[H-verkko] Artikkelipyyntö: Lähikuva 3/2020 Politiikka ja populaarikulttuuri
Agricola - Suomen humanistiverkko
no-reply at agricolaverkko.fi
Ti Loka 26 13:49:04 EET 2019
Agricolan ilmoituksiin on lähetetty uusi artikkelipyyntö:
--------------------------------------------
Lähikuva 3/2020 Politiikka ja populaarikulttuuri
--------------------------------------------
Etsimme tieteellisiä tekstejä Lähikuvan numeroon 3/2020, jossa pohditaan, millä tavoin politiikkaa tehdään, kommentoidaan ja kuvataan populaarikulttuurissa ja erityisesti audiovisuaalisessa kulttuurissa. Lähikuva on elokuvan ja mediakulttuurin tutkimukseen keskittynyt tieteellinen aikakauslehti.
Vaikka 1900-luvun alkupuolella Hollywood määritteli itsensä ”pelkäksi viihteeksi”, näyttäytyy tämä määrittely pikemminkin pyrkimyksenä välttää elokuvateollisuuteen ulkopuolelta kohdistuva säätelypaine. Samanaikaisesti elokuvan potentiaali esimerkiksi propagandan levittämisessä oli laajalti tunnistettu eri maiden poliittisessa johdossa ja liikkeissä. Elokuvalla ja populaarikulttuurilla on siten aina ollut merkittävä rooli poliittisten tavoitteiden ja ideologioiden välittämisessä ja keskusteluiden luomisessa. Tämä näkyy myös populaarikulttuurista tuttujen hahmojen nousussa poliittisiksi hahmoiksi. Esimerkiksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi oli aiemmin tunnettu koomikko, joka esitti presidenttiä televisiosarjassaan Kansan palvelija.
Laajasti määriteltynä kaikki elokuva ja populaarikulttuuri on poliittista. Representaatioilla, kerronnalla ja estetiikalla tehdään monenlaista politiikkaa, muun muassa kommentoimalla identiteetteihin liittyviä kysymyksiä, yhteiskunnan arvoja ja erilaisten ihmisryhmien kuvaamista.
Lähikuvan numerossa 3/2020 onkin tarkoitus pureutua erilaisiin näkökulmiin, joissa populaarikulttuurin poliittisuus nousee esille. Tieteelliset tekstit voivat lähestyä aihetta eri näkökulmista, mukaan lukien miten populaarikulttuurissa kuvataan ja kommentoidaan poliittista elämää (esim. televisiosarjat, elokuvat, myöhäisillan poliittisen komedian ohjelmat), miten populaarikulttuuria on hyödynnetty poliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi (esim. propaganda ja vaikuttaminen), tai miten laajemmat poliittiset tematiikat näyttäytyvät populaarikulttuurissa (esim. ilmastonmuutokseen, vähemmistöihin tai sukupuoleen liittyvien ideologiataisteluiden kautta).
Politiikka ja populaarikulttuuri -numerossa julkaistaan tutkimusartikkeleiden lisäksi katsauksia, näkökulmia ja puheenvuoroja aiheesta sekä haastatteluja. Lisätietoa erilaisista tekstityypeistä, tekstien pituudesta ja muotoiluista löydät Lähikuvan kirjoitusohjeista: https://journal.fi/lahikuva/about/submissions.
Numeron toimittaa Helsingin yliopiston tutkimusprojekti ”Creating and Challenging Populist Masculinities” (Outi Hakola, Janne Salminen, Juho Turpeinen ja Oscar Winberg). Lähetä ideasi numeron toimittajille osoitteeseen outi.j.hakola at helsinki.fi 17.12.2019 mennessä. Liitä mukaan lyhyt abstrakti, jossa määrittelet aiheen, aineiston ja tutkimuskysymyksen. Muista mainita suunnittelemasi tekstityyppi. Numeron on tarkoitus ilmestyä syyskuussa 2020 ja tekstien ensimmäisten versioiden tulee olla valmiita 30.4.2020 mennessä.
--------------------------------------------
Lisätietoja:
Outi Hakola
outi.j.hakola at helsinki.fi
Ilmoitus vanhenee: 17.12.2019 klo 23:59
Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/announcement/lahikuva-3-2020-politiikka-ja-populaarikulttuuri/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola
Lisätietoja postituslistasta H-verkko