[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen kevään 2020 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Huhti 15 11:55:36 EEST 2020


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
Tammen kevään 2020 kirjoja

Merete Mazzarella
Emmekö voisi elää sovussa? - Esseitä ajastamme
Punnittua puhetta

Merete Mazzarellan ajankuvissa terävät havainnot yhdistyvät kypsään suhteellisuudentajuun.
Merete Mazzarella tarkastelee nykyajan ilmiöitä ja asettaa niitä historiallisiin yhteyksiin. Pohdintojen kohteena ovat esimerkiksi kehittyvän tekniikan vaikutus ihmisten elämään ja arvoihin, palvelujen digitalisointi, pakolaiskysymys, internet ja sosiaalinen media, tavallisten ihmisten ja julkisuuden henkilöiden yksityisyys, nettideittailu, ilmastokriisi ja nationalismi. Tärkeimmäksi teemaksi nousee yhteiskunnan polarisaatio ja se, kuinka väestöryhmien välisiä vastakkainasetteluja voitaisiin vähentää.
***
Tom Phillips
Totuus - Paskapuheen lyhyt historia
On totuuden aika
Kirja TOTUUDESTA – ja kaikista nerokkaista tavoista, joilla ihmiset ovat läpi historian onnistuneet välttelemään sitä.
Sanotaan, että elämme ”totuudenjälkeistä aikaa”: Yhdysvaltain presidentti puhuu puppua päiväpohjalta, internet on tehnyt elämästä informaatiosodankäyntiä eikä asiantuntijoihin enää luoteta. Mutta onko mitään toden puhumisen kulta-aikaa koskaan ollutkaan? Työssään faktantarkistusorganisaatio Full Factissa Tom Phillips joutuu ruotimaan paskapuheita joka päivä. Tässä kirjassa hän kertoo, miten ihmiset ovat kautta historian valehdelleet niin toisilleen kuin itselleenkin, ja esittää tärkeän kysymyksen: miten ihmiskunta voi siirtyä kohti totuudellisempaa tulevaisuutta?
***
Tuula Nieminen
Juorutoimittajan päiväkirjasta

Viihdemaailma luupin alla
Suorapuheinen kuvaus siitä, mitä viihdetoimittajan työ todellisuudessa on.
Iltalehden viihdetoimittajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Tuula Nieminen purki viimeisten työvuosien tuntemuksensa työpäiväkirjaan. Muistiinpanojen pohjalta työstetty Juorutoimittajan päiväkirjasta tarjoaa herkullista ajankuvaa ja rehellistä tilitystä viihdetoimittajan työstä onnistumisineen ja pettymyksineen – sekä tietenkin meheviä juoruja ja paljastuksia niin toimituksesta kuin sen ulkopuolelta.
***
Sirkka-Liisa Ranta
Suomalainen teekirja

Matka teen maailmaan.
Suomessa on nautittu teetä 300 vuotta. Esikuvat saatiin lännestä ja sittemmin myös idästä. Kirja avaa teen historiaa ja kertoo teen viljelystä, valmistuksesta ja kaupasta. Teos on kiehtova matka suomalaiseen teekulttuuriin. Tee oli alkuaikoina kallista, ja juomaa nautittiin pitkään vain herrasväen pöydissä. Ajan myötä tee halpeni ja sen käyttö yleistyi ja kansanomaistui. Kun pussitee valtasi markkinat toisen maailmansodan jälkeen, se toi mukanaan uudet mallit teenjuontiin. Samalla irtoteen käyttö väheni, kunnes uusi vuosituhat toi sen moninkertaisesti etenkin erikoisliikkeiden valikoimiin. Samalla tee nousi jälleen otsikoihin osittain uusien, asiaansa uskovien kotimaisten teeyrittäjien ansiosta.
***
Leena Ahtola-Moorhouse
Fabergé ja minä – Ulla Tillander-Godenhielmin elämä

***
Jouni Ranta, Marko Erola
Mieletön vilppi
Tositarinoita suuresta taidehuijauksesta

Pahin rangaistus on rikollinen elämä itse
”Minua on osoiteltu jos jonkinlaisilla pyssyillä ja koitettu vähän ampuakin, mutta koskaan ei ole pelottanut niin kuin pelotti silloin, kun kaivoin hanskalokerosta pistoolin ja panin sen nahkatakin taskuun." Kohumuistelmissaan Vilpitön mieli Jouni Ranta kertoi, miten hän myi Suomen täyteen väärennettyjä taideteoksia. Mieletön vilppi astuu taidegallerioiden kirkkaista valoista alamaailmaan, missä arvotauluista taistelevat ammattirikolliset. Väärennöksiä käytettiin vakuuksina liiketoimissa eikä maksamattomien velkojen perinnässä kaihdettu keinoja. Ranta ja mestariväärentäjä Veli Seppä saivat huomata, ettei rikokselle voi antaa vain pikkusormea – se vie koko miehen, perheen ja pahimmillaan hengen.
***
Tara Koivukoski
Rikottu enkeli
Nainen bikereiden maailmassa

Kun laki ei suojele. Tosielämän kertomus siitä, miten kaikesta voi selvitä. Uskallatko astua maailmaan, jossa suojelusenkelit liikkuvat moottoripyörillä?
Rikottu enkeli on kertomus yhden naisen tiestä väkivallan alta vapauteen. Se ravistelee valtavirran käsityksiä hyvästä ja pahasta ja raottaa verhoa pahoiksi leimattujen bikereiden maailmaan naisen näkökulmasta. Voiko poliisin prosenttijengiksi nimeämä joukko ollakin pelastaja? Kuka on lopulta rikollinen, ja kuka suojelee heikompia? Mikään ei ole mustavalkoista – ei edes se, että laki suojelee kansalaisia.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200415/70b5f47c/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko