[H-verkko] Arvosteltavaksi: SKS kevään 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Tammi 23 11:17:31 EET 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kevään 2020 kirjoja:
Aleksis Kivi
Toimittanut Sakari Katajamäki
Seitsemän veljestä ja opas sen lukemiseen

Aleksis Kiven Seitsemän veljestä on suomalaisen kirjallisuuden klassikko. Tarina Jukolan
veljeksistä riemastuttaa yhä uusien sukupolvien lukijoita. Keväällä 2020 tulee kuluneeksi 150
vuotta Seitsemän veljeksen ilmestymisestä.
Nyt julkaistava juhlapainos sisältää tarinan lisäksi visuaalisia tiivistyksiä kirjan henkilöistä ja juonesta.
***
Henna Karppinen-Kummunmäki
Lavatanssien hurma. Keinu kanssani

Elävän musiikin huumaa, hämärtyvä kesäilta, kellohelmojen kahinaa ja suuria tunteita tanssitaivaassa! Tämän päivän lavatanssit ovat kaikenikäisten ilotteleva tapahtuma, jonne tullaan kuka mistäkin syystä: viettämään aikaa, liikkumaan tai nauttimaan toisen ihmisen läheisyydestä. Tanssiessa syke nousee swingin soidessa ja kaihoisa tango saa sydämen väpättämään. Lavatanssit hurmaavat sukupolvesta toiseen, ja jokainen tanssi-ilta on erilainen. Teos tutustuttaa lavojen pukeutumiseen, etikettiin ja suomalaisen lavatanssin historiaan. Ääneen pääsevät niin muusikot ja tanssijat kuin lavojen taustalla vaikuttavat vapaaehtoiset.▪
***
Mikko Helsenius ja Jari Ruotsalainen
Merimiestatuoinnit

Loisteliaasti kuvitettu kirja merimiestatuoinneista avaa ikkunan suomalaisten merimiesten elämään ja merenkulun historiaan. Tatuoinnit ovat olleet merimiehille statussymboleita ja suljetun yhteisön tunnusmerkkejä jo vuosisatojen ajan. Varhaisimmat säilyneet kuvat suomalaisista merimiehen merkeistä ovat 1800 -luvun lopulta. Kirja sisältää valtavan määrän ennen julkaisemattomia kuvia sekä merimiestatuoinneista että niistä alkuperäisistä tatuointiarkeista, joista merimiehet ovat tatuointinsa valinneet. Monet suomalaisten merimiesten tatuoinneista olivat aikansa tunnetuimpien ammattilaisten tekemiä, ja teoksen esittelemät tatuointimotiivit ovat nykyajan oldschool -tatuointien todellisia esikuvia vuosikymmenten takaa.

***
Veli-Matti Mathlin
Humalaopas. Oluthumalan kasvatus Suomessa

Pienpanimojen määrä niin Suomessa kuin maailmalla jatkaa kasvuaan. Yhä useampi haluaa maistaa oluessa maaperän, kulttuurin ja tarinan. Ajatus humalan kasvattamisesta kotimaassamme omiin tai pienpanimon tarpeisiin on noussut voimakkaasti esille ympäri Suomea. On aika palauttaa taas tuo vanha hyötykasvi Suomen pelloille ja talojen seinustoille. Tämä kirja on opas humalan viljelyä harkitsevalle tai muuten humalan viljelystä kiinnostuneelle. Sen ohjeiden avulla kuka tahansa voi perustaa humalatarhan. ▪
***
Martti Haavio
Karjalan jumalat

Millainen oli muinainen karjalainen jumalmaailma? Martti Haavion ensimmäistä kertaa vuonna 1959 ilmestynyt teos jalan jumalat luo kiehtovan katsauksen menneen
ajan karjalaisiin uskomuksiin. Samalla teos avaa eteemme muinaisten karjalaisten mielenmaiseman. Kalevalaseuran toiminnanjohtaja FT Ulla Pie­ la on kirjoittanut teokseen uudet jälkisanat.
***
Anna­Leena Siikala
Suomalainen Šamanismi. Mielikuvien historiaa

Akateemikko Anna­Leena Siikala kartoittaa klassikko­ teoksessaan suomalaisen shamanismin perintöä ja kulttuurimme syvimpiä juuria. Kalevalaiseen epiikkaan ja loitsustoon on tallentunut jälkiä muinaisista ajattelutavoista. Suomalainen Šamanismi valottaa suullisen runouden avaamaa shamanistista mielikuvamaailmaa ja tietäjälaitoksen historiaa. Ensi kertaa vuonna 1992 julkaistu teos ilmestyy nyt pehmeäkantisena.
***
Marko Lamberg
Ihmeiden kirja 192 kertomusta keskiajalta

Ihmeiden kirja sisältää 192 lyhyttä kertomusta keskiajalta. Birgittalaisluostarin levittämä tarinakokoelma kannustaa ihmisiä hyveelliseen elämään ja varoittelee hyvän ja pahan voimien seuraavan maallista vaellustamme. Monet tarinat tuntuvat meistä oudoilta ja epätasa -arvoisilta, toiset taas yllättävänkin ajankohtaisilta vertauskuvilta tämän päivän maailmasta.

***
Elina Kahla
Petsamon marttyyri ja maailman pohjoisin luostari

Jäämeren kylmillä ja karuilla rannoilla Petsamossa sijaitsi maailman pohjoisin luostari. 1500-­luvulla perustettu Petsamon ortodoksiluostari kukoisti läpi vuosisatojen, kunnes se syöksyi tuhoon talvi - ja jatkosodan vuosina. Luostarin viimeinen johtaja pappismunkki Paisi koki marttyyrin lopun. Tähän asti salaisen venäläisen arkistomateriaalin pohjalta avautuu tarina siitä, mitä Petsamon veljestö joutui kokemaan ja mistä he elämänsä loppuun asti vaikenivat
***
Kuukernuppi. Vanhoja ja uusia lastenloruja
Toimittanut Ulla Lipponen Kuvittanut Laura Savioja

Uusi painos lasten rakastetusta loruklassikosta! Kuukernuppi innostaa muistelemaan jo unohtuneita leikkejä, elvyttämään perinteitä ja kuuntelemaan, millaisia loruja kuuluu pihoilta nykyään. Lue yhdessä lasten kanssa – lämpimät muistot ja lapsena toistetut lorut palaavat mieleen vielä aikuisenakin!
***
Toimittanut Kati Lampela
Kuvittanut Aino Puttonen
Pieni kummituskirja

Tarinoita vuosien takaa Pienen kummituskirjan tarinat vievät menneen ajan salaperäisyyksien äärelle. Vanhojen tarinoiden maailman kolkkous, oudot ympäristöt ja salaperäiset hahmot kiihdyttävät mielikuvituksen huimaan ylinopeuteen. Lukijoiden toiveesta uusintapainoksena ilmestyvä kirja on suomalaisten aavetarinoiden klassikko.
***
Tapio Hämynen ja Hannu Itkonen (toim.)
Sortavala

Sortavala on kokenut sekä valoisia rauhan päiviä että sodan kauhuja, ja kaupungin vaiheita värittävätkin katkokset ja uuden aloittamiset. Modernin suomalaiskaupungin rakennustyö jäi sodan jalkoihin, kun rajakaupungin asukkaat joutuivat jättämään kotinsa. Vallan vaihtuessa tulokkaiden oli ryhdyttävä rakentamaan uutta. Venäläisten suunnitelmat kariutuivat kuitenkin neuvostovaltion romahdukseen. Sortavala kuljettaa lukijan kaupungin elämänmenoon kolmena vuosisatana. Suurin osa kirjan valokuvista julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa, ja teos hyödyntää aiemmin tutkimatta jäänyttä aineistoa. Kirjan kirjoittajat ovat sekä suomalaisia että venäläisiä tutkijoita

***
Aila Viholainen, Jaana Kouri ja Tiina Mahlamäki (toim.)
Kuvittelu ja uskonto Taustoja, tulkintaa ja sovelluksia

Benedict Andersonin käsitettä ”kuvitellut yhteisöt” on hyödynnetty viime vuosikymmeninä sekä humanistisissa että yhteiskuntatieteissä. Se on myös kotiutumassa uskontojen ja uskonnollisiksi ilmiöiksi tulkittuun tutkimukseen, mutta suomenkielistä tutkimusta on vielä varsin vähän. Kuvittelu ja uskonto on ensimmäinen suomenkielinen kokonaisesitys aiheesta. Teos tarkastelee kuvittelua tästä näkökulmasta sekä historiallisesti että moninaisten ilmiöiden analyysin välineenä. ▪

***
Harri Kalha
Birger Kaipiainen Taustoja, tulkintaa ja sovelluksia

Paratiisi -astiasto, Kiurujen yö -tapetti, Orvokki-seinälautaset... Birger Kaipiaisen omintakeinen, salaperäinen kuvafantasia ihastutti jo aikalaisia, mutta toisaalta modernin muotoilun taholla runsasta kuvakieltä myös vieroksuttiin. Aikansa outolintu näyttäytyy tänä päivänä toisessa valossa: persoonallisena kuvantekijänä ja rajoista piittaamattomana visionäärinä. Harri Kalhan vuonna 2013 kirjoittama, laajasti kuvitettu teos on ensimmäinen syväluotaus Birger Kaipiaisen taiteesta. Teoksen uusi painos ilmestyi syksyllä 2019, Arabian klassikoksi muodostuneen Paratiisi -astiasarjan juhlavuonna.

***
Petri Karonen
Pohjoinen suurvalta Ruotsi ja Suomi 1521– 1809

Suomen ja Ruotsin yhteinen historia 1520 -luvulta vuoteen 1809 on merkittävä eurooppalainen menestystarina. Ajanjakson suurten Eurooppaa horjuttaneiden muutosten myllerryksessä Ruotsi onnistui yhtenä harvoista suurista valtioista säilyttämään itsenäisyytensä ja kukoistamaan. Pohjoinen suurvalta tarkastelee Ruotsin ja Suomen yhteistä valtiota valtakunnallisena, Pohjanlahden ylittävänä kokonaisuutena. Keskeisiksi käsitteiksi nousevat tällöin valtio, politiikka, kirkko, maailmankuva, talous ja paikallisyhteisö. Teos ilmestyy nyt jättipokkarina.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200123/5a1eb4a6/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko