[H-verkko] Arvosteltavaksi: Ydinsulku ja Suomi sekä Ilmari Krohn: tutkija, säveltäjä, kosmopoliitti

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Loka 26 10:51:46 EET 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko>> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Ilmari Krohn: tutkija, säveltäjä, kosmopoliitti
Toimittanut Markus Mantere, Jorma Hannikainen ja Anna Krohn
DocMus-tohtorikoulun julkaisuja 15

Ilmari Krohn (1867–1960) oli yksi Suomen musiikkielämän suurista rakentajista: suomalaisen musiikkitieteen pioneeri, järjestöaktiivi, säveltäjä ja kirkkomuusikko. Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulun julkaisuja -julkaisusarjan uusi teos Ilmari Krohn: tutkija, säveltäjä, kosmopoliitti esittelee Krohnin elämäntyötä ja ajankuvaa ja hänen uraansa säveltäjänä. Teos on osa suomalaisen musiikkitieteen oppihistorian kirjoitusta.
Ilmari Krohn oli myös oman aikansa eurooppalaisessa tiedemaailmassa tunnettu ja aktiivinen tiedemies, jolla oli vaikutusta musiikintutkimuksen seuraaviin sukupolviin Suomessa ja ulkomailla. Teoksessa selvitetään Krohnin elämäntyön aikalaiskontekstia, painopisteitä, kehityslinjoja sekä kotimaista ja kansainvälistä merkitystä. Kirjoituksissa nousevat esille myös Krohnin säveltäjyys, musiikillinen ajattelu ja kansainväliset ammatillisen toiminnan verkostot.
Markus Mantereen, Jorma Hannikaisen ja Anna Krohnin toimittama kirja on osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa viime vuosina paljon esillä ollutta, aiempia nationalistisia ja teleologisia tarkastelunäkökulmia kyseenalaistavaa historiantutkimusta. Tämän näkökulman mukaan suomalaista musiikkielämän historiaa ei nähdä sisäsyntyisenä ja omaehtoisena, vaan kansainvälisenä ja ylirajaisena prosessina. Suomi on alusta asti ollut osa eurooppalaisen musiikkielämän verkostoja ei pelkästään instituutioiden ajattelumallien vastaanottajana, vaan myös aktiivisena toimijana. Krohnin elämäntyö on tästä hyvä esimerkki.
***
Paju, Petri. Ydinsulku ja Suomi. 50 vuotta ydinsulkusopimuksen kansallista toimeenpanoa. STUK, Helsinki 2020.

Ydinsulku ja Suomi -tutkimuksessa kysytään, kuinka ja millä motiivein suomalaiset ovat toimeenpanneet ydinsulkusopimusta kansallisesti 1960-luvun lopulta alkaen. Suomi oli ensimmäinen maa, joka solmi kattavan valvontasopimuksen kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) kanssa. Asiakirjalähteet osoittavat, että IAEA myös luonnosteli sopimusta suomalaisten asiantuntijoiden kanssa. Saavutus pohjusti suomalaisille ydinturvallisuuden asiantuntijoille edelläkävijän identiteettiä. Kansainvälinen ydinsulkusopimus (NPT) tai Sopimus ydinaseiden leviämisen estämisestä täytti tänä vuonna 50 vuotta.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle:https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.<https://agricolaverkko.fi/arvostelut/>



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20201126/09ae3a4f/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko