[H-verkko] Muut tapahtumat: Vanhan kirjallisuuden päivät 2018

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
To Kesä 21 12:29:41 EEST 2018


Agricolan tapahtumakalenteriin on lähetetty uusi tapahtuma:
--------------------------------------------
Vanhan kirjallisuuden päivät 2018

28.6.2018 klo 15:00 -  klo 16:45 Sylvään koulu, Sastamala https://www.google.com/maps/search/?api=1&query=Ojansuunkatu+8%2C+38200+Sastamala%2C+Finland
--------------------------------------------
Tervetuloa elämäsi kirjojen pariin!

Vanhan kirjallisuuden päivät järjestetään juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna pe 29.6.– la 30.6.2018 Sylvään koululla, Sastamalassa. Kirjapäivien kesän 2018 teemana on Naisen paikka.

Tapahtuman kivijalan muodostavat antikvaariset kirjakauppiaat, Kirjapäiviltä löydät myös uudet kirjat ja kirja-alan kuulumiset. Tapahtuma on pääsymaksuton.

* * *

OHJELMA

 

TORSTAI 28.6. (ENNAKKOTILAISUUDET)

Sylvään koulu (juhlasali)
Kello 15.00–18.00

AALTO, SIBELIUS, MANNERHEIM
Järjestäjä: Suomen tietokirjailijat ry
– Entinen pääministeri Paavo Lipponen: Kymmenen kirjaa Alvar Aallosta. Haastattelijana toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.
– Toimittaja Vesa Sirén: Kymmenen kirjaa Sibeliuksesta. Haastattelijana viestintäpäällikkö Anne Rutanen.
– Professori Laura Kolbe: Kymmenen kirjaa Mannerheimista. Haastattelijana toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen.

 

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi
Kello 19.00–20.30

JOKAPÄIVÄINEN IHME
Anna Elina Isoaron ja Janette Hannukaisen iskevässä runodialogissa tullaan kyselyikään, opitaan rinnanpään kautta, itketään sipulinlohkojen sekaan ja metsästetään biohajoavia konetiskitabletteja Prismassa. Kotiäitien ja uraäitien nokkapokka taipuu räppi-battleksi, jota säestää lapsiperheiden etuuksia leikkaavien päättäjien röhönauru. Dialogin tunnelma vaihtelee hormoninhuuruisesta harmoniasta maailmantuskaan. Esitys yhdistelee runoja äänimaisemiin ja tanssilliseen liikekieleen.

Musiikkia esittää Ragdoll.

 

PERJANTAI 29.6. 

Juhlasali:
Kello 10.30–11.30

AVAJAISET
– Sisääntulomusiikki: Kamarikuoro Trilli
– Avajaiset juontaa Parnasson vastaava tuottaja Karo Hämäläinen
– Vanhan kirjallisuuden 34. päivien avaus, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja, kirja-alan asiantuntija Leena Majander-Reenpää
– Sastamalan kaupungin tervehdys, valtuuston puheenjohtaja Ulla Yli-Hongisto
– Naisen paikka, miehen tie, kirjailija Pirkko Saisio
– Vuoden kirjatoukan julkistaminen, Suomen Antikvariaattiyhdistys ry
– Warelius-palkinnon jako. Palkinnon jakavat palkintolautakunnan puheenjohtaja Markku Monni ja Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Markku Löytönen.
– Nämä naisidolit lyövät nykynaisen ällikällä, toimittaja Anna-Stina Nykänen

 

Auditorio:
Kello 11.30–12.30

MILLÄ EVÄILLÄ MAAILMALLE?
Keskustelu suomalaisten kirjojen menestymisen mahdollisuuksista maailmalla. Tilaisuudessa julkistetaan Tulenkantaja-palkintoraadin vuoden 2019 puheenjohtaja. Uusi puheenjohtaja on yksi Suomen käännetyimmistä kirjailijoista.

Aamulehden kulttuuritoimituksen esimies Markus Määttänen toimii puheenjohtajana.

 

Juhlasali:
Kello 12.00–13.00

ELÄMÄNI TIETOKIRJAT
Järjestäjä: TIETOKIRJA.FI

Elämäni tietokirjat -sarjassa tunnetut suomalaiset kertovat, mitkä ovat heille kymmenen tärkeää tietokirjaa elämän varrelta.

Viestintäpäällikkö Anne Rutanen haastattelee toimittaja Heikki Haapavaaraa.

 

Auditorio:
Kello 13.00–14.00

NAINEN KIRJAN KANNESSA JA KANNEN TEKIJÄNÄ
Naisgraafikoiden määrä alkoi lisääntyä vasta 1980-luvulla. Sitä ennen heidän panoksensa näkyi ennen kaikkea lastenkirjoissa. Tietokirjailija Ville Hänninen esittelee naisten (mm. Martta Wendelin, Tove Jansson, Marjaana Virta) loihtimaa kansikirjoa.

 

Juhlasali:
Kello 14.00–15.00

NAISEN PAIKKA KIRJALLISUUSHISTORIASSA: MINNA CANTHISTA SAARA TURUSEEN
Keskustelijoina ovat FT, kirjailija Markku Eskelinen ja kriitikko Mervi Kantokorpi. Puheenjohtajana toimii kustantaja Touko Siltala.

 

Mediateekki:
Kello 15.00–18.00

PAIKAN MERKITYKSET – OSALLISTAVAA SANATAIDETTA
Sanataiteen työpaja paikan merkityksistä. Paja on maksuton ja tarkoitettu ensi sijassa aikuisille. Ohjaajina sanataiteen läänintaiteilija Karoliina Suoniemi ja taiteilija-tutkija Marjo Heino, Turun yliopiston Kokkeli-hankkeesta.

Työpajassa pohditaan paikan merkityksiä; maisemaa, luontoa, muistoja ja kokemuksia. Miten kiteyttää oma henkilökohtainen kokemus osaksi yhteisöllistä runopuuta. Pajaan osallistujien sananauhoista kootaan teos, jossa nauhat ripustetaan puun oksiin karjalaisten itkupuiden tai tiibetiläisten rukouspuiden tapaan.

 

Juhlasali:
Kello 15.30–16.30

VALKOISTEN JA PUNAISTEN NAISTEN SISÄLLISSOTA
Keskustelijoina FT Tuomas Hoppu sekä kirjailija Anneli Kanto, keskustelun johdattajana toimii Maarit Tastula.

 

Auditorio:
Kello 16.00–18.00

KIRJAHUUTOKAUPPA
Huutokaupattavana on WSOY:n loistopainoksia, kuten Agricolan teosten faksimile-painoksia upeissa nahkakansissa. Numeroituja, rajoitettuja painoksia on muun muassa Aleksis Kiven, Juhani Ahon ja Väinö Linnan teoksista, joista useat kirjailijan signeeraamia. Myytävänä myös Mika Waltarin teosten ensipainoksia. Erikoisempia ovat kanoottikirja vuodelta 1933 sisältäen piirrokset kanootin rakentamiseksi, Maantieteellinen Suur-Suomi -työkartta sodan ajalta sekä kansioita, joissa on kirjailijoiden painokuvia. Joukossa on myös erityisiä, hyväkuntoisia teoksia 1800-luvulta sekä 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä. Kirjat ovat WSOY:n kirja-arkistosta poistettuja ylimääräisiä kappaleita.

Meklarina on Petteri Leino. Ennakkotarjouksia voi tehdä 1.6.2018 alkaen osoitteessa wsoy.fi/huutokauppa. Kohteet ovat nähtävillä auditoriossa kello 15.00-16.00.

 

Juhlasali:
Kello 17.00–18.00

TÄMÄN RUNON HALUAISIN KUULLA
Lausujina Kansallisteatterin näyttelijä-ohjaaja Jussi Lehtonen ja näyttelijä Anna Valpuri Kankila. Sävellettyjä toivelauluja esittää lisäksi laulaja-säveltäjä, gambansoittaja Mikko Perkola.

Esitettävät runot valitaan facebook-tapahtumaan, Tämän runon haluaisin kuulla, lähetettyjen ehdotusten joukosta. Lähetä toiveenasi runon nimi ja sen kirjoittaja. Lyhyt perustelu parantaa mahdollisuutta saada oma toiveruno kuuluville! Runotoiveita voi jättää myös kirjallisena Tyrvään Kirjakauppaan Sastamalassa.

Facebook – Tämän runon haluaisin kuulla

 

LAUANTAI 30.6. 

Auditorio:
Kello 10.30–11.30

LASTEN OMAT KIRJAPÄIVÄT
Kirjailija Katri Tapola johdattelee kuulijansa Topeliuksen rakastetuimpien satujen maailmaan.

Sähköankerias on raumalainen lastenmusiikkiyhtye, jonka matkassa kaikki pääsevät elämykselliselle musiikkimatkalle. Yhtye esittelee konserteissaan myös erilaisia keksintöjä kuten saippuakuplakone.

Juontajana luokanopettaja Kati Solastie

 

Juhlasali:
Kello 11.00–12.00

KIRJATEEKKI
Järjestäjä: Bibliofiilien Seura ry

Lauantain KIRJATEEKKI järjestetään festivaaliteemalla ”naisen paikka”. Kirjajukkina toimivat kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi ja kirjailija Antti Tuuri. Heidän valitsemiaan otteita kirjallisuudesta lukevat ääneen näyttelijät Anna Valpuri Kankila ja Jussi Lehtonen. Tule kuulemaan, millaisia tekstejä kirjajukat ovat valinneet ja miltä ne kuulostavat taiteilijoiden tulkitsemina. Nojaa taakse, kuuntele ja nauti!

KIRJATEEKIN juontaa Sakari Katajamäki.

 

Juhlasali:
Kello 13.00–14.00

NAINEN PAIKALLAAN – VAI LIIKKEESSÄ?
Keskustelijoina piispa emerita Irja Askola ja toimittaja, teatteritieteen maisteri Päivi Istala.

 

Juhlasali:
Kello 14.15–15.15

ELÄMÄNI KEITTOKIRJAT
Järjestäjä: TIETOKIRJA.FI

Elämäni tietokirjat -sarjassa tunnetut suomalaiset kertovat, mitkä ovat heille kymmenen tärkeää tietokirjaa elämän varrelta.

Toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen haastattelee kaupunginjohtaja Ritva Viljasta.

 

Juhlasali:
Kello 15.30–16.45

TYRVÄÄLÄINEN TRYKI
– Muistoja Pertti Virtarannasta. FK Kirsti Virtaranta kertoo isästään, FM Marja Torikka ja FK Jaakko Yli-Paavola kertovat työtoveristaan. — Torikka ja Yli-Paavola ovat toimittaneet kirjapäivillä ilmestyvän teoksen ”Täyttä työtä — Pertti Virtarannan satavuotismuisto”.
– Lauluja Virtarannan kirjoista. Laulaja Jenni Westerbacka esittää Pertti Virtarannan Sastamalan seudulla tekemiin tallennuksiin perustuvia lauluja. — Jenni Westerbacka on tehnyt kirjapäivillä ilmestyvän levyn ”Varrelta Virtarannan”.
– Historia opettaa kirjailijaa. Kirjailijat Pirjo Tuominen ja Olavi Toivola kertovat, kuinka historia on opettanut heitä historiallisten romaanien kirjoittajina. — Kirjapäivillä ilmestyy Toivolan romaani ”Abraham Braxin kunnia”, jonka päähenkilöt ovat Suomen sodan aikaisia tyrvääläisiä.


--------------------------------------------


Lisätietoja:
https://vanhankirjallisuudenpaivat.com/

Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/?post_type=event&p=28815
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricola



Lisätietoja postituslistasta H-verkko