[H-verkko] Arvosteltavaksi: John Nurmisen Säätiön teoksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
To Huhti 4 11:58:00 EEST 2019


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Otto Latva: Merihirviöt : merenneidosta mustekalaan
Sukellus merihirviöiden tuntemattomaan maailmaan - uutuuskirja avaa myyttejä ja kertoo taruakin ihmeellisempiä faktoja olennoista, joita et tiennyt edes olevan.

Kirja avaa lukijalleen uuden ja kiehtovan näkökulman merenalaisen maailman. Kirjan sivuilla uivat vastaan merenneidot, jättiläiskalmarit ja tropiikin värikkäät kalat. Kuvitteellisten merihirviöiden ja etäisten, tavoittamattomien luontokappaleiden monimuotoisuus esittäytyy tämän kirjan sivuilla sanoin ja kuvin. Kulttuurihistorioitsija Otto Latvan mukaansatempaava teksti vie lukijan matkalle vuosisatojen taakse, kun merta ja sen elämän kirjoa määritteli vielä vahvasti mielikuvitus.

Teos on toteutettu yhteistyössä Kansalliskirjaston ja Suomen merimuseon kanssa. Moni-ilmeiset, ainutlaatuiset kuvat ovat peräisin eurooppalaisista ja yhdysvaltalaisista arkistoista, John Nurmisen Säätiön kokoelmista sekä Kansalliskirjaston arvokkaista kirja-aarteista.
***
Erkki Lauho: Valtameret raakapurjein – Merikapteenin matkat seitsemällä merellä
Erkki Lauhon esikoisteos Valtameret raakapurjein avaa ainutlaatuisen näkökulman merimieselämän iloihin ja suruihin. Kirja perustuu lahtelaisen Yrjö Niemisen merielämän aikaiseen jäämistöön: perinnöksi jätetty merimiesarkku sisälsi paitsi purjelaivavarusteita myös hämmästyttävän määrän Yrjön ja hänen äitinsä Wilhelmiina Niemisen ja vaimonsa Marie Niemisen välistä kirjeenvaihtoa vuosilta 1927 – 1969. Kirjeiden lämmin ja tuttavallinen, herkkäkin sävy päästää lukijan osaksi ainutlaatuista ajankuvaa sekä merimiehen ja hänen läheistensä ikävää. Kirja kertoo nuoren miehen matkasta ja elämästä maailman merillä sekä kasvusta merioppilaasta merikapteeniksi aikana, jolloin purjelaivat vaihtuivat valtamerihöyryiksi. Eletty elämä ja merimiehen ammatti tulevat hyvin esille kirjeissä, joita Yrjö lähetti ympäri maailmaa yli 40 vuoden ajan

***
Rauli Virtanen: Riosta Rotterdamiin
”Merimiehet olivat 1800- ja 1900-luvuilla kirjeineen, tarinoineen ja tuliaisineen meidän ulkomaankirjeenvaihtajien edeltäjinä avartamassa suomalaisten maailmankuvaa”, Rauli Virtanen kirjoittaa teoksessaan Riosta Rotterdamiin. Kirja käsittelee suomalaisten merenkävijöiden edesottamuksia ja heidän saamaansa vastaanottoa maailman satamissa

***
Esko Rahikainen (toim.) Hiiohoi! Lauluja mereltä

Hiiohoi! Lauluja mereltä -kirja kokoaa yksiin kansiin parhaat, kaikille tutut merelliset suosikkisävelmät sekä valikoiman aitoja merimiesten työlauluja, ”shantyja”, yhteensä 90 laulua. Meri- ja merimiesaiheiset laulut ovat olleet suosittuja läpi vuosikymmenten, ne kertovat meille ”vanhoista hyvistä ajoista” ja tuovat seikkailun ja romantiikan hohdetta ihmisen arkeen. Tämä kirja kuuluu jokaisen veneen kirjastoon ja meren ystävien hyllyyn!

***

Markku Valkonen ja Pekka Niemelä: Vaelluksia maisemaan – Taiteen mestarit meren äärellä

Ainutlaatuinen Vaelluksia maisemaan -teos esittelee kuvataiteen keinoin ihmisten aiheuttaman, ajan saatossa syntyneen rannikoiden maisemamuutoksen. Tämä harvinainen teos esittelee maisemataiteen ja luonnonhistoriallisten olosuhteiden välistä vuorovaikutusta visuaalisesti upeana taidekirjana tietokirjan keinoin.

***

Miehet merellä. Hetkiä luotsauksen historiasta

Tämä John Nurmisen Säätiön julkaisema juhlakirja Miehet merellä – hetkiä luotsauksen historiasta tekee kunniaa luotseille, jotka ovat tehneet hengenvaarallista työtään säästä ja vuodenajasta riippumatta. Usein luotsin ammatti on periytynyt muuttumattomana isältä pojalle vuosisatojen ajan aina 1900-luvun loppuvuosikymmenille asti.

***

Vuoden 2019 aikana ilmestyviä teoksia:

Meren maa – Havets land (Ritva Kovalainen – Pekka Turunen)

Meren maa on kuvateos Turunmaan ainutlaatuisesta maisemasta tuhansine saarineen ja ilmeikkäine kulttuuriympäristöineen. Björkö, Nötö, Holma, Berghamn, Seili ja lukuisat muut paikat ovat kirjan valokuvien ja tarinoiden syntysijoja. Ritva Kovalaisen ja Pekka Turusen saaristokuviin johdattelevat Turun museokeskuksen tutkija John Björkmanin kulttuurihistoriaa luotaavat tekstit sekä Sagalundin museojohtaja Li Näsen kansanperinnepoiminnat.
Julkaistaan kesäkuussa 2019.

Meren Lumo – Elämää pinnan alla (Juha Nurminen – Niko Kettunen)

Meren lumo on rakkaudentunnustus merelle. Kirja esittelee Juha Nurmisen ottamia huikean kauniita vedenalaisia valokuvia. Kuvien ja Niko Kettusen tarinoiden siivittämänä lukija pääsee matkalle maailman merille. Kettusen upea tapa valottaa meren evoluutiota ja elämää sekä hänen pakinankaltaiset tarinansa yksittäisistä merenelävistä tekevät kirjasta ainutlaatuisen lukukokemuksen.
Julkaistaan elokuussa 2019.

Vaarallisilla vesillä – salakuljetusta ja seprakauppaa Suomenlahdella (Johanna Pakola)

Suomenlahti saarineen ja rannikkokaupunkeineen on ollut kautta aikain tärkeä kaupan valtatie, jonka vaikutuspiirissä erilaiset kulttuurit ovat sopuisasti kohdanneet toisensa. Merestä saivat elantonsa kalastajat, hylkeenpyytäjät, luotsit, majakanvartijat ja monet muut. Suomenlahti oli oivallinen reitti myös hämärämiesten puuhiin. Vaarallisilla vesillä kertoo elävästi ihmisten arjesta ja kekseliäisyydestä niin ankaran luonnon armoilla merellä ja jylhillä ulkosaarilla kuin mantereen kuhisevissa kaupan keskuksissa.
Julkaistaan syyskuussa 2019.

Vanadis – Suomalainen fregatti maailmanhistorian tyrskyissä (Alpo Tuurnala)

Alpo Tuurnalan kirjoittama ja kuvittama teos tarkastelee suomalaista purjelaivamerenkulkua pietarsaarelaisen fregatti Vanadiksen elinkaaren näkökulmasta. Toinen toistaan upeammilla akvarellimaalauksilla kuvitettu kirja kattaa lähes kolmikymmenvuotisen ajanjakson alkaen Vanadiksen lykkäjäisistä vuonna 1874 ja päättyen aluksen dramaattiseen haaksirikkoon vuonna 1903 Englannin myrskyisellä luoteisrannikolla. Vanadiksen vaiherikkaiden sattumusten rinnalla Tuurnala kuvailee lukijalle 1800-luvun loppuvuosikymmenten dramaattisia kehityskulkuja siirtomaakaupan, maailmanpolitiikan ja väkivallan melskeissä.
Julkaistaan lokakuussa 2019.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20190404/4030a0fc/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko