[H-verkko] Artikkelipyyntö: Suomen kirkkohistoriallisen seuran vuosikirja

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
To Marras 1 12:04:15 EEST 2020


Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö: 
--------------------------------------------
Suomen kirkkohistoriallisen seuran vuosikirja
--------------------------------------------
Kutsumme tutkijoita kirjoittamaan vuosikirjaan tutkimusartikkeleita aiheella kriisit kristinuskon historiassa.

Kriisit ovat pulmallisia tai käänteentekeviä tilanteita, jotka haastavat vallitsevat olosuhteet: poliittiset, uskonnolliset, sosiaaliset tai henkilökohtaiset. Kriisi voi olla äkillinen tai pitkittynyt ilmiö, jota leimaa epävarmuus, uhkaavuus tai hätä. Olivat ne sitten globaaleja tai paikallisia, ihmisestä riippumattomia tai ihmisen aiheuttamia, niille on usein yhteistä totuttujen toimintamallien riittämättömyys ja tarve uudenlaisille ratkaisuille.

Kriiseihin liittyvät siten kysymykset muutoksesta ja jatkuvuudesta: ne ovat käännekohtia, joiden myötä ajattelu, toiminta ja kokemukset muuttuvat. Kriisit kietoutuvat myös osaksi kristinuskon historiaa. Erilaiset poliittiset ja yhteiskunnalliset kriisit heijastuvat yleensä aina myös kirkkoihin  ja niiden jäseniin: sodat, pandemiat kuten rutto, espanjantauti tai COVID-19, luonnonmullistukset ja ilmastokriisi ovat vaikuttaneet niin yksilöiden hengellisyyteen kuin uskonnollisten yhteisöjen toimintaan.

Toisaalta uskonnolliset yhteisöt voivat ajautua sisäisiin kriiseihin esimerkiksi jäsenkadon, opillisten ristiriitojen tai moraalisten skandaalien seurauksena. Yksilötasolla uskonkriisit ovat koetelleet monia kristittyjä. Katumuksen, parannuksen tai kääntymyksen laukaisijana henkilökohtaisilla kriiseillä on kirkkojen perinteessä myös positiivinen merkitys.

Teemanumeromme tarkastelee sitä, millaisia kriisejä kristinuskon historia käsittää ja miten kristinuskon historiassa sekä uskonnolliset yhteisöt että yksilöt ovat reagoineet kriiseihin. Myös tutkimuksen kriisit ja historiografiset käännekohdat liittyvät aiheeseen. Lähetä abstrakti suunnittelemastasi artikkelista sähköpostitse (vuosikirja [at] skhs.fi)  16.10.2020 mennessä.

Abstraktista tulee käydä ilmi artikkelin aihe ja mikä siinä olisi uutta: esimerkiksi lähdeaineisto, tutkimusmenetelmä tai näkökulma. Ehdotuksen lähettäneille ilmoitetaan marraskuun puoliväliin mennessä toimituksen tekemän esivalinnan tuloksesta. Valittujen artikkelikäsikirjoitusten tulee olla vuosikirjan toimituksessa 12.3.2021 mennessä, minkä jälkeen ne käyvät läpi referee-menettelyn. Tekstin voi laatia suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Vuosikirjassa julkaistaan lisäksi katsauksia, kirja-arvioita ja erilaisia kulttuuriarvioita, joiden on oltava toimituksessa 31.8.2021 mennessä. Sovithan teksteistä toimituksen kanssa ennalta.

Kirkkohistoriallisen seuran vuosikirja on perinteikäs kirkkohistorian alan aikakausjulkaisu, joka on ilmestynyt vuodesta 1911 lähtien. Kirjan tutkimusartikkelit käyvät läpi TSV:n vertaisarviointitunnuksen vaatimusten mukaisen arvioinnin. Vuosittain ilmestyvä teos julkistetaan seuran vuosijuhlassa tammikuussa Pyhän Henrikin päivänä.

Yhteystiedot:

vuosikirja[at]skhs.fi

Sini Mikkola, vastaava toimittaja, artikkelit (tammikuuhun 2021 saakka)
Petra Kuivala, vastaava toimittaja, artikkelit (tammikuusta 2021 alkaen)
Olli Lampinen-Enqvist, katsaukset ja kirja-arviot
--------------------------------------------
Lisätietoja:
vuosikirja at skhs.fi
http://www.skhs.fi/kirjoittajakutsu-skhsn-vuosikirjaan/

Ilmoitus vanhenee: 16.10.2020 klo 23:59

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/suomen-kirkkohistoriallisen-seuran-vuosikirja/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola



Lisätietoja postituslistasta H-verkko