[H-verkko] Arvosteltavaksi: Sigillumin uusimpia kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Marras 26 18:38:05 EET 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Kirsi Vainio-Korhonen ja Mikael Korhonen:
Matka Roomaan keskiajalta nykypäivään

Matka Roomaan keskiajalta nykypäivään vie lukijansa aikamatkalle ikuiseen kaupunkiin. Rooma on vetänyt myös pohjoismaisia kävijöitä puoleensa vuosisadasta toiseen: nykypäivän kulkija voi kävellä samoilla kaduilla kuin Pyhä Birgitta 1300-luvulla, kuningatar Kristiina 1600-luvulla, suomalainen hovimies Gustav Mauritz Armfelt 1700-luvulla tai kuvan- veistäjä Walter Runeberg 1800-luvun jälkipuolella.
Professori Kirsi Vainio-Korhonen ja FT Mikael Korhonen ovat historiantutkijoita. He kirjoittavat Roomaan matkanneista ja Roomassa asuneista Suomen historian henkilöistä: keitä he olivat, miksi he suuntasivat Roomaan ja mitä he Roomassa näkivät ja kokivat. Teos toimii myös matkakirjana, joka kuljettaa lukijaa tuttujen ja hieman tuntemattomampienkin historian henkilöiden jalanjäljissä nykyisessä Roomassa.
***
”Mehr Licht” More Light Piú Luce. Studia in honorem Arja Karivieri.
Toim. Katariina Mustakallio, Minna Silver ja Simo Örmä.

”Mehr Licht” More LightPiú Luce on Tukholman yliopiston klassillisen arkeologian ja antiikin historian professorin ja Villa Lanten johtajan Arja Karivierin juhlakirja hänen täyttäessään 60 vuotta. Kirjoittajat ovat Karivierin kollegoja, jotka artikkeleissaan käsittelevät antiikin tutkimusta omien tutkimusaiheidensa kautta. Tutkimusartikkeleiden lisäksi mukana on kollegojen henkilökohtaisia muistelmia Karivierin uran varrelta. Kirjan artikkelit ovat suomen, ruotsin, englannin ja italian kielillä.
ISBN 978-952-7220-17-7 294 s., värija mv-kuvitus.
***
Tiedenainen peilissä. Arkeologian professori Ella Kivikosken elämä ja tutkimuskentät.
Toim. Minna Silver ja Pirjo Uino. Bibliotheca Sigillumiana 9.

Professori Ella Margareta Kivikoski (1901–1990) oli Suomen arkeologian uranuurtaja ja monessa suhteessa edelläkävijä. Kivikoski toimi Muinaistieteellisen toimikunnan (nyk. Museovirasto) esihistoriallisen osaston ensimmäisenä naispuolisena amanuenssina. Väiteltyään Kivikoskesta tuli aikanaan Helsingin yliopiston ainoa naisprofessori ja samalla Pohjoismaiden ensimmäinen naispuolinen arkeologian professori. Hän oli myös Suomalaisen Tiedeakatemian ensimmäinen naisjäsen.
Usean eri tieteenalan asiantuntijan kirjoittamassa artikkelikokoelmassa kohtaavat henkilöhistorialliset ainekset, arkeologia, historia, tieteenhistoria, kulttuurientutkimus, sukupuolentutkimus, kielitiede, kasvitiede ja osteologia.
ISBN 978-952-7220-15-3
600 s, värija mv-kuvitus
***
Heikki Länsisalo, Jukka Parkkinen, Hannu Riikonen (toim.)
Hetki ja ikuisuus. Kirjoituksia V. A. Koskenniemestä

V. A. Koskenniemi (1885–1962) piti itseään ensisijaisesti runoilijana. Suomen kirjallisuus- ja kulttuurihistoriassa hänet tunnetaan monissa muissakin rooleissa: lehtimiehenä, kriitikkona, esseistinä, kirjallisuus- ja kulttuurialan järjestöjen luottamushenkilönä, kirjallisen piirin primus motorina ja suomentajana, Turun yliopiston professorina ja rehtorina sekä Suomen Akatemian jäsenenä. Samalla hän oli yksi Suomen kulttuurielämän kiistellyimpiä hahmoja erityisesti Saksan yhteyksiensä takia. Toisen maailmansodan jälkeen Koskenniemi joutui nousevan polven kulttuurivaikuttajien hampaisiin ja hänet julistettiin jo kuolleeksi, menneisyyden hahmoksi. Silti häneen yhä nykyäänkin palataan eri yhteyksissä..Teoksen otsikko Hetki ja ikuisuus viittaa siihen, että Koskenniemi tarttui moniin ajassa liikkuviin kirjallisiin ja poliittisiin kysymyksiin ja ilmiöihin samalla kun hän runoissaan ja aforismeissaan käsitteli monia ikuisuuskysymyksiä. Kirjan ovat Heikki Länsisalon idean ja osin kokoaman materiaalin pohjalta toimittaneet Jukka Parkkinen ja
H. K. Riikonen.
 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20201026/dd91b266/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko