[H-verkko] Arvosteltavaksi: Vastapainon syksyn 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Elo 27 10:35:11 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi sekä puhelinnumerosi. Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
VASTAPAINO
Markus Tiittula: Trumpin jälkeen
Mitä tapahtuu Donald Trumpin presidenttiyden jälkeen? Toimittaja, Washingtonin-kirjeenvaihtaja Markus Tiittula tarttuu kirjassaan tähän kenties maailman herkimpään kysymykseen.
Trumpin presidenttiys muuttaa paitsi Yhdysvaltoja niin myös koko maailmaa. Mitä kauemmin Trump virassaan pysyy, sitä normaalimmalta hänen vetämänsä poliittinen pelleily alkaa tuntua.
Historiallisesti Yhdysvallat on maailman ensimmäinen demokratia, jota johtaa kansan valitsema presidentti. Millaista tuhoa poliittinen hahmo nimeltä Trump tekee presidentin arvovallalle?
Suuri ilmapiirin muutos tapahtui jo ennen Trumpin valintaa. Maaperä todellisuutta murjovalle populistille oli valmis. Trump valittiin, koska hänen edustamalleen ajattelulle oli tilaus. Onko paluu entiseen mahdollista?
Tiittula on haastatellut kirjaa varten amerikkalaisen politiikan asiantuntijoita. Hän on hakenut vastauksia Valkoisesta talosta, yliopistojen keskustelutilaisuuksista ja protestimarsseilta. Hän kertoo, miltä maailma näyttää Washingtonin sisäpiireistä mutta myös tavallisen kaduntallaajan näkökulmasta.
Markus Tiittula on Washingtonissa asuva toimittaja, joka on tiiviisti seurannut Donald Trumpin poliittista uraa viimeiset kaksi vuotta. Tiittula on työskennellyt tätä ennen Ylen tv-uutisissa ja Iltalehden ja MTV3:n kirjeenvaihtajana Lontoossa.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/trumpin-jalkeen/2319364
Ilmestyy 10.8.2018
***
Kaisa Koskinen; Jaana Vuori; Anni-Kaisa Leminen: Asioimistulkkaus - Monikielisen yhteiskunnan arkea
Suomalainen yhteiskunta on monikielistynyt, ja sen myötä tulkkauksesta on tullut välttämätön osa esimerkiksi viranomaistoimintaa.
Kun syksyllä 2015 turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi, asioimistulkkaus nousi toistuvasti lehtiotsikoihin. Kohujutut ovat syntyneet tilanteista, joissa asiat ovat menneet pieleen ja kriisiytyneet. Tulkin työn arkea otsikoiden takana sen sijaan ei tunneta kovin hyvin.
Asioimistulkkaus ansaitsee kirjan mittaisen esittelyn, sillä kun tulkkaus otetaan aiempaa paremmin huomioon, viranomaisten ja tulkkien työ sujuvoituu. Tulkkauksen merkityksen ymmärtäminen lisää demokratiaa ja tasa-arvoa.
Teokseen on koottu sekä suomalaisten tutkijoiden aineistopohjaisia analyyseja että alan toimijoiden kokemuspohjaisia kuvauksia.
Teos on ensimmäinen suomenkielinen kokonaiskatsaus asioimistulkkaukseen. Se tulee käyttöön tulkkikoulutuksessa kaikilla koulutusasteilla. Kirja sopii kaikille, jotka omassa elämässään kohtaavat tulkattuja tilanteita tai joita kiinnostaa pohtia monikielisyyden vaikutuksia eri elämänaloilla. Artikkeleissa kuvataan tulkkausta lääkärin vastaanotolla, poliisikuulusteluissa, rauhanturvatehtävissä, oikeussalissa ja seurakunnassa. Kaikkialla, missä ihmiset elävät monikielistä arkea.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/asioimistulkkaus/2320661
***

Kirsi Juhila: Aika, paikka ja sosiaalityö
Aika ja paikka ovat aina läsnä ihmisten elämässä ja keskinäisessä toiminnassa. Konkreettisimmillaan se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sosiaalityöntekijä tavataan sovittuna aikana sosiaali- ja terveyskeskuksen vastaanottohuoneessa. Aika ja paikka ovat osa elämää myös syvemmin: esimerkiksi muistoina onnellisista lapsuuden kesistä maalla, nykyisyyden ahdistavina väkivaltakokemuksina omassa kodissa tai haaveena vaikeasta masennuksesta toipumisesta. Aika ja paikka ovat läsnä myös esimerkiksi pelkoina ilmastonmuutoksen tai sotien seurauksista omalle arkielämälle.
Ajan ja paikan jatkuvasta läsnäolosta huolimatta pysähdymme harvoin miettimään niiden merkityksellisyyttä. Aika, paikka ja sosiaalityö -kirjassa jäsennetään ja tehdään näkyväksi sosiaalityön erilaisia aikoja ja paikkoja. Näin päästään samalla sosiaalityön olennaisten sisältöjen ja prosessien äärelle.
Kirjassa lähestytään aikoja ihmisten elämänkulkujen ja -tarinoiden ja sosiaalityön muutosorientaation näkökulmista, ja paikkoja sosiaalityön kohtaamisina niin institutionaalisissa tiloissa kuin kansalaisyhteiskunnan areenoillakin. Ajan ja paikan kehyksessä tarkastellaan lisäksi sosiaalityön kannalta olennaisia isoja yhteiskunnallisia muutostrendejä, kuten globalisaatiota, eriarvoistumista ja digitalisaatiota.
Kirja on tarkoitettu oppikirjaksi, mutta siitä hyötyvät myös sosiaalityön tutkijat ja ammattilaiset.
Kirsi Juhila on sosiaalityön professori Tampereen yliopistossa.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/aika-paikka-ja-sosiaalityo/2320660
***
Juha Himanka: Korkein opetus - Opettaminen yliopistoissa ja korkeakouluissa : johdatus opettajalle
Mitkä ovat opettamisen lähtökohdat yliopistossa ja korkeakoulussa? Tämä teos asettaa korkeakoulupedagogiikan historialliseen ja filosofiseen kontekstiin sekä korostaa oppimisen tutkimuksen monialaisuutta.
Nykyään korkeinta opetusta rajoitutaan usein tarkastelemaan kasvatustieteen ja psykologian näkökulmasta. Tosiasiassa oppiminen on koko yliopistoyhteisön asia. Länsimaisen korkeimman opetuksen lähtökohta on aina antiikista alkaen ollut oppimisen itsenäisyys. Sen varaan yliopiston menestys on rakentunut. Yliopistossa opettaja ei vain ohjaa opiskelijaa ajattelemaan itsenäisesti vaan myös pohtii itse omaa opetustaan.
Tämä teos kutsuu ajattelemaan korkeinta oppimista yhdessä. Kirja auttaa opettajia miettimään, mistä opetuksessa ja siinä onnistumisessa on kyse ja selvittää samalla alan keskeiset lähtökohdat, ongelmat ja käsitteet. Yliopistouudistusten keskellä teos auttaa hahmottamaan olennaisen. Teos on tarkoitettu korkeimman opetuksen peruskirjaksi ja soveltuu myös yliopistopedagogiikan kursseille.
FT Juha Himanka on filosofian yliopistonlehtori Lapin yliopistossa. Hän on toiminut yliopistopedagogiikan yliopistonlehtorina Helsingin ja Tampereen yliopistoissa.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/korkein-opetus/2320686
Ilmestyy 30.10.2018
***
Paolo Rossi:
Modernin tieteen synty Euroopassa
Italialaisen Paolo Rossin teos modernin tieteen synnystä johdattaa lukijan yleistajuisesti tieteen historiaan ja sen herättämiin tieteenfilosofisiin kysymyksiin. Rossi tutkii eri tieteenalojen koulukuntien välisiä yhteenottoja ja niiden taustalla piileviä arvojärjestelmiä ja kumoaa siten oivallisesti käsityksen tieteestä neutraalina ja kulttuurista irrallisena asiana. Hän osoittaa monien nykyistä tiedettä ja tieteen tekemistä luonnehtivien piirteiden syntyneen 1600-luvulla sotien ja ruton piinaamassa Euroopassa. Samalla hän myös näyttää, mikä oli uutta ja vallankumouksellista tuolloin syntyneissä uusissa tiedon muodoissa.
Rossi tarkastelee monipuolisesti tieteen uusia saavutuksia kuten tähtitieteen keksintöjä, mikroskoopilla tehtyjä uusia havaintoja, Newtonin liikkeen lakeja, tyhjiössä tehtyjä kokeita sekä verenkiertojärjestelmän salojen paljastumista. Niiden ohella jokaisessa luvussa käsitellään ajatuksia, jotka olivat keskeisiä kullekin älylliselle vallankumoukselle. Modernin luonnontieteen synnyn ja luonteen tarkastelut kytketään niin historialliseen kuin aate- ja oppihistorialliseenkin taustaansa. Rossi purkaakin teoksessaan tavanomaisia mustavalkoisia vastakkainasetteluja tieteen historian ja tieteenfilosofian sekä luonnontieteiden ja humanististen tieteiden välillä.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/modernin-tieteen-synty-euroopassa/2333477
Ilmestyy 20.8.2018
***

Eric Hobsbawm: Kuinka muuttaa maailmaa - Kriittisiä esseitä Marxista
Marxista ponnistanut ajattelu ja toiminta on ollut suuri yhteiskunnallinen voima, jonka avulla on muutettu ja ohjattu teollisuuskapitalismia. Tämä historiantutkija Eric Hobsbawmin kirja käsittelee marxilaisen ajattelun vaikutuksia maailmaan vuosina 1840-2011.
Maailman muuttaminen on sinänsä merkittävä yhteiskuntatieteellinen teema. Ilmastonmuutos materiaalisena ilmiönä on nostanut sen tämän hetken tärkeimmäksi teemaksi. Marxilaiseen metodiin kuuluu nykymaailman kehityksen analysointi materiaalisena prosessina, joten metodi on myös tässä osuva.
Marxilainen ajattelu on keskeinen lähde keskustelulle maailman muuttamisesta. Valitettavasti marxilaisuus nähdään nykyään poliittisena lyömäaseena eikä niinkään yhteiskuntateoreettisesti kiinnostavana aiheena. Siksi marxilaisen ajattelun historia on tärkeä puheenvuoro. Hobsbawm on paras henkilö tekemään koonnin, sillä hänellä on mittavat ansiot sekä historioitsijana että kirjoittajana. Kirjan näkökulma ylittää oppialojen väliset rajat, ja se on myös kriittinen katsaus marxilaisuuteen.
Viime aikoina Marxia kohtaan on herännyt uutta kiinnostusta, mistä kertovat esimerkiksi lukuisat suositut Marx-lukupiirit ja Raoul Peckin elokuva Nuori Karl Marx (2017).
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/kuinka-muuttaa-maailmaa/2320655
***

Tomi Kiilakoski, Tomi; Päivi Honkatukia: Miten tutkia nuoria ja nuorisotyötä
• Tutkimusmenetelmien oppikirja nuorison ja nuorisotyön tutkijoille
• Kattava katsaus nuorisotyössä käytettyihin metodeihin
• Kirja tukee nuorisotyön perustutkimusta sekä nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen välistä dialogia
Miten tutkia nuoria ja nuorisotyötä opastaa opiskelijoita ja tutkijoita nuoriso- ja nuorisotyön tutkimuksen saloihin. Teos esittelee yleistajuisesti, miten ja miksi erilaisia tutkimusmenetelmiä käytetään.
Nuorisoalalla toimiville teos antaa välineitä arvioida tutkimustietoa siten, että sitä voidaan hyödyntää nykyistä paremmin nuorisotyön kehittämisessä. Teos auttaa ymmärtämään, miten tieto nuorista ja nuorisotyöstö tuotetaan.
Teos johdattelee läpi tutkimuksen prosessin tutkimuskysymyksen, teorian ja metodologisten kysymysten kautta aineiston keruuseen ja analysointiin sekä tutkimusraportin kirjoittamiseen. Miten tutkia nuoria ja nuorisotyötä käydään läpi käytännön esimerkein nuorisotutkimuksen keskeisimpiä tutkimusmenetelmiä, niin laadullisia kuin määrällisiä, kuten etnografista, haastattelututkimusta ja visuaalisia menetelmiä. Kirjoittajat pohtivat myös nuorten ja nuorisotyön tutkimuksen eettisiä kysymyksiä sekä erilaisia tapoja, joilla tutkimuksessa voidaan vahvistaa nuoria sekä ylittää teorian ja käytännön välisiä raja-aitoja. Kirjassa tarkastellaan myös arviointitutkimusta, tutkimuksen kehittämistä ja nuorisopolitiikan kysymyksiä.
Teoksen kirjoittajat ovat ansioituneita nuorisotutkijoita.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/miten-tutkia-nuoria-ja-nuorisotyota/2235608
Ilmestyy 30.9.2018
***
Karl Marx: Maailman muuttaminen - Feuerbachin ja Hegelin filosofian kritiikkiä
Vuosi 2018 on Marxin 200-vuotisjuhlavuosi. Tämä antologia kokoaa yhteen Marxin merkittävimmät filosofiset nuoruudentyöt. Ranskalaisen filosofin Louis Althusserin mukaan näiden tekstien myötä Marx siirtyi "uuteen teoreettiseen maastoon". Marxin pitkäaikaisen työtoverin Friedrich Engelsin sanoin tekstit sisältävät alun uudelle maailmankatsomukselle, uudelle materialistiselle historiankäsitykselle. Antologian innostavana johtolankana on Marxin Feuerbach-teesin ajatus, että filosofian tehtävä on maailman muuttaminen.
Antologian tekstit ovat Feuerbach-teesit, Saksalaisen ideologian 1. luku, johdantoluku Hegelin Oikeusfilosofia-teosta käsittelevästä kritiikistä sekä niin kutsutuista Pariisin käsikirjoituksista tekstit "Vieraantunut työ", "Kommunismi" ja "Hegelin dialektiikan ja yleensä filosofian kritiikkiä". Marxin Feuerbach-suhdetta taustoittavat myös hänen kirjeensä Feuerbachille.
Tekstit ilmestyvät nyt uusina tai tarkistettuina suomennoksina, ja ne on uusittu tuoreeseen tutkimukseen perustuvien versioiden mukaan. Marxin tekstit on varustettu selityksin, ja jokaista tekstiä edeltää kirjoituksen aiheeseen ja kontekstiin tutustuttava tiivis asiantuntijan laatima johdantoartikkeli.
Kirja on erinomainen johdatus Marxin filosofiaan. Antologia soveltuu osaksi yhteiskuntafilosofian opintoja niin filosofian kuin politiikankin opiskelijalle sekä oivallisesti esimerkiksi lukupiirikäyttöön ja jokaiselle Marxista kiinnostuneelle.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/maailman-muuttaminen/2320658
Ilmestyy 30.11.2018
***
Anu Laukkanen; Sari Miettinen; Aino-Maijala Elonheimo; Hanna Ojala; Tuija Saresma: Feministisen pedagogiikan ABC
Feministisen pedagogiikan ABC on yleistajuinen tietokirja, joka on suunnattu opettajille ja ohjaajille erilaisissa oppimisen ympäristöissä. Kirja antaa esimerkkejä siitä, miten monesti haastavilta tuntuvia sukupuolta, seksismiä ja rasismia eli vallankäytön muotoja koskevia teemoja voidaan sisällyttää opetukseen rakentavalla tavalla.
Opetuksessa tarvitaan keinoja käsitellä sukupuolen moninaisuutta, hierarkkisoivia eroja ja antirasistisia käytänteitä. Sukupuolen moninaisuuden ja risteävien erojen ymmärtäminen sekä normikriittisyys ja antirasismi pedagogisena asenteena kytkeytyvät kaikki feministisen pedagogiikan käytäntöihin. Kirja toimii myös inspiraation lähteenä ja johdatuksena erilaisiin toiminnallisiin menetelmiin sekä vinkkikirjana kokeneillekin opettajille.
Kirja koostuu yleistajuisista tietokirjoituksista, joissa esitellään feministisen pedagogiikan juuria ja keskeisiä ajatuksia, feministisen pedagogiikan historiaa Suomessa sekä intersektionaalisuutta opetuksessa. Kirjassa on ohjeita toiminnallisiin ja taidelähtöisiin menetelmiin ja harjoituksiin sekä kokemuskertomuksia kriittisten pedagogiikkojen soveltamisesta eri ympäristöissä.
Kirjaan ovat kirjoittaneet opettajat, aktivistit ja taiteilijat eri puolilta Suomea. Kirjan toimittajilla on pitkä kokemus sukupuolentutkimuksen ja feministisen pedagogiikan kentältä.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/feministisen-pedagogiikan-abc/2320688
Ilmestyy 30.9.2018
***
Veli-Matti Värri: Kasvatus ekokriisin aikakaudella
Miten toimia kasvattajana, jos ymmärtää elämänmuotomme olevan ekologisesti kestämätön?
Nykyinen kasvatusjärjestelmä pitää ylikulutusta normaalina elämäntyylinä. Kasvatuksen mallina pidetään kansalaista, jonka ainoa tehtävä on olla joka hetki aiempaa tuottavampi. Ideologisena pyrkimyksenä on sitoa kasvatus- ja koulutusinstituutiot yhä tiukemmin talouden ja tuotannon välineiksi, vaikka jatkuva kulutus on ympäristön kannalta sietämätöntä. Miten tämän yhtälön voi purkaa kasvattajana?
Perimmäiset käsityksemme ihmisen ja luonnon suhteesta on ajateltava uudelleen, jotta elämä jatkuu maapallolla. Myös kasvatusajattelua on uudistettava, jotta tulevien sukupolvien elämä olisi ihmisarvoista. Kasvatusinstituutioiden tehtävät pitää kyseenalaistaa. Millaisia ihmisiä me kasvatamme? Millaiseen maailmaan? Millä edellytyksillä?
Veli-Matti Värri tarkastelee kasvatus- ja opetusjärjestelmän taustaa, jonka mukaan ylenmääräinen hedonistinen halu ja ylikulutus ohjaavat elämäämme. Värri pohtii, miten tällainen rakenne voidaan purkaa ja löytää viisaampi suhde luontoon ja kasvatukseen.
Filosofinen kirja on kirjoitettu kasvattajille, opettajille ja kasvatusalan tutkijoille. Kulttuurikriittisenä kannanottona teos on myös maailmankatsomuksellinen puheenvuoro.
Veli-Matti Värri on kasvatusfilosofi ja kasvatustieteen professori Tampereen yliopistossa.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/kasvatus-ekokriisin-aikakaudella/2319367
Ilmestyy 30.9.2018
***
Harry Lunabba; Antti Kivijärvi; Tuija Huuki: Poikatutkimus
Poikatutkimus on ajankohtainen katsaus suomalaiseen poika- ja maskuliinisuustutkimukseen. Teos monipuolistaa kuvaa pojista ja poikuudesta ja samalla se antaa lukijalleen eväitä jäsentää kriittisesti poikia koskevia julkisia keskusteluja.
Kirja kokoaa yhteen viimeaikaista suomenkielistä tutkimusta, jossa poikia ja poikuutta tarkastellaan erilaisista näkökulmista varhaislapsuudesta nuoreen aikuisuuteen. Teos on suunnattu laajalle yleisölle. Kirjasta hyötyvät tutkijoiden, opiskelijoiden sekä lasten ja nuorten parissa toimivien ammattilaisten lisäksi kaikki pojista, poikuudesta, sukupuolesta, lapsuudesta ja nuoruudesta kiinnostuneet lukijat.
Kirja on ensimmäinen suomalainen poikatutkimuksen vertaisarvioitu kokoomateos. Teoksen toimittajat Harry Lunabba, Antti Kivijärvi ja Tuija Huuki ovat lasten ja nuorten elämään perehtyneitä sosiaalityön, nuorisotyön ja sukupuolentutkimuksen tutkijoita.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/poikatutkimus/2320687
Ilmestyy 30.9.2018
***
Ray Fisman; Miriam A. Golden: Korruptio - Yhteiskunnan vihollinen numero yksi
Korruptio on vuosituhantinen ihmiskunnan riivaaja, joka perustuu ansiottoman arvonnousun pumppaamiseen ja rahan häikäilemättömän ryöväämiseen. Harvalukuista politiikan ja talouden eliittiä hyödyttävä korruptio vääristää taloutta, mädättää hallintoa, rapauttaa demokratiaa ja ylläpitää äärimmäistä köyhyyttä. Sen aiheuttamat, viime kädessä tavallisen kansan maksettaviksi koituvat yhteiskunnalliset kustannukset lasketaan tuhansissa miljardeissa.
Tämän teoksen ensimmäinen opetus on, että korruption ymmärtäminen ilmiönä edellyttää aiheen tiukkaa rajaamista. Toinen tärkeä opetus on, että loppujen lopuksi korruptio jää - lähes määritelmällisesti - valtaosaltaan piiloon niin lainvalvojilta ja tutkijoilta kuin tavalliselta kansaltakin.
Kirjan näkökulma on yleismaailmallinen ja esimerkeiltään pahimpiin korruptiopesäkkeisiin painottuva, mutta se tarjoaa runsaasti ajattelemisen aihetta myös hyväuskoiselle sivustakatsojalle. Suomalainen lukija ei välttämättä ole tullut käsittäneeksi ongelman kaikkinaista viheliäisyyttä, vaikka onkin tavan takaa saanut kuulla uutisia maan taloudellisen ja poliittisen eliitin korruptioepäilyistä, -syytteistä ja -tuomioista. Viisaus on yhtä vanha kuin korruption historia: valta turmelee.
Ray Fisman on käyttäytymistaloustieteen professori Bostonin yliopistosta. Miriam A. Golden on politiikan tutkimuksen professori Kalifornian yliopistosta Los Angelesista.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/korruptio/2320656
Ilmestyy 15.10.2018
***
Veikko Launis: Ihmisarvo
Ihmisyyttä pitäisi kohdella erityisellä moraalisella kunnioituksella. Mutta mitä ihmisyys tarkoittaa? Kirjan tarkoituksena on selventää ja rikastaa ajatusta ihmisarvosta ja ihmisarvon kunnioittamisesta. Se pureutuu ihmisarvon kysymykseen arvoteoreettisella, normatiivisella ja käytännöllisellä tasolla.
Mihin ihmisarvo perustuu? Toiset väittävät, että ihmisarvo on perustaltaan objektiivinen, moraalikäsityksistämme ja -arvostuksistamme riippumaton löydös. Toiset taas väittävät, että se on ihmisen itsensä tuottama keksintö, joka saattaa jonakin hetkenä muuttua tai kadota tyystin.
Mihin ihmisarvon käsitteellä viitataan? Toiset väittävät, että ihmisarvon käsitteellä on vain yksi käyttötapa ja -kohde. Toiset väittävät, että käsitteellä on useita merkityssisältöjä.
Mitä käytännöllisiä seurauksia ihmisarvon kunnioittamisella on? Yksi toiminta tai kohtelu on ihmisarvoa kunnioittavaa ja toinen taas sitä loukkaavaa tai vahingoittavaa. Voidaanko kaikki moraalin velvoitteet (kuten esimerkiksi ihmisoikeudet) perustaa tai palauttaa ihmisarvon kunnioittamisen vaatimukseen?
Kirja puolustaa normatiivisen etiikan tulkintaa, jota voi kutsua arvokkuusetiikaksi eli dignitismiksi. Teos on tarkoitettu tutkimuskäyttöön, oppimateriaaliksi yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin ynnä inspiraatioksi opettajille.
FT Veikko Launis on lääketieteellisen etiikan professori Turun yliopistossa.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/ihmisarvo/2319368
Ilmestyy 30.9.2018
***
Teppo Eskelinen: Demokratia utopiana ja sen vastavoimat
Jotta voimme kuvitella paremman tulevaisuuden, on meidän vaadittava demokratialta enemmän. Demokratian pitää muuttua, parantua ja edistyä, vaikka jo 1990-luvulla syntyi luulo, että demokratia olisi jo voittanut. Demokratian ajateltiin toteutuvan ympäri maailmaa lähes itsestään. Viime vuosina optimismi demokratian ympärillä on kuitenkin hiipunut: markkinat ja vahvat johtajat korvaavat demokraattisia käytäntöjä.
Uhkien ymmärtäminen on välttämätöntä demokratian puolustamiseksi. Ei riitä, että näemme ongelmia vain totalitarismeissa. Ongelmat ovat liberaalin demokratian sisällä. Ongelmista keskeisimpiä ovat hierarkioiden lisääntyminen, politiikan tilan kutistaminen ja mielikuvituksen ehtyminen.
Ihanteena demokratia tarkoittaisi sitä, että kaikkien tahto vaikuttaa yhteiskunnalliseen todellisuuteen yhtä paljon. Demokratiaa on vaadittava lisää - ja tämä saattaa osoittautua kovaksi palaksi kirjan lukijalle: ehkä he ovatkin paljon vähemmän demokratian kannattajia kuin kuvittelivat. Kirja muistuttaa, että jos emme vaadi enemmän ja parempaa, demokratian rippeetkin näivettyvät silmiemme edessä.
Yliopistonlehtori Teppo Eskelinen on perehtynyt poliittiseen filosofiaan. Hänen tutkimusalojaan ovat muun muassa taloustiede ja kehitystutkimukseen liittyvät kysymykset.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/demokratia-utopiana-ja-sen-vastavoimat/2327299
Ilmestyy 15.10.2018
***
Carolin Emcke: Halu
Halu ei ole vain seksiä vaan se menee syvemmälle, emotionaaliseen perustaamme. Ihmisiä määritellään heidän seksuaalisuutensa mukaan homoiksi tai heteroiksi. Määritelmät eivät kerro halustamme, vaikka niitä toki tarvitaan keskustelussa poliittisista ja sosiaalisista oikeuksista.
Se, kuinka me haluamme, on henkilökohtaista ja intiimiä: ihanteena voi olla pysyvä parisuhde, seksihetket tuntemattoman kanssa piilopaikassa tai jotakin muuta. Se, miten minä haluan, ylittää itsen rajan, kun kohtaan toisen ihmisen ja toisen halun.
Se, kuinka me haluamme, on yhteinen asiamme myös yhteiskunnallisesti: homoseksuaalien ja muiden toisin haluavien oikeudet ovat monissa maissa kohentuneet eikä seksuaalinen suuntautuminen ole enää vaiettu asia. Kuitenkin maailmassa on edelleen hallintoja, jotka tuomitsevat homoseksuaalisuuden.
Toimittaja-kirjailija Carolin Emcke kertoo, millaista oli olla nuori 1970-80-lukujen Saksassa, jossa seksiasioista ei juuri keskusteltu. Hän puhuu avoimesti halusta, joka sävyttyy, muuttuu, löytää oman yksilöllisen dynamiikkansa. Emcke puhuu myös niiden ihmisten puolesta, jotka on syrjäytetty yhteisöissään ja joilla ei ole ollut mahdollisuutta saada ääntään kuuluville. Vastuuta kaihtamatta: halu kuuluu ihmisyyteen kaikissa sävellajeissaan.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/halu/2320659
Ilmestyy 15.10.2018
***
Jean-Jacques Rousseau: Yksinäisen kulkijan mietteitä
Rousseaun viimeisinä elinvuosinaan kirjoittama, postuumisti julkaistu teos "Yksinäisen kulkijan mietteitä" on hänen elämänsä ja tuotantonsa päätepiste ja yhteenveto. Se koostuu kymmenestä esseeluontoisesta luvusta, joissa tekijä on milloin tunnustuskirjailija, kaunokirjailija, filosofi, moraalin ja uskonnon pohdiskelija, luonnontieteilijä, yhteiskuntakriitikko, milloin ulkoilmassa käyskentelevä luonnon tarkkailija ja uneksija sekä vainotuksi itsensä kokeva ja vainottu ajattelija.
Kävelyretkillään Pariisin liepeillä ja Sveitsin vuoristossa Rousseau haltioituu luonnosta, kerää kasveja ja tekee havaintoja kanssaihmisistään ja kansanihmisistä, muun muassa lapsista. Hän pohtii hyvettä, valehtelun olemusta ja hyväntekeväisyyttä. Kirja sisältää kuvauksia luonnosta, kirjoittajan sielunliikkeistä ja onnellisuudesta, uneksunnan ihanuudesta, mielenrauhasta, yksin olemisesta. Yleisten ja omaan itseen kohdistuvien pohdiskelujen välissä on elokuvanomaisen tarkasti piirrettyjä kohtauksia, eloon herätettyjä muistikuvia kirjoittajan elämästä. Tyylilaji vaihtelee runollisesta filosofiseen.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/yksinaisen-kulkijan-mietteita/2333476
Ilmestyy 15.11.2018
***
David Arter: Terve-Suomesta moi-Suomeen - Henkilökohtaisia kohokohtia politiikasta 1960-luvulta nykypäivään
Mitä muukalaisella on kerrottavaa Suomen politiikasta?
Oli synkkä ja ukkosmyrskyinen yö, kun englantilainen opiskelija David Arter saapui ensimmäistä kertaa Seutulan lentokentälle vuonna 1965. Pian hän työskenteli englannin kielen opettajana Imatralla. "Opin enemmän suomea kuin aikuisoppilaani englantia. Mutta heidän urheat yrityksensä selittää vuoden 1961 noottikriisin aiheuttamaa massapsykoosia saivat minut todella kiinnostumaan Suomen politiikasta", Arter sanoo.
Politiikantutkija Arter kuvaa suomalaisen politiikan psyyken kehitystä 1960-luvulta nykypäivään. "Olen omistautunut Suomen politiikan tutkimukselle yli puoli vuosisataa", Arter toteaa. Tämä teos käsittelee muun muassa kahta jytkyä (1970 ja 2011), kahta juhannuspommia (1979 ja 2003), Julma-Juhaa sekä vuoden 1987 kassakaappisopimusta.
"Suomen politiikka on todella kiehtovaa, mutta sitä koskeva tutkimus on useinkin niin puisevaa että sitä lukiessa tahtoo nukahtaa." Kirjallaan David Arter haastaa hallitsevan tavan puhua politiikasta, jossa ei nähdä metsää puilta eikä kokonaisuutta voi kuvata ilman numeroita. "Olen haastatellut lukemattomia suomalaisia politikkoja, mukaan lukien seitsemää pääministeriä ja yhtä melkein pääministeriä eli Paavo Väyrystä."
David Arter opettaa ja tutkii politiikkaa johtamiskorkeakoulussa Tampereen yliopistossa.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/terve-suomesta-moi-suomeen/2320657
Ilmestyy 20.8.2018
***
Anna Pöysä: Portugalin pimeä puoli
Portugalin pimeä puoli on yleistajuinen tietokirja, jossa käsitellään kolonialismia ja sen nykypäiviin asti näkyviä jatkumoita. Tietokirjan näkökulma on otettu Lissabonin laitamilla sijaitsevasta kapverdeläiskorttelista, Cova da Mourasta. Teos käy läpi erilaisia kolonialismin vastarinnan muotoja aina siirtomaiden vapautussodista antirasistiseen ja feministiseen aktivismiin.
Kirja ottaa myös osaa keskusteluun, jota Euroopassa käydään rasismiin liittyen. Koska kirja popularisoi aiheeseen liittyvää akateemista keskustelua ja antaa konkreettisia esimerkkejä, se myös tarjoaa apua tilanteen tulkintaan ja auttaa hahmottamaan sen historiallista taustaa. Se myös kertoo Portugalin kolonialismista, joka tunnetaan huonommin kuin esimerkiksi Britannian ja Ranskan siirtomaavalta-aika.
Portugalin pimeä puoli tarjoaa välineitä myös Suomen menneisyyden ja nykyhetken tarkasteluun. Vaikka Suomella ei siirtomaita ollutkaan, maassa on jaettu varsinaisten siirtomaavaltojen Eurooppa-keskeinen maailmankuva, mikä näkyy esimerkiksi suhteessa saamelaisiin ja romaneihin.
Kirjoittaja Anna Pöysä on Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.
http://vastapaino.fi/sivu/tuote/portugalin-pimea-puoli/2319363
Ilmestyy 30.9.2018
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180827/cd095e3a/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko