[H-verkko] Esitelmät ja keskustelutilaisuudet: Kielletyt nautinnot -luentosarja

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ma Heinä 8 12:36:50 EEST 2019


Agricolan tapahtumakalenteriin on lähetetty uusi tapahtuma:
--------------------------------------------
Kielletyt nautinnot -luentosarja

12.9.2019 klo 17:00 -  klo 18:00 Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere https://www.google.com/maps/search/?api=1&query=Ty%C3%B6v%C3%A4enmuseo+Werstas%2C+V%C3%A4in%C3%B6+Linnan+aukio%2C+Tampere%2C+Suomi
--------------------------------------------
Kielletyt nautinnot -luentosarja on Työmiehen lauantai -näyttelyn oheisohjelmaa. Luentosarja järjestetään yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa. Luennot järjestetään klo 17–18, ja niitä edeltävät yleisöopastukset näyttelyyn klo 16. Opastuksiin ja luennoille on vapaa pääsy. 

12.9. FM Jenni Lares: Suomalainen viinapää ja raittiusliikkeen perintö

Miten on mahdollista, että suomalaiset ryhtyivät kannattamaan raittiusliikettä, vaikka alkoholinkulutus oli 1800-luvulla Euroopan alhaisimpia? Luennolla perehdytään suomalaisen viinapäämyytin syntyyn ja käyttöön, sekä alkoholimielikuvien muutokseen modernin ajan kynnyksellä. 

26.9. FT Rauno Lahtinen: Savun lumo: kun savukkeet valloittivat Suomen

Tupakka oli saapunut Suomeen jo 1600-luvulla, mutta savukkeiden valtakausi alkoi 1900-luvun alussa. Näyttävien mainoskampanjoiden avulla savukkeet löysivät tiensä niin työläisten kuin porvariston, miesten kuin naistenkin suosikeiksi.

10.10. VTT Aija Kaartinen: Naiset kieltolakia kumoamassa

Luennolla tarkastellaan usein varsin miehisenä esitettyä kieltolakiaikaa (1919–1932) naisnäkökulmasta. Mikä merkitys naisten mielipiteillä ja toiminnalla oli lain kohtalolle Suomessa?

24.10. FT Mikko Ylikangas: Sota ja huumeet

Luennolla kerrotaan huumaavien lääkeaineiden käytöstä ja väärinkäytöstä Suomessa sotien 1939–1945 aikana rintamalla ja kotirintamalla. Mikä oli huumeiden käytön tausta; ketkä niitä käyttivät, miksi ja miten? Millaista väärinkäyttöä esiintyi rintamalla ja kotirintamalla? Miten huumeiden käyttö sota-aikana heijastui niiden käyttöön vuoden 1945 jälkeen?

7.11. VTM Anikó Lehtinen: Keskiolut juomatapojen muuttajana

Kaikki tuntevat keskioluen Suomessa. Termi on syntynyt vuonna 1969, oluen saapuessa kauppamyyntiin ensimmäistä kertaa kieltolain jälkeen. Mutta miten keskiolut-termi on syntynyt ja miten merkittävästi se on muuttanut suomalaisten juomatapoja seitsemänkymmentäluvulta asti? VTM Anikó Lehtinen valmistelee väitöskirjaansa keskioluesta ja puhuu luennolla tästä olutilmiöstä kulttuurisena ja yhteiskunnallisena ilmiönä.

21.11. VTM Kati Mustola: Suomalaisen sateenkaaribaarin historiaa

Missä ja miten homomiehet tapasivat toisiaan, kun homoseksuaalisuus oli laissa kiellettyä, eikä avoimesti homoille suunnattuja ravintoloita voinut olla? Entä lesbot, eiväthän naiset päässeet edes sisään ravintoloihin ilman miesseuraa ennen 1960-luvun loppua? Mikä kaikki muuttui vuoden 1971 jälkeen, kun rikoslain homopykälä poistettiin?


--------------------------------------------


Lisätietoja:
010 420 9220
https://werstas.fi

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/event/kielletyt-nautinnot-luentosarja/
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricolaLisätietoja postituslistasta H-verkko