[H-verkko] Arvosteltavaksi: Into Kustannuksen syksyn 2019 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Elo 22 16:34:46 EEST 2019


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***

Into Kustannuksen syksyn 2019 kirjoja

Timo Kalevi Forss:
Tähdet meren yllä – suomalaisen tangon historia

Tähdet meren yllä -kirja kertoo suomalaisen tangon tarinan 1910-luvulta tähän päivään. Se esittelee kansallisaarrettamme niin tanssilavojen ikisuosikkina kuin monikerroksisena kulttuurisena ilmiönä. Tango on jättänyt musiikin lisäksi pysyvät jäljet muun muassa suomalaiseen elokuvaan aina Suomi-filmistä Aki Kaurismäkeen ja Markku Pölöseen. Sen sointi kuuluu niin rockissa ja jazzissa kuin kansanmusiikissa ja nykymusiikissa. Kirjassa ollaan myös suomalaisen tangon jäljillä maamme rajojen ulkopuolella Saksassa ja Ruotsissa. Tähdet meren yllä esittelee keskeisimmät säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat kuten Toivo Kärjen, Unto Monosen, Reino Helismaan, Juha Vainion, M. A. Nummisen ja Esa Pulliaisen. Solisteista mukana ovat muun muassa Henry Theel, Olavi Virta, Reijo Taipale, Eino Grön, Taisto Tammi, Rauli Badding Somerjoki, Topi Sorsakoski, Jari Sillanpää, Tuomari Nurmio, Arja Koriseva, Yona ja Kyösti Mäkimattila. Oman näkemyksensä suomalaisesta tangosta kertovat myös huuliharppukvartetti Sväng ja musiikin tutkija Alfonso Padilla.
***
Jari Heinonen:
20-luvun hyvinvointimalli: sosiaalinen kysymys, liike & politiikka

Onko suomalainen hyvinvointimalli mahdollista pelastaa tulevan 2020-luvun aikana? Mitä menetettävää meillä on? ”Kaikki”, vastaa Jari Heinonen kunnianhimoisessa uutuuskirjassaan. Vakuuttavassa teoksessaan Heinonen asettaa Suomen hyvinvointimallin suurennuslasinsa alle unohtamatta tarkastella sen viime vuosina kohtaamia vakavia ongelmia. Kahdesti Suomen päälle kaatunut syvä talouslama ja niiden myötä vakiintunut yhteiskuntapolitiikka ovat haastaneet Suomen mallin. ”Uusliberalismi on pääoman vallan viimeisin muoto, jonka ytimenä on finanssivirtojen sääntelemättömyys, sosiaaliturvan leikkaukset, julkisten palvelujen kilpailuttaminen, ulkoistaminen ja yksityistäminen”, Heinonen toteaa. Faktapohjaltaan vankka kirja nostaa esille hyvinvointimallimme kolme keskeistä haastetta. Tarkastelun kohteina ovat erityisesti kysymykset köyhyydestä, osallisuudesta ja vallasta.

***
Heikki Hiilamo:
Näkymättömät sankarit: suomalaisten salainen apu Chilen vallankaappauksen uhreille

Chile, vuosi 1973. Kenraali Augusto Pinochet käynnisti verisen sotilasvallankaappauksen, joka järkytti julmuudessaan koko maailmaa. Heikki Hiilamo johdattaa Näkymättömät sankarit -kirjassaan lukijan ”Suomen Schindlereiden” saappaisiin Chilen verisissä vainoissa. Miten suomalainen diplomaatti Tapani Brotherus kollegoineen onnistui pelastamaan jopa 2 500 vainotun hengen raakojen puhdistusten aikana? Teos on tositarina suomalaisista, jotka kävivät vastarintaa kahdella rintamalla: toisaalta vastoin kenraali Pinochetin julmuuksia, toisaalta vastoin Suomen ulkoministeriön ohjeita. Diplomaateille käy selväksi, että vastarinnalla on korkea hinta. Hiilamo onnistuu mukaansatempaavasti kertomaan suomalaisten sankareiden tarinan, joka kytkeytyy myös nykyiseen pakolaiskeskusteluun kiehtovalla tavalla. Voimme oppia paljon näiden rohkeiden suomalaisten tinkimättömyydestä ja peräänantamattomuudesta. Kirjan pohjalta julkaistaan 6-osainen tv-sarja Ylellä keväällä 2019. Tv-ohjelmaa tähdittää Beck-elokuvasarjasta tunnettu Mikael Persbrandt. Hän esittää Ruotsin suurlähettiläs Harald Edelstamia.

***
Pauli Kopu:
Media television jälkeen: tutkimusmatka tarinoiden tulevaisuuteen

Tarinat joita kerromme ja tieto johon uskomme ovat yhdistelmä tekno­logiaa, liiketoimintaa ja luovuutta. Nämä kolme synnyttivät digitalisaation, joka muutti musiikin, printin ja lopulta television. Yli 50 vuotta jatkunut joukko­tiedotusvälineiden kausi on ohi. Miten tarinankerronta ja tiedonvälitys muuttuvat? Ovatko perinteiset mediat kuolemassa vai sopeutumassa? Entä miten käy tieteelle, journalismille ja yhteiskunnalliselle yhteenkuuluvuudelle, kun uutislähteet sirpaloituvat? Kirja kertoo murroksen tarinan tekno­logian, liiketoiminnan ja luovuuden kautta. Pauli Kopu haastatteli kirjaa varten 2013–2018 yli 140 kansainvälistä asiantuntijaa median, viihteen, markkinoinnin, teknologian, akate­mian, rahoituksen sekä kasvuyrittäjyyden kentässä. Se tarjoaa kiinnostavan näkymän tulevaisuuden vision median kanaviin, uutisiin, mainoksiin ja tari­noihin.

***
Klaus Lindgren:
Tavastian kulisseissa: neljä ja puoli kerrosta täyttä sikaa

Kaikki tuntevat Tavastian, mutta harva on päässyt kurkistamaan sen kulissien taakse. Miten klubi saavutti ikonisen asemansa 1970- ja 80-luvuilla? Tavastian kulisseissa – Neljä ja puoli kerrosta täyttä sikaa kertoo Tavastian värikkään tarinan sen työntekijöiden silmin. Ensimmäisten parinkymmenen toimintavuotensa aikana Tavastia muuttui opiskelijoiden pyörittämästä tanssipaikasta kaikkien tuntemaksi rock-klubiksi. Ajanjaksoon mahtui nuorisokulttuurin muutoksia, itsepalvelua, byrokraattien oikkuja, pöytiintarjoilua, vapaampia aikoja ja kukoistavaa rock-kulttuuria ennen suurta romahdusta. Mukaansatempaavassa tietokirjassaan Klaus Lindgren vie lukijan ainutlaatuiselle aikamatkalle Tavastialle, joka oli paitsi legendaarinen rock-klubi myös poikkeuksellinen työyhteisö. Tavastia-klubi täyttää 50 vuotta vuonna 2020.

***
Meidän Kallio – ei päivää ilman Elantoa

1940–70-lukujen Kallio oli erityislaatuinen mesta. Se piti sisällään kaiken, mitä sen ajan lapset kaipasivat ja osasivat vaatia. Meidän Kallio -kirjaan on kerätty tarinoita ja valokuvia noin sadalta kalliolaiselta. Tarinat keskittyvät Elannon henkilökunnan suurimpiin asuintaloihin osoitteissa Viides linja 4 ja Neljäs linja 3–5, joissa oli yhteensä 285 asuntoa. Isoilla piha-alueilla oli loistavat leikkimahdollisuudet, unohtamatta ”Rauskia” eli vuoden 1944 pommituksissa tuhoutunutta rauniotonttia Hämeentien ja Neljännen linjan kulmauksessa. Mestoilla sijaitsivat myös Elannon autohallit ja korjaamot, vulkaamo ja sepän paja, Apinatalo ja Vihris sekä elokuvateatteri Arina.

***
John D. Rockefeller:
Maailman rikkaimman muistelmat

Modernin historian rikkain ihminen, öljypohatta ja hyväntekijä John D. Rockefeller perusti aikanaan maailman suurimman öljy-yhtiön Standard ­Oilin, jonka seuraajia ovat ExxonMobil ja Chevron. Muistelmissaan hän kertoo elämästään kauppiaana ja monien yhteiskunnallisten skandaalien kohteena. Rockefeller antaa nuorille liikemiehille neuvoja rikastumisen taidossa ja pohtii suurten pääomien hallintaa hyväntekeväisyydessä ja sivistysvaltion luomisessa. Toisaalta hänet tunnettiin myös kyseen­alaisista johtamistavoista. Kirjassa saamme seurata maailman suurimman öljy-yhtiön kasvua pienestä yksityisyrityksestä globaaliksi jätiksi. Tarina alkaa Clevelandin telakalta, ensimmäisestä lainasta ja varhaisista kumppanuuksista ja päättyy tuotantotalouden ja markkinoinnin innovaatioiden kautta aamiaiselle maailmanlaajuisen konsernin päämajaan.

***
Maija Saraste:
Radio-Mikro – kaikkea antennin ja maan väliltä 1946–1992

Aikoina ennen jättimäisiä ketjuja ja verkkokauppaa Helsingissä vaikutti radio- ja sähkötarvikekauppa Radio-Mikro. Vuosina 1946–1992 toiminut Radio-Mikro saavutti ennakkoluulottomalla otteellaan kulttimaineen alan harrastajien keskuudessa. Radio-Mikro kertoo yrityksen vaiheiden kautta suomalaisen yhteiskunnan avautumisesta sekä suomalaisten yritysten ja talouden historiasta. Tarinan keskiössä ovat Radio-Mikrossa vuosien varrella vaikuttaneet persoonat ja yrityksen omintakeiset toimintatavat, kuten myynnin perustana olleet lennokkaat kiertokirjeet ja myymälöiden palvelun puute. Ulkomaille suuntautuneiden messumatkojen kommellukset ja yhteenotot viranomaisten kanssa piirtävät herkullista ajankuvaa. Kirjan pohjana ovat toimitusjohtaja Yrjö Sarasteen, yhtiön työntekijöiden ja yhteistyökumppanien haastattelut sekä myös legendaariset kiertokirjeet. Kuvituksena on ennen julkaisemattomia valokuvia ja mainoksia, jotka valaisevat kuluttajan arkea menneinä vuosikymmeninä. Liitteessä tekniikan tohtori Kari Leppälä avaa Radio-Mikron roolia Suomen innovaatiokentässä.

***
Lytton Strachey:
Kuningatar Viktoria: historian mahtavin ihminen

Kuningatar Viktoria, Yrjö III:n pojantytär, hallitsi Britanniaa ja Irlantia vuosina 1837–1901. Britannia oli jo vakiintunut perustuslaillinen monarkia ja hallitsijan valta lähinnä nimellinen. Alamaisilleen Viktoria näyttäytyi kansallisena ikonina, mutta kulissien takana hän vaikutti hallituksen päätöksiin. Kuningatar Viktoria esittelee kuningattaren vaikuttavan elämänkaaren kiehtovalla tavalla. Lytton Strachey onnistuu luomaan kuningattareen näkökulman, joka on samalla sekä ainutlaatuinen että psykologisesti tarkka. Euroopan isoäidiksikin kutsutun Viktorian lapsia ja lapsenlapsia oli jäseninä kaikissa Euroopan tärkeimmissä kuninkaallisissa hoveissa. Miten ankaran kotikasvatuksen saanut Viktoria onnistui tasapainottelemaan kuningattaren roolin ja yksityiselämänsä välillä? Kuka oli suurnainen brittiläisen imperiumin takana? Näihin kysymyksiin Lytton Strachey asettaa suurennuslasinsa tässä syväluotaavassa elämäkerrassa. Strachey voitti teoksella palkinnon parhaasta englanninkielisestä elämäkerrasta.

***
Kyösti Suonoja:
Yrjö Kallinen – pasifisti puolustusministerinä

Pitkän elämänsä aikana Yrjö Kallinen nousi Suomen politiikan ikimuistoisimpien hahmojen joukkoon. Hänet tunnettiin kansanvalistajana, osuustoimintamiehenä, sosiaalidemokraattina, puhujana, mystikkona, pasifistina ja puolustusministerinä. Yrjö Kallinen – Pasifisti puolustusministerinä tarkastelee Kallisen paradoksaalista elämää, ajattelua ja politiikkaa, ristiriitoja ja perintöä. Runsain lainauksin ja muisteloin varustettu teos päästää ääneen henkilöitä Kallisen elämän eri vaiheilta.

***
Antto Terras:
Tallinnan tappajat – Viron veriset vuodet

Humoristisista tietokirjoistaan tunnettu Antto Terras johdattelee meidät uutuuskirjassaan Tallinnan tappajat juuri itsenäistyneen Viron kriminaaleihin kulisseihin. Levotonta aikakautta kesti yli 20 vuotta. Vielä tänäänkin selvitellään silloin tehtyjä laittomuuksia, ja etsitään kadonneiksi jääneitä miehiä ja Mersuja. Kiireisimpänä vuotena – 1994 – Virossa tapettiin yksi ihminen päivässä. Aina asialla ei ollut ”Viron mafia”, jonka koko olemassaolo ja määritteleminen on sekin yksi tämän tietoteoksen tehtävistä. Tuolloin halpaa ei ollut ainoastaan alkoholi ja viihtyminen – ihmishenkikin oli hinnoiteltu, ja se maksoi tuhat dollaria. Virolle vahingossa annettu vapaus toi mukanaan valtatyhjiön, eikä yhdessä yössä poliisiksi muuttunut neuvostomiliisi voinut vahvimmilleen mitään. Alkoi omaisuuksien, oikeuksien ja kohtaloiden uusjako, jossa häviäjiä oli enemmän kuin voittajia. Kirjaan kootut kymmenet esimerkkitapaukset on taustoitettu ja varustettu olosuhdeselvityksin, jotta myös post-neuvostoliittolaista elämänmenoa tuntematon voi ymmärtää tapahtuneet kamaluudet oikeissa mitta­suhteissa.

***
Artemi Troitski:
Vastarintaa Venäjällä: Puškinista Pussy Riotiin

Tämä on kirja erilaisesta Venäjästä – anarkistien, taiteilijoiden, punkkareiden, dandyjen ja hipstereiden maasta. Kirja nostaa valokeilaan venäläisen yhteiskunnan vallankumoukselliset sankarit, jotka ovat muuttaneet maata marginaalista 1800-luvulta nykypäivään. Artemi Troitski, yksi Venäjän tunnetuimmista toisinajattelijoista, kurkistaa Venäjän vaihtoehtoiseen historiaan ja antaa samalla uutta näkökulmaa Venäjän nykytilanteeseen ja tulevaisuuteen. Vastarintaa Venäjällä on kattava esitys viimeisen 200 vuoden venäläisestä kulttuurihistoriasta tuoreesta näkökulmasta. Keisareiden ja puolueen pääsihteereiden sijasta pääosassa ovat nuoret, heidän alakulttuurinsa ja liikkeensä futuristeista hipstereihin ja 1920-luvun katulasten folkloresta tämän hetken Venäjällä mieltään osoittavien koululaisten ajatuksiin. Punaisena lankana on sukupolvesta toiseen jatkuva vastarinta autoritaarista valtiovaltaa ja virallista kulttuuria vastaan.

***
Ari Turunen:
Mulkerot: patsaalle korotettujen suurmiesten historia

Tiesitkö, että Iivana Julma määräsi nykyiselle Punaiselle torille ison padan, jossa oli kiehuvaa vettä. Padassa hän keitti elävältä kaikki ne, joita piti vastustajinaan. Mitä enemmän yksittäinen ihminen on valloittanut, alistanut ja tappanut, sitä todennäköisemmin hänelle pystytetään patsas. Oman maan suurmies ja sankari on yleensä naapureidensa pahin rikollinen. Eri maiden pääkaupungeissa on tyypillisesti iso patsas, jossa on kuvattu tiukkailmeinen mies hevosen selässä tuijottamassa horisonttiin. Usein hänellä on miekka kohotettuna tarkoin valittuun ilmansuuntaan. Kaupunkien asukkaat ottavat nämä muistomerkit itsestäänselvyyksinä. Ne ovat tuttuja lapsuudesta ja koulujen oppikirjoista. Muistomerkkien henkilöt ovat sankareita, jotka ovat tuoneet maalleen kunniaa. Ari Turusen kirjassa kerrotaan toisenlainen tarina näiden henkilöiden saavutuksista. Turuselle merkkihenkilöt eivät ole sankareita vaan pahoja poikia, joita kaikkia yhdisti yksi sama piirre. Heidän kanssaan ei kannattanut olla eri mieltä. Kirjassa esiintyvät muun muassa Aleksanteri Suuri, Lenin, Vasco da Gama ja Martti Luther.

***
Jorma Turunen:
Ranskan vasemmiston historia: suuresta vallankumouksesta nykyhetkeen

Ranskan vasemmiston historia on pitkä ja dramaattinen. Maahan ei ole mahtunut vain yhtä, vaan useita liikehdinnän muotoja. Näihin kuuluvat muun muassa anarkistit, radikaalit, tasavaltalaiset ja utopistit. Kirja käy vivahteikkaasti läpi vasemmiston vaiheita Ranskan vallankumouksesta meidän päiviimme, sen voittoja ja tappioita. Historian merkkihenkilöistä tutuiksi tulevat mm. Francois Mitterrand, Jean Jaurès ja Léon Blum. Ranskan vasemmiston tarina arvioi myös nykyhetkeä ja vasemmiston tulevaisuutta. Mikä selittää perinteisen vasemmiston romahtamisen vuoden 2017 vaaleissa? Miksi Emmanuel Macronin liikkeen menestys murskasi raskaimmin juuri Ranskan sosialistipuolueen? Pystyvätkö sosialistit enää nousemaan aallonpohjastaan? Jorma Turunen onnistuu muistuttamaan lukijaa Ranskan tärkeästä roolista vasemmistolaisuuden historiassa. Jo pelkästään sana vasemmisto on peräisin Ranskasta, ja maassa on koettu yli 200 vuoden ajan tapahtumia, jotka ovat vaikuttaneet koko maailman vasemmiston ajatteluun. Ranskan suuri vallankumous, Pariisin kommuuni ja 1930-luvun kansanrintama maalautuvat elävästi silmien eteen tätä mielenkiintoista tietokirjaa lukiessa.

***
Jouko Aaltonen & Seppo Sivonen:
Orjia ja isäntiä – ruotsalais-suomalainen siirtomaaherruus Karibialla

Vuonna 1784 kuningas Kustaa III hankki Kari­bialta pikku­riikkisen Saint-Barthélemyn kalliosaaren, josta tuli hyvän sataman ansiosta orjatalouden solmukohta. Tiesitkö, että saaren ylläpitämiseen osallistuivat myös suomalaistaustaiset kuvernöörit, sotilaat ja merimiehet? Suomalaiset myös sijoittivat orjatalouteen ja hyötyivät kaupasta. Tulihan raaka-ainekin Turun sokeritehtaalle Karibian orjaplantaaseilta. Kirja piirtää samaan aikaan isoa ja pientä kuvaa: toisaalta se uppoutuu orjien, herrojen, kauppiaiden, sotilaiden ja merimiesten elämään ja kokemuksiin pienellä syrjäisellä Saint-Barthélemyn saarella ja toisaalta se avaa globaalin siirtomaa-ajan mekanismeja. Orjia ja isäntiä käsittelee myös orjuuden vastaista taistelua, joka oli yksi ihmiskunnan ensimmäisiä suuria moderneja joukko­liikkeitä.
***
Aura Koivisto:
Mies ja merilehmä – luonnontutkija Georg Stellerin kohtalokas tutkimusmatka

Intohimoinen saksalainen tiedemies Georg Steller purjehti 1740-luvulla Alaskaan legendaarisen Titus Beringin retkikunnan jäsenenä. Matkalla hän löysi lukuisia uusia eläin- ja kasvilajeja, muun muassa stellerinmerilehmän, jota kukaan muu tutkija ei koskaan nähnyt: laji kuoli sukupuuttoon vain 27 vuotta myöhemmin. Yksi luuranko on säilynyt meillä Suomessa, Helsingin Luonnontieteellisessä museossa. Bering ja Steller haaksirikkoutuivat Beringin saarelle, jonne Bering kuoli, kuten moni muukin miehistön jäsen. Steller selvisi hengissä suuresta seikkailustaan ja ehti tutkia vielä Kamtšatkaa ja Siperiaa, kunnes menehtyi kotimatkalla Venäjällä vain 37-vuotiaana. Mies ja merilehmä -kirja kertoo Stellerin huikean tarinan, mutta samalla siinä pohditaan myös entisajan luonnontutkijoiden maailmaa ja maailmankuvaa. Millainen oli heidän suhteensa luontoon, vallan­pitäjiin tai uskontoon – ja miten se on aikojen saatossa muuttunut?
***
Markku Niemi:
Peruskoulun unohdetut alkuunpanijat – vapaa kansalaistoiminta 1960- ja 1970-lukujen suuressa koulunuudistuksessa

Maamme yksi ylpeyden aihe on kansainvälisissäkin vertailuissa laadukkaaksi todettu koululaitos. Yhtenäisen, mullistavan peruskoulun toteuttaminen ei kuitenkaan tapahtunut kivuttomasti. Tiesitkö, että koulu-uudistuksen takana ei ollut kuitenkaan valtio vaan asialle vihkiytyneet kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoiset? Vapaaehtoisiin kuuluivat esimerkiksi Aarne Hellemaa ja Onni Niemi, joiden aktiivisuuden seurauksena pieneen satakuntalaiseen Kiukaisten kuntaan perustettiin kokeiluoppikoulu, jossa jo 1950-luvulla testattiin peruskoulumallia. Kirjassa päästään tutustumaan myös Koulu-uudistus ry:n ja sen alaisuuteen perustetun Koulusuunittelutoimiston tärkeään rooliin suuressa kouluuudistuksessa.
***
Kai Sadinmaa:
Kuolleiden kirja

Tietokirjailija, pappi Kai Sadinmaa vie lukijan matkalle ihmisyyden ytimeen kävelemällä läpi Malmin hautausmaan ja selvittämällä sinne haudattujen ihmisten sytyttävät elämäntarinat. Miksi esimerkiksi Tauno Palon ja Ansa Ikosen elämät päättyivät lopulta niin eri tavoin? Mitä tapahtui Abloy-lukon keksijä Emil Henrikssonin haudalle? Entä kuka muistaa Monsieur Mossen, meikki­maailman ”Rembrandtin” tai Marokon Kauhun? Yksilöiden tarinoiden kautta Sadinmaa kertoo suurista kysymyksistä: mihin ihminen, etenkin suomalainen, elämässään pyrkii, mikä häntä ajaa eteenpäin? Millainen on unohdettu köyhien lasten hautapaikka, johon tietokirja päätyy? Kuolleiden kirja kertoo myös hautaamisesta: mitä krematorion työntekijä tekee, miten hauta kaivetaan ja millaisia hautauskulttuureja on muualla maailmassa ja historiassa? Entä millaisia ovatkaan hautausmaan puut, pensaat ja kukat? Kuolleiden kirja ei ole kirja vain yhdestä hautausmaasta. Se kertoo oivaltavasti yhden hautausmaan kautta elämästä aina ja kaikkialla.
***
John Seed:
Ymmärrä Marxia

Ymmärrä Marxia on viisas kirja ajattelijasta, jonka vaikutus historiaan ja akateemiseen maailmaan on valtava. Kauniisti kirjoitettu teos selvittää ensinnäkin, mitkä olivat Marxin keskeiset ajatukset. Toiseksi se tekee ymmärrettäväksi, miksi Marx ajatteli ja kirjoitti niin kuin teki. Mikä oli se maailma ja se poliittinen ympäristö, johon hän reagoi? Minkälaisista ajattelun traditioista hän ammensi vaikutteita? Mitä ja keitä vastaan hän polemisoi? Kirja avaa myös oleellisia näkökulmia, jotka auttavat sijoittamaan oikein Marxin ajatukset – ja monenlaiset marxismit – poliittisen ajattelun historiaan ja tämän päivän yhteiskuntapoliittisiin keskusteluihin.
***
Kurt Sontheimer:
Hannah Arendt – suuren ajattelijan elämä

Filosofi ja poliittinen teoreetikko Hannah Arendtin elämäntarina ja teokset kiehtovat edelleen lukijoita ympäri maailman. Hänellä oli intohimoinen rakkaussuhde filosofi Martin Heideggerin kanssa, ja hänen oli juutalaisena paettava natseja 1933 ensin Ranskaan ja myöhemmin Yhdysvaltoihin. Amerikasta tuli hänen toinen kotimaansa, jossa hän kirjoitti monet arvostetut teoksensa. Näitä ovat muun muassa ihmisen toiminnan merkitystä pohtiva Vita activa ja hänen Eichmann-oikeudenkäyntiraporttinsa, joka herätti voimakkaita ja vihamielisiä reaktioita niin Israelissa, USA:ssa kuin Saksassakin. Hannah Arendt – Suuren ajattelijan elämä kertoo, kuinka Arendtin poikkeuksellinen elämä loi perustan hänen itsenäiselle ajattelulleen. Kurt Sontheimer onnistuu kirjassaan luomaan Arendtista selkeän kokonais­kuvan, mikä puolestaan helpottaa filosofin muun tuotannon ymmärtämistä.
***
Juha Suoranta:
Paulo Freire – sorrettujen pedagogi

Kaikki tuntevat brasilialaisen yhteiskuntafilosofi Paulo Freiren (1921–1997) teoksen Sorrettujen pedagogiikka, mutta tunteeko kukaan kirjan kirjoittajaa? Juha Suoranta valaisee uudessa kirjassaan Freiren elämää ja kehitystä luku- ja kirjoitustaidon opettajasta radikaaliksi yhteiskunnalliseksi ajattelijaksi, joka korosti köyhien ja sorrettujen mahdollisuutta luoda tasa-arvoinen yhteiskunta. Miten Freirestä kehittyi ajattelija, jonka mietteet ovat vielä tänäänkin ajankohtaisia? Miksi Freire luotti sekä Marxiin että Jeesukseen ja ryhtyi kamppailuun yhteiskunnallista fanatismia vastaan? Miksi Freire uskoi, että vaikka maailmassa on välillä pimeää, solidaarisuuden valo voittaa ­pimeyden?
***
Ville-Juhani Sutinen:
Kääpiöistä kolosseihin – kummajaisten historia Suomessa

Kääpiöistä kolosseihin kokoaa yhteen kummajaisina esiintyneiden kiehtovia elämantarinoita Suomessa. Yleisön eteen tuotiin 1800-luvulta 1900-luvulle asti ihmisiä, joilla oli erilaisia fyysisiä erikoisuuksia tai sairauksia lyhytkasvuisuudesta raajarikkouteen ja liikalihavuudesta ylettömään karvankasvuun. Myös eksoottisina pidettyjen kansojen edustajia esiteltiin kummajaisten lailla. Kirja käsittelee ensimmäistä kertaa kattavasti näiden ihmisten vaiheita ja näytösten kulttuurista kehystä markkinoilta museoihin, salongeista tivoleihin. Olivatko kummajaiset viihde-elämän tähtiä vai huvimaailman orjia? Miten heitä mainostettiin? Miksi suomalaiset olivat niin kiinnostuneita ulkoisesti poikkeavista ihmisistä? Teos perustuu laajaan alkuperäislähdeaineistoon ja aihetta taustoitetaan kurkistuksella Euroopan kummajaisnäytösten ja amerikkalaisen friikkisirkuksen historiaan.
***
Thomas W. Laqueur:
Seksiä yksin – masturbaation kulttuurihistoria

Lähes kaikki seksin muodot kelpaavat nykyaikana etusivulle, mutta kaikkein, harmittomin ja yleisin seksuaalisuuden muoto on kiusallista ja häpeällistä. Sen tunnustaminen katsotaan olevan aidon radikaalia. Masturbaatio on kenties viimeinen tabu. Muinainen maailma välitti masturbaation vaikutuksista vain vähän, itsetyydytys alettiin nähdä vakavana moraalisena kysymyksenä 1700-luvulla.
***
Seppo Keränen:
Urho Kekkonen ja hänen vihamiehensä

”Sitä paskaa ei tähän hallitukseen oteta”, Risto Ryti kivahti oikeusministeri J. O. Söderhjelmille, joka ehdotti Urho Kekkosta mukaan talvisodan hallitukseen joulukuun alussa 1939. Rytin tiuskaisu kuvaa, että ­Kekkonen oli merkitty mies jo aloittelevana poliitikkona. Sisällissota, toiminta Etsivässä keskuspoliisissa, kielitaistelu, urheilupolitiikka, Lapuan liikkeen aika, AKS:n riidat ja yritys sisäministerinä lakkauttaa IKL talvisodan alla nostattivat myrskyjä Kekkosen ympärillä. Aikaansaavalla Kekkosella oli verraton kyky hankkia vastustajia ja vihamiehiä. Pitkän ja monivaiheisen uran varrelle heitä jäi paljon. Jotkut käänsivät takkinsa. Osa pysyi Kekkosen vastaisessa oppositiossa loppuun saakka. Heitä oli puolueissa, talouselämässä, järjestöissä, virkakunnassa, yliopistoissa, armeijassa, kirkossa, kulttuuripiireissä ja lehdistössä. Kirjassa kerrotaan, keitä he olivat, mitä he tekivät ja miksi he riitaantuivat Kekkosen kanssa.
***
Pentti Sainio:
Punaisia tappamassa – Osmo Selinheimon sota 1918

Punaisia tappamassa avaa ainutlaatuisen ikkunan sisällissodan kärsimysten raakaan temmellyskenttään. Kirjan perustana ovat myöhemmin majuriksi ylenneen Osmo Selinheimon pikkutarkat, noin 1 300 sivua käsittävät päiväkirjamerkinnät toiminnastaan. Valkoinen upseeri kirjoitti ne aikanaan itseään ja omiaan varten. Ne ovat olleet suvun hallussa julkisuudelta piilossa tähän päivään. Paljastava kirja tuo 100 vuoden takaa eläväksi Etelä-­Savossa käytyjä sodan ratkaisevia taisteluja. Näihin Savon rautatiesodan taisteluihin Mikkelin lyseolainen Osmo Selinheimo osallistui 18-vuotiaana vapaaehtoisena suojeluskuntalaisena. Samoihin taisteluihin osallistui myös Kajaanin yhteiskoulun abiturientti, 17-vuotias vapaaehtoinen suojeluskuntalainen Urho Kaleva Kekkonen – tuleva tasavallan presidentti. Osmo ja Urho osallistuivat moniin samoihin taisteluihin ja heidän sotatiensä osuivat yksiin noin kahden kuukauden ajan.
***
Matti Mörttinen & Lauri Nurmi
Antti Rinne – Koko tarina

Antti Rinne – koko tarina on poliittinen aikamatka ja kertomus tavallisen oloisesta suomalaisesta sekä hänen työstään ja perheestään. Se on silti kaikkea muuta kuin tavallinen tarina. Ensimmäisen kerran julkaistaan kattava kuvaus Suomen uuden pääministerin taustasta ja tiestä läpi useiden asuinpaikkojen, monipuolisten työtehtävien ja tärkeimpien ihmissuhteiden. Kaikesta tästä koostuu henkilökuva johtamisen ammattilaisesta, jolle ominaisinta ovat nopeiden päätösten tekeminen, ihmisten ja arvojen kunnioitus sekä niukat voitot.
Täpärien mestaruuksien joukossa on politiikan pokaaleja, mutta niitäkin tärkeämpänä nousu sairausvuoteelta vaalitaistelun tuoksinaan ja sen voittajaksi keväällä 2019.
Rinteestä tuli itsenäisen Suomen seitsemäs sosialidemokraattinen pääministeri. Edeltäjien lista on kunnioitusta herättävä: Väinö Tanner, Karl-August Fagerholm, Rafael Paasio, Mauno Koivisto, Kalevi Sorsa ja Paavo Lipponen.
Kirjassa puhuvat kymmenet ihmiset, jotka ovat olleet tekemässä aikamatkaa Rinteen kanssa ja mahdollistamassa hänen nousunsa Suomen tärkeimmän poliittisen päättäjän tehtävään.
Ennen kaikkea teoksessa puhuu Antti Juhani Rinne, 56, itse – juristi, ammattiliittojohtaja ja poliitikko. Sekä isä, aviomies, autonkuljettaja, näyttämömestari, sähköttäjä, neuvottelija, sopija, luonnonystävä, veneilijä, intohimoinen keittiön yksinvaltias ja niin edelleen.
***
Iida Kukkonen, Tero Pajunen, Outi Sarpila ja Erica Åberg
Ulkonäköyhteiskunta – Ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa

Osaatko arvata, kuinka monta kuukautta suomalainen nainen viettää peilin edessä elämänsä aikana? Entä mies? Kuinka paheksuttua mahtaakaan olla ulkonäön hyödyntäminen palkkaneuvotteluissa?
Ulkonäköyhteiskunnassa turkulainen tutkijaryhmä ruotii ulkonäön ja elämässä menestymisen välistä yhteyttä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kirja tarjoaa tilastotietoa ja tositarinoita aiheesta. Kirjoittajat kutsuvat lukijan pohtimaan kanssaan ulkonäköpääoman kasaamista ja hyödyntämistä ja siitä luopumista. Käsitellyksi tulevat niin ulkonäköön kohdistuvan kulutuksen mielekkyys ja mielettömyys kuin ulkonäön merkitys pari­suhteessa, työelämässä ja ystävyyssuhteissa. Hyväksytyn ulkonäön määrittelyä tarkasteltaessa media saa osansa, mutta keskustelua käydään ennen kaikkea ulkonäölle annettujen merkitysten määrittelystä erilaisissa sosiaalisissa ympäristöissä.
***
Nicholas Shaxson
Rikkauden pimeä puoli – Miten kansainväliset rahoitusmarkkinat tekevät meistä köyhempiä­

Terve talous tarvitsee rahoitusta, mutta kun rajattomat rahamarkkinat kasvavat liian suuriksi, niistä tulee kirous. Suuri osa kansainvälisten rahamarkkinoiden kaupankäynnistä on reaalitalouden kannalta tarpeetonta ja kestävälle taloudelliselle kehitykselle haitallista.
Kirjassa yhdistyy saumattomasti tarkka tutkimustyö, yleistajuinen analyysi globaaleista rahoitusmarkkinoista ja häkellyttävät esimerkit. Tuloksena on mukaansa­tempaava kertomus alati kasvavien rahamarkkinoiden synkästä vallasta. Rahoitusmarkkinoiden ylivalta alentaa talouskasvua, heikentää markkinamekanismin tehokkuutta, vahingoittaa julkisia palveluita, pahentaa korruptiota, syrjäyttää vaihtoehtoisia terveitä taloudellisen toiminnan aloja sekä kasvattaa eriarvoisuutta ja vahingoittaa demokratiaa.
Suomessakin on seurattu järkyttyneinä esimerkkejä kansainvälisten pääomasijoittajien vaikutuksesta terveydenhoito- ja hoiva-alalla. Shaxson selvittää, kuinka järjestelmän on muututtava, jotta tuottava talous vapautuu rajoittamattomien rahamarkkinoiden ikeestä.
***
Ruusu Haarla & Julia Lappalainen
Kirjeitä Jouko Turkasta

Kirjeitä Jouko Turkasta on tutkielma teatteriohjaaja ja opettaja Jouko Turkan (1942–2016) perinnöstä ohjaajan, näyttelijän ja naisen ruumiissa. Aivan kuten Turkankin työn keskiössä, myös Ruusu Haarlan ja Julia Lappalaisen esseiden ytimessä on taiteilijuuden ja feminiinisyyden epäpyhä yhteys.
Esseekirja on temaattista jatkoa Haarlan ja Lappalaisen vuonna 2018 ensi-iltansa saaneelle dokumentaariselle näytelmälle Turkka kuolee, joka käsitteli Turkan voimallista vaikutusta suomalaiseen teatteriyhteisöön ja purki Turkan ympärille rakentunutta sosiaalista tabua.
Ohjaaja Ruusu Haarla (s. 1989) on tragikoomisissa näytelmissään käsitellyt vanhempien rakkaudettomuutta, trauman periytymistä ja naisen väkivaltaa. Näyttelijä Julia Lappalaisen (s. 1990) työssä ja ajattelussa korostuvat sukupuolen ja representaation kysymykset.
***
Elisa Aaltola
Häpeä ja rakkaus – Ihmiseläinluonto

Häpeä ja rakkaus pohtii ihmiselle keskeisten ja myös vaikeiden tunteiden suhdetta moraaliin ja tapaamme ymmärtää maailma. Hyödyntäen sekä filosofista että empiiristä tutkimusta se esittelee häpeän ja syyllisyyden muotoja ja seurauksia. Kirja käy läpi myös rakkauden eri tapoja ja moraalisia kytköksiä. Keskiössä on ihmisen syyllisyys, häpeä ja mahdollinen rakkaus muita eläimiä ja luontoa kohtaan.
Vasta häpeää sietämällä ja tuoreita moraalisen rakkauden tasoja löytämällä voi lajimme kehittyä elämää tukevaan suuntaan. Kirjaa voi lukea myös yleisenä esityksenä ihmiseläimen vaikeista ja mahdollistavista tunteista.
***
Jessica Haapkylä
Meren tarina – Meribiologin tutkimusmatka Arktikselle

Meribiologi Jessica Haapkylä oli Jean-Michel Cousteaun filmi­ryhmän jäsenenä Alaskassa vuonna 2004. Ilmastonmuutoksesta ei tuolloin juuri puhuttu, vaikka merkkejä ikiroudan sulamisesta näkyi jo.

2010-luvun loppupuolella Haapkylä päätti tutkia, mitä pohjoisille merille oikein on tapahtumassa. Hän matkusti Huippuvuorille ja Grönlantiin ja selvitti, kuinka eteläiset merieliöt tunkeutuvat pohjoisille vesille ja syrjäyttävät arktisia lajeja. Esimerkiksi miekkavalas on siirtymässä pohjoiseen. Se saalistaa hylkeitä ja vie elintilaa muun muassa sarvi- ja grönlanninvalaalta, joita uhkaavat jäättömät olosuhteet. Myös turska ja makrilli ovat levinneet entistä pohjoisemmaksi, jossa jäämerenseitin elinympäristö on jo kutistumassa jään sulaessa. Muutokset kalalajistossa vaikuttavat tuhansia vuosia vanhaan pyynti- ja kalastuselinkeinoon.  Mutta iloitsevatko grönlantilaiset, kun heidän kala-apajansa parantuvat – ainakin lyhyellä tähtäimellä?
***
Leo Stranius
Ekoistin muistelmat

Leo Straniuksen lapsuus ja nuoruus olivat repaleiset: ensimmäiset vuodet hän vietti opiskelija-asuntolassa Neva-joen rannalla, ja hän on ollut myös asunnoton ja asunut isänsä kanssa asunnottomien vieraskodissa. Peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo oli 6,6. Mutta mitä sitten tapahtuikaan?

Kirjassaan Stranius kertoo käänteestä, jonka johdosta hän on nyt ekologisesti elävä järjestöjohtaja, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja perheenisä. Miten hyvinvointivaltio auttoi juuri silloin, kun hän eniten apua tarvitsi? Miten Stranius otti ekologisen mittatikun kauniiseen käteensä ja optimoi oman hiili­jalanjälkensä piiruntarkasti? Millaisten valintojen ja käänteiden myötä hänestä lopulta tuli hyväntuulinen inspiraation lähde kaikille maailmanparantajille?

Ekoistin muistelmat on myös tarina ympäristökysymysten murtautumisesta valtavirtaan ja vapaaehtoisesta luopumisesta. Kirja kertoo, miten päästää irti saavutetuista eduista, jotta voisimme pitää sen kaikkein tärkeimmän – elämän, joka on harvinaista tässä suuressa universumissa.

Leo Stranius on 44-vuotias järjestöjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Hän on yhteiskunnallinen vaikuttaja, ympäristöasiantuntija ja ajanhallintavalmentaja sekä kahden lapsen isä, jonka hiilijalanjälki on noin kolme tonnia.
***
Alpo Suhonen
Markku Kanerva – Valmentaja

Kahteen otteeseen Vuoden Valmentajaksi valittu Markku Kanerva on enemmän kuin jalkapallovalmentaja. Hän on omaperäinen ajattelija ja uuden kulttuurin rakentaja.
Kun luokanopettaja Markku Kanerva otti ohjat Suomen jalkapallomaajoukkueesta, harva uskoi menestykseen. Jari Litmasen ja Sami Hyypiän aika oli ohi, ja suomalainen jalkapallo oli hukassa. Nyt Suomi on lähellä päästä ensimmäistä kertaa historiassa jalkapallon EM-lopputurnaukseen – nuorten maajoukkueen Kanerva johdatti sinne jo vuonna 2009.
Legendaarinen jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen otti tehtäväkseen selvittää Markku Kanervan salaisuuden. Suhonen seurasi Kanervan työtä puolen vuoden ajan harjoituksissa ja otteluissa Suomessa ja ulkomailla sekä haastatteli häntä ja hänen lähipiiriään syvällisesti ja moniulotteisesti. Tuloksena on viisas ja viihdyttävä menestys­teos.
Mikä on Markku Kanervan suuri oivallus? Mikä on hänen tarinansa, ja miten syntyivät hänen keskeiset ajatuksensa ihmisestä, voittamisesta, johtamisesta ja pelaamisesta?
***
Jouko Parkkonen
Liiton mies

Tämä kirja sisältää yhden ihmisen elämäntarinan sotatalvesta 1941 vuoden 2001 loppuun. Tarinan punaisena lankana on valottaa sitä, millaisten lähtökohtien ja elämänpolkujen kautta kirjoittajasta tuli kahdenkymmenenkuuden vuoden ajaksi ammattiyhdistystoimitsija ja millaisia kokemuksia ja näkemyksiä niistä on muistoihin jäänyt.
Sodanjälkeisen ay-liikkeen nousussa tarina on melko tavanomainen. Toimitsijatehtäviin tultiin yleensä niin sanotusti pystymetsästä eli eri alojen työpaikoilla vaikuttaneiden ammattiyhdistysaktiivien joukosta. Heillä oli käytännön kokemukseen perustuvaa tietoa palkansaajan päivittäisestä edunvalvontatyöstä.
Tämä kirja on ylösnosto niille tuhansille tovereille, jotka Suomessa ovat olleet puurtamassa palkollisina tai muuten monissa ay-liikkeen tehtävissä. He ovat olleet panoksellaan vaikuttamassa ja järjestämässä toimintaa ammattiyhdistysliikkeen asettamien tavoitteiden puolesta. Tulokset ovat kiistattomia niin sopimus- kuin lainsäädäntöpuolellakin.
***
Kari Häkkinen
Hannu Lauerma – Psykiatrin päänavaus

Hannu Lauerma on tullut television kuvaruudun välityksellä suomalaisille tutuksi. Kun jokin traaginen tapahtuma ylittää uutiskynnyksen, hänen asiantuntijalausuntoaan halutaan kuulla. Hänen toimenkuvaansa kuuluu akuutisti sairaiden vankien hoito ja mielentilatutkimukset, joiden tarkoituksena on selvittää rikoksen tekijän syyntakeisuutta rikoksen tekohetkellä.
Kirjassa Lauerma kertoo kokemuksiaan mm. Suomen pahimpien vankien kanssa työskentelystä, itse­tuhoisuudesta ja tappouhan käsittelystä. Mukana on myös tavallisen ihmisen arkea käsitteleviä osuuksia hypnoosista urheilussa, esiintymispelosta, lääkkeistä ja armokuolemasta.
Pääkaupunkiseudulla asuva kirjailija Kari Häkkinen on ammatiltaan erikoissairaanhoitaja. Hän on työskennellyt sekä leikkaussaleissa että psykiatrisilla klinikoilla.
***
Kai Sadinmaa
Kuolleiden kirja

Tietokirjailija, pappi Kai Sadinmaa vie lukijan matkalle ihmisyyden ytimeen kävelemällä läpi Malmin hautausmaan ja selvittämällä sinne haudattujen ihmisten sytyttävät elämäntarinat. Miksi esimerkiksi Tauno Palon ja Ansa Ikosen elämät päättyivät lopulta niin eri tavoin? Mitä tapahtui Abloy-lukon keksijä Emil Henrikssonin haudalle? Entä kuka muistaa Monsieur Mossen, meikki­maailman ”Rembrandtin” tai Marokon Kauhun?
Yksilöiden tarinoiden kautta Sadinmaa kertoo suurista kysymyksistä: mihin ihminen, etenkin suomalainen, elämässään pyrkii, mikä häntä ajaa eteenpäin? Millainen on unohdettu köyhien lasten hautapaikka, johon tietokirja päätyy? Kuolleiden kirja kertoo myös hautaamisesta: mitä krematorion työntekijä tekee, miten hauta kaivetaan ja millaisia hautauskulttuureja on muualla maailmassa ja historiassa? Entä millaisia ovatkaan hautausmaan puut, pensaat ja kukat?
Kuolleiden kirja ei ole kirja vain yhdestä hautausmaasta. Se kertoo oivaltavasti yhden hautausmaan kautta elämästä aina ja kaikkialla.
***
Risto Isomäki
Miten Suomi pysäyttää ilmaston­muutoksen

Miten Suomi voi auttaa koko maailmaa vähentämään päästöjään ja tulla kansainväliseksi sankariksi? Risto Isomäki käy läpi kymmeniä suomalaisten yhtiöiden, tutkimuslaitosten ja kansalaisjärjestöjen jo käynnissä olevia hankkeita, joista monilla voi olla maailmanlaajuista merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Hankkeita yhdistää se, että niitä voi tukea hyväksymättä, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on totta. Riittää kun uskoo, että suuri osa maailman ihmisistä pitää ongelmaa totena ja että kansainväliset ilmastosopimusneuvottelut ovat oikeasti olemassa. Lisäksi Isomäki tuo esiin useita kiinnostavia mahdollisuuksia, joihin suomalaiset eivät ole vielä tarttuneet, mutta jotka voisivat pienentää sekä Suomen että muiden maiden hiilipäästöjä ja samalla parantaa Suomen omaa työllisyyttä.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20190822/4007a4e8/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko