[H-verkko] Arvosteltavaksi: Atenan kevään 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Maalis 6 10:48:28 EET 2018


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Atenan kevään 2018 kirjoja
***
Anna Larsdotter
Naiset sodissa

Naisten sotahistoria siirtää näkökulman kotirintamalta eturintamalle.
Aktiivisesti sotiin osallistuneet naiset ovat jääneet huomiotta virallisessa historiankirjoituksessa. Naiset sodissa korjaa asian herättäen henkiin tärkeimmissä sodissa taistelleiden naisten kohtalot.

Naisilla on ollut taisteluissa monia rooleja: he ovat sotineet miesten rinnalla, toimineet koelentäjinä, tarkka-ampujina ja lääkintätöissä. Varhaisemmissa sodissa naisten piti pukeutua miehiksi päästäkseen sotaan, myöhemmin he perustivat sotilaallisia naisyhdistyksiä. Jotkut hakeutuivat taisteluihin seikkailunhalusta, joillekin taistelut olivat keino säilyä hengissä.

Kirjan naiskuvat kertovat muun muassa Yhdysvaltain sisällissodassa vakoilleesta Harriet Tubmanista, ensimmäisessä maailmansodassa taistelleesta kapteeni Flora Sandesista, Krimin sodan Florence Nightingalesta sekä Vietnamin sodan Lynda Van Devanterista.

Naiset sodissa kumoaa yksi kerrallaan myytit miehistä sotaisina ja naisista rauhaarakastavina, miehistä isänmaan turvaajina ja naisista kotilieden vaalijoina. Kirja haastaa käsityksemme sodankäynnistä ja sen tekijöistä sekä nostaa keskiöön sukupuoliroolit, naisiin kohdistuneet ennakkoluulot ja taistelut vuosilta 1618–1975.

***
Ira Vihreälehto
Kunnes rauha heidät erotti
Neuvostosotavankien ja suomalaisten suhteet jatkosodan aikana


Jatkosodan aikana kotirintaman arki jatkui ilman isäntiä, aviomiehiä ja isiä, ja työvoimapulaa helpotettiin lähettämällä maalaistaloihin neuvostosotavankeja. Tuhansilla suomalaisilla on muistoja heistä: taloon tuli vankileirillä luurangoksi laihtunut mies, vakaumuksellinen kommunisti tai tuttu Aleksei, joka hoiti hevoset hyvään kuntoon, istui samassa ruokapöydässä ja hyräili lapsille surumielisiä slaavilaisia lauluja.

Kunnes rauha heidät erotti antaa äänen niille suomalaisille, joille jatkosodan vuodet tuovat mieleen myös lämpimiä muistoja venäläisistä. Sotavanki haettiin kotiin, häneen tutustuttiin ja opittiin luottamaan. Hänestä saattoi tulla rakastettu, ystävä tai isänkorvike. Kun rauhanneuvotteluissa sovittiin sotavankien luovuttamisesta, monessa perheessä yritettiin anoa, että tuttu vanki saisi jäädä Suomeen. Kun luovutusjuna ylitti rajan, yhteys suomalaisiin katkesi ja vanki katosi punaisen hämärän maahan.
***
Mikko Porvali
Tiedustelun näkymätön historia
Antiikista maailmansotiin
  ”Nerokkaimmat tiedusteluoperaatiot ovat niitä, jotka eivät ole koskaan paljastuneet.”

Oikea tieto on avain menestykseen. Antiikin Rooma varjeli rauhaa alueellaan kaksi vuosisataa, koska tiedustelutieto kulki keisarille maailman nopeinta tieverkkoa pitkin. Viikingit piinasivat iskuillaan Eurooppaa osatessaan selvittää etukäteen, mitkä kaupungit olivat sotilaallisesti suojaamattomia ja riittävän rikkaita maksaakseen lunnaita. Yhdysvaltain sisällis-sodassa Abraham Lincolnin palkkaama etsivätoimisto hankki sodanjohdon tarvitsemat tiedot.

Tiedustelun näkymätön historia kuvaa tiedustelukeinoja Kaksoisvirtainmaasta 1950-luvun Eurooppaan ja selvittää, miksi tiedustelutoiminta on ollut elintärkeää. Monet tiedustelun periaatteet ovat säilyneet samoina antiikista nykypäivään, mutta tiedustelun päämäärät ovat muuttuneet vallanpitäjien suojaamisen sijasta tärkeiksi ovat tulleet demokratian puolustaminen, ihmisoikeuksien turvaaminen sekä terrorismin torjunta.

Tiedustelun näkymätön historia riisuu usein salaperäisenä kuvatun alan myyttejä ja osoittaa, kuinka välttämätöntä on hankkia oikeaa tietoa päätösten tueksi.

***


***


***
Tommi Kotonen
Politiikan juoksuhaudat

Äärioikeistoliikkeet Suomessa kylmän sodan aikana Ajankohtainen teos äärioikeiston historiasta Suomessa
”Me kuulumme valkoiseen rotuun, siis siihen ylpeään rotuun, joka on luonut kaiken kulttuurin ja sivistyksen tällä maapallolla.”
Yllä oleva sitaatti voisi hyvin olla 1930-luvun natsi-Saksasta. Sen on kuitenkin kirjoittanut suomalaisen kansallissosialistisen järjestön jäsen vuonna 1977. Myöhemmin tekstin kirjoittaja joutui käräjille lähetettyään kirjepommin Vaasaan, sosialistiselle nuorisojärjestölle.
Kylmän sodan historiankirjoitus on keskittynyt pitkälti niin sanottuun suomettumiseen ja suomalaisten kommunistien toimintaan. Tässä kirjassa katse käännetään toiseen ääripäähän. Huolimatta siitä, että sotien jälkeen rauhansopimus kielsi fasistisluontoiset järjestöt Suomessa, äärioikeistolle löytyi kannattajia. Jotkut eivät koskaan poistuneet juoksuhaudoistaan, joita oli kaivettu vuodesta 1918 lähtien.
Politiikan juoksuhaudat kuvaa suomalaisen äärioikeiston kehitystä alkaen haparoivista yrityksistä rakentaa kommunisminvastaista aseellista rintamaa aina ruotsalaislähtöisen kansallissosialistisen järjestön perustamiseen. Joillekin aatteen ydin oli kansallisen aatteen kirkastaminen, toisille rotuopit ja juutalaisvastaisuus. Osa halusi vallankumousta kaduilla. Äärimmillään tämä johti terroritekoihin.
Teos tuo historiallista perspektiiviä myös siihen äärioikeistolaiseen liikehdintään, jota nyt tapahtuu niin Suomessa kuin ympäri Eurooppaa.
***
Päivi Kannisto
Santeri Kannisto
Päivi Kannisto & Santeri Kannisto
Kuuma loma
Kuinka seksiturismi liikuttaa ihmisiä, rahaa ja tunteita

Filippiineille matkustavista miehistä 40 prosenttia saapuu sinne seksin perässä
Kolhiintunutta itsetuntoa paikkaillaan kaukomaiden lomaromanssilla. Paikallisoppaaksi lähtee komea nuorukainen, joka kehuu ulkonäköä, hellii ja suutelee. Seksiturismi ei ole vain keski-ikäisten kaljamahojen irstailua Tallinnassa.
Kuuma loma vie Thaimaahan, Filippiineille, Malesiaan, Sri Lankaan, Keniaan, Meksikoon ja Brasiliaan tapaamaan erilaisia seksituristeja sekä heitä, jotka tarjoavat sänkyseuraa maksusta. Seksin tai romanssin perässä matkustetaan monista syistä, mutta matkalla alkanut suhde voi edetä myös kumppanuudeksi tai avioliitoksi: venäläinen Tatjana jäi lomaromanssin päätteeksi Sri Lankaan ja thaimaalainen May muutti norjalaisen poikaystävänsä luo Osloon.

Seksiturismi on miljardibisnestä, joka vaikuttaa ihmisten elämään ja elantoon ympäri maailman. Yksistään Thaimaassa seksi tuottaa enemmän kuin riisin vienti.
****
David Eagleman
Aivot
Ihmisen tarina

”Aivotutkimuksen rocktähti venyttää mielesi äärimmilleen.” The Observer

Kuka minä olen? Kuka olen huomenna? Mihin tarvitsen muita ihmisiä? Entä mitä on todellisuus?
Aivot – ihmisen tarina vie huippukiinnostavalle matkalle pimeään ja hiljaiseen universumiin, joka on suljettu pieneen koteloon – jokaisen ihmisen pään sisälle. Siellä, hämmästyttävän tiiviissä paketissa sadat miljardit aivosolut ja niiden biljoonat yhteydet luovat juuri sinut.

Eagleman johdattaa aivojen salaisuuksiin kertomalla niin huippu-urheilijoiden kuin rikollisten aivoista. Kirjassa uppoudutaan myös aivokirugiaan, robotiikkaan ja kuolemattomuuteen. Mukaansatempaava Aivot on kertomus sinusta: siitä miten elämäsi koko ajan muokkaa aivojasi ja miten aivot muokkaavat sitä, miten elämääsi elät.
***

Miia Kontro
Portilla
Suomalaisia kuolemanrajakokemuksia

Kuoleman kohdannut ei pelkää elämää

”Näin leveän portin ja kapean portin. Menin -kapeammasta portista ja siitä se tunneli alkoi. Ihana, sinertävä ikuisuuden tunneli, jonka päässä loisti kirkas valo.” Tuuli, 65

Kuolema on siirtymistä tuntemattomaan. Se on luopumista, loppumista, katoamista. Jotkut meistä käyvät kuoleman portilla elämänsä aikana ja palaavat takaisin. Kuolemanrajakokemus voi tapahtua ihmisen ollessa hengenvaarassa tai vaikka nukkuessa, eikä kokemuksia ole pystytty selittämään psykologisilla, fysiologisilla, neurokemiallisilla tai -anatomisilla teorioilla.

Portilla sisältää 22 kertomusta kuolemanraja-kokemuksista. Kokemuksen läpikäyneet ihmiset kertovat matkasta tuonpuoleiseen ja pohtivat, miksi se tapahtui juuri heille, millaista se oli ja mitä siitä seurasi.

Vaikka kokemuksissa on samankaltaisia piirteitä, jokainen kertomus on ainutlaatuinen. Portilla käynti ei unohdu koskaan mielestä vaan muuttaa kokijan ajatuksia elämästä ja kuolemasta. Moni tuntee henkisyyttä, kiitollisuutta ja sisäistä rauhaa. Joku on lakannut pelkäämästä kuolemaa ja ymmärtänyt iloita elämästä. Vielä ei ollut aika lähteä.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180306/ead16e2f/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko