[H-verkko] Arvosteltavaksi: Teoksen 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 8 09:39:33 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Hanna-Reetta Schreck: Minä maalaan kuin jumala

Taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreck kertoo kirjassa Minä maalaan kuin jumala kuvataiteilija Ellen Thesleffin (1869–1954) tarinan. Thesleffiä pidetään yhtenä maamme ensimmäisistä ekspressionisteista ja yhtenä merkittävimmistä pohjoismaalaisista maalareista. Tämän lisäksi hän oli monin tavoin edelläkävijä aikana, jolloin naistaiteilijoiden oli paljon vaikeampaa saada tunnustusta osana taidemaailmaa kuin nykyään, olivatpa heidän teoksensa kuinka korkeatasoisia hyvänsä.
Kirjasta välittyvät innokkaan Euroopan-matkaajan avarat tunnelmat vuosista maailmalla, muotoaan etsivän nykyajan kiihkeässä sykkeessä. Thesleff oli kosmopoliitti, joka oli kuin kotonaan niin Suomessa, Pariisissa kuin Firenzessäkin. Tärkeässä osassa ovat myös yksityisen elämän tunnot – ilot, murheet ja kaipaus vilkkaankin sosiaalisen elämän sekä ajalle varsin epätyypillisen lapsuudenperheen ympäröimänä.
Samalla kirja on johdatus Thesleffin moni-ilmeiseen taiteeseen: mukana on paitsi runsas valikoima tärkeimpiä maalauksia myös valokuvia, joita taiteilija mielellään otti. Lisäksi kuvataiteilija itse pääsee ääneen kirjeissään. Hanna-Reetta Schreck on ensimmäinen, joka on perehtynyt koko Thesleffin laajaan kirjeenvaihtoon. Tuon aineiston myötä kirjassa käynnistyy jännittävä vuoropuhelu vuosikymmenten päässä toisistaan olevien ystävysten – taiteilijan ja hänen kertojansa – välillä.
***
Matts Dumell: Kun Mannerheim valitsi Suomen

Toimittaja Matts Dumellin Kun Mannerheim valitsi Suomen on ensimmäinen kirja, joka luo kokonaiskuvan Carl Gustaf Mannerheimin todennäköisesti traumaattisimmasta ja joka tapauksessa ratkaisevimmasta vuodesta sotilaana: 1917. Vuosi oli kenraalin viimeinen Venäjän keisarillisessa armeijassa. Tuolloin hän vieraili tsaarin perheen luona viimeistä kertaa. Samalle vuodelle osuivat salaliitto Aleksandr Kerenskin väliaikaista hallitusta vastaan, pako Odessaan ja kohtalokas paluumatka Petrogradin kautta Helsinkiin.

Ja lopulta kamppailu Suomen muodostumassa olevan armeijan ylipäällikön tehtävästä – asemasta, johon pääsy ei ollut mitenkään itsestään selvää. Mannerheimista tuli kuin tulikin suomalaisten kansallissankari, mutta asiat olisivat voineet mennä myös toisin. Dumellin kuvaus Mannerheimista tuo kiehtovaa lisävalaistusta kansakunnan suurmiehen persoonaan.
***
Olli Matikainen: Kivikkopellon poika
Erkki Laatikainen (1946–2013)


Erkki Laatikainen (1946–2013) muistetaan sanomalehti Keskisuomalaisen pitkäaikaisena päätoimittajana ja kiisteltynä persoonana. Kansakunnan mieleen on jäänyt, miten Paavo Lipponen luonnehti vuonna 2004 kitkerään sävyyn Laatikaista ja tämän kollegaa, sanomalehti Ilkan päätoimittajaa Kari Hokkasta "maakuntiaan terrorisoiviksi satraapeiksi".

Laatikainen oli poliittinen voimahahmo kotimaakunnassaan Keski-Suomessa, mutta hänen omapäisen arvokonservatiivinen ja keskusta-aatteellinen kirjoittelunsa sysäsi seisovia vesiä liikkeelle myös valtakunnallisesti. Olli Matikaisenkirjoittama Kivikkopellon poika on inhimillinen kertomus vaatimattomista oloista ponnistaneen suurten ikäluokkien savolaispojan kunnianhimoisuudesta, saavutetusta menestyksestä ja vallasta, mutta myös sen hinnasta. Elämäkerta perustuu Laatikaisen laajaan henkilökohtaiseen arkistoon ja haastatteluihin, joiden ansiosta teos avaa ainutlaatuisen näköalan myös lehtiotsikoiden ja mielikuvien takaiseen lähihistoriamme todellisuuteen
***
ULLA-LENA LUNDBERG, FREYA DARBY & PER-OVE HÖGNÄS
Herttuatar ja kapteenin vaimo
Purjelaiva Herttuatar Cecilie, Herzogin Cecilie, on merenkulun historiamme tunnetuimpia aluksia. Sen haaksirikko vuonna 1936 herättää yhä surua. Muutamia vuosia sitten aluksen legendaan tuli uusi käänne: ahvenanmaalainen Freya Darby löysi kotoaan vuosikymmeniä avaamattomana olleen matkalaukun. Laukusta löytyi hänen äitinsä kirjeitä ja valokuvanegatiiveja: upeita potretteja matkustajista, merimiehistä ja merikapteenista sekä ihmeellisen kauniista aluksesta, Ceciliestä.

Kirjeet ja kuvat toimivat lähtökohtana Ulla-Lena Lundbergin lumoavalle tekstille, joka kertoo samalla sekä aluksen että sen mukana matkaa tehneiden tarinaa. Kirja rakentuu Pamela Erikssonin ennen julkaisemattomista kuvista, Lundbergin tekstistä sekä Ahvenanmaan merenkulkumuseon kuvakokoelman kuvista. Kirja on syntynyt Ulla-Lena Lundbergin, Freya Darbyn ja Per-Ove Högnäsin yhteistyönä.

Kuvien ja tekstin kautta avautuu näkymä uljaan Herttuattaren viimeisiin matkoihin aina haaksirikkoon asti. Samalla Lundberg maalaa esiin nuoren ahvenanmaalaisen merikapteenin Sven Erikssonin ja laivaan Australiassa nousseen Pamela Bournen rakastumisen: Bourne on itsenäinen nuori nainen, journalisti, seurapiireissä kuin kotonaan sukkuloiva, lahjakas valokuvaaja. Eriksson harkitsevaisen pidättyväinen mutta ällistyttävän taitava kapteeni ahvenanmaalaisesta merimiessuvusta.

Herzogin Cecilie matkaa ajassa ennen sotaa, silloin kun kaikki on vielä mahdollista ja horisontti avoin. Ja aina on kyse kapteenin ja tulevan kapteenin rouvan suuresta intohimosta, merestä ja matkaamisesta, rakkaasta ja ylväästä purjealuksesta.
***
Tommi Uschanov
Sininen tango

Tommi Uschanovin esseekokoelma Sininen tango käsittelee musiikkia, elokuvaa, kaunokirjallisuutta, valokuvaa sekä näiden kulttuurin lajien kuluttamisen ja harrastamisen historiaa. Osa esseistä sivuaa myös historian ja filosofian kysymyksiä. Kirjan yksittäisiä aiheita ovat mm. äänilevyn historia, populaarimusiikin ja klassisen musiikin välinen suhde, nostalgia, Paavo Rintalan ja Juhani Mustosen romaanit sekä Ludwig Wittgensteinin ja Frank Cioffin filosofia.

Kuten Uschanovin kirjat usein ennenkin, myös Sininen tango pyrkii esittelemään suomalaisille lukijoille ihmisiä ja ilmiöitä, jotka ovat täkäläisessä keskustelussa jääneet paitsioon tai jonkinlaiselle katvealueelle, vaikka saattavat muualla länsimaissa olla hyvinkin tunnettuja.

Kaikkein laajimmalla tasolla kirjan esseitä yhdistää kysymys menneisyyden ja nykyhetken suhteesta. Miksi nykyisyyden ja historian välillä tuntuu tietyissä tilanteissa olevan ylitsepääsemätön kuilu, mutta toisissa tilanteissa ei? Ja miksi se, että tämä kuilu tuntuu ylitsepääsemättömältä, taas tuntuu tietyissä tilanteissa ongelmalliselta tai kiusalliselta, mutta toisissa tilanteissa ei? Entä mikä on kulttuurin ja taiteen rooli näiden tuntemusten artikuloimisessa?
***

Johann Wolfgang von Goethe
Värioppi

Maailmankirjallisuuden klassikoihin lukeutuvan Johann Wolfgang von Goethen elämäntyöhön kuuluivat myös luonnonfilosofiset tutkimukset, joista huomattava osa kohdistui optiikkaan ja värioppiin. Niiden tuloksena ilmestyi vuonna 1810 Zur Farbenlehre, jonka keskeisin ja laajimman vaikutuksen tehnyt, niin kutsuttu didaktinen osa julkaistaan nyt ensi kertaa suomeksi nimellä Värioppi.

Omassa tutkimuksessaan Goethe on hyvin kriittinen siihen asti vallalla ollutta Isaac Newtonin optiikkaa ja värejä koskevaa fysikaalista ajattelua kohtaan, mistä Goethea on sittemmin paljon arvosteltukin. On kuitenkin huomattava, että Goethen lähtökohdat ovat aivan toiset kuin Newtonin, joka tutki valoa fysikaalisena ilmiönä. Goethe puolestaan ajattelee värejä nimenomaan havaittuina asioina. Goethen suurtyö onkin osoittautunut vaikuttavimmaksi nimenomaan kuvataiteessa ja laajemminkin inhimillistä havaintoa tutkivissa perinteissä.
***
Jouni K. Kemppainen
We're Coming to Let's Go

We're Coming to Let's Go on Pertti Kurikan Nimipäivien tarina. Se on ainutlaatuinen kertomus siitä, kuinka neljän kehitysvammaisen miehen vuonna 2009 perustamasta vähäisestä punkbändistä kasvoi ilmiö, joka valloitti Suomen ja puoli maailmaa – ja päätyi Euroviisuihin saakka.

Pertti Kurikan Nimipäivät on jo nyt tärkeä osa suomalaista musiikkihistoriaa. Valokuvaaja Pekka Elomaa on dokumentoinut tuon historian ensitreeneistä loppusointuun saakka. Teoksen kuvat muodostavat aidon, lämpimän ja rosoisen kertomuksen bändistä niin lavalla kuin sen takanakin.

Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja Jouni K. Kemppaisen kirjoittamassa kirjassa ääntä käyttävät PKN:n jäsenet. He kertovat omin sanoin kiertue-elämän kiemuroista, menestyksen merkillisyydestä ja luopumisen ankeudesta. Se on suoraa puhetta siitä, kuinka Fucking Disco -klubilta noustiin maailmaa kiertäväksi bändiksi, mitä Euroviisujen prameissa lavasteissa todella tapahtui ja kuka pummi röökit ja söi kaikki keksit. Pertti Kurikan Nimipäivistä kertova dokumenttielokuva Kovasikajuttu sai ensi-iltansa vuonna 2012, ja elokuvan jatko-osa saa ensi-iltansa lokakuussa 2017.
***

Mikko Vienonen ja Juha Niemi
Yeah! Yeah! Tässä tulemme!

Kiistatta – siis kiistatta – maailmanhistorian merkittävin popyhtye The Beatles on tunnetusti esiintynyt äänitteillään, elokuvissa, lukemattomissa kirjoissa ja lehdissä, monien maiden ja kaupunkien keikkapaikoissa, radiossa, televisiossa, haaveissa ja ties missä muualla. Mutta ei Suomessa.

Kuitenkaan se, että Beatles ei koskaan Suomessa keikkaa soittanut, ei ensinkään tarkoita, etteikö yhtye olisi täkäläistä nuorisoa villinnyt ja siten tehnyt maastamme paremman paikan.

Toimittajat Mikko Vienonen ja Juha Niemi ovat koonneet kaiken löytämänsä aineiston aikalaislähteistä lähtien ja kirjoittaneet kattavan ja pätevän kokonaisesityksen siitä, millaiseen Suomeen Beatles-ilmiö rantautui ja mitä siitä seurasi, myös bändin hajoamisen jälkeisinä vuosikymmeninä. Runsas kuvitus tukee lennokkaita tarinoita.

Mukana on myös tyhjentävä esitys siirtymisestä auton penkkiriviltä toiselle, Paulin sylistä Johnin viereen, kohtaamisessa joka jäi Suomen ja Beatlesin merkittävimmäksi.

***
Erkki Alaja: Kutsumus
Helsinkiläinen papin poika Erkki Alaja on toiminut urheilun parissa käytännöllisesti katsoen koko elämänsä – ja uskomattoman monipuolisesti: urheilijana, liittotoiminnassa, kirjailijana, yrittäjänä, markkinointimiehenä, rahanhankkijana, kouluttajana, vaikuttajana, fanina... Teoksessaan Kutsumus Alaja kertoo oman elämänsä kautta, miten suomalainen urheilumaailma on vuosikymmenten aikana muuttunut. Kuinka ruskeiden kirjekuorten aika on vähitellen vaihtunut ammattimaisuuden aikakaudeksi.

Alaja käy rehellisesti läpi elämänsä vaiheita. Hän on käsittämätön tarinoiden ja anekdoottien runsaudensarvi. Miten Alajan Kiina-yhteyksien lopputuloksena lautaselle jäi vain Shanghain ankka? Millainen oli urheilumies Aatos Erkko? Minkälaista on olla jatkuvasti yhdessä identtisen kaksosveljen kanssa – ja eräänä päivänä alkaa elää ihan omaa elämää? Miltä tuntuu hypätä merirosvovoltti Bolliksen rekillä?

Alaja kertoo myös yli 30-vuotisen yrittäjätaipaleensa raadollisuudesta, kipupisteistä ja autuaallisuudesta, unohtamatta aloittelevan yrittäjän virheitä. Hän on suomalaisen urheilu- managerimaailman pioneereja ja avaa oman toimintansa kautta manageroinnin merkitystä. Liittojen sisäiset ja keskinäiset kiistat, harjoitusleirillä ruokansa retkikeittimellä väsäävät tulevat Euroopan mestarit tai rehellinen onni suuresta sponsorisopimuksesta – suomalainen urheilu on muuttunut ja sirpaloitunut, ja tämä muutos on vauhdittunut 2000-luvulla.
****
Joonas Pörsti
Propagandan lumo

1900-luvun kylmää sotaa ja Neuvostoliiton romahdusta seurasi toiveikas vuosikymmen. Yhä uudet maat avautuivat demokratialle, ja poliittinen propaganda näytti painuvan diktatuurien mukana historian hämärään.

Meneillään oleva vuosisatamme on osoittanut, että viimeksi mainittu kehitys ei sittenkään toteutunut. Irakin sota, Ukrainan konflikti ja äärijärjestö Isisin nousu ovat nostaneet propagandan rytinällä maailmanpolitiikan keskiöön. Demokratiat eivät ole ilmiöltä suojassa. Äänestäjät Euroopassa ja Yhdysvalloissa kuuntelevat jälleen omaa valtaansa pönkittävien demogogien kutsua. Lisäksi nyt niin kuin ennenkin näyttävät propagandan tekijät olevan aina askeleen edellä suurta yleisöä. Miten se on mahdollista?

Joonas Pörstin Propagandan lumo esittelee mielipiteenmuokkauksen aakkoset alkaen niiden modernista alkuperästä, ensimmäisestä maailmansodasta. Teos johdattaa lukijan läpi 1900- ja 2000-luvun myrskyisten vuosikymmenten. Pörsti kertoo kattavasti mielten hallinnan mekanismeista, jotka ovat internetin aikakaudella yhä käytössä lännessä ja idässä, niin oikealla kuin vasemmalla. Propagandan ilmiötä avataan uusimman tutkimuksen valossa.
***

Kalle Kinnunen, Jorma Sairanen

Daddy Cool Daddy Cool -- Kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla

Jorma Sairanen on yksi suomalaisen televisiohistorian tärkeimmistä vaikuttajista. Elämäntyönsä hän on tehnyt MTV:n ohjelmajohtajana, mutta hän toimi myös MTV:n kilpailijaksi perustetun Nelosen kanavajohtajana 1990-luvun lopussa.

Television sisäpiiriläisen suorasanaisia muistelmia on alalla jo kauan odotettu – ja pelätty. Sairanen päätti vuosikymmenten ajan, mitä MTV:llä esitetään ja kuka ruudussa näkyy. 1980-luvun lopulta aina eläköitymiseensä asti hän valitsi viihdeohjelmia, rahoitti elokuvia, osti suurimmat sarjat Kauniista ja rohkeista lähtien ja tuli siinä sivussa enemmän tai vähemmän hyvin toimeen maan suurimpien tähtien kanssa.

Neljännesvuosisadan ajan Sairanen loi loistavia uria, teki tähtiä ja pelasti imagoja. Kirjassa hän kertoo muiden muassa Spede Pasasesta, Mikael Jungnerista, Kata Kärkkäisestä, Marco Bjurströmistä, Pirkka-Pekka Peteliuksesta ja Markus Selinistä. Ja paljastaa taustoja suurista viihdeohjelmista, kuten Putous, Idols ja Tanssii tähtien kanssa.

Kirja kuvaa myös television ohjelmasisältöjen rakentamisen kaarta Ylen monopolin ajasta kanavien määrän nopeaan kasvuun, digitaalivallankumoukseen ja tähän päivään. Harvinaisen rehellisen tarinan kautta aukeaa paitsi suomalaisen viihteen myös kulttuurin muutos.

Daddy Cool on Jorma Sairasen muistelmateos, jonka on toimittanut Kalle Kinnunen. Sairanen aloitti materiaalin keräämisen muistelmiaan varten jo 1990-luvulla. Eläkkeelle jäätyään hän päätti saattaa kirjan valmiiksi.

***
STIG HANSÉN Birgitta Ulfsson

Birgitta Ulfsson on vuosikymmenien ajan valloittanut yleisönsä teatterien näyttämöillä, tv-kameroiden edessä ja radioäänityksissä – mitä erilaisimmissa rooleissa. Nyt hän kertoo omista kasvuvuosistaan, alkuvaiheistaan näyttelijänuralla, ammattinsa haasteista ja kohokohdista sekä siitä, millaista oli työskennellä Tove Janssonin, Lasse Pöystin ja Vivica Bandlerin kanssa. Hän kuvaa myös asumista Suomenlahden pienellä saarella, jolla hän viettää monta kuukautta vuodesta ja jota hän kutsuu sydämensä viidenneksi kammioksi.

Birgitta Ulfsson sanoo olevansa perimmältään onnellinen ihminen, vaikka pohjavire olisi tumma. "Minä olen terveellä tavalla onneton", hän toteaa. Elämässä tulee kompastuksia ja kolhuja, mutta katkeroituminen olisi myrkkyä. Tärkeää on pysyä uteliaana, säilyttää kykynsä hämmästyä. Elämä kannattaa elää – mikä ettei!

***

Satu Helin ja Pekka Nurminen
Euroopan parlamentti

Euroopan parlamentti on Euroopan unionin kansanedustuslaitos, jonka jäsenet eli mepit valitaan suorilla vaaleilla joka viides vuosi. Tämä yksinkertainen määritelmä on helppo ymmärtää ja muistaa. Mutta miten parlamentti oikein toimii? Mikä sen rooli on koko EU:n poliittisessa järjestelmässä?

Satu Helinin ja Pekka Nurmisen Euroopan parlamentti on ensimmäinen suomenkielinen kirja aiheesta. Se kertoo parlamentin historiasta aina Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisesta 1952 asti, mutta keskittyy Suomen EU-jäsenyyden aikaan vuodesta 1995 eteenpäin. Erityisen kiinnostavia ovat konkreettiset näkymät parlamentin sisään: molemmat tekijät "tuntevat talon" erinomaisesti. Mukana on lisäksi sekä julkisuudessa näkyvien että näkymättömien toimijoiden puheenvuoroja, joiden myötä lukija saa ehyen kokonaiskäsityksen parlamentin toiminnasta.

Samalla kirja on kriittinenkin katsaus Euroopan yhteisen poliittisen toiminnan nykypäivään, jolloin unioni joutuu kohtaamaan esimerkiksi Ison-Britannian EU-eron mahdolliset, vielä tuntemattomat seuraukset.

Kirja on laadittu joka kodin lukemistoksi. Kattavuutensa ja ajantasaisuutensa johdosta se palvelee erinomaisesti myös aihetta ammatikseen tai vaikkapa opinnoissaan käsitteleviä lukijoita.

***
Jenni Linturi
Malmi, 1917

Vuonna 1917 Malminkylään on vanhojen tilojen rinnalle noussut paikkakunnalle muuttaneiden työläisten hökkelikyliä. Työttömäksi jääneiden ja maanomistajien – ja myös suomen- ja ruotsinkielisten – välit ovat kiristyneet räjähdyspisteeseen. Monen mielestä räjähdystä tarvitaankin – mikäänhän ei muuta sitä, että työläiset ovat kiittämätöntä roskasakkia, maanomistajat varkaita ja riistäjiä.

Uusi sukupolvi ajattelee toisin. Kirjan päähenkilöt, suomenkielisen apulaisnimismiehen kolme poikaa ja kaksi ruotsinkielistä tilallisen tytärtä, kuvittelevat olevansa niitä, joilla on mahdollisuus valita oma kohtalonsa, oma tulevaisuutensa. Yksi haaveilee ryhtyvänsä näyttelijäksi, toinen kuvataiteilijaksi, kolmas sankariksi.

Jenni Linturin toinen romaani Malmi, 1917 on koskettava kuvaus itsenäistymäisillään olevasta Suomesta, jossa sisällissodan siemenet on jo kylvetty. Kolmen nuoren kautta kerrottu tarina näyttää raa’asti ja kauniisti unelmat ja toiveet – ja niiden sortumisen.

***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170908/46cb96d2/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko