[H-verkko] Arvostelu: Baddingin kaita polku

Agricola - Suomen humanistiverkko no-reply at agricolaverkko.fi
Ke Kesä 20 17:26:04 EEST 2018


Agricolaan on lähetetty uusi arvostelu:
--------------------------------------------
Baddingin kaita polku
--------------------------------------------
20.6.2018 | Pekka Kaarninen
--------------------------------------------
Rauli Badding Somerjoen (1947–1987) elämään kuului paljon sellaista, joka on tyypillistä suomalaiselle ammattimuusikolle ja viihdetaiteilijalle. Kuitenkin Baddingin elämässä oli myös paljon ainutkertaista, minkä vuoksi hänestä on muodostunut yksi suomalaisen musiikkihistorian ikonisista hahmoista.
--------------------------------------------
Rajala, Jukka: Kaita polku. Rauli Badding Somerjoen tarina. Siltala, 2018. 240 sivua. ISBN 978-952-234-345-1.
--------------------------------------------

Viime vuonna tuli kuluneeksi kolmekymmentä vuotta Rauli Badding Somerjoen (1947–1987) kuolemasta ja seitsemänkymmentä hänen syntymästään. Jukka Rajalan elämäkerta on seikkaperäinen teos suomalaisen laulajatähden elämästä ja urasta. Kirja etenee kronologisesti ja läpi käydään uran nousu- ja laskuvaiheet hyvin perusteellisesti. Teksti etenee levytyksestä levytykseen ja keikalta keikalle. Tarina kulkee sujuvasti ja mielenkiintoisesti. Ääneen pääsevät Baddingin työtoverit, aikalaiset ja ystävät. Haastateltavia on koottu kirjaa varten huomattavan runsaasti ja monipuolisesti. Myös vanhat lehtijutut ja radio- ja televisiotallenteet ovat olleet lähteinä ja tuovat aikakauden omaa ilmapiiriä mukaan. Rauli Somerjoesta on ilmestynyt aikaisemminkin elämäkertateos jo vuonna 1996.

Badding oli suosittu viihdyttäjä ja häntä haastateltiin aikoinaan usein ja monenlaisiin lehtiin. Tätä kautta on löydetty myös Raulin oma näkökulma menneisiin tapahtumiin. Miten luotettavasti hän sitten puhui itsestään, on eri asia, mutta varsinaisen sensaatiolehdistön hampaissa Badding ei kovinkaan selvästi ollut, vaikka sellaiseen olisi löytynyt aihetta enemmän kuin monelta nykypäivän julkkikselta.
Rock-musiikkia Somerolta
Maalaispoika Rauli Somerjoen ura lähti liikkeelle kotiseudulta kuten niin monien suomalaismuusikoiden. Onnekseen Badding oli kotoisin Somerolta, josta oli myös toinen suomalaisen musiikkimaailman kummajainen M.A. Numminen, joka vaikutti monin tavoin Baddingin tekemisiin. Nummisen ansiosta Badding pääsi levyttämään jo varhain ja myöhemmin Numminen tuotti monet Baddingin levyt. Ajoittain asunnoton Rauli myös majaili Nummisen asunnossa ja sai jopa oman avaimen käyttöönsä.Varhaiset underground-levytykset, joilla Rauli Somerjoki oli mukana, ovat suomalaista vastakulttuurin historiaa 1960-luvulta. Silloin muusikot saattoivat tavoitella tekemisellään jotain muutakin kuin suuria keikkapalkkioita ja kuuluisuutta. He myös saattoivat nauttia tekemisestään ja yleisökin saattoi olla innolla mukana tai sitten vastustaa ankarasti.

"Suomen Talvisota 1939-1940" oli esiintyvä kokoonpano, joka myös levytti. Rauli Badding Somerjoki oli mukana myös Joulupukin juhannusyö -LP:llä ja Actum Philosophicum Fennicum -EP:llä, jotka ovat omassa sarjassaan ylittämättömiä tuotteita. Ne olivat niin omaperäisiä, että jäljittelijöitä ei ole ilmaantunut.

Valtakunnalliseen kuuluisuuteen Badding nousi rock-aallon myötä 1970-luvun alussa. Tyyli muuttui pian iskelmiin ja humppaan, mutta rock´n roll säilyi silti kuvioissa. Musiikissaan Badding oli harvinaisen monipuolinen, mikä oli epätavallista siihen aikaan.Jukka Rajalan kirja on varsin perinteinen ja perusteellinen elämäkertateos, joka keskittyy päätähteensä. Runsaasti kerrotaan myös muista aikakauden tähdistä ja Raulin työtovereista. Jonkin verran enemmän olisi voitu liittää Baddingin uraa aikakauden musiikilliseen elämään kokonaisuudessaan, vaikka nytkin siitä on jotain kerrottu. Levytyksiin liittyviä tietoja on kattavasti mukana, esimerkiksi kaikki soittajat mainitaan. Myös kappaleiden tekijät ja taustat kerrotaan huolellisesti. Kirjassa on myös luettelo Baddingin levytyksistä. Baddingin tunnetuksi tekemiä kappaleita olivat aikaisemmin levyttäneet niinkin erilaiset tähdet kuin A. Aimo ja Elvis Presley. Molemmat olivat myös Raulille tärkeitä esikuvia.
Muistoja ja musiikkiarvioita
Kun mukana on runsaasti haastatteluja, monet asiat toistuvat usein. Se koskee esimerkiksi Baddingin ristiriitaista persoonaa. Hän oli ujo, herkkä ja ailahteleva, jonka kanssa käytännön asioiden hoito oli vaikeaa. Monet muusikot muistelevat miten Baddingin kanssa oli lopulta vaikea käydä keikoilla, kun hänen mielialoistaan ja kunnostaan ei voinut olla varma. Yleensä kaikkien vaihtuvien taustakokoonpanojen kanssa oli kuitenkin erinomaisen hyviä ja todella huonoja keikkoja. Järkyttävän runsas alkoholin käyttö varjosti Baddingin tekemisiä melkein alusta asti.

Rauli Badding Somerjoen tulkitsemia ovat monet kappaleet, jotka nykyisin ovat ikivihreitä juuri Baddingin tulkitsemina. Osa on Somerjoen omaa tuotantoa, mutta mukana on myös paljon käännösbiisejä, joita 1970-luvulla tehtiin runsaasti. Badding oli omaperäinen tulkitsija ja myös lahjakas säveltäjä ja sanoittaja. Kirjaan on koottu tunnettujen muusikoiden arvioita Baddingin kappaleista. Ne ovat kiinnostaa luettavaa. Esimerkiksi Remu Aaltonen analysoi Fiilaten ja höyläten -kappaletta.

Kirja päättyy Rauli Somerjoen kuolemaan ja hautajaisiin. Sen jälkeistä aikaa ei käsitellä, vaikka myöhemmin julkaistuja levyjä mainitaan. Rauli Badding Somerjoen jälkivaikutus olisikin ollut kokonaan toisen kirjan arvoinen asia. Baddingin musiikista on muodostunut jonkinlainen tanssilavojen ja tanssipaikkojen peruskaava. Mukana on nopeaa rokkia, herkempiä kappaleita ja perinteistä suomalaista iskelmää ja humppaa. Siis kaikkea sitä mitä Badding aikoinaan keikoilla esitti. Hän yhdisti erilaiset musiikkisuuntaukset ja loi omanlaisensa tulkinnan esityksistään. Baddingin kuoleman jälkeen tämän koosteen omaksuivat myös monet tanssibändit ja suuntaus tuntuu jatkuvan edelleen. Tämä on sitä mitä kaikissa kesähäissä joka tapauksessa soitetaan ja kaikki ovat tyytyväisiä.

--------------------------------------------

Lisätietoja:
Kirja-arvio: Uusi Badding-elämäkerta on lämmin mutta kaunistelematon taiteilijakuva (Eija Komu, Keskisuomalainen, 4.3.2018): https://www.ksml.fi/kulttuuri/Kirja-arvio-Uusi-Badding-el%C3%A4m%C3%A4kerta-on-l%C3%A4mmin-mutta-kaunistelematon-taiteilijakuva/1118009
Kirja-arvio: Rauli Badding Somerjoen tarina kehdosta hautaan (Kirsti Vuorela, Länsi-Savo, 22.3.2018): https://lansi-savo.fi/uutiset/kulttuuri-ja-viihde/9841d51e-802c-4a89-aa33-5c4915d8865e
Jukka kirjoitti Rauli Badding Somerjoen tarinan – Kaita polku vie kehdosta hautaan (Ee­ro Vapa, Kuukkeli): http://www.kuukkeli.com/ajanvietetta/jukka-kirjoitti-rauli-badding-somerjoen-tarinan--kaita-polku-vie-kehdosta-hautaan-6.153.27984.7e46d1a7e8
Badding opetteli humppaa, jotta voisi laulaa kuin Elvis (Yle Elävä arkisto): https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/08/27/badding-opetteli-humppaa-jotta-voisi-laulaa-kuin-elvis
Somerjoki, Rauli (1947 - 1987) (Kansallisbiografia): https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/1119

--------------------------------------------

Kirjoittaja:
Pekka Kaarninen, FT, Tampere, pekka.kaarninen at gmail.com


Tämä ilmoitus on luettavissa Agricola-verkossa osoitteessa https://agricolaverkko.fi/?post_type=review&p=27331
--------------------------------------------
H-verkko - sähköpostilistaH-verkko at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko
--------------------------------------------
Agricolan ylläpitoAgricola at lists.utu.fihttps://lists.utu.fi/mailman/listinfo/agricolaLisätietoja postituslistasta H-verkko