[H-verkko] Väitökset: Moderneja teologisia tulkintoja kosmisesta evoluutiosta ja maan ulkopuolisen älyllisen elämän mahdollisuudesta

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ke Tammi 8 10:59:23 EET 2020


Agricolan tapahtumakalenteriin on lähetetty uusi tapahtuma:
--------------------------------------------
Moderneja teologisia tulkintoja kosmisesta evoluutiosta ja maan ulkopuolisen älyllisen elämän mahdollisuudesta

1.2.2020 klo 10:00 -  klo 13:00 Porthania, P673 https://www.google.com/maps/search/?api=1&query=Yliopistonkatu+3%2C+00100+Helsinki%2C+Suomi
--------------------------------------------
TL, FM Vesa Nissinen väittelee 1.2.2020 kello 10 Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa aiheesta ”Moderneja teologisia tulkintoja kosmisesta evoluutiosta ja maan ulkopuolisen älyllisen elämän mahdollisuudesta” (modern theological interpretations of cosmic evolution and the possibility of intellectual life outside the earth). Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Porthania, P673, Yliopistonkatu 3.

Vastaväittäjänä on TT, dos. Juha Pihkala, Tampereen hiippakunnan piispa, eläkkeellä, ja kustoksena on professori Sami Pihlström.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.
***

Olemmeko yksin maailmankaikkeudessa? Tämä kysymys nousee nykyään usein esiin. Scifi-tuotanto on jo pitkään esittänyt skenaarioita Maan ulkopuolisista elämänmuodoista. Nykyään tuo kysymys esitetään yhä useammin myös luonnontieteiden piirissä. Tämä johtuu erityisesti siitä, että tähtitiede on löytänyt tuhansia planeettoja eri tähtien ympäriltä. Lisäksi tiedetään, että maailmankaikkeudessa on kaikkialla samat luonnonlait ja samoja alkuaineita. Ovatko luonnonvakiot sellaisia, että alkuaineet ajan oloon sopivissa olosuhteissa prosessoituvat elämäksi ja ehkä myös älylliseksi elämäksi (ETI, extra terrestrial intelligence) Maan ulkopuolella? Yhä useammat tutkijat pitävät todennäköisenä sitä, että jonkinlaista elämää on myös muualla. Tällainen näkökulma synnyttää myös maailmakatsomukseen ja uskontoon liittyvää pohdintaa.

Kysymystä Maan ulkopuolisesta elämästä on pohdittu jo vuosituhansia. Erityisesti filosofit ja teologit ovat sitä harrastaneet. Kun uuden ajan luonnontiede alkoi kehittyä, teologia on vähitellen jäänyt tällä alueella yhä enemmän syrjään. Nyt on kuitenkin tultu tilanteeseen, missä teologisen tutkimuksen on syytä reagoida uusiin tähtitieteen löydöksiin. Voisiko olla niin, että Jumalan luomistyön seurauksena elämä onkin maailmankaikkeuden yleinen ominaisuus? Voisiko olla niin, että ihmisten lisäksi Jumala on luonut myös muita älyllisiä olentoja, joilla mahdollisesti on omat kulttuurinsa, uskontonsa ja jumalasuhteensa? Voiko ETI olla ”Jumalan kuva” kristillisen teologian näkökulmasta? Tällaisten kysymysten äärellä joudutaan pohtimaan, miten esimerkiksi kristilliset ajatukset ilmoituksesta ja pelastuksesta ovat sovellettavissa Maan ulkopuoliseen todellisuuteen.

Näyttää siltä, että modernilla teologisella tutkimuksella on kykyä reagoida näihin haasteisiin. Tälle näkemykselle ovat luoneet pohjaa lukuisat merkittävät ajattelijat. Erityisen haastava on sellainen näkökulman muutos, missä ihmistä ja Maata ei enää nähdä maailmankaikkeuden ja luomistyön keskuksina. Skenaario siitä, että ihminen jonakin päivänä kohtaa vierasta elämää, haastaa pohtimaan tähän liittyviä eettisiä kysymyksiä. Koska tietoa mahdollisen ETI:n luonteesta ei ole, soveltuvan etiikan pohtiminen on varsin haasteellista. Teoriassa ETI voi olla paljon ihmistä älykkäämpi ja hyväntahtoisempi. Toisaalta se voi olla myös Alien-elokuvien kaltainen brutaali olio. Sopivien tulkintojen ja työvälineiden löytämiseksi on suotavaa, että luonnontieteet, filosofia ja teologia tekevät yhteistyötä ETI-kysymyksessä.


--------------------------------------------


Lisätietoja:
https://helda.helsinki.fi/handle/10138/308501

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/event/moderneja-teologisia-tulkintoja-kosmisesta-evoluutiosta-ja-maan-ulkopuolisen-alyllisen-elaman-mahdollisuudesta/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola



Lisätietoja postituslistasta H-verkko