[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gummeruksen syksyn 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Marras 2 14:31:27 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***



Gummerus, syksy 2020



Lea Pakkanen, Santeri Pakkanen

SE TAPAHTUI MEILLE

Isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen



Inkerinsuomalaisten historia on vaikenemisen historiaa. Tähän havahtuvat Santeri ja Lea Pakkanen, isä ja tytär, joille oman suvun kohtalot ovat arvoitus. Yhden suvun kautta, tutkimustietoon ja arkistomateriaaleihin nojautuen, hahmottuu kuva tuntemattomaksi jääneestä vähemmistöstä. Meeri Koutaniemen valokuvat kuvaliitteessä täydentävät teosta, joka pohtii vähemmistöjen osaa. Keiden historiaa kirjoitetaan ja muistetaan?

***

Karolina Ramgvist

KARHUNAINEN



Vangitseva kuvaus naisista, historiasta ja selviytymisestä. Karhunainen kertoo kahdesta vaikuttavasta naisesta, joiden elämät kietoutuvat kirjassa yhteen: Marguerite de La Rocquesta, joka selviytyi vastoin odotuksia, ja Karolina Ramqvistista, joka kysyy viiltävän teräviä kysymyksiä historiasta ja nykyajasta, hylkäämisestä ja selviytymisestä, kirjoittamisesta ja kylmyydestä. Lumoava ja monikerroksinen teos yhdistelee ennakkoluulottomasti omaelämäkertaa, esseetä ja proosaa.

***



Laura Arffman

MONA-LIISA

Urheilija, muusikko, ihminen



Mona-Liisa Nousiainen eli ihmeellisen elämän: Hiihdon nuorten moninkertainen maailmanmestari eteni huipulle aikuisten maailmancupin osakilpailuvoittajaksi. Lahjoja riitti myös musiikkiin, ja Nousiainen voitti 15-vuotiaana Kultainen Harmonikka -kilpailun. Menestyksen ohella tuli muutakin. Tyttären vaikea sairaus. Nopeasti hiipuva urheilu-ura, joka päättyi keväällä 2018. Heti perään tieto vatsasyövästä. Kesästä 2019 tuli Nousiaisen viimeinen.

***



Eeva Kolu

KORKEINTAAN VÄHÄN VÄSYNYT

Eli kuinka olla tarpeeksi maailmassa, jossa mikään ei riitä



Kirjassaan Kolu miettii, mikä kaikki meitä oikein uuvuttaa. Burnoutiin ei vie vain työ vaan ajan eetos. Hän poraa katseensa häpeään, suorittamiseen, täydellisyyden tavoitteluun ja ulkonäköpaineisiin mutta muistuttaa myös ilosta, huumorista, myötätunnosta ja joutilaisuudesta. Kirja on tarkka ja terävä katsaus 2000-luvun burnoutkulttuurista, ja se auttaa pohtimaan, kuinka tuntea itsensä riittäväksi yltäkylläisessä maailmassa, jossa mikään ei riitä.

***

Tuija Välipakka

SATA TAPAA TAPPAA SIELU

Narsistien uhrien kokemuksia



Narsistisesta häiriöstä kärsiviä on ollut aina ja kaikissa kulttuureissa. Samoin heidän uhrejaan. Uhrien kokemuksissa keskeistä on kokemus huijatuksi, manipuloiduksi ja kontrolloiduksi tulemisesta.
Sata tapaa tappaa sielu on uudistettu ja ajantasaistettu laitos vuonna 2007 julkaistusta samannimisestä teoksesta. Erityisesti sosiaalisen median ja älypuhelinten vaikutus on otettu huomioon.

***

Esa Siren, Juha Kuhanen

SODAN TARINAT

Rukajärvi 1941-1944



Millainen kokemus jatkosota oli yksilön kannalta? Mitä Rukajärven suunnan taisteluissa tapahtui? Teoksen tekstiaineisto perustuu Rukajärven suunnan historiayhdistyksen digitoimaan noin 600 veteraanin haastatteluarkistoon, josta muistelut on valikoitu ja toimitettu.

***

Mika Kulju

RAATTEEN TIE

Jäätynyt helvetti



Raatteen tie on yksi Suomen itsenäisyyden ajan suurista sankaritarinoista. Suomussalmen maisemissa epäinhimillisessä kylmyydessä käydyt taistelut ovat osa maailman sotahistoriaa ja yksi Suomen historian käännekohdista. Tämän teoksen ydin ovat kuvat, joissa paljastuu niin pienen maan legendaarinen kyky torjua suuri vihollinen kuin sankarillisen historian kääntöpuoli. Kuvat eivät valehtele: niissä näkyy sodan todellisuus, joka jätti jälkeensä paitsi voiton myös tuhoa ja tuhansia kaatuneita.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20201002/a6c0c2b7/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko