[H-verkko] Esitelmät ja keskustelutilaisuudet: Sotien välisen ajan taide-elämä -työpaja

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
To toukokuu 9 17:29:18 EEST 2019


Agricolan tapahtumakalenteriin on lähetetty uusi tapahtuma:
--------------------------------------------
Sotien välisen ajan taide-elämä -työpaja

23.5.2019 klo 09:00 -  klo 17:00 Sibelius-Akatemia, Töölönkatu 28, Helsinki, T327-kokoushuone https://www.google.com/maps/search/?api=1&query=T%C3%B6%C3%B6l%C3%B6nkatu+28%2C+Helsinki%2C+Suomi
--------------------------------------------
Taideyliopiston Historiafoorumin työpajassa pohditaan 2000-luvun perspektiivistä, miten musiikkielämä muotoutui suhteessa sotien välisen ajan poliittisiin kiistoihin, kulttuurisiin tyyleihin, makumieltymyksiin, taloudellisiin realiteetteihin? Miten populaarin ja taiteen raja piirtyi, ja kuinka uudet musiikin välittämisen kanavat, kuten äänilevyt ja myöhemmin radio, muokkasivat musiikkielämän käytäntöjä?

I ja II maailmansodan välisenä aikana poliittinen kenttä ympäri Eurooppaa, myös Suomessa, oli voimakkaasti polarisoitunut, joskin myös oikeiston ja vasemmiston sisällä oli monia näkemyseroja. Poliittisilta väkivaltaisuuksiltakaan ei vältytty. Sodanjälkeistä jälleenrakennustyötä ja toipumista hidastivat talouslama, ruokapula ja poliittiset kiistat. Musiikki eri muodoissaan sekä taide- ja huvielämä kuuluivat itsestään selvästi myös 1920–30-luvuilla eläneiden ihmisten arkeen, pyhään ja juhlaan. Kansalliset instituutiot, kuten luterilainen kirkko, ooppera ja uusimpana tulokkaana Yleisradio, toimivat ajoittain kulttuurisina kamppailukenttinä.

2000-luvulta katsottuna sotienvälinen ajanjakso näyttää toisenlaiselta kuin vaikkapa 40 vuotta sitten. Käytössämme on uusia lähteitä ja tehokkaampia työvälineitä (mm. erilaiset digitaaliset arkistot ja hakutoiminnot) ja poliittiset kytköksemme ovat toisenlaisia kuin tuolloin. Viimeisen viiden vuoden aikana onkin ilmestynyt useita tutkimuksia, joissa haastetaan edellisten tutkijasukupuolvien tulkintoja sotien välisen ajan poliittisesta scenestä Suomessa. Monissa tutkimuksissa on myös painottunut aiemmin sivuutettujen ihmisryhmien, kuten naisten tai lasten kokemusten historia.

Tutustu työpajan ohjelmaan. Työpajaan on vapaa pääsy.

Ennakkoilmoittautumiset 20.5. mennessä: johanna.rauhaniemi at uniarts.fi


--------------------------------------------


Lisätietoja:
Rauhaniemi Johanna
johanna.rauhaniemi at uniarts.fi
https://sites.uniarts.fi/fi/web/historiafoorumi/etusivu

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/event/sotien-valisen-ajan-taide-elama-tyopaja/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola



Lisätietoja postituslistasta H-verkko