa uudistava teos selvittää, miksi jatkosodan suurin kaukopartio-operaatio sai dramaattisen lopun. Vuoden 1944 maaliskuussa 189 kaukopartiomiestä suuntasi Vienan Karjalaan. Päämajan hävitysosasto Kalevan tehtävänä oli tuhota partisaanien tuki­kohdat vihollisen selustassa Suopassalmen, Suopas­vaaran ja Jyskyjärven kylissä. Kaikki alkoi kuitenkin nopeasti mennä vikaan. Operaatiossa kaatui neljä miestä ja yksi jäi vangiksi, kohteet jäivät pääosin tuhoamatta. Operaatio Kaleva kertoo kaunistelematta jatkosodan suurimman päämajan kaukopartio-­operaation dramaattisen tarinan. Kirja tarjoaa myös kriittisen katsauksen kaukopartioretkien suunnitteluun, kaukopartiomiesten valintaan ja koulutukseen.

***

Rutger Bregman

HYVÄN HISTORIA

Ihmiskunta uudessa valossa



Maailmanmenestyskirjailijan uusi, parempi näkemys ihmiskunnasta. Ihminen on luonnostaan itsekäs ja ihmiskunta tavoittelee vain omaa etuaan. Tämä ajatus on juur­tunut syvälle ajatteluumme. Sitä toistavat niin histo­rioitsijat, psykologit ja filosofit kuin iltapäivälehdet ja poliitikotkin. Mutta onko uskomus totta? Historioitsija Rutger Bregman luo ihmiskuntaan vallankumouksellisen näkökulman: 200 000 vuotta historiaa osoittaa lajimme olevan pohjimmiltaan hyvä. Ja silloin kun uskomme muista pahaa, tuom­me esiin pimeät puolet omasta käyttäytymisestäm­me. Käänteentekevä Hyvän historia haastaa näke­mään hyvyyden joka voi luoda uuden pohjan parem­malle tulevaisuudelle.

***

James Wyllie

HAKARISTIROUVAT

Naiset kolmannen valtakunnan huipulla



Naiset Natsi-Saksan huipulla kamppailivat vallasta, kampittivat toisiaan ja tiesivät miestensä hirmuteoista. Tutut nimet Göring, Goebbels, Himmler, Heydrich ja Hess kertovat absoluuttisesta vallasta natsi­-Saksan huipulla. Historian varjoihin ovat sen sijaan jääneet Emmy, Magda, Lina, Ilse ja muut kolman­nen valtakunnan johtajien puolisot. Historiantutkimus on kohdellut natsijohtajien rouvia vähäisinä hahmoina, aivan kuin he eivät olisi olleet tietoisia miestensä hirmutöistä. Kuitenkin heidän kotonaan työskenteli orjatyövoimaa, seinät olivat täynnä varastettuja taideaarteita, illallispöydät notkuivat keskitysleirien tuottamia ruokia ja mies­ten työhuoneissa päätettiin elämästä ja kuolemasta. Väkevästi kirjoitettu Hakaristirouvat näyt­tää ensimmäistä kertaa naisten tien kolmannen valtakunnan huipulle ja sieltä kohti tuhoa ja sodan jälkipuintia.

***

Vince Houghton

Ydinisku Kuuhun ja muita järjettömiä sotilashankkeita

Sodassa villi idea on joskus myös erittäin huono idea.



Viihdyttävä tietokirja kertoo sotilasoperaatioista, jotka lopulta olivat liian vaarallisia, kalliita tai hulluja tai vain liian paljon aikaansa edellä.

Yhdysvaltain ilmavoimat teki ydiniskun Kuuhun. CIA koulutti kissoja vakoilemaan Neuvostoliittoa. Britit rakensivat jäävuoresta torpedonkestävän ilmatukialuksen. Yksikään näistä hankkeista ei tietenkään toteutunut, mutta joskus hylätty hanke on kiinnostavampi kuin toteutunut.

Vince Houghton kertoo 21 tarinaa toteuttamatta jääneistä ideoista toisesta maailmansodasta kylmän sodan loppuun. Monenlaisia keksintöjä ideoitiin, kypsyteltiin ja testattiin – ja lopulta siirrettiin suoraan Ö–mappiin. Jokaista Normandian maihinnousun kaltaista riemuvoittoa kohden löytyy esimerkiksi suunnitelma siitä, miten kanojen lämpöä voi käyttää ydinaseiden pitämiseen toimintakunnossa.

***

Trevor Noah

Laiton lapsi. Värikäs nuoruuteni Etelä-Afrikassa



Koskettava elämäkerta kuvaa kasvuvuosia rotuerottelun hallitsemassa Etelä-Afrikassa.

Eteläafrikkalaisen Trevor Noahin elämä alkoi rikoksesta: hän syntyi valkoisen isän ja mustan xhosa-äidin lapseksi. Hänen syntymävuonnaan 1984 rotujen sekoittamisesta saattoi saada jopa viisi vuotta vankeutta. Käytännössä Noah eli 5-vuotiaaksi sisätiloissa, ettei häntä vietäisi vanhemmiltaan.

Laiton lapsi kertoo humoristisen rehellisesti vallattomasta pojasta, josta kasvaa rauhaton nuori mies. Kirja on myös Noahin rakastava kuvaus pelottomasta, kapinallisesta ja uskonnollisesta äidistään. Juuri äiti pelastaa lapsensa murhayritykseltä paiskaamalla hänet ulos liikkuvasta pikkubussista. Juuri äiti opettaa tulevalle komediatähdelle, miten vaikeudet voitetaan huumorilla. Ja juuri äiti päättäväisesti pelastaa lapsensa siitä köyhyyden, väkivallan ja hyväksikäytön noidankehästä, joka uhkaa heidän molempien henkeä.

Noah kertoo elämästään taitavan stand up -koomikon keinoin: kirkkaan rehellisesti ja saaden lukijan yhtä aikaa sekä itkemään että nauramaan.***



***



Atrain & Nord, syksy 2020



Pälvi Rantala & al.

KUOHUVA TALO

Taidetta, työtä ja juhlaa Rovaniemen teatterissa 1975–2019



Miksi teatterijohtajan pesti on tuulinen paikka? Onko Lappia-talo kulttuurin voimalaitos vai kallis rahareikä? Auttaako Joulupukki kilttejä teatterilaisia? Voiko pöytälaatikkoon näytellä? Rovaniemen teatterin historiaa vuosilta 1975–2019 käsittelevä Kuohuva talo vie lukijan näyttämölle ja sen taakse, verstaalle ja Lapin turneelle. Kirjassa valotetaan teatterityön näkyvää ja silti usein näkymätöntä maailmaa, avataan esitysten taustoja ja vastaanottoa ja pohditaan, millaista teatteria esimerkiksi lapsille pitäisi tehdä. Sivuille on päässyt lukuisa joukko vahvoja hahmoja ja väkeviä roolitöitä, eikä lappilaisia kantaesityksiä ja näyttäviä musikaalejakaan unohdeta.

***

Kari Sallamaa

TEHTY TEKO ON AMMUTTU NUOLI.

Saamelainen runoepiikka



Tutkimus käsittelee varhaista saamelaista runoepiikkaa 1800-luvun alkupuolelta lähtien. Keskeisenä tavoitteena on osoittaa kirjallisten runoilijoiden, kansanrunojen ja muun perinteen sisältämien myyttishistoriallisten elementtien merkitys saamelaisen identiteetin rakentamisessa historian eri vaiheissa runsaan sadan vuoden aikana 1820-luvulta 1930-luvulle. Runoepiikka käsittelee aikojen myyttisiä alkuja, laajan maan asutushistoriaa, sisäisiä ja ulkopoliittisia suhteita. Se on kansan tärkeimpiä sisäisen kontrollin tapoja ja kiinnostavien tarinoiden kertomisen keino. Sen merkitys saamelaisen nykykulttuurin tienraivaajana ja innovaation lähteenä on jatkuvasti elävä. Se on osaltaan rakentanut sitä perustaa, jolta nykysaamelainen identiteetti ja semiotiikka nousee.

***

Matti Ylipiesa

KEMI JA PERÄPOHJOLA 1917-18

Kriisivuosien tapahtumia ja tunnelmia



Viiteentoista kuukauteen vuoden 1917 maaliskuusta kesäkuuhun 1918 mahtui muun muassa kaksi vallankumousta, suurlakko, itsenäistyminen ja sisällissota sekä jääkärien ja saksalaisten maihinnousu. Kemissä vietettiin silloin ensimmäinen ”punainen viikko”, pormestari otettiin panttivangiksi ja vietiin rikki ammutun junanvaunun verisellä penkillä Haukiputaalle ja takaisin, venäläiset matruusit aikoivat räjäyttää koko kaupungin, teatteriohjaaja esitti viimeisessä ohjauksessaan itse sotapäällikköä, Tervolassa ja Torniossa taisteltiin ja sitten kaivettiinkin jo punaisille hautoja ja syötiin palokunnan kellarissa kaalisoppaa ja laihdutuskuurilla olleita silakoita. Mutta mitä oikeastaan tapahtui? Ja ketä ja minkälaisia ihmisiä oli kaiken tämän takana?

***



Avain, syksy 2020



Ismo Loivamaa

ELÄMÄ ON IHANAA!

Pieni musikaalikirja



Musikaalit keräävät bussilasteittain yleisöä teattereihin. Musikaalit ovat Suomessa entistä loisteliaampia ja tasoltaan kansainvälisempiä – eikä vain Helsingissä vaan myös muissa kaupungeissa. Kirjassa käydään läpi sykähdyttäviä musikaalimuistoja 1950-luvulta aina suomalaisten asenteita ja sydämiä koskettaneisiin nykymusikaaleihin saakka: Billy Elliot, Kinky Boots, Pieni merenneito... Mukana on muistoja maailman näyttämöiltä, mutta pääosassa ovat kotimaiset teatterit, omat tähtihetkemme. Pieni musikaalikirja koostuu iloisista tarinoista, teatterijuoruista, ennätyksistä ja ihmeistä, kummallisuuksista ja kuriositeeteista. Samalla tavataan unohtumattomia tähtiä Liisa Tuomesta Emmi Jurkkaan, Laila Kinnusesta Arja Korisevaan, Leo Lähteenmäestä Ismo Kallioon. Mukana on musikaalien värikästä kulttuurihistoriaa: musikaalit ovat mm. synnyttäneet mielenosoituksia ja pelastaneet teattereita perikadolta.



***

Juri Nummelin

SPOILERIVAROITUS



Spoileri on kuvaus tai analyysi, joka paljastaa taideteoksesta juonen olennaisen piirteen tai sen lopputuloksen. Spoilereita ei saisi tehdä julkisessa keskustelussa eikä sosiaalisessa mediassa, siksi nykyään kerrotaan etukäteen, milloin tehdään juonipaljastuksia, toisin sanoen annetaan spoilerivaroitus. Raivostuneet fanit saattavat jopa lähettää tappouhkauksia, jos kriitikko tai bloggaaja tekee spoilerin ilman asiaankuuluvaa varoitusta. Mutta tyhjeneekö taideteos juoniselostukseensa? Eikö taiteessa kyse ole kuitenkin viime kädessä jostain muusta? Juri Nummelinin kirja sisältää sadan tunnetun klassikkoelokuvan juonipaljastukset mahdollisimman tiiviisti kerrottuna. Lisäksi kirjassa on lyhyt spoilerien historia.

***

Juri Nummelin

SUOMALAISEN KIRJALLISUUDEN LYHYT HISTORIA



Suomalaisen kirjallisuuden lyhyessä historiassa käydään tiiviisti, innostavasti ja kriittisesti läpi Suomen kirjallisuuden tarina. Kirjassa pyritään välttämään ilmeisimpiä suurteoksia ja tekijöiden luettelointia. Lisäksi mukana on myös unohdettua kirjallisuutta, kuten lasten- ja viihdekirjallisuutta. Pääpaino on 1900- ja 2000-luvun kirjallisuudessa, mutta kansanrunoutta ja 1800-luvun kirjallisuutta käsitellään myös. Kirja sopii niin kirjallisuuden harrastajan kuin tutkijankin käteen, mutta se toimii porttina asioiden laajempaan ymmärtämiseen myös koululaisille ja opettajille. Kirjasta hyötyvät myös maahanmuuttajat, jotka haluavat tutustua suomalaisen kulttuurin historiaan.
***
Vesa Sisättö
102 MURRETTUA MYYTTIÄ

Alun perin myytti tarkoitti jumalien tai muiden yliluonnollisten olentojen teoista kertovaa tarinaa. Nykyään arkikielessä myytillä tarkoitetaan uskomusta, jonka totuuspohja on hutera, ellei olematon. Myytit nousevat aina menneisyydestä: esimerkiksi esihistorian tai 1980-luvun alkuhämäristä.

Ihmiskunnan kehitys viimeisinä vuosituhansina on perustunut siihen, että tarinat, joissa yliluonnolliset henkilöt ovat tapahtumien takana ovat korvautuneet tieteellisillä selityksillä. Zeus ei enää visko salamoita kelvottomien ihmisten niskaan, vaan salama on sähköinen sääilmiö. Tällaista kutsutaan myyttien murtumiseksi.

Nykyajan myytit ovat usein Zeustakin sitkeämpiä. 102 murrettua myyttiä paljastaa nimensä mukaisesti 102 nykyajan uskomusta, jotka tiede ja tutkimus on osoittanut vääriksi. Nykymyyttien sitkeyden eräs syy on siinä, että monet niistä ovat alkujaan tiedettä – mutta esimerkiksi 100 vuoden takaista tiedettä. Tieteellinen tieto on aina paras tämänhetkinen käsitys oikeasta tiedosta. Joskus käsitykset muuttuvat rajustikin tutkijoiden parissa, mutta syystä tai toisesta suuri yleisö jää nauttimaan virheellisestä käsityksestä. Se kenties sopii osaksi muita uskomuksia, mutta voi pidemmän päälle johtaa ojaan tai allikkoon.
***
Ville-Juhani Sutinen
KIRJOITUKSIA KIRJALLISUUDESTA JA PAIKASTA

Mikä on kirjallisuuden ja paikan suhde? Miten kadut, kaupungit ja maisemat ovat vaikuttaneet romaaneihin? Voiko fiktiivistä kirjallisuutta tulkita todellisten paikkojen välityksellä?
Muun muassa yllä mainittuihin kysymyksiin kirjailija Ville-Juhani Sutinen etsii vastausta yhdentoista tapaustutkimuksen kautta. Teoksessa matkustetaan kirjojen tapahtumapaikoille Fjodor Dostojevskin Pietarista August Strindbergin Tukholmaan ja Alfred Döblinin Berliinistä Anaïs Ninin Pariisiin ja edelleen Virginia Woolfin Englannista Leonard Cohenin kreikkalaiselle Hydran saarelle. Sivupolkuja kuljettaa kirjailijoiden ja henkilöhahmojen jalanjäljillä etsien uutta näkökulmaa klassikkoteoksiin.

***
Pirjo Suvilehto
OI IHANA SATU – LASTEN JA NUORTEN KIRJALLISUUSTERAPIA

Oi ihana satu. Lasten ja nuorten kirjallisuusterapia avaa näkymiä kirjallisuus- terapian maailmaan. Kirjallisuusterapia on vähemmän tunnettu terapian muo- to, joka sopii jokaisen arkeen: runo päivässä tekee hyvää ja kirja kuukaudessa ylläpitää hyvinvointia.
Teoksessa kurkistetaan kirjallisuusterapian historiaan, sen eri suuntauksiin ja menetelmän prosesseihin. Kirjallisuusterapian ympäristöinä voivat toimia niin koti, päiväkoti, koulu, sairaalat kuin terapiaryhmätkin.
Kirjan avulla vanhemmat, opettajat ja kasvattajat saavat käsityksen kirjalli- suusterapiasta ja sen mahdollisuuksista eri ikäisten lasten ja nuorten parissa. Teos kertoo myös, millainen on terapeuttisesti hyvä lastenkirja.
***
Paula Hotti
KAHVILAESSEITÄ

Mustien syntien kahvilaesseissä kuljeskellaan kaupunkien kaduilla, vieraillaan historiallisissa kahviloissa ja nautitaan tunnelmallisista kupposista eri puolilla Eurooppaa, myös Suomessa. Teoksessa kerrotaan kahvilakulttuurin historiasta papujen löytymisestä kahviloiden syntyyn ja niiden leviämiseen ensin Lähi-idässä ja sitten Euroopassa.
Kupponen kahvia on arjen sulostuttaja, tauko rutiineista, josta on lupa nauttia yksin tai seurassa, kaikessa rauhassa.

***
Timo Pennanen
TOP 1000
Vuoden 1960 alussa Suomeen saatiin ensimmäiset säännöllisesti kuu- kausittain julkaistavat levymyyntilistat. Nuo single- ja ep-tilastot ovat myöhemmin saaneet seurakseen tai jatkokseen albumi-, jukebox-, radio-, lataus- ja striimauslistat, joita ovat usein koonneet kilpailevat tahot rinnakkain. Timo Pennanen on kerännyt ja pisteyttänyt nuo kaikki ja saanut kokoon yli 13 000 kappaleen tietokannan.
Nyt kuuden täyden listavuosikymmenen kunniaksi niistä on koot- tu Top 1000, kirja, joka esittelee tuhat menestyneintä hittiä Suomen listoilta vuosina 1960–2019. Teos on täynnä tuttuja klassikoita, mutta myös unohtuneita yllätyksiä – aika ei ole kohdellut kaikkia hittejä yhtä ystävällisesti. Aikajärjestyksessä etenevä kirja sisältää paljon ajankuvaa välittäviä levynkansia sekä grafiikkaa kappaleiden taustoista ja ominai- suuksista. Nettipalveluiden ansiosta biisit on helppo klikata soimaan lukemisen taustalle.
***
Jarno Alastalo
Oudot tyypit
Yksi on lihakoukuissa riippuja. Toisella on sarvet päässä ja mustat silmät. Kolmas näyttää tissejä muuttaakseen maailmaa. Neljäs on meikkaava kirkkoherra.  He ja 20 muuta tässä kirjassa ovat oudoista oudoimmat, joita tui- jotetaan, ihmetellään ja osoitellaan. Nämä katujen kummajaiset, netin friikit, oudot naapurustossasi, uskaltavat kuitenkin olla omia itsejään ja inspiroivat samalla myös muita. Tämä kirja kertoo näiden outojen tarinat  Alastalo on sosiaalisen median pioneereja, sillä hän on ollut perustamassa Suomi24-yhteisöä ja on nykyisin myös IRC-Gallerian hallituksen jäsen. Hän on aikaisemmin kirjoittanut teokset Sometarinoita Suomesta ja Pimeä netti.
***
Krista Launonen
Hymyn salaisuus

Krista Launonen päättää lähteä selvittämään hymyn ja elämänilon salaisuutta tutustumalla viiteen taidehistorian merkkiteokseen. Kesken tutkimusmatkansa hän saa epätoivotuksi matkakumppaniksi vakavan sairauden.
Hymyn salaisuudessa aikamatka taidehistoriaan ja hymyilevien mal- lien kohtaloihin nivoutuu Launosen kuvaukseen omasta halusta pysyä elämänilossa kiinni silloinkin, kun krooninen syöpä asettuu kehoon.
Etruskien, Buddhan, Leonardo da Vincin, Elisabeth Vigee-Lebrunin ja John Singer Sargentin hymyteokset antavat matkalla voimaa ja toivoa. Launonen selvittää, mitä taidehistoria opettaa elämänilosta ja millaisia vastauksia se antaa ikuisuuskysymyksiin: miksi olemme täällä ja miten elämää pitäisi elää. Samalla Launonen huomaa, ettei pysty alekirjoittamaan monia perinteisiä käsityksiä syövästä: se ei ole taistelu, sairaudesta ei tarvitse olla kiitollinen ja ulkonäöllä todella on merkitystä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200907/b9cc2a57/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko