[H-verkko] Arvosteltavaksi: Vastapainon syksyn 2017 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma Marras 9 13:29:47 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
FINALASKA : UNELMA SUOMALAISESTA OSAVALTIOSTA
Kirjailija: Henry Oinas-Kukkonen

Tämä tarina on tosi.
Talvisodan aikana Yhdysvalloissa ryhdyttiin suunnittelemaan suomalaisten evakuoimista, jos Neuvostoliitto valloittaisi Suomen. Hurjan ehdotuksen mukaan amerikkalaiset noutaisivat kaikki kynnelle kykenevät suomalaispakolaiset Norjaan satamista, ja heille perustettaisiin oma osavaltio, Finalaska. Suomalaisia pidettiin demokratian puolustajina, ja siksi heidän uskottiin sopeutuvan hyvin amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Alikehittynyt Alaska saisi heistä puolestaan piristysruiskeen taloudelleen.

Finalaskaa hahmottelivat useat kongressiedustajat, virkamiehet, sotilasjohtajat ja rivikansalaiset. Ajatuksesta keskusteltiin myös lehtien palstoilla sekä Yhdysvaltain sisäministeriössä ja valtiojohdossa. Kun salaiset suunnitelmat vuotivat Suomeen sodan lopulla, ne kuitattiin joko vitsinä tai vaarallisena paniikin lietsontana.

"Finalaska" on ensimmäinen uskomattomista pelastussuunnitelmista kertova kirja. Yle tekee kirjasta dokumenttisarjan syksyllä 2017.
Henry Oinas-Kukkonen on historian yliopistonlehtori ja dosentti Oulun yliopistossa.
****
TULOEROT GLOBALISAATION AIKAKAUDELLA : UUSI NÄKÖKULMA
Kirjailija: Branco Milanovic; Tatu Henttonen (suom.)

Maailman johtava tuloerojen tutkija, ekonomisti Branco Milanovic esittää rohkean tulkinnan siitä, kuinka tuloerot ja eriarvoisuus oikein syntyvät. Niitä aiheuttavat sodat ja taudit, teknologiset murrokset, koulutuksen puute ja varallisuuden epätasainen jakautuminen.

Milanovicin mukaan tuloerot maiden välillä ovat vähentyneet. Kiinan ja Intian keskiluokka ottaa kovaa vauhtia kiinni läntisten teollisuusmaiden keskiluokkaa. Maailmanlaajuisesti syntymäpaikka ei enää yksinään sanele sijoitusta tulonjaon mittareilla. Sen sijaan maiden sisällä köyhimpien tulot junnaavat paikallaan, mutta rikkaimmat sen kun vaurastuvat. Globaalilla kaupalla, teknologisella kehityksellä ja finanssisektorin voimistumisella on osuutta asiaan. Suunnanmuutosta ei ole näköpiirissä. Tuloerot eivät välttämättä katoa koskaan, vaan tuloerojen kasvun ja kutistumisen kaudet saattavat seurata toisiaan kenties loputtomasti.

Ovatko tuloerot sitten ongelma? Milanovic osoittaa, että voimakkaasti eriarvoiset yhteiskunnat ovat räjähdysherkkiä: esimerkiksi maailmansodat aloittaneet valtiot olivat syvästi eriarvoisia. Keinoja suunnan kääntämiseksi on, mutta niihin tarttuminen ei ole poliittisesti mahdollista.

Branco Milanovic johti vuosia Maailmanpankin tutkimusosastoa. Nykyisin hän toimii vierailevana professorina City University of New Yorkissa ja tutkijana Luxembourg Income Study Centerissä.

”Branco Milanovic on kirjoittanut erinomaisen kirjan.” – Financial Times
****
C. WRIGHT MILLSIN SOSIOLOGINEN ELÄMÄ
Tekijä: Juha Suoranta

C. Wright Millsin sosiologinen elämä on ensimmäinen suomenkielinen johdatus vaikutusvaltaisen ja inspiroivan yhteiskuntatieteilijän elämään ja ajatteluun. Juha Suorannan väkevä kirja yhdistää kiinnostavasti Millsin henkilökohtaisen elämän ja sosiologiset tutkimukset.

Yhdysvaltalainen yhteiskuntatieteiden uranuurtaja C. Wright Mills (1916–1962) halusi luoda sosiologian, jota tavalliset ihmiset ymmärtäisivät. Yksilöiden ongelmien, kuten työttömyyden taustalla ovat yhteiskunnan rakenteet ja epäkohdat, ja siksi ne voidaan ratkaista yhteisvoimin.

Mills ajatteli, että yhteiskuntatieteiden avulla voidaan saavuttaa vapaa ja oikeudenmukainen yhteiskunta, jossa ihmisten osallistuminen korvaisi yleisen välinpitämättömyyden. Sanansa hän osoitti jokaiselle, jota yhteiskunnalliset kysymykset kiinnostavat. Millsin suomennetusta teoksesta Sosiologinen mielikuvitus on tullut klassikko, johon yhä uudet tutkijapolvet viittaavat, ja hänen tutkimuksensa vallasta, demokratiasta ja rauhasta ovat edelleen ajankohtaisia.

Juha Suoranta on kirjoittanut tieteellisiä tutkimuksia, akateemisia oppikirjoja ja yhteiskunnallisia puheenvuoroja. Päivätyönsä hän tekee Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen professorina. Suomen tietokirjailijat on palkinnut hänet oppikirjapalkinnolla.

”Kokonaisuus on rikas ja täyteläinen. Mills saa ansaitsemansa elämäkerran!” – Yhteiskuntatieteilijä Matti Virtanen
****
YLILUONNOLLINEN KOKEMUS : TULKINTA, MERKITYS JA VAIKUTUS
Tekijä: Jeena Rancken

Rationaalinen maailmankuva on ottanut vallan, mutta yliluonnolliset kokemukset eivät ole kadonneet.

Yhteyksiä jumaliin, tuonpuoleiseen, henkiolentoihin, ruumiista irtautumisia, poltergeisteisteja, ennenäkyjä ja ihmeitä. Yliluonnolliset kokemukset eivät ole kadonneet, vaikka rationaalinen maailmankuva on ottanut vallan. Kokemukset eivät katso ikää eivätkä säätyä, vaan niistä raportoi edelleen 15–50 prosenttia ihmisistä. Ilmiö ei siis ole marginaalinen, tabu kylläkin.

Yliluonnollisia kokemuksia on selitetty monilla tavoilla. Niitä on pidetty hallusinaatioina, virhehavaintoina, sattumina tai aivoperäisinä ilmiöinä. Vaikka yliluonnollisia kokemuksia ei voi luonnontieteellisesti todistaa, on niitä silti mahdollista tutkia. Kokemukset elävät kielessä ja kulttuurissa ja välittyvät kertomuksissa ja tarinoissa. Niitä tulkitaan, niille annetaan merkityksiä, ja ne jopa muuttavat ihmisten elämän suunnan.

Sosiaalipsykologi Jeena Rancken tutkii kirjassaan, millä tavalla kokemus on vaikuttanut kertojiensa elämään – usein myönteisesti mutta toisinaan myös kielteisesti. Hän kartoittaa myös yliluonnollisten kokemusten selittämistapoja ja kertomustrendejä. Pohjimmiltaan Yliluonnollinen kokemus kuvaa sitä, kuinka ihmiset ylipäätään rakentavat tapahtumista ja niiden tulkinnoista elämälleen merkityksen.

Jeena Rancken on sosiaalipsykologian tutkija ja Sweet Jeena and Her Sweethearts -yhtyeen solisti.
****
FINNJÄVLAR : SUOMIPERKELEET RUOTSISSA
Tekijä: Kristian Borg (toim.); Tuula Kojo (suom.)

En finne igen. Ruotsissa asuu tätä nykyä yli 700 000 suomensukuista: on sotalapsia, työn perässä muuttaneita, Suomen romaneja, tornionlaaksolaisia, suomenruotsalaisia, heidän lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Suomalaisia on pidetty köyhinä, viinaanmenevinä, puukkojusseina, koulussa pilkattu finnjäveliksi. Suomea ei koulussa saanut puhua, göteborgilaisessa koulussa ei vielä 1990-luvullakaan.

Nykyisin suomalaistaustaisia istuu niin Ruotsin keskuspankin johdossa kuin valtiopäivillä, ja suomen kielellekin on annettu virallinen asema. Silti suomalaisia koskevat stereotypiat vaikuttavat yhä laajasti.

Finnjävlarissa viisitoista ruotsinsuomalaista kertoo, millaista on ollut kasvaa suomalaistaustaisena Ruotsissa. He kertovat isistä ja äideistä, jotka kuolivat liian nuorina, opettajista jotka nauroivat heidän lausumiselleen, ulkopuolisuuden tunteesta. Syrjinnästä ja vastarinnasta, häpeästä ja ylpeydestä. Suomalaisuus ei ole enää kirosana, mutta suomiperkeleet joutuvat yhä puolustamaan paikkaansa.

Kristian Borg (s. 1975) on tukholmalainen toimittaja ja kustantaja. Hänen vanhempansa tapasivat Ruotsin-laivalla ja työskentelivät siivous- ja ravintola-alalla.
****
VALTIO JA VALLANKUMOUS SUOMESSA
Kirjailija: Risto Alapuro; Mikko Alapuro (suom.)

Risto Alapuron klassikoteos "State and Revolution in Finland" nyt suomeksi! Kirja käy läpi Suomen syntyvaiheet. Minkälaiset sosiaaliset ja polittiset olot johtivat Suomen valtion syntyyn? Mitkä tekijät Venäjän vallan alla mahdollistivat itsenäisen Suomen synnyn?
****
POLIITTINEN VALTA SUOMESSA
Kirjailija: Mari K. Niemi (toim.); Tapio Raunio (toim.); Ilkka Ruostetsaari (toim.)

Ketkä Suomessa käyttävät valtaa?

Poliittinen valta Suomessa kertoo, keillä Suomessa on valtaa ja miten valtasuhteet ovat muuttuneet 1970-luvun jälkeen.

Politiikan valtasuhteet ovat mullistuneet muutamassa vuosikymmenessä. Presidentin valtaa on siirretty hallitukselle, jonka asemaa Suomen EU-jäsenyys ja kansainvälistyminen on vahvistanut. Puolueet edustavat entistä pienempää osaa äänestäjäkunnasta, ja niiden sisällä valta on siirtynyt yhä kauemmas kenttäväen ulottuvilta. Vaikka naisia on noussut politiikan johtopaikoille, on yleiskuva edelleen miesvaltainen. Koulutuksen ja varallisuuden tapaan myös vaaleihin osallistuminen periytyy. Median ja markkinoiden äänet vaikuttavat yhä enemmän poliitikkojen päätöksiin.

Poliittinen valta Suomessa -teoksessa alan johtavat tutkijat analysoivat tärkeimpien valtiollisten instituutioiden sekä kansalaisjärjestöjen, median ja markkinoiden vaikutusta poliittiseen päätöksentekoon. Kirjoittajat vertaavat Suomen valtarakennetta kattavasti muihin Euroopan maihin sekä pohtivat kriittisesti kotimaista vallankäyttöä ja poliittisen järjestelmämme tulevaisuutta.

Poliittinen valta Suomessa soveltuu oppikirjaksi korkeakouluihin ja käsikirjaksi niin politiikassa toimiville kuin sitä seuraaville.

****
TASAVALTA : SODANJÄLKEISEN SUOMEN KAUDET JA TRENDIT
Kirjailija: Pertti Alasuutari

Suomi muuttui 1960-luvun lopulla moraalitaloudesta suunnitelmataloudeksi. 1980–1990-luvuilla Suomesta tuli kilpailutalous, ja 2000-luvulla markkina-ajattelu levisi yhä uusille yhteiskunnan sektoreille. Vaikutukset näkyvät ihmisten identiteeteissä: markkina-ajattelu muokkaa kansalaisten yhteiskunnallista paikkaa ja asemoitumista.

Alasuutarin tutkimus tarkastelee, miten diskurssit eli puheavaruudet muokkasivat suomalaista yhteiskuntaa. Tasavalta -kirja kertoo, kuinka kulttuuriset kaudet vaihtuvat ja miten toimijat sopeutuvat uusiin puitteisiin ja puhetapoihin. Toinen tasavalta on kulttuurijärjestelmä, joka muovaa ja tuottaa alamaisiaan ja toimijoitaan.

Alasuutari osoittaa, että Suomi muuttui sodan jälkeisinä vuosikymmeninä politiikan globaalien muotien ja mallien mukana. Uusliberalistisen kilpailutalouden rantautuminen Suomeen on siitä yksi esimerkki.

Pertti Alasuutari on sosiologian professori Tampereen yliopistossa. Tasavalta -kirjassa päivittää klassikoksi muodostuneen tutkimuksensa Toinen tasavalta 2010-luvulle.

****
SUOMEN MEDIAMAISEMA
Kirjailija: Kaarle Nordenstreng (toim.)

Joukkoviestinten käyttö on kasvanut Suomessa kansainvälisesti huimiin mittoihin: nykysuomalaisen arjessa joukkoviestimet ovat läsnä yli kahdeksan tuntia vuorokaudessa eli noin puolet valveillaoloajasta. Mediateollisuuden liikevaihto on noussut yli kolmen miljardin euron. Sen bruttokansantuoteosuus ei kuitenkaan ole jatkanut aikaisempaa kasvuaan 2000-luvulla, vaan yhteiskunta medioituu yhä enemmän muillakin elämänaloilla erityisesti internetin välityksellä.

Suomen mediamaisema sisältää perustiedot suomalaisen median nykytilasta sen kaikilla lohkoilla: lehdistössä, radiossa, televisiossa, uutisvälityksessä, kirjallisuudessa, elokuvassa, kuvatallenteissa, äänitteissä, kirjastoissa sekä kielivähemmistöjen mediassa. Uusia mediamuotoja ja viestintäpolitiikkaa käsitellään omissa luvuissaan kirjan lopussa. Kirjoittajina ovat alan johtavat asiantuntijat.

Suomen runsaskasvuinen mediamaisema piirtyy tässä teoksessa tuotannon ja jakelun rakenteiden kautta. Näiden joukkoviestinnän instituutioiden tunteminen on välttämätöntä sekä alan opiskelijoille että ammattilaisille ja se on lähtökohtana myös mediasisältöjä ja vaikutuksia koskevalle tutkimukselle. Kirja on uudistettu laitos vuonna 2012 ilmestyneestä kirjasta.
****
ISLAMIN HUNTU
Kirjailija: Renata Pepicelli

Hunnun käyttö jakaa mielipiteitä niin muslimi- kuin länsimaissa, ja siitä on tullut jopa poliittinen kiistakysymys. Keskustelua leimaa silti tietämättömyys tavan alkuperästä ja kehitysvaiheista, eivätkä itse hunnun käyttäjät ole päässeet ääneen.

Tutkija Renata Pepicelli pyrkii korjaamaan kärjistyneitä ennakkoluuloja lähestymällä aihetta historiallisesta, poliittisesta ja esteettisestä näkökulmasta. Hän esittelee hunnun historiaa islamin synnyn ajoilta aina nykypäivään saakka, ja hän painottaa, että hunnulla on historiansa aikana ollut hyvin moninaisia merkityksiä. Teos vastaa moniin lukijan kysymyksiin: Miksi hunnun käyttö on lisääntynyt viime vuosina? Millä tavoin musliminaiset perustelevat hunnuttautumista tai hunnun vastustamista? Mitä Koraanissa sanotaan hunnusta?

Teos on helposti lähestyttävä kokonaisuus kenelle tahansa islamin kulttuurista kiinnostuneelle lukijalle. Islamilaisen ajatusmaailman tarkastelu paljastaa mielenkiintoisia asioita myös länsimaiden asenteista.
Italialaisella Renata Pepicellillä on tutkijantohtorin virka Luiss-yliopistossa, Roomassa, ja hän tutkii erityisesti nykyajan islamilaista maailmaa sekä Välimeren maiden sukupuoli- ja maahanmuuttokysymyksiä.

”Islamin huntu on kirja, jonka soisin jokaisen lukevan, niin mustavalkoinen on usein käsityksemme islamista ja yhdestä sen näkyvimmistä symboleista, hunnusta.” – Laura Karlin, Kirjastolehti

****
TALOUSKURI : VAARALLISEN OPIN HISTORIA
Kirjailija: Mark Blyth; Hannu Laurila & työryhmä (suom.)

Suomalaiset nielevät talouskurin vapaaehtoisesti, kun muille sitä syötetään väkisin.

Suomessa ja Euroopassa noudatetaan 2000-luvun finanssikriisin jälkimainingeissa ankaraa talouskuripolitiikkaa, sillä verukkeella, että valtioita uhkaa perikato ja konkurssi. Kansalaiset on saatu uskomaan, että julkinen talous on kestämättömän suuri, ja siksi valtio elää yli varojensa ja velkaantuu. On siis leikattava julkisista menoista ja vähennettävä velkaa. Talouskuriin kuuluu myös, että vientiteollisuuden kilpailukyvyn nimissä alennetaan kotimarkkinoiden palkkoja ja hintoja. Tämän pitäisi palauttaa luottamus markkinoille, lisätä investointeja ja kääntää talous jälleen kasvuun.

Brownin yliopiston professori Mark Blyth osoittaa, ettei talouskuri lisää kasvua tai sen mahdollisuuksia. Pikemminkin se on historian saatossa vain kärjistänyt varallisuuden keskittymistä ja eriarvoisuutta.

Euroopassa talouskuria ja valtiontalouden vakautta tarvitaan liian suureksi kasvaneen pankkijärjestelmän pitämiseksi pystyssä. Sen varjolla voidaan myös toteuttaa talousliberalistien ikiaikainen haave eli purkaa demokraattisesti ohjattu valtio. Siksi talouskuri on mitä vaarallisin oppi.

”Tärkeä, poleeminen…selväjärkinen ja mukaansatempaava.” –Financial Times

****
OPETTAJANA YLIOPISTOLLA : KORKEAKOULUPEDAGOGIIKAN PERUSTEET
Tekijä: Mari Murtonen (toim.)

Opettajana yliopistolla tarjoaa tuoretta tutkimusperustaista tietoa korkeakouluopettajan työn tueksi.

Korkeakouluopetuksen tavoitteena on oppiminen ja opiskelijan kasvaminen asiantuntijaksi. Opettajan työ korkeakoulussa on parhaimmillaan tutkimuksen ja opetuksen antoisaa vuoropuhelua, joka kehittää sekä opiskelijan että opettajan ajattelua tieteenalallaan.

Konstruktivistiseen oppimiskäsitykseen nojaava kirja opastaa, kuinka opettaja voi näitä prosesseja tukea, sillä opetus–oppimistapahtumaa tarkastellaan siinä opettajan näkökulmasta. Kirjassa annetaan myös käytännön vinkkejä opetuksen suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Lisäksi teoksessa käsitellään korkeakoulujen oppimista ja opettamista tukevia ja estäviä rakenteita, kansainvälistymisen vaikutusta opetustoimintaan sekä pedagogista johtamista.

Opettajana yliopistolla on suunnattu etenkin korkeakoulujen opettajille ja opetuksen kehittäjille, ja se soveltuu hyvin yliopistopedagogiikan oppikirjaksi. Yleistajuisesti kirjoitettu kirja soveltuu myös opiskelijoille, jotka haluavat ymmärtää paremmin omaa oppimistaan. Kirjoittajat ovat yliopistopedagogiikan ja korkeakoulutuksen opettajia ja tutkijoita.
****
VALLOITTAVA VARHAISKASVATUS : OPPIMISTA, OSALLISUUTTA JA HYVINVOINTIA
Kirjailija: Merja Koivula (toim.); Anna Siippainen (toim.); Paula Eerola-Pennanen (toim.)

Lapsia on tarkasteltu pitkään kehittymisen, kasvun ja kasvatuksen kautta, jolloin on painottunut lasten asema tulevaisuuden aikuisina. Vuoden 2016 Varhaiskasvatussuunnitelma korostaa lapsen omaa aktiivista toimijuutta, osallisuutta ja lasten kuulluksi tulemista, joten se haastaa miettimään varhaiskasvatuksen tavat, rutiinit ja säännöt uudelleen.

Tarpeettoman usein aikuiset tekevät asioita valmiiksi lasten puolesta, vaikka lapsilla olisi kykyä ja halua osallistua aikuisten rinnalla toiminnan suunnittelun ja toteuttamisen eri vaiheisiin. Kokemus osallisuudesta herättää lapsissa positiivisia tunteita yhteenkuuluvuudesta, hyväksytyksi tulemisesta ja ilosta sekä ylpeyttä niin omasta kuin ryhmän yhteisestä osaamisesta ja haasteista selviämisestä.

Valloittava varhaiskasvatus kannustaa tarjoamaan lapsille tilanteita, joissa he voivat kokeilla ja harjoitella demokraattisessa yhdessäelossa tarvittavia taitoja, ajatteluntaitoja omien mielipiteiden muodostamiseksi, opetella toisten kuuntelemista ja heidän asemaansa asettumista sekä eri näkökulmien perustelemista ja yhteisen ratkaisun löytämistä.

Teoksen kirjoittajat ovat Jyväskylän yliopiston varhaiskasvatustieteen opettajia ja tutkijoita.
****

****
ASIAKKAASTA KEHITTÄJÄKSI JA VAIKUTTAJAKSI : ASIAKKAAN OSALLISUUDEN MUUTOS SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUISSA
Kirjailija: Anneli Pohjola (toim.); Maarit Kairala (toim.); Asta Niskala (toim.); Hannu Lyly (toim.)

Kirja käsittelee asiakkaan roolin ja aseman muutosta palvelujärjestelmässä palveluiden kehittäjäksi ja niiden uudistamiseen vaikuttajaksi. Toimintakenttänä tässä ovat hyvinvointipalvelut, erityisesti sosiaalihuollon, sosiaalityön ja kuntoutuksen sekä osittain terveydenhuollon palvelut (esimerkiksi lastensuojelun, nuorten kuntoutuksen, mielenterveys-, päihde-, vammais-, kuntoutus-, terveyskeskuspalvelut, järjestöllinen auttamistyö).

Kirjan tarkoituksena on vastata hyvinvointipalvelujärjestelmässä ja erityisesti sote-uudistuksessa voimakkaasti nouseviin asiakaslähtöisyyden, asiakkaiden osallisuuden ja asiakkaiden vaikuttamismahdollisuuksien vaateisiin tuottamalla tietoa ja jäsennyksiä asiakkaiden uudenlaisista rooleista ja mahdollisuuksista toimia palveluiden kehittäjinä ja niitä koskeviin päätöksiin vaikuttajina.

Keskeisimmät kohderyhmät kirjalle ovat sosiaalialan toimijat ja ammattilaiset julkisessa palvelujärjestelmässä, järjestöissä ja yksityisellä sektorilla sekä alan eri ammatillisten koulutustasojen opettajat ja opiskelijat. Kirjalla on käyttöä myös kuntoutus- ja terveysalan vastaaville kohderyhmille sekä artikkeleiden sisältöalueiden että sote-alan tulevan integraatiotavoitteen pohjalta.

****
MEDIAURHEILU : TUNNETALOUDEN DYNAMO
Kirjailija: Sami Kolamo

Mediavälitteinen urheilu on merkittävä osa yhteiskunnallista elämää: se vaikuttaa talouteen, politiikkaan ja kulttuuriin. Mediamoguli Rupert Murdoch on todennut, että urheilu on ylivoimaisesti tärkein populaarikulttuurin genre. Ihmiset tuunaavat identiteettejään median tarjoamien elämäntyyli-ihanteiden kautta, ja siinä pelissä urheilulla on keskeinen rooli. Tunteisiin ja mediaan nojaavassa urheilubisneksessä liikkuvat valtavat rahavirrat.

Mediaurheilu koluaa läpi urheilun suuria ja pieniä kenttiä: jalkapalloa, formuloita, yleisurheilua, jääkiekkoa, koripalloa, tennistä, golfia, snookeria… Kolamo tarkastelee urheilijoiden esittämistä mediassa ja urheilijoista mediajulkisuudessa kierrätettäviä tarinoita, tunnekuvia ja niiden valvontaa. Teoksessa syvennytään myös faniuteen sekä megastadioneihin, jotka vaikuttavat kaupunkitiloihin, investointeihin ja paikkabrändäykseen.

Futistohtori Sami Kolamo (YTT)on mediatutkija ja opettaja. Kolamo pelaa ulko- ja sisäfutista tamperelaisessa Gotham City -joukkueessa.

****
JÄTKÄT JA JYTKYT : PERUSSUOMALAISET JA POPULISMIN RETORIIKKA
Kirjailija: Emilia Palonen (toim.); Tuija Saresma (toim.)

Tavalliset, kunnolliset ja tolkun ihmiset marssivat julkisuuteen ympäri maailmaa. Suomessa perussuomalaisten nousu tapahtui samaan aikaan, kun monikulttuurisuuskritiikki kärjistyi, retoriikka muuttui aggressiiviseksi ja vihapuheesta tuli maan tapa.

Populistisen retoriikan ja liikehdinnän ymmärtäminen on nykymaailmassa tärkeä kansalaistaito. Jätkät & jytkyt kuvaa, kuinka populismi toimii vastakkainasettelujen ja yksinkertaistusten varassa. Populismille on tyypillistä kaksoispuhe, jossa vaaditaan asiaa ja samalla vastustetaan sitä: ”Mikä demokratia se sellainen on, jota ei saa arvostella tai jopa vastustaa.” (Timo Soini 2002).

Populismi imee voimaansa vahvoista tuntemuksista ja synnyttää niitä. Jätkät & jytkyt hahmottaa suomalaisen populismin lähihistoriaa aikana, jolloin perussuomalaisten kannatus lähti nousukiitoon ja puolue siirtyi marginaalista politiikan valtavirtaan.
****
PAKOLAISUUS, TUNTEET JA MEDIA
Kirjailija: Mari Maasilta; Kaarina Nikunen

Vuosi 2015 nosti maahanmuuton ja pakolaisuuden Euroopan polttavimmaksi kysymykseksi mediassa.

Pakolaisuus, tunteet ja media ruotii pakolaiskeskustelua ja mediakuvastoa. Se tarkastelee journalismia ja sosiaalista mediaa osana tunnetalutta: kirjassa analysoidaan, miten uutiset, vale-uutiset, huhut, kirjat, elokuvat, tv-sarjat ja esineet synnyttävät erilaisia myötätunnon, kritiikin tai vihan muotoja.

Teos kytkee pakolaiskeskustelun laajempaan yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen kehitykseen. Euroopan pakolaistilanne haastaa pohtimaan ihmisyyden ydinkysymyksiä tilanteessa, jossa myötätunnon tunteminen on kaupallistunut ja teknologisoitunut. Myötätunto voi myös luoda eriarvoisuutta.

Tutkimukseen perustuva kirja osoittaa mediakeskustelun sudenkuopat, toistuvat ongelmat ja eettiset haasteet. Se tarjoaa myös esimerkkejä uudentyyppisistä ja rakentavista tavoista käsitellä pakolaisuutta mediassa.
****
VIHAA VASTAAN : HUMANISMIN JA AVOIMEN YHTEISKUNNAN PUOLESTA
Tekijä: Carolin Emcke; Päivi Malinen (suom.)

’”Vihan voi kohdata vain kieltäytymällä vihan kutsusta. Joka vastaa vihaan vihalla, on jo lähtenyt muuttumaan siihen suuntaan, johon vihaaja pyrkii häntä viemään.”

Saksalainen kirjailija Carolin Emcke käsittelee tämän hetken suuria teemoja: rasismia, fanatismia, demokratian vastaisuutta. Julkista keskustelua luonnehtii uusi viheliäinen piirre: kannattaa aina epäillä toisten näkemyksiä mutta ei koskaan omiaan.

Ahdasmielisyyden ja yhden totuuden vastapainoksi Carolin Emcke nostaa moniäänisen ajattelun, joka suojelee yksilöiden ja erilaisten ihmisten vapautta. Jotta demokratia toteutuisi, on puhuttava vihaa vastaan ja avattava ovia uusille äänille. Vihaan voi vastata vain sellaisilla keinoilla, joita vihaaja itse ei käytä: tarkalla ajattelulla, eroavuuksien periksi antamattomalla analyysilla ja itsensä kyseenalaistamisella. Näin pystytään kohtaamaan uskontoon tai kansalliseen etuun vetoavat fanaatikot, joille eroavuuksien tajuaminen ja täsmällinen ajattelu ovat usein vierasta.

Carolin Emcke on saksalainen kirjailija, toimittaja ja filosofi. Hän on saanut useita journalismipalkintoja, ja vuonna 2016 hänet palkittiin Saksan kirjakauppiaiden rauhanpalkinnolla.
****
DEMOKRAATTINEN PERINTÖMME
DEMOKRATIAN KOODI : 33 TÄRKEINTÄ IDEAA
Kai Alhanen & Tuukka Perhoniemi
Työkaluja kansanvallan puolustamiseen ja kehittämiseen

Mikä on perustuslain tehtävä? Miksi oikeusvaltion toiminta ei ole mielipidekysymys? Miksi tasa-arvo on vapauden edellytys? Onko kansa demokratian pahin vihollinen?

Demokraattinen perintömme on jokaisen kansalaisen käsikirja, joka tarjoaa työkaluja kansanvallan puolustamiseen ja kehittämiseen. Teoksessa esitellään 33 kansanvallan ydinideaa, joihin tutustumalla ymmärtää julkista keskustelua syvemmin. Demokratiaa ei ole pelkästään valtiomuoto vaan myös kansalaisten elämäntapa.

Kai Alhanen on filosofi, kouluttaja, työnohjaaja sekä DialogiAkatemian johtaja. Tuukka Perhoniemi on kansanvalistaja Ursa ry:ssä
****

LOPPUPELI : ONKO MAAPALLO KEIKAHDUSPISTEESSÄ?
Kirjailija: Anthony Barnosky; Elizabeth Hadly; Tapani Kilpeläinen (suom.)
Vielä ei ole myöhäistä muuttaa maapallon tulevaisuutta. Mutta kello käy.

Mitä tapahtuu, kun maapallon väestö lisääntyy kolmella miljardilla seuraavan 30 vuoden aikana? Loppuuko ruoka ja juomavesi? Miten tuotamme tarvitsemamme energian? Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa? Syttyykö lisää sotia? Maapallon tila lähenee kriittistä pistettä, mutta vielä ei ole myöhäistä muuttaa kurssia.

Maailmankuulut paleontologit Anthony Barnosky ja Elizabeth Hadly ravistelevat kirjallaan Loppupeli. He kartoittavat ihmiskunnan olemassaolon nyt ja tulevaisuudessa vaarantavia uhkia: nälkää, janoa ja niistä johtuvia sotia, myrskyjä, tavarapaljoutta ja uusia sairauksia. Työ vie heidät Guineaan, Sudaniin, Irakiin, Yhdysvaltoihin ja Gazan kaistaleelle.

Silti on toivoa. Barnosky ja Hadly esittelevät Loppupelissä käytännöllisiä ja toteuttamiskelpoisia keinoja, joilla kääntää kehityksen suunta – mutta vain, jos me kaikki toimimme nopeasti. Aikaa on korkeintaan kaksi vuosikymmentä. Tik tak.

Anthony Barnosky ja Elizabeth Hadly ovat maailmankuuluja yhdysvaltalaisia biologeja ja paleontologeja. Barnosky toimii Berkeleyn yliopistossa ja Hadly Stanfordin yliopistossa.

"Loppupelissä Anthony Barnosky ja Elizabeth Hadly kuvaavat lennokkaasti ekologisia uhkia, joita tulemme kohtaamaan. Nyt tiedämme haasteet, täytyy enää toimia." – New Scientist

 ***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20171009/fa76e3e3/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko