[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tammen kevään 2018 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Huhti 24 14:33:03 EEST 2018


Agricola - Suomen humanistiverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com> ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.



***
PIA MARIA MONTONEN
Wiurilan Anna Lisa
Arkea ja juhlaa Armfeltien kotikartanossa
Kartanoelämää ennen ja nyt

Maamme merkittävimpiin kuuluvan kartanon kohtalo on ollut vuosikymmenet yhden naisen käsissä.

Wiurilan kartano on yksi Salon Halikon kolmesta keskiaikaisesta kartanosta. Näitä kartanoita, Joensuuta, Wiurilaa ja Vuorentakaa, on 1700-luvun lopulta yhdistänyt kreivillinen Armfeltin suku. Wiurila kuuluu yhä suvulle, Wiurilan Anna Lisalle.

Kartano on aina määrittänyt Anna Lisan eli Anna Louise Standertskjöld-Brüninghausin (s. 1930) elämää. Anna Lisa vietti lapsuutensa isovanhempiensa luona Wiurilassa, ja 21-vuotiaana hän otti haltuunsa tilan maatalouden. Hyväosainen lapsuus muuttui maatilan arkiseen hoitoon, taisteluun merkittävän kotikartanon jatkumosta ja tulevaisuudesta. Saksalaisen miehen kanssa solmittu avioliitto toi myös haasteita sodanjälkeisessä Suomessa.

Elämä Wiurilan kartanossa on vuosien varrella mullistunut täysin: vuosisadan vaihteen omavarainen tila on muuttunut maatalouden harjoittajasta kukoistavaksi monitoimiyritykseksi golfratoineen, ravintoloineen, hevostalleineen ja museoineen.

Kuka Wiurilan voimanainen pohjimmiltaan on? Anna Lisan tarina kertoo, miten paljon työllä ja intohimolla voi saada aikaan.
***
SARI NÄRE
Helsinki veressä
Naiset, lapset ja nuoret vuoden 1918 sodassa
Sotakohtaloita sadan vuoden takaa

Uusi tutkimus nostaa esiin Suomen sisällissodan helsinkiläiset, lapset, nuoret ja naiset, niin todistajina kuin uhreina.

Sisällissodan tutkimuksessa pääkaupunki Helsinki on jäänyt merkitykseensä nähden suhteellisen vähälle huomiolle. Sari Näre kuvaa sodan syttymistä ja kulkua Helsingissä sekä sen jälkeistä vankileirikatastrofia ikä- ja sukupuolinäkökulmasta. Hän tarkastelee sosiaalisten taustatekijöiden lisäksi sisällissotaan liittyviä kulttuurisia merkityksiä.

Näre havainnollistaa Helsingin eri kulmilla käytyä sisällissotaa nuorten ja lasten näkökulmasta sekä punaisten ja valkoisten naisten toimintaa sodankäynnissä, sen todistajina ja uhreina. Hän kuvaa varsinkin naisten, lasten ja nuorten oloja Suomenlinnan ja Santahaminan vankileireillä ja nostaa esiin kysymyksiä, joita nykyään käsiteltäisiin sotarikoksina.
***
HANNU KAUHALA
Kiekkoilua yli Atlantin
Jääkiekon kaksi historiaa
Jääkiekkoilun koko tarina alkuvihellyksestä nykypäiviin

Miten jääkiekko levisi ympäri maailman? Tuhti tietopaketti jääkiekon kehityksestä niin ummikoille kuin lajiniiloille.

Kiekkoilua yli Atlantin – Jääkiekon kaksi historiaa kertoo jääkiekkoilun tarinan sen alkuvuosista aina viime kauteen asti keskittyen lajin hitaasti toteutuneeseen globalisaatioon.

Jääkiekko kehitettiin Kanadassa, ja sen maailmanlaajuiseen leviämiseen vaikuttivat ammattilaistuminen sekä kiekkoliigojen syntyminen niin Kanadassa kuin USA:ssa. Pohjois-Amerikan liigoihin pääsivät lopulta mukaan myös eurooppalaiset pelaajat, suurellakin menestyksellä.

Tarinan toinen puoli on kansainvälinen pelaaminen Euroopassa, missä alun perin vaatimattomista EM-kisoista kehittyivät vähitellen nykyiset MM-kisat suurine katsojamäärineen.

Kauhala tarjoaa runsaasti kuvitetussa teoksessa valaisevan yleiskatsauksen jääkiekon kehitykseen lajia vain vähän tunteville ja samalla omaperäisiä näkemyksiä lajiin syvemmin perehtyneille.
***
MICHAEL WOLFF
Tulta ja tuhoa - Donald Trump Valkoisessa talossa
Michael Wolff kertoo sisäpiirin tarinan aikamme kiistellyimmästä presidentistä

Donald Trumpin virkakauden ensimmäiset yhdeksän kuukautta olivat myrskyisää, räävitöntä ja hypnoottisen kiinnostavaa aikaa. Bestsellerkirjailija Michael Wolff sai poikkeukselliset mahdollisuudet haastatella Länsisiiven sisäpiiriläisiä. Wolff kertoo mukaansatempaavan tarinan siitä, kuinka Trump aloitti presidenttikauden, joka on aivan yhtä tulinen ja arvaamaton kuin mies itse.

Kirjassa Wolff valottaa yksityiskohtaisesti Valkoisen talon kaaosta. Kirja paljastaa muun muassa, mitä alaiset oikeasti ajattelevat presidentti Trumpista, mikä sai Trumpin syyttämään presidentti Obamaa salakuuntelusta, mikä oli todellinen syy FBI:n johtajan James Comeyn irtisanomiseen, miksi päästrategi Steve Bannon ja Trumpin vävy Jared Kushner eivät voineet olla samassa huoneessa ja kuka varsinaisesti johtaa Trumpin hallinnon strategiaa Bannonin irtisanomisen jälkeen.

Yksikään aiempi presidentti ei ole jakanut Yhdysvaltain kansaa näin jyrkästi kahteen leiriin. Michael Wolffin hätkähdyttävä ja journalistisesti ansiokas teos näyttää, miten ja miksi Donald Trumpista on tullut eripuran ja vastakkainasettelun kuningas.
***
JARKKO SIPILÄ
Helsingin pimeä puoli
Rikoskävelyllä Helsingin keskustassa
Helsingin synkät tositarinat

Kaupunki on vallattu, poltettu ja pommitettu. Ihmisiä on tapettu, huijattu ja paleltunut pakkaseen. MTV:n rikostoimittajan ja dekkarikirjailija Jarkko Sipilän kirjoittama kirja kertoo kaupungin pimeän puolen tarinat: rikoksista keskustassa, kaksoismurhasta 1800-luvun Katajanokan slummissa, blineillä ja kaviaarilla herkuttelusta helsinkiläishotelleissa, kun muu kaupunki näki nälkää. Rikostarinat ruotivat myös 2000-luvun henkirikoksia ja muun muassa sitä, mikä sai suojelupoliisin salaamaan ranskalaisterroristin pidätykseen vuonna 1981. Sata pahaa paikkaa on sijoitettu kaupungin kartalle.
***
PERTTI J. ROSILA
Arkadianmäen kirstunvartija
Sanainen arkku on auki

Eduskunnan entisen talouspäällikön suorasukaiset muistelmat tarjoavat kurkistuksen eduskuntalaisten edesottamuksiin Arkadianmäen kulissien takana.

Pertti J. Rosila työskenteli eduskunnassa lähes kolmekymmentä vuotta. Hän piti uransa ajan päiväkirjaa, johon hän säännöllisen epäsäännöllisesti kirjoitti kuulemaansa ja kokemaansa, niin hauskoja sattumuksia kuin joskus myös saamaansa röykytystä. Jälkimmäistä tarjoili useimmiten eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen.

Rosila kertoo kaikista eduskuntauransa aikaisista kahdeksasta puhemiehestä. Muistelmista paljastuu, miten Kalevi Sorsa valmistautui presidenttiehdokkuuteen, jota ei koskaan tullut, miksi puhemiehen virkamersun takaistuin jouduttiin verhoilemaan uudelleen Ilkka Suomisen jälkeen ja miten Riitta Uosukainen kyykytti valtiovarainministeri Sauli Niinistöä – ja miten Niinistö puolestaan yritti kyykyttää koko eduskuntaa. Kirja kertoo myös, millainen oli presidentti Niinistön suhde kahteen kokoomuslaiseen pääministeriin.

Kirjassa marssitetaan esiin eduskunnan yli 500-päisen henkilökunnan edesottamuksia vuosien varrelta. Kolmen suuren kavalluksen lisäksi Rosila kertoo, miten eduskunta sai tuhlattua miljoonia euroja omiin 100-vuotisjuhliinsa.
***
MERETE MAZZARELLA
Alma - Edelläkävijän tarina
Historian uranuurtajanaisia

Ilmeikäs kuvaus särmikkäästä tutkijasta ja kulttuuripersoonasta.

1940-luku lähenee loppuaan. Viimeistä syksyään ja talveaan elävä 78-vuotias Alma Söderhjelm ei enää juuri jaksa poistua huoneestaan Saltsjöbadenin sanatoriossa. Hän muistelee elämänsä vaiheita ja ihmisiä, ja ajatuksenvirtaa rytmittävät hoitajien ja ystävien vierailut.

Vuonna 1870 Viipurissa syntynyt Alma Söderhjelm aloitti tutkijanuransa aikana, jolloin naiset joutuivat anomaan vapautusta sukupuolestaan päästäkseen yliopisto-opiskelijaksi ja valtion virkoihin. Söderhjelm oli Suomen ensimmäisiä naispuolisia ylioppilaita ja väitteli tohtoriksi vuonna 1900 aiheenaan Ranskan vallankumouksen aikaisen lehdistön historia. Hänestä tuli vuonna 1906 Pohjoismaiden ensimmäinen naisdosentti ja vuonna 1927 Suomen ensimmäinen naisprofessori.

Suurelle yleisölle Söderhjelm tuli tunnetuksi teatterikriitikkona, kirjailijana ja tuotteliaana pakinoitsijana. Jo lapsuudenperheessään "älykkäisiin mutta rumiin" luokiteltu Söderhjelm ei koskaan mennyt naimisiin, mutta oli vapaan rakkauden puolestapuhuja ja tarkasteli kirjoituksissaan ihmissuhteita ja tapakulttuuria viihdyttävän kirpeästi. Tummia sävyjä henkilökuvaan tuo hauskana seuraihmisenä tunnetun Söderhjelmin perimmäinen yksinäisyys ja ulkopuolisuus.

Merete Mazzarella luo elämäkertaromaanissaan ilmeikkään kuvan särmikkäästä Söderhjelmistä ja avaa kiintoisia näkymiä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alkupuolen elämään.
***
MOJO ERÄMETSÄ
Aikamatkakuvia Helsingistä
Valokuvateos, joka sykähdyttää.

Pääkaupunkimme tutut kadunkulmat heräävät uudella tapaa eloon, kun mennyt aika lyö kättä uuden kanssa.

Yksi ja sama paikka, kaksi eri aikaa. Aikamatkakuvat yhdistävät saumattomasti historiallisen Helsingin ja tämän päivän kaupunkimaiseman. Kun eri aikakausien arkkitehtuuriset elementit ja katukuva sulautuvat toisiinsa, nostalgia pääsee valloilleen. Kuvat hätkähdyttävät ja joskus myös huvittavat. Ne herättävät tarinoita, jotka saavat katsojan pohtimaan elämää muuttuvassa kaupungissa.
***
VIRPI MIETTINEN, TUULA NIEMINEN
Tuhma prinsessa - Selviytymistarina
Koskettava elämänkohtalo

Virpi Miettinen kertoo avoimesti nousustaan kansainvälisen mallimaailman loistoon, sitä seuranneesta syöksykierteestä ja taistelustaan varjoista takaisin valoon.

Virpi Miettinen menestyi maailmalla missinä, mallina ja mannekiinina, mutta joutui maksamaan menestyksestään kalliin hinnan. Yli 50 vuotta hän on vastaillut avomielisesti työtään ja yksityiselämäänsä koskeviin kysymyksiin, mutta hän ei ole koskaan kertonut, miltä hänestä on kaiken keskellä todella tuntunut.

Julkisuus on antanut leivän, toisinaan yltäkylläisen, mutta julkisuus on myös rangaissut ja ajanut nurkkaan ihmisen, joka on ollut liian kiltti ja tehnyt vääriä valintoja.

Virpi kertoo elämänsä tarinan, jossa on ryvetty pohjamudissa mutta jossa on myös juhlittu huipulla ja nähty maailmaa. Nyt ympyrä on sulkeutunut ja Virpillä on rauha. Hän summaa kokemuksensa ihmisten asioiksi, ei yhtään enemmäksi tai vähemmäksi. "Pikku neiti porvoolaisen" elämä on ollut ihmeellistä ja, mikä parasta, lopulta myös tasapainoista ja onnellista.

***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.



Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja-arvostelut" julkaisun sivulle: https://agricolaverkko.fi/arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20180424/30ba99a9/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko