[H-verkko] Arvosteltavaksi: Paperipuutarha ja keskiajan suomen kielen sanasto

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Helmi 7 11:07:48 EET 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Pekka Masonen: Paperipuutarha. Opettavaisia tarinoita punkista, postimerkeistä ja historiasta. Mala Fide 2018, 270 sivua. ISBN 978-952-93-9970-3.

Vuoden ehkä hämmentävin juhlakirja tarjoaa barokkimaisen rehevän katsauksen tekijänsä omaperäiseen kirjalliseen tuotantoon, joka ulottuu 1980-luvun pienlehdistä 2000-luvun hupaisiin huippuyliopistoaiheisiin pakinoihin. Vakavan tutkimuksellisen huomion kohteina ovat postimerkkien ihmeellisen historian ohella Afrikan ja Euroopan kohtaaminen keskiajalla, suursodan hävinnyt Japani ja sen uudet uskonnot, Kustaa III:n siirtomaapolitiikka ja sen unohdettu suomalainen jälkinäytös, Leo Africanus ja kulttuurien välinen liikkuvuus uuden ajan alun Välimerellä, imaami al-Tahtawi idän ja lännen välissä, länsimainen häpeän kultti ja onnellisen Andalusian myytti. Vaikka kirjoitusten aikajänne on liki kolmannesvuosisata, ne ovat yhä ajankohtaisia. Kirjaa ei suositella tosikoille.
***
Mikko K. Heikkilä
Keskiajan suomen kielen dokumentoitu sanasto ensiesiintymisvuosineen. Mediapinta 2018.

Kirjoitetun suomen kielen aikakauden katsotaan yleisesti alkaneen 1500-luvulla Mikael Agricolan elämäntyön myötä. Tämä käsitys ei ole varsinaisesti väärä, muttei myöskään koko totuus. On totta, että vanhimmat säilyneet, suomeksi kirjoitetut pidemmät tekstit ovat vasta 1540-luvun alkupuolelta eli ns. uuden ajan alusta, mutta myös niitä vanhemmissa keskiaikaisissa asiakirjoissa esiintyy paljonkin suomen kieltä. Lukuisat kirjurit ovat siis kirjoittaneet ylös suomea jo kauan ennen Mikael Agricolan syntymää. Tämä pidentää suomen kielen todennettua, ei-rekonstruoitua historiaa sadoilla vuosilla.
Toisin kuin kaikista myöhemmistä suomen kielen kausista, keskiajan suomesta ei tähän asti ole ollut olemassa sanakirjaa. FT Mikko K. Heikkilän teos täyttää aukkoa suomen kielen vanhimman sanaston dokumentaatiossa kokoamalla yksiin kansiin tuhansissa keskiaikaisissa asiakirjoissa hajallaan esiintyvät suomenkieliset sanat ahteesta öykkäriin, jumalasta hiiteen ja talonpojasta lukkariin. Saameakaan ei kirjassa unohdeta. Siksi Keskiajan suomen kielen dokumentoitu sanasto ensiesiintymävuosineen soveltuu sekä usean tieteenalan tutkijoiden että harrastajien käyttöön.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180207/e7738ea6/attachment.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko