[H-verkko] Arvosteltavaksi: Bazar Kustannuksen syksyn kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Elo 14 12:01:07 EEST 2019


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.

***

Tea Holm : Perhosvaikutus - kuinka spiritualismin siivenisku muutti maailmaa

Tea Holm on filosofian tohtori ja teologian maisteri uskontotieteestä ja systemaattisesta teologiasta. Hän on julkaissut väitöskirjan Spiritualismin muotoutuminen Suomessa: Aatehistoriallinen tutkimus (2016). Tämä tietokirja käsittelee spiritualismia ja sen historiaa sekä esittää uusia ajatuksia ja johtopäätöksiä aiheesta. Se suhteuttaa spiritualismia myös muuhun tutkimukseen, jotka käsittelevät esimerkiksi kuolemanrajakokemuksia, samalla kun se on katsaus kirjoittajan äidinpuoleisen suvun historiaan spiritualismin historian kautta. Kirjan punaisena lankana on kuolemanjälkeinen elämä, jonka salaisuutta monet maallikot ja tiedemiehet ovat yrittäneet saada selville sekä meidän aikanamme että historian saatossa. Se sivuaa sellaisia teemoja kuin jatkosota, pakolaisuus, Suomen historia, kummittelu, parapsykologia ja tietoisuustutkimus sekä yliluonnollisina pidetyt ja kummat kokemukset. Tekijä kirjoittaa tutkijana ja uskontotieteilijänä, mutta oman suvun kokemukset syventävät aiheen käsittelyä ja tuovat sen lähemmäs lukijaa.
 ***
Marcus Aurelius : Itselleni - keisarin mietteitä elämästä

Marcus Aureliuksen Itselleni on Rooman keisarin mietekirja, jossa kiteytyy antiikin filosofian luonne aitona elämäntapana. Rooman valtakuntaa toisella vuosisadalla hallinnut Marcus Aurelius pyrki toteuttamaan stoalaisen filosofian opetuksia sekä yksityiselämässään että politiikassa. Marcus Aureliuksen ajattelun ytimenä on ymmärrys ihmisen paikasta maailmassa, jossa yksilön hyveitä ovat oikeudenmukaisuus lajitovereitaan kohtaan, totuuden etsintä sekä mielentyyneys siinä tehtävässä, mikä hänelle on elämässä määrätty. Näihin hyveisiin keisari kannustaa väsymättä itseään - ja samalla lukijaansa. Keisari tiesi kuinka elää hyvää elämää koettelevissa olosuhteissa, kuinka saavuttaa onnellisuus ja rauha kärsimyksen ja sekasorron keskellä ja kuinka tehdä eettisesti oikeita valintoja ilman omanvoitonpyyntiä. Itselleni on oikeamielisen hallitsijan kirjoittama kirja luonteenlujuudesta, johtajuudesta ja velvollisuudesta. Tämä stoalaisen filosofian klassikko on innoittanut lukijoitaan vuosisadasta toiseen, ja se puhuttelee yhä jokaista, joka joutuu käyttämään valtaa, kohtaamaan vastoinkäymisiä tai uskoo parempaan huomiseen.
***
Voltaire : Mikromegas - filosofinen kertomus

Siriuksen vieras on käynyt planeetallamme jo 1700-luvulla, mikäli Voltairea on uskominen. Tämä valloittava, filosofinen tieteiskuvitelma kertoo, kuinka kahdeksan peninkulman mittainen Mikromegas päätyy avaruusseikkailunsa lopuksi pikkuruiselle pallollemme, ja vieläpä Pohjanlahden perukoille. Uteliaisuuttaan hän tulee noukkineeksi merestä haaksirikkoutuneen tutkimusretkikunnan aluksen. Mutta kuinka onnistuu keskustelu maan asukkaiden kanssa, joita muukalainen ei paljaalla silmällä erota? Onko maan päällä älyllistä elämää? kysyy Mikromegas. Yhdessä hänen kanssaan voimme ihmetellä tieteen saavutuksia, opetella suvaitsevaisuutta ja - nauraa itsellemme. Ranskalainen valistusfilosofi Voltaire (1694-1778) on noussut ajankohtaiseksi terrorismin myötä, sillä hän taisteli suvaitsemattomuutta ja uskonnollista fanaattisuutta vastaan ja puolusti sivistystä ja vapautta.

***
Timo Jantunen (toim.) : Myötätunto ja viisaus Topeliuksen ajattelussa

Mikä on myötätunnon syvempi olemus? Onko sillä sijaa ajassamme, joka voimakkaasti korostaa yksilöä, yksilön oikeuksia ja mahdollisuuksia? Opettaja Timo Jantusen toimittamassa teoksessa Myötätunto ja viisaus Topeliuksen ajattelussa tarkastellaan Zacharis Topeliuksen satujen ja tarinoiden kasvatuksellista antia. Tähän pureutuvat erityisesti Anna-Kaisa Inkala, Timo Jantunen sekä Martti Hellström. Myötätunnon osuus on paljon Timo Jantusen käsialaa, mutta myös Jenni Spännärillä ja Ulla Ahmavaaralla on oma sanansa sanottavana. On myös hyvä tarkastella Topeliuksen oman elämäntyön vaikutusta sivistykselliseltä kannalta. Mikä on hänen paikkansa merkittävänä suomalaisen ja viisauden edistäjänä? Tätä filosofi Eero Ojanen tarkastelee kirjoituksessaan. Jens Grandell käsittelee Topeliusta suomalaisuuden kuvaajana. Hanna Samola kirjoittaa puhuvista puista ja tunteellisista valkovuokoista Topeliuksen saduissa. Sivistyksen tulevaisuuden mahdollisuudesta kirjoittaa historianopettaja Jarno Paalasmaa ja viisaudesta kirjoittavat Toivo Salonen ja Reijo Wilenius.

***
Seneca : Kirjeet Luciliukselle

Senecan etiikkaa ja moraalia käsittelevä Kirjeet Luciliukselle (Epistulae morales ad Lucilium) on hänen filosofisen tuotantonsa kirkkain helmi ja kosmopoliittinen ihmisrakkauden testamenttinsa. Näissä ystävälleen viimeisinä vuosinaan osoittamissaan - epämuodollisissa mutta retorisesti loistokkaissa, lämminhenkisissä mutta aiheiltaan vakavissa - kirjeissään Seneca etsii stoalaisuudelle uskollisesti keinoja hyveen, viisauden ja onnellisuuden saavuttamiseksi, luonnonmukaisen elämäntavan löytämiseksi ja kuolemanpelon voittamiseksi. Suvaitsevaan ja epädogmaattiseen tyyliinsä Seneca lainaa myös kilpailevien koulukuntien ajattelijoita, ja hänen kirjeensä ovatkin yksi tärkeimmistä stoalaisen ja hellenistisen filosofian lähteistä.
Julkaistaan syyskuussa 2019.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20190814/5379ab3e/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko