[H-verkko] Arvosteltavaksi: Puolustusvoimat 100-vuotta, alppilentäjän elämää, tykistöä

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Kesä 4 13:40:13 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi sekä puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***

”Suomen puolustusvoimat 100 vuotta” Karjalainen, Mikko (päätoimittaja) Kirjoittajia 31 hlöä
Helsinki: Edita 2018

”Suomen puolustusvoimat 100 vuotta”
Suomen puolustusvoimien toiminta on koko itsenäisyyden ajan pohjannut suomalaisten vankkumattomaan oman maan puolustamisen tahtoon. Yleinen asevelvollisuus on ollut ja on yhä edelleen se peruskallio, johon Puolustusvoimat nojaa tehtäviä toteuttaessaan.

Suomen puolustusvoimat 100 vuotta -teos käsittelee itsenäisen Suomen puolustusvoimien ensimmäistä vuosisataa. Sotatieteellisen tutkimuksen keinoin maalataan Puolustusvoimien kehityksestä mahdollisimman todenmukainen kuva. Rauhan ajan toiminnan ohella teoksen sivuilla saavat sijansa myös sotien ajan karut kokemukset.

Teoksen aluksi luodaan yleiskuva Puolustusvoimien käännekohdista koko itsenäisyyden ajalta. Kahdeksan teemaluvun kautta peilataan syvemmin ja tarkemmin sotataidollista kehitystä, puolustussuunnitelmia, koulutusta, kokeilutoimintaa, materiaalihankintoja, kokonaismaanpuolustusta ja kansainvälistä toimintaa. Historiateokselle poikkeuksellisesti kirjan päätösluvussa hahmotellaan Suomen puolustusvoimien tulevaisuuden kehityskulkuja.

Dosentti Mikko Karjalaisen toimittaman teoksen kirjoittajakunta koostuu noin kolmestakymmenestä, pääosin tohtoritasoisesta tutkijasta. Kunkin aihealueen kirjoittajat ovat aihepiirinsä johtavia sotahistorian tutkimuksen osaajia.
***
Kesseli Pasi:
Tykistö taistelee tulellaan
Edita 2017


Tykistötaktiikka on oppi tykistön käytöstä taistelussa. Tässä teoksessa tarkastellaan suomalaisen tykistötaktiikan kehittymistä itsenäisyytemme alusta aina tähän päivään. Suomalaisen tykistön satavuotinen taival on ollut kunniakas. Voimavaroihimme mitoitettu ja olosuhteisiimme kehitetty tykistötaktiikka on osoittanut toimivuutensa.

Kirjoittaja, eversti evp. Pasi Kesseli (s. 1958) on tykistöupseeri ja filosofian tohtori. Hän työskenteli palveluksessa ollessaan muun muassakouluttajana Reserviupseerikoulun kenttätykistöpatterissa, tykistöopettajan Taistelukoulussa sekä sotahistorian opettajana, Sotahistorian laitoksen johtajana, professorina ja sotilasprofessorina Maanpuolustuskorkeakoulussa.
***
Susanna Vallius:
VÄINÖ MIKKOLA – Alppilentäjän elämä valokuvina ja esineinä
Suomen Ilmavoimamuseon julkaisuja 12

Väinö Mikkolan (1890-1920) ilmailuntäyteinen elämä oli lyhyt mutta tapahtumarikas. Kuinka kouvolalainen nuorukainen päätyi merilentäjäksi maailmansodassa olevan Venäjän laivaston ilmavoimiin? Miten hänestä tuli myöhemmin ensimmäinen suomalainen sotilaslentäjä? Ja mitä tapahtui vuonna 1920 Alpeilla, missä hän kahden lentäjäkollegansa kanssa menetti traagisesti henkensä Savoia S.9 -lentoveneiden siirtolennolla Italiasta Suomeen?

Väinö Mikkola - Alppilentäjän elämä valokuvina ja esineinä kertoo sadan vuoden takaisen tarinan tukeutumalla Mikkolan henkilökohtaiseen aineistoon sekä lukuisiin aikalaislähteisiin. Tarinaa kuljetetaan Mikkolalle kuuluneiden tai hänen käyttämiensä esineiden avulla elämänvaiheesta toiseen. Teos sisältää runsaasti valokuvia Mikkolan henkilökohtaisista albumeista. Kirjoittaja Susanna Vallius (FM) on Suomen Ilmavoimamuseon museolehtori ja museologian tohtoriopiskelija.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180604/03783dda/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko