[H-verkko] Arvosteltavaksi: Read.me:n ja Rauhanpuolustajien syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Marras 26 11:30:55 EET 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Read.me syksyn 2020 kirjoja

Amerikkalainen talvisotanäytelmä
Ilpo Lagerstedt

Talvisodan aseet olivat vaienneet Suomessa keväällä 1940, mutta Yhdysvalloissa talvisota jatkui.
Amerikkalaisen teatterin aristokraatit Alfred Lunt ja Lynn Fontanne sekä nuori Montgomery Clift esittivät palkitun kirjailijan Robert Sherwoodin talvisodasta kertovaa näytelmää There shall be no night aina vuoden 1941 loppuun asti. Talvisotanäytelmä teki Suomen asiaa tunnetuksi amerikkalaisille ja siitä piti tulla Hollywood-elokuva. Suomelle vihamieliset voimat vastustivat näytelmää ja elokuvaa ja lopulta voittivat. Olisiko maailman kohtalo ollut muutoin toinen? Mikä oli Dalton Trumbon osuus?
***
Mannerheim – Puolan vuodet
Anna ja Jukka Soisalon-Soininen

”Mannerheim – Puolan vuodet” teos sisältää lukuisia ennen näkemättömiä dokumentteja ja valokuvia Mannerheimin Puola-yhteyksistä.
Lukuisat asiantuntijoiden artikkelit antavat taustaa myös Puolan ja Suomen yhteyksille ja diplomaattisuhteille, joiden 100 -vuotisjuhlaa vietetään kuluvana vuonna 2020.
Muistelmissaan Mannerheim kirjoittaa seitsemästä Puolan vuodestaan, jotka olivat hänen elämänsä parhaat. Valmistuttuaan v.1899 Pietarin ratsuväenkoulusta, Mannerheim määrättiin 15. Aleksandran rakuunarykmenttiin Kaliszin kaupunkiin Saksan rajalle. Mannerheim kirjoittaa Muistelmissaan: ”Minulla ei ollut mitään sitä vastaan, että sijoituspaikakseni tuli Puola, jonne minun myöhemminkin oli aina hauska palata. Mitä enemmän tutustuin puolalaisiin, sitä paremmin ymmärsin heitä ja viihdyin heidän parissaan.”
***

Back to the 60 – Suomalaisen musiikin helmet
Markku Veijalainen

1960-luku päättyi monen aikalaisen mielestä The Beatles -yhtyeen hajoamiseen. Suuret ikäluokat yrittivät aikuistua ja seuraavat sukupolvet löysivät itselleen uudet idolit.
Mutta sixties-musiikki ei suostunut poistumaan näyttämöltä. Se siirtyi ketterästi vinyyliltä CD-levyille ja jatkoi elämäänsä oldies-radiokanavilla ja nostalgiakonserteissa.
1990-luvun alussa Sotkamon Katinkultaan kokoontui joukko 60-luvun muusikoita “jammailemaan ja pitämään hauskaa”, kuten asia silloin ilmaistiin. Entiset teini-idolit ja heidän ihailijansa kohtasivat toisensa Sotkamon yössä ja huomasivat, että vanha rakkaus oli yhä elossa ja voi hyvin.
Muusikkokaverit tapasivat vuosien jälkeen toisensa ja päättivät perustaa vanhat bändit uudelleen. Kukaan ei enää puhunut eläkkeelle jäämisestä. Katinkullassa nähtiin Hector, Pave Maijanen, Kirka ja Pepe Willberg. Danny palasi rock’n’roll – juurilleen. Suomen ensimmäinen rautalankabändi The Strangers esiintyi jälleen. Ande Päiväläinen matkusti Milanoon ja haki The Renegades -yhtyeen Sotkamoon. Donovan halusi laulaa Palkkasoturin Heikki Harman kanssa. Ja tämä oli vasta ensimmäinen luku. Unohtumaton sukupolvikokemus Katinkullassa tapahtui kolme vuosikymmentä sitten ja tarina jatkuu edelleen.
Nyt kun sanotaan, että tämän päivän 70 vuotias on – kertojasta riippuen – eilisen kuusi- tai viisikymppinen – Back to the Sixties on tarina ja todiste siitä, miten ikä on vain numero ja all you need is love!
P.S. Ja Paul McCartneyn maailmankiertue jatkuu…
***

Talvisota väreissä
Ilkka Enkenberg

Nyt talvisota ensimmäistä kertaa väreissä!
Talvisota väreissä on yleistajuinen kirja maamme taistelusta ylivoimaista naapuria vastaan. Kirjasta saa helposti kokonaiskuvan sodan kulusta, minkä lisäksi se vie lukijan rintamalle ja esittelee muun muassa sodan aseita ja sankareita.
Teos kertoo talvisodasta kronologisesti päivä päivältä. Jokainen sotakuukausi alkaa tiiviillä katsauksella, joka havainnollistaa alkavan kuukauden tapahtumat aikajanan, kartan ja tekstin avulla. Sen jälkeen kuukauden tapahtumista kerrotaan päivä kerrallaan.
Suuret kuvat, havainnolliset kartat, aikajanat ja tietolaatikot auttavat lukijaa hahmottamaan suuren kokonaisuuden. Sotatapahtumien lisäksi tekstissä kerrotaan erikoisista sattumuksista ja yksittäisten sotilaiden kokemuksista.
***
Suomi & Venäjä – koko tarina
Arvo Tuominen

Suomi ja Venäjä – koko tarina -kirja kertoo tuhatvuotisesta suhteesta, jolle on ominaista maiden välillä kulkeva hyvin jyrkkä kulttuuriraja. Kirjoittaja vertaakin sitä tietokoneiden eri käyttöjärjestelmiin, jotka eivät kommunikoi keskenään.
Vauhtia otetaan jo Novgorodin ja Ruotsin suhteesta ja tarkastellaan Suomen asemaa Saksan ja Venäjän välissä sekä kuljetaan ns. suomettumisen kautta EU-aikaan. Uusin geenitutkimus tuo oman mielenkiintoisen sävynsä soppaan. Kirja johdattelee lukijaa kuin elokuvan päähenkilö kohtauksesta toiseen. Tuhatvuotiseen historiaan mahtuu lukuisia kertomuksia merkillisistä ihmiskohtaloista. Sulattelemalla suomalaisista ja venäläisistä lähteistä olevaa materiaalia yhteen kirjoittaja luo vallitsevin käsityksiin uusia mielenkiintoisia näkökulmia. Tuominen porautuu aiheeseensa ironisella otteella, joka ei jätä ketään kylmäksi.
Kirjan ilmestymisvuonna 2020 tulee kuluneeksi 100 vuotta Tarton rauhasta. Sodista on kirjoitettu vaikka kuinka paljon, mutta tämä kirja kertoo solmituista rauhoista, rauhanprosesseista ja näin syntyneistä rajoista. Kirjassa käydään läpi Pähkinäsaaren, Täyssinän, Stolbovan, Uudenkaupungin, Turun, Haminan, Tarton, Moskovan ja Pariisin neuvotteluprosessit ja tulokset. Ja tietysti Aleksanteri I:n ja Napoleonin sekä Stalinin ja Hitlerin diilit Euroopan jakamisesta, jolloin Suomi oli vain pelikortti isoisten pöydässä.
Arvo Tuominen on tullut rajan molemmin puolin tunnetuksi Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa käsittelevistä dokumenttielokuvista ja kirjoista. Hän on kulkenut Venäjällä Kaliningradista Vladivostokiin ja Sotšista Jamalin niemimaalle. Lisäksi Tuominen on verkostoitunut Venäjällä poikkeuksellisen hyvin tuntien maan koko kirjon baarien miehistä Putinin lähipiiriin. Pyrkimyksistään historialliseen totuuteen Vladimir Putin on myöntänyt Tuomiselle Ystävyyden mitalin, joka on korkein ulkomaalaiselle myönnettävä venäläinen kunnianosoitus.
***

Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa
Kari Kallonen

Ranskan tarunhohtoisen muukalaislegioonan riveihin on Suomesta matkannut kautta aikain merimiehiä, seikkailijoita ja sotasankareita – sekä tämän päivän suomalaisia miehiä, jotka haluavat vakuuttavan työkokemuksen turvallisuusalalle.
Miehistä monet ovat kohonneet legendoiksi, kuten Kollaan sankari Aarne ”Marokon kauhu” Juutilainen, Per ”Sahara” Andersson tai Kyösti ”Karl Peters” Pietiläinen. Arkistot ovat olleet vuosia suljettuina, joten kattavaa tietoa legioonassa palvelleista suomalaisista on ollut vaikea saada.
Tietokirjailija Kari Kallonen on tehnyt useita sotahistoriallisia teoksia, viimeisimpänä loppuunmyydyn ja tarkistetuista tiedoistaan kiitetyn Mannerheim-ristin ritari Lauri Törnin elämäkerran. Hän on saavuttanut myös legioonassa palvelleiden suomalaisten luottamuksen.
Suomalaiset sotilaat muukalaislegioonassa kertoo nyt lukuisiin haastatteluihin sekä aikaisemmin tuntemattomiin dokumentteihin pohjautuen monta syytä vaihtaa siniset järvet ja vihreät havumetsät karuun aavikkoon tai vihamieliseen viidakkoon. Teos kertoo miehistä, joista joku koki kohtalonsa kaukomailla Dien Bien Phun kuuluisassa ja katkerassa taistelussa, toinen ei kestänyt kovaa kuria ja päätyi hengenvaaralliselle karkumatkalle. Ranskan muukalaislegioona on nykyisin tehokkaan aseistuksen omaava moderni armeija, jonka sotilaat ovat osallistuneet moniin kansainvälisiin tehtäviin myös Yhdistyneiden kansakuntien lipun alla. Ja jonka riveissä taistelee edelleen myös suomalaisia sotilaita.
****
Rauhanpuolustajat:

Antti Halinen, Kuuba 2020
Vuonna 2019 Kuuban vallankumous täytti 60 vuotta. Juhlavuosi oli vaikein vuosi 1990-luvun alun jälkeen, jolloin Neuvostoliiton katoaminen romahdutti Kuuban talouden ja aiheutti kovan pulakauden. Presidentti Donald Trumpin johtama Yhdysvaltojen hallinto kiristi kaikin tavoin saartoa ja loi uusia rajoituksia muun muassa Kuuballe tärkeään matkailuun.
Kuubaa rasittivat myös muut ongelmat, osittain kotitekoiset, osittain saarron aiheuttamat: tavara- ja raaka-ainepula, tuotannon tehottomuus, korruptio, hallitsevan kommunistipuolueen änkyräsiiven harjoittama uudistusten jarrutus ja pääasiallisen öljyntoimittajan Venezuelan taloudellinen romahdus.
Kuuba ei kuitenkaan ole enää niin yksivärinen maa kuin ennen. Maassa on myös vallankumouksen sisältä tulevia kriittisiä ja itsekriittisiä ääniä, jotka eivät hyväksy Yhdysvaltojen painostusta.
Antti Halisen toinen kirja on ennen kaikkea selvitys siitä, millainen Kuuba sosiaalisesti, taloudellisesti ja poliittisesti siirtyi uudelle vuosikymmenelle ja joutui koronan pyörteisiin. Koronaviruspandemia kuitenkin aiheutti sen, että kirja lähtee liikkeelle Kuuban koronan vastaisesta taistelusta.
***
Dubrovsky, Nika
PROTESTI – VASTARINNAN HISTORIA
Postittaisitko pinkit pikkarit hallitukselle? Kuka oli Rosa Parks? Miten voivat Koijärven linnut tänään? Näitä ja muita kysymyksiä voit pohdiskella Protesti – Vastarinnan historiaa -tieto- ja tehtäväkirjan parissa. Kirja sopii parhaiten yli 12-vuotiaille. Osa kirjasta ja sen pedagogiset lisämateriaalit löytyvät netistä. Protesti sisältää 21 tarinaa aktivismin historiasta. Jokaisen tarinan lopussa on toiminnallisia harjoituksia eli ”aktivi(sti)teettejä”.
Suomalais-ugrilaisia sarjakuvia!
Kirja on kokoelma suomalais-ugrilaisten vähemmistökielten puhujien sarjakuvia Venäjältä, Suomesta, Norjasta ja Virosta. Kirja on osa Elävä kieli -yhteisötaideprojektia, jonka tarkoituksena on tukea uhanalaisia kieliä sarjakuvan avulla. Sarjakuvien tekijät ovat toimittajia, opettajia, kirjastojen, päiväkotien ja museoiden työntekijöitä, kulttuuritoimijoita ja järjestöaktiiveja.  Kirjan sarjakuvista rakentuu kiehtova kuva pienten kieliryhmien historiasta, perinteistä ja nykypäivästä valtakulttuurin puristuksessa.
***
Hukkanen, Sanna & Voronkova, Anna (toim.)
FUGRICS – SARJAKUVIA SUOMALAIS-UGRILAISESTA MAAILMASTA
Suomalais-ugrilaisia sarjakuvia!
Kirja on kokoelma suomalais-ugrilaisten vähemmistökielten puhujien sarjakuvia Venäjältä, Suomesta, Norjasta ja Virosta. Kirja on osa Elävä kieli -yhteisötaideprojektia, jonka tarkoituksena on tukea uhanalaisia kieliä sarjakuvan avulla. Sarjakuvien tekijät ovat toimittajia, opettajia, kirjastojen, päiväkotien ja museoiden työntekijöitä, kulttuuritoimijoita ja järjestöaktiiveja.  Kirjan sarjakuvista rakentuu kiehtova kuva pienten kieliryhmien historiasta, perinteistä ja nykypäivästä valtakulttuurin puristuksessa.
***
Virtala, Timo
VÄKIVALLATTOMUUDEN VOIMA – KERTOMUKSIA ROHKEUDESTA
Väkivallattomuuden voiman avulla on syösty diktaattoreja vallasta, itsenäistytty ja puolustettu valtioita. Sitä on käytetty menestyksekkäästi kansalaisaktivismissa, rauhanturvaamisessa ja oikeudenkäynneissä, ja sen avulla on löydetty ratkaisuja ristiriitatilanteisiin niin kansainvälisessä politiikassa kuin arkipäiväisessä kanssakäymisessäkin.
Tämä kirja kertoo esimerkkien avulla, mistä väkivallattomuudessa on kysymys. Kirjan kertomukset osoittavat, että ihmiskunnalla on väkivallan käytön ja passiivisuuden rinnalla kolmaskin vaihtoehto.
Timo Virtala on lapinjärveläinen sosiologi, luennoitsija ja rauhanaktivisti. Hän on luennoinut Gandhista, Kingistä ja väkivallattomuuden voimasta siviilipalveluskeskuksessa ja muualla jo kahdenkymmenen vuoden ajan.
Väkivallattomuuden voima – Kertomuksia rohkeudesta on Virtalan toinen tietokirja. Ensimmäinen käsitteli Sarajevoa.
***
Lehtimaja, Lissu
MUODONMUUTOKSIA

Mistä pohjavesi tulee? Kuinka kertakäyttöastiat syntyivät? Lissu Lehtimaja valottaa asiaa uudessa teoksessaan Muodonmuutoksia, joka on kokoelma sarjakuvanovelleja suomalaisuuteen liitetyistä myyteistä. Kaikkia mies- ja naisrooleja esittävät ikoniset suomalaiskasvot, Ansa Ikonen ja Tauno Palo. Muodonmuutoksia vie lukijansa takaisin nostalgiseen yhtenäiskulttuuriin, jossa suomifilmien maailma kohtaa maagisen realismin.
***
Lomasko, Viktoria
SE TOINEN VENÄJÄ – DOKUMENTTI¬SARJAKUVAA KREMLIN VARJOISTA

Kiihkoilijat pahoinpitelevät Pussy Riotin tukijoita, homofoobikot häiriköivät LGBT-elokuvafestivaali Bok o bokin järjestelyjä, ortodoksiaktivistit hyökkäävät Torfjankan puiston suojelijoiden kimppuun, lakkoilevat rekkakuskit kokoontuvat Himkissä… Viktoria Lomaskon, moskovalaisen nelikymppisen kuvataiteilijan ja aktivistin Se toinen Venäjä -kirjassa tavanomaisten uutiskuvien sijaan pääosassa ovat erilaisina sarjakuvina toteutetut tarinat itänaapurimme toisenlaisesta arjesta, joka jää suurvaltapolitiikan varjoon.
Lomasko alkoi tehdä graafisia reportaasejaan 2010-luvun alussa. Tuolloin hän ymmärsi, että halusi ylittää oman sosiaalisen kuplansa rajat, kuplan, joka koostui keskusteluista muiden taiteilijoiden ja suunnittelijoiden kanssa moskovalaisissa gallerioissa. Reportaasit syntyivät alun perin ennen kaikkea Lomaskon itseymmärryksen välineiksi. Pikkuhiljaa jokaisen reportaasin jälkeen hän alkoi hahmottaa uusin silmin Venäjän poliittista tilannetta ja omaa paikkaansa yhteiskunnassa.
Lomaskon sarjakuvateoksia on julkaistu aiemmin sekä englanniksi että saksaksi.
***
Isaksson, Pekka ja Jokisalo, Jouko
KALLONMITTAAJIA JA SKINEJÄ – RASISMIN AATEHISTORIAA, 4. TÄYDENNETTY PAINOS

Rasismi, rasistinen puhe ja puhe rasismista ovat nykypolitiikan ytimessä. Sanana rasismi on nuori, vajaat sata vuotta vanha. Rasistisella ajattelulla ja tieteenä pidetyillä rotuteorioilla on kuitenkin monivuosisatainen historia. Rasismia monipuolisesti tutkineiden aatehistorioitsijoiden Pekka Isakssonin ja Jouko Jokisalon Kallonmittaajia ja skinejä oli ilmestyessään vuonna 1998 ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys rasismin aatehistoriasta.
Kirja on ensipainoksesta kuluneen 20 vuoden aikana ehtinyt neljänteen, ajanmukaistettuun ja täydennettyyn painokseensa. Kirjoittajat analysoivat rotuajattelua, rotuteorioita ja rasismia kiinteänä osana eurooppalaista aatehistoriaa ja mentaliteettien kehitystä risti- ja löytöretkistä 2000-luvulla voimistuneeseen muslimivastaiseen rasismiin asti. Alkuperäisten tekijöiden lisäksi tässä painoksessa kirjoittaa vapaudesta feministi ja vapaa kirjoittaja Maryan Abdulkarim.***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20201026/d5b5f718/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko