[H-verkko] Artikkelipyyntö: Teollisuusarkeologian teemanumero Tekniikan Waiheita -lehteen

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ma Maalis 2 13:29:54 EET 2020


Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö: 
--------------------------------------------
Teollisuusarkeologian teemanumero Tekniikan Waiheita -lehteen
--------------------------------------------
Etsimme artikkeleita Tekniikan Waiheita -lehden Teollisuusarkeologian teemanumeroon.

Arkeologiassa teollisuushistoriaa lähestytään materiaalisesta kulttuurista käsin. Materiaalinen kulttuuri voi kertoa meille raaka-aineiden hankinnasta, tuotannosta ja kuljetukseen tarvittavasta infrastruktuurista, mutta myös ihmisten elämästä teollisuusyhteisöissä, heidän työstään ja arjestaan. Kiinnostus teollisuuskohteiden elinkaareen luo siteen myös arkeologian ja teollisuusperinnön tutkimuksen välille, kun kohteiden menneisyyden lisäksi myös niiden nykyiset merkitykset ja käyttö ovat tutkimuksen kohteena. Immonen et al. peräänkuuluttivat Tekniikan Waiheiden numerossa 3/18 keskustelua teollisuusarkeologian tiedon luonteesta ja tutkimuksen tavoitteista. Tämä teemanumero pyrkii osaltaan vastaamaan tähän keräämällä yhteen erilaisia näkökulmia teollisuusarkeologiaan tapaustutkimuksista ja menetelmiä esittelevistä artikkeleista teoreettisiin pohdintoihin.

Aiheet voivat käsitellä muun muassa seuraavia teemoja:

·       Kaivostoiminnan, tuotantolaitosten ja teollisen infrastruktuurin arkeologiaa

·       Teollisesti valmistettujen esineiden arkeologista tutkimusta

·       Teollisten yhteisöiden arkea materiaalisesta kulttuurista käsin

·       Teollistuvan yhteisön maailmankuvaa

·       Arkeologista näkökulmaa teolliseen kulttuuriperintöön

Abstraktin pituus on enintään 400 sanaa ja valmiiden artikkelien laajuus on noin 10 000 sanaa. Varsinaisten vertaisarvioitujen artikkelien ohessa lehteen hyväksytään pituudeltaan lyhyempiä aihetta käsitteleviä temaattisia tai metodologisia katsauksia, aiheeseen liittyvien kirjojen ja muiden julkaisujen arvosteluja, sekä aihepiiriin sopivia museo- ja näyttelyesittelyjä. Verkkojulkaisu tarjoaa mahdollisuuden monipuolisen värikuva-aineiston käyttöön ja esittelyyn. Artikkelit voivat olla suomen, englannin tai ruotsin kielellä.

Deadline vertaisarvioitaville artikkeleille on 29.2.2021 ja katsauksille 30.6.2021. Pyydämme kuitenkin lähettämään abstraktit jo 1.8.2020 mennessä. Pyydämme lähettämään tekstin teemanumeron editorille Tiina Äikkäälle (tiina.aikas at gmail.com). Teemanumeron julkaisuajankohta on syyskuussa 2021. Ohjeet kirjoittajille löytyvät lehden verkkosivuilta https://journal.fi/tekniikanwaiheita/about .

Tekniikan Waiheita on neljä kerta vuodessa ilmestyvä teknologian historian täysin avoin digitaalinen aikakauslehti. Sitä julkaisee Tekniikan Historian Seura ry. Lehti noudattaa Tieteellisten Seurojen Valtuuston periaatteita tutkimuksen vertaisarvioinnista. Lehdessä julkaistaan historiatieteellisiä artikkeleita, jotka käsittelevät laajalti tekniikan, teknologian ja teollisuuden historiaa.
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Tiina Äikäs
tiina.aikas at gmail.com


Ilmoitus vanhenee: 30.6.2021 klo 23:59

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/teollisuusarkeologian-teemanumero-tekniikan-waiheita-lehteen/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricolaLisätietoja postituslistasta H-verkko