[H-verkko] Arvosteltavaksi: Faros-kustannuksen uutuuksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke toukokuu 29 15:36:42 EEST 2019


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Elämäni tarina 1-2
Giacomo Casanova
Venetsialainen maailmanmies Giacomo Girolamo Casanova (1725-1798) oli näyttelijäpariskunnan vähälahjaiseksi luultu lapsi, joka murtautui muotistaan ja hankki äitinsä varakkaiden mesenaattien suojeluksessa hyvän koulusivistyksen Padovan yliopistossa. Monien mutkien kautta hänestä sukeutui seikkailija, joka ehti elämänsä aikana matkustella joka puolella valistuksen ja rokokoon aikakauden Eurooppaa, hankkiutua ylhäisimpiin seurapiireihin, tavata aikansa merkkihenkilöitä paavi Benedictus XIV:stä Voltaireen ja hankkia elantonsa mitä moninaisimmin keinoin. Casanova oli vakaumuksellinen elämästä nautiskelija, joka ansaitsi älynsä ja esiintymistaitonsa turvin omaisuuksia vain tuhlatakseen ne uhkapeleihin ja ylellisyyksiin.

Casanovan muistelmat ovat vuosisatansa kiehtovimpiin kuuluva aikalaiskuvaus ja mukaansatempaava seikkailukertomus, jonka huimat käänteet myöhempi tutkimus on osoittanut pitkälti totuudenmukaisiksi. Muistelmien 1. ja 2. osassa Casanova kertoo lapsuudestaan ja varttumisvuosistaan Venetsiassa, koulunkäynnistään Padovassa ja ensiaskelistaan niin tuottoisan salatiedehumpuukin kuin lemmenkin saralla. Hän etsii paikkaansa maailmassa, kokeilee uravaihtoehtoja sekä kirkonmiehenä että sotilaana, näkee Rooman, Napolin ja Konstantinopolin, vinguttaa viulua teatteriorkesterissa, hioo menestymistaitojaan aikansa sosiaalisissa verkostoissa ja solmii tärkeitä tuttavuuksia, joiden suositusten ja rahallisen tuen turvin hänelle avautuu myöhemmin pääsy seurapiireihin joka puolella Eurooppaa.
***
Puhujan kasvatus. I-IV kirja
Marcus Fabius Quintilianus

Marcus Fabius Quintilianus (n. 35-100 jKr.) oli roomalainen puhuja ja puhetaidon opettaja. Hänen ainoa jälkimaailmalle säilynyt teoksensa on noin vuonna 95 jKr. valmistunut kaksitoista kirjaa käsittävä Puhujan kasvatus (Institutio oratoria). Suurteos oli ihailtu oppikirja ja tutkielma jo antiikin Roomassa, ja se löydettiin uudelleen 1400- luvulla. Siitä lähtien Quintilianus on ollut puhumisen taidon klassikko.

Puhujan kasvatus on perusteellinen esitys puhujan kasvatuksesta, koulutuksesta ja puhetaidosta. Nyt julkaistava suomennos sisältää teoksen neljä ensimmäistä kirjaa, joissa Quintilianus käsittelee muun muassa kielen ja kasvatuksen kysymyksiä sekä puhetaidon olemusta. Quintilianusta voidaan pitää lapsilähtöisen kasvatuksen ja eriytetyn opetuksen varhaisimpana puolestapuhujana.
***
Atis ja Camilla
Gustav Philip Creutz

Atis ja Camilla, ensimmäisen suuren suomalaisen taiderunoilijan kreivi Gustav Philip Creutzin (1731-1785) kirjoittama lemmensatu, oli aikansa nuorison kulttikirja.
Vuonna 1761 Tukholmassa painettu runoteos ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi Osmo Pekosen laatimana mitallisena käännöksenä.

***
Viikingin hauta ja muita kertomuksia
Zacharias Topelius

Zacharias Topelius työskenteli toimittajana 1840-luvun alusta vuoteen 1860 asti ja sepitti ahkerasti tarinoita lukijoilleen. Aiheet vaihtelivat kauhukertomuksista historiallisiin tuokiokuviin. Kokoelma "Viikingin hauta ja muita kertomuksia" sisältää kahdeksan novellia, joista lähes kaikki ilmestyvät nyt ensi kertaa suomeksi. Ne ovat näyte Topeliuksen varhaistuotannosta vuosilta 1842-1850, ja kaikki julkaistiin alun perin Helsingfors Tidningar -lehdessä.
Suomennos on jatkoa Faroksen kahdelle aiemmalle Topelius-kokoelmalle "Morsian ja muita kauhunovelleja" (2013) ja "Tilinteon päivä ja muita kertomuksia" (2015).

Matka Mongoliaan vuosina 1253-1255
Veli Vilhelm Rubrukin matkakertomus Ranskan kuninkaalle Ludvig IX:lle
Vilhelm Rubruk

Vilhelm Rubrukin matkakertomus vuodelta 1255 on oppinut, tarkka ja eloisa kuvaus vastamuotoutuneesta mongolivaltakunnasta, maailmanhistorian laajimmasta mannerimperiumista. Flaamilainen fransiskaani Vilhelm Rubruk osallistui Ranskan kuninkaan Ludvig IX:n johtamalla ristiretkelle (1248-1254), ja Pyhältä maalta kuningas lähetti hänet mongolien pariin. Rubruk kertoo kuninkaalle pitkästä matkastaan Euroopan ja kristikunnan ulkopuolelle, aina nykyisen Mongolian alueelle Karakorumin kaupunkiin. Mongolien lisäksi Rubruk tarkastelee muitakin idän kansoja ja näiden asuinseutuja, selvittää sanatarkasti suurkaani Möngken kanssa käytyjä keskusteluja ja tarjoaa mm. ensimmäiset laajat latinankieliset kuvaukset Aasian nestoriolaisesta kristinuskosta sekä buddhalaisuudesta. Kronologisesti, ensimmäisessä persoonassa etenevä teos muistuttaa hämmästyttävästi nykyaikaista matkakertomusta, ja Itinerarium-teosta onkin pidetty usein läntisen keskiajan hienoimpana matkakertomuksena.
***
Suomen lintutieteen synty
Turun Akatemian aika
Esa Lehikoinen, Risto Lemmetyinen, Timo Vuorisalo, Sari Kivistö

Suomen lintutieteen synty avaa näköalan Turun Akatemiassa ennen vuoden 1827 suurta paloa tehtyyn lintututkimukseen. Millaista oli 1600- ja 1700-lukujen tietämys linnuista ja miltä se näyttää nykytiedon valossa? Turun Akatemian lintututkimukset ovat pääosin latinankielisinä ja lähestymistavaltaan vieraina jääneet huonosti tunnetuiksi ja aliarvostetuiksi. Tähän teokseen sisältyvät suomennokset Aurajoen akatemian lintuaiheisista opinnäytteistä ja muista aikalaistutkimuksista. Aihepiirit vaihtelevat ulapan aaltojen myyttisestä jäälinnusta lintuteologiaan, pääskyjen talvehtimisen mysteeristä maamme vanhimman naurulokkiyhdyskunnan tieteellisen tarkkaan kuvaukseen. Teos sisältää myös ensimmäisen Suomen lintujen lajiluettelon. Suomen lintutieteen synty on ainutlaatuinen tietokirja ja välttämätön lähdeteos kaikille Suomen linnuston ja lintutieteen kehityksestä innostuneille.
***
Oroonoko - kuninkaallisen orjan tarina
Aphra Behn

Vuonna 1688 ilmestynyt romaani Oroonoko - kuninkaallisen orjan tarina on traaginen kertomus afrikkalaisesta nuorukaisesta, joka päätyy orjaksi Surinamiin. Oroonoko avioituu rakastettunsa Imoindan kanssa, mutta kahden orjan liitto on tuhoon tuomittu. Tarina on samaan aikaan romanttisen tunteikas ja hämmästyttävän väkivaltainen.

Englantilainen Aphra Behn (1640-1689) oli ensimmäisiä ammattimaisia naiskirjailijoita. Virginia Woolfin mukaan juuri Behn oli taistellut naisille oikeuden kirjoittaa. Behn vietti nuoruutensa Etelä-Amerikassa ja ammensi näistä kokemuksista virikkeitä romaaniinsa.

Oroonoko on länsimaisen kirjallisuuden klassikoita ja ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi Artemis Kelosaaren kääntämänä.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20190529/8bde3359/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko