[H-verkko] Arvosteltavaksi: Readme, Kariston ja Maahengen kevään 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Huhti 20 21:26:54 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Readme.fi  kevät 2020

Olli Kleemola, Timo Soikkanen: Sotavankina Venäjällä - Suomen kautta kotiin
Readme.fi 2020.

Keisarillisen Saksan armeijan sotilas Fritz Güth osallistui ensimmäiseen maailmansotaan luutnanttina ja joutui ns. Brusilovin hyökkäyksessä venäläisten vangiksi vaikeasti haavoittuneena ja pääsi 1918 ”pakenemaan” Suomen kautta kotimaahansa.

Saksan keisarillisen armeijan luutnantti Fritz Güthin muistelmissa lukijalle avautuu monta erilaista maailmaa: ensimmäisen maailmansodan itärintama, venäläisten sotilassairaaloiden ja vankileirien olot, loputtoman kotiinpaluun odotus. Moskovassa Güth kohtaa Venäjän vallankumoustaistelut ja bolsevikit. Suomessa hän joutuu sisällissodan kaaoksen keskelle. Juna ylittää Suomen rajan juuri sisällissodan alettua. Tampereella junan johtoon asettuu Aarne Orjatsalo. Matka punaisen Suomen läpi avaa mielenkiintoisen näkymän sisällissodan tapahtumiin ulkomaalaisen näkökulmasta. Punaisessa Turussa kaikki kääntyy päälaelleen; vangit elävät suorastaan yltäkylläisyydessä kummankin puolen tehdessä voitavansa heidän eteensä. Vierailulistat ovat täynnä ja suuntautuvat läänin entisen kuvernöörin kodista punaisten johtomiesten koteihin. Viehkeät turkulaisneidot ja vanhemmat daamit kietovat vangit pauloihinsa ja Fritz löytää lopulta rakkaansakin Turusta; avioliitto solmitaan muutamaa vuotta myöhemmin. Tuskin missään on kuvattu näin herkullisesti Turun seurapiirielämää sisällissodan aikana.
****
Karisto kevät 2020

Martti Linna

Tanssilavojen Suomi kertoo elämästä tanssilavoilla monelta kulmalta: se kertoo lavoista ja niiden rakentajista, tanssimuusikoista kyläpelimanneista tangokuninkaisiin, tanssijoista haaveineen ja toiveineen, 1950-luvusta lavanrakennusbuumeineen ja Olavi Virtoineen, 1960-luvusta ja Satumaasta, 1970-luvun suuresta humppabuumista ja maaltapaosta, 1980-luvusta ja The Agentsista, tästä päivästä ja lavatanssien tulevaisuudesta. Teoksessa pääsevät ääneen niin entiset kuin nykyisetkin tanssijat, tanssien järjestäjät, tanssimusiikin ammattilaiset, puhvettien kahvinkeittäjät ja toisensa tanssiparketeilta löytäneet ja liikunnasta iloinneet ihmiset.


****
Maahenki kevät 2020

Kalle Virtapohja: Kaihari & Kekkonen

Tamperelaisen kauppaneuvos Kalle Kaiharin (1899–1989) tarina on suomalainen versio amerikkalaisesta unelmasta, jossa noustaan ryysyistä rikkauksiin. Kallen tarinasta tekee ainutlaatuisen ystävystyminen Urho Kekkosen (1900–1986) kanssa. Heistä tuli luottoystäviä, suorastaan luottoveljiä. Toisesta tuli varakas kauppias ja toisesta tasavallan presidentti. Tietokirja Kaihari & Kekkonen – ystävyyttä, urheilua, yrittäjyyttä ja politiikkaa Tampereen hengessä kertoo yhden ystävyyssuhteen vaiheet. Heidän ystävyytensä kesti yli kuusi vuosikymmentä. Teoksen kirjoittaja on tietokirjailija, filosofian tohtori Kalle Virtapohja.

Kauppaneuvos Kalle Kaihari (1899-1989) oli merkittävä tamperelainen vaikuttaja urheilussa ja politiikassa. Kauppias Kaihari oli muun muassa yksi Suomen parhaista seiväshyppäjistä ja pujottelun pioneeri. Hänet tunnettiin mesenaattina ja vaikuttajana.  Kirja sai alkunsa kun Kalle Kaiharin jäämistöstä löytyi yli 200 kirjettä ja korttia presidentti Kekkoselta. Teoksessa on ainutlaatuinen ja runsas kuvitus.
****
Käykää peremmälle! Kirjoituksia kyläilystä

Nukkeleikit ja Tex Willerit serkkulan vintillä. Boheemitädin pelmahdus ovesta sisään. Jaettu hetki äitiarjen keskellä. Käykää peremmälle! -antologia kokoaa yksiin kansiin suomalaisten kyläilytarinat. Kyläillään-kirjoituskilpailun parhaat tekstit kuvaavat kyläilymuistoja 1950-luvun maalaisyhteisöistä urbanisoituvaan ja monikulttuuristuvaan nykypäivään asti. Käy peremmälle ja virkistä omat kyläilymuistosi!
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200420/aa1f7a87/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko