[H-verkko] Arvosteltavaksi: Editan syksyn 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Syys 5 13:52:01 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi ja puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

Marko Palokangas: Hankitun tiedon varassa

Tiedustelua sellaisenaan on tutkittu paljon ja siitä on kirjoitettu lukuisia kirjoja. Suomalaista yhtymätasoista tiedustelutaktiikkaa ei kuitenkaan ole aiemmin analysoitu. Tiedustelutoiminnalla tarkoitetaan yhtymän ja joukkojen tiedustelua. Tiedustelutoiminnalla hankitaan yksityiskohtaiset ja tarvittavat tiedot vihollisesta, maastosta, säästä ja suojelutilanteesta yhtymän ja joukon taistelua sekä johtajien päätöksentekoa varten. Yhtymä on siten aina tiedustelutoiminnalla hankitun tiedon varassa.
Kirjoittaja, everstiluutnantti, dosentti Marko Palokangas (s. 1973) on yleisesikuntaupseeri ja sotatieteiden tohtori. Hän on palvellut Puolustusvoimissa muun muassa Karjalan prikaatissa, Maanpuolustuskorkeakoulussa, Maasotakoulussa, Puolustusvoimien tutkimuslaitoksessa ja Kainuun prikaatissa. Palokangas on kirjoittanut useita sotahistoriaan ja sotilasperinteisiin liittyviä kirjoja sekä tutkimuksia Suomalaisen sotataidon kehityksestä.
https://www.editapublishing.fi/muut/tuote/hankitun-tiedon-varassa
Julkaistu 01/2018

Mika Hyytiäinen (toim.): Tuleva sota II - Nykyhetki ennakointien valossa

Nähtiinkö Krim, nähtiinkö hybridi? Mitä liittyminen Natoon olisi voinut tarkoittaa? Mitä tehdyistä ennakoinneista voidaan oppia? Onko pienelläkin maalla oikeus tehdä tulevaisuutensa itse?
Kirja käsittelee nykyhetkeä puolustusvoimien kokonaisuuden, nykyisin hybridisodankäynniksi kutsutun ilmiön ja tietokoneelta odotetun sodankäynnin vallankumouksen kautta. Kutakin teemaa tarkastellaan kahdella artikkelilla.
Kirjoittajiksi valittiin henkilöitä, jotka itse olivat 2000-luvun alussa virkansa puolesta ennakoimassa tätä hetkeä ja siten silminnäkijöitä raottamassa tulkinnoillaan myös päätösten takana edelleen olevien salaisuuden verhoa. Kaksi kirjoittajista on nyt kenraaleja, yksi turvallisuuskomitean pääsihteeri ja sotatieteen tohtori, yksi sotilasprofessori (evp), yksi tohtoriopiskelija ja yksi tunnustettu virolainen kirjailija.
https://www.editapublishing.fi/muut/tuote/tuleva-sota-ii-nykyhetki-ennakointien-valossa
Julkaistu 24.5.2018

Jari Rantapelkonen (toim.): Tuleva sota III - Tulevaisuuden sodan tulevaisuus

Tuleva sota - Tulevaisuuden sodan tulevaisuus on kirja, jossa viitoitetaan sodan ja sodankäynnin muutosta 2030-luvulle. Samalla kirjassa pohditaan mitä jos näkymä yhteiskunnan, teknologian, maasodan, merisodan, ilmasodan, informaatiosodan ja kybersodan muutokseen ei olekaan sellainen kuin kuvitellaan.
Tulevaisuus yllättää, on kirjan pääviesti. Se muistuttaa sodan ennakoimisen ja sotaan varautumisen tärkeydestä.
Kirja rohkaisee keskustelemaan tulevaisuuden vaihtoehdoista, sillä pahimmillaan tuleva sota voi koskettaa kaikkia suomalaisia.
https://www.editapublishing.fi/muut/tuote/tuleva-sota-iii-tulevaisuuden-sodan-tulevaisuus
Julkaistu 24.5.2018

Pirkko Leino-Kaukiainen & Leena Riska-Campbell: Ei mikään yhden illan juttu. Journalistiliiton historia.

Laaja historiateos kertoo Journalistiliiton pitkän ja ilmeikkään historian (1921–2006). Teos tuo ilmi, miten monipuolista toimintaa liitossa on ollut vuosien varrella. Kirja valottaa eri jäsenryhmien näkökulmasta muun muassa hyvien työehtojen puolesta toimimisen, jäsenistön koulutuksen, tekijänoikeuskysymykset sekä digitalisaation vaikutukset.
https://www.editapublishing.fi/muut/tuote/ei-mikaan-yhden-illan-juttu-journalistiliiton-historia
Julkaistaan 10/2018

Numminen, Jaakko: Sivistys-Suomen synty. Opetusministeriön kansliapäällikkö muistelee

Opetusministeriön pitkäaikainen kansliapäällikkö, ministeri Jaakko Numminen, täyttää 90 vuotta lokakuussa 2018. Merkkipäivänään hän julkaisee muistelmansa, jotka valottavat keskeisellä tavalla koulutus-Suomen syntyä ja monipuolista toimintaa sivistyspolitiikan ytimessä.
Jaakko Numminen on syntynyt Vaasassa vuonna 1928. Hän on ylioppilas Vaasan suomalaisesta lyseosta vuodelta 1947 ja filosofian kandidaatti (maisteri) Helsingin yliopistosta vuodelta 1951.
Hän on työskennellyt Valtakunnansuunnittelutoimiston tutkijana vuosina 1962-1966 sekä opetusministeriössä vuodesta 1966 vuoden 1994 loppuun, ensin toimistopäällikkönä ja osastopäällikkönä ja sen jälkeen kansliapäällikkönä 22 vuotta. Hän oli opetusministerinä Teuvo Auran ensimmäisessä virkamieshallituksessa.
Jaakko Numminen on vaikuttanut useissa keskeisissä valtion komiteoissa, esimerkiksi Korkeakoululaitoksen suunnittelukomitean jäsenenä, keskiasteen koulutusuudistuksen johtoryhmän puheenjohtajana sekä kieliohjelmakomitean puheenjohtajana.
Numminen on osallistunut laajasti kansalaistoimintaan, muun muassa Suomen Kansallisoopperan hallintoneuvoston, Maaseudun Sivistysliiton, Talonpoikaiskulttuurisäätiön, Suomen Paikallisradioliiton ja Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtajana. Hän on kirjoittanut useita kulttuuripoliittisia teoksia, kuten Suomen kulttuurihallinnon kehittäminen (1965), Keskiasteen koulutuksen uudistaminen (1977), Valtioneuvoston ongelmia (1985), Yliopistokysymys (1987) ja Koulutuspolitiikan vaihtoehdot (1994).
Jaakko Numminen on Suomen Leijonan, Ranskan Kunnialegioonan, Islannin Haukan, Viron Maarjamaan, Pyhän Karitan ja Pyhän Vladimirin ritarikuntien komentaja. Hän on viiden yliopiston kunniatohtori. Hänelle ojennettiin Suomen kirkon perustaman Mikael Agricolan risti. Nummiselle annettiin vuonna 1999 ministerin arvonimi.
https://www.editapublishing.fi/muut/tuote/sivistys-suomen-synty-opetusministerion-kansliapaallikko-muistelee
Julkaistaan 10/2018
***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180905/12ef4449/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko