[H-verkko] Arvosteltavaksi: S&S -kustantamon ja Tiberius-kirjojen kevään 2020 kirjoja
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Pe Huhti 3 16:33:00 EEST 2020
Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Tiberius-kirjat kevään 2020 uutuuskirjoja
Aulis Kallio: Liettuan vaikea vuosisata 1918 - 2018 ja liettualais-juutalaiset suhteet
ISBN 978-952-7351-53-6
Kirja tarjoaa suomeksi uutta tietoa ja näkemystä Baltian eteläisimmän maan historiasta, jota paljolti leimaa väkivalta, väestön pakkosiirrot, pakolaisuus miehitysten pitkinä vuosina ja siirtolaisuus kautta koko historian. Siitä huolimatta Liettua on tänään menestynyt valtio.
Liettualaisten ja juutalaisten rinnakkainelo 1300-luvun lopulta sujui sopuisasti vuosisatoja. Mutta neuvostomiehityksen 1940 jälkeen säyseästä antautumisestaan turhautuneina liettualaiset nationalistit alkoivat syyttää juutalaisia petoksesta ja osallistuivat Saksan Liettuassa toimittamaan juutalaisten kansanmurhaan. Liettuan historian verisin vaihe on yhä ongelmana sen menneisyydenhallinnassa.
Kirja nostaa esiin erilaisia ihmiskohtaloita Liettuan vaikean taipaleen varrelta.
Aulis Kallio (s. 1956) on tamperelainen vapaa kirjoittaja, joka on toimittanut ja kirjoittanut Liettuasta kirjoja, artikkeleita ja radio-ohjelmia 30 vuoden ajan.
***
Hilda Käkikoski: Lasten kasvattajille Suomen kodeissa & Leikki ja työ
”Lasten kasvatus, näyttää niin vähäarvoiselta, että se helposti aivan unohtuu suurten isänmaallisten ja taloudellisten rientojen touhussa,” kirjoitti Hilda Käkikoski viime vuosisadan alussa. Sortovuodet oli selvitty ja elämä tullut helpommaksi. Sivistyspyrkimykset laajenivat ja kansallinen itsetunto kohosi. Silloin opettajana toiminut Käkikoski muistuttaa, että sivistys alkaa jo lasten kasvatuksesta.
Vaikka hänen käsitykseensä kuului myös oman aikansa uskomuksia, joita emme enää jaa, hänen linjauksensa ovat viisaita ja aina hyväksyttäviä. Hän on dokumentoinut hauskalla tavalla aikansa lasten leikkejä ja töitä, joihin lasten tuli osallistua.
Hilda Maria Käkikoski (1864-1912) oli suomalainen kirjailija, kääntäjä ja kansanedustaja. Hänen eduskuntatyössään ja kirjoissaan korostuivat naisasia, sivistystyö ja uskonto. Hän toimi ennen kansanedustajan tehtäväänsä suomen kielen ja historian opettajana sekä Suomen naisyhdistyksen luennoitsijana.
****
S&S-kustantamon kevään 2020 kirja tarjolle
Aapo Roselius & Tuomas Tepora: Muukalaisten invaasio
Siirtoväki Suomen ruotsinkielisillä alueilla 1940-1950
Yhteiskunnallinen tietokirja evakkojen asuttamisen kokemuksista ja käytännöstä
Talvisodan myötä reilut 400 000 ihmistä täytyi evakuoida ja asuttaa uusien rajojen sisään. Se vaati pakkotoimia ja uhrautuvaista auttamisvalmiutta. Jatkosodan jälkeen vastaava urakka oli edessä toistamiseen.
Sotapakolaisten asuttaminen herätti myös jännitteitä, joissa peilautuivat poliittiset ideologiat, sota-ajan pelot ja tulevaisuuden visiot. Osa jännitteistä purkautui kielikysymyksen kautta. Ruotsinkielinen lehdistö pauhasi aitosuomalaisten invaasiosta, joka uhkasi kielivähemmistön asemaa ja kulttuuria sekä kuumensi paikallisten tunteita. Kärkkäimpien suomenkielisten mielestä jo tällaisten huolten ilmaiseminen vaaransi kansallisen yhtenäisyyden.
Sodan aikaisilla Suomen sisäisillä jakolinjoilla on ollut pitkät jäljet. Yhä elää harhakäsitys siitä, että suomenruotsalaiset alueet tai ihmiset eivät olisi kantaneet vastuutaan evakkojen asuttamisesta. Aapo Roselius ja Tuomas Tepora ovat tutkineet, miten ruotsinkielisille seuduille sijoittuneen siirtoväen ja paikallisten kohtaaminen todella sujui.
***
Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia
Ajatusmatkalla avaruudessa
Tajunnanräjäyttävä tiederetki avaruuteen
Avaruus on lähempänä kuin luulisi. Matkaa lähiavaruuden alkuun on vain 100 kilometriä tosin maanpinnasta kohtisuoraan ylöspäin ja painovoimaa vastaan. Tämän kirjan lukija pääsee matkalle kosmokseen ilman avaruusrakettia.
Tarina alkaa alkuräjähdyksestä, jonka kaikuja kuulemme yhä, etenee kohti nykyhetkeä ja jatkaa tuntemattomaan tulevaisuuteen. Matkaoppaana toimii Marcus Rosenlund, jolla on taito kirjoittaa vetävästi ja ymmärrettävästi jopa suhteellisuusteoriasta tai avaruusrakettien toimintaperiaatteista.
Kirjan aiheita ovat muun muassa kaiken teoria, maaginen magnetismi ja avaruudellisen takapihamme aarreaitta eli asteroidivyöhyke. Saamme tietää niin kuumatkoista kuin nykyisestä avaruuskilvasta, jonka seuraavana etappina on Mars.
***
Minna Salami: Aistien viisaus
Mustan feminismin näkökulma kaikille
Omaääninen ajattelija ja rohkea tarinankertoja Minna Salami yhdistää filosofisessa ja leikkisässä esikoisteoksessaan populaarikulttuuria, afrikkalaista perinnetietoutta ja myyttejä omakohtaiseen. Hän kertoo uuden, voimaannuttavan tarinan, joka rikkoo vanhat käsitykset rodusta, sukupuolesta ja vallasta.
Minna Salami hahmottelee uudenlaista feminismiä, jonka ytimessä on afrikkalainen näkökulma ja musta feminismi. Inspiroivan, kohottavan, jokaisessa ihmisessä piilevää henkistä ja kehollista tietoutta ylistävän kirjan sanoma on kriisissä olevalle maailmalle toivon ja suuremman yhteisymmärryksen viesti. Aistien viisaus on näkökulma maailmaan ja erityinen tietämisen tapa, joka on kaikkien ulottuvilla.
***
Otto Gabrielsson: Rikkaruoho. Viimeinen kirje isälle
Pojan puheenvuoro
Yhdessä sinun kirjasi arviossa minua kutsuttiin hukkakauraksi. Olen rikkaruoho, jota ei kuuluisi olla olemassa, jolla ei ole merkitystä eikä hyötyä kenellekään. Otto Gabrielsson on kulttuurimies Jörn Donnerin poika, mutta vain harva tietää sen. Toisinaan vaikuttaa siltä, että Jörn Donner on myös itse unohtanut sen, ajattelee Otto, joka nyt on 38-vuotias. Niin kauan kuin muistaa hän on toivonut, että isä ottaisi yhteyttä tai edes vastaisi yhteydenottoon. Otto tarkkailee kateellisena ja etäisyyden päästä kahden velipuolensa elämää isänsä kanssa. Miksi he saavat olla todellisia poikia, kun Otto on sysätty syrjään?
Nyt Otto kirjoittaa viimeisen kirjeen isälleen. On luultavasti aika, että esittäydyn sinulle. Olen sinun poikasi. Yhtä paljon kuin toiset poikasi. Sataprosenttisesti sinun lapsesi.
Otto Gabrielsson (s. 1981) asuu Tukholmassa ja opiskelee psykologiksi.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20200403/990d61ca/attachment.html>
Lisätietoja postituslistasta H-verkko