[H-verkko] Arvosteltavaksi: Tarke-kustantamon uutuuksia

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ma toukokuu 22 09:02:52 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
Tarke-kustantamon uutuudet-2017

Anton Monti: Mustat vuodet. Uusfasismi Italiassa 1945–2016Anton Montin Mustat vuodet: Uusfasismi Italiassa 1945–2016 on huikea ja synkkä seikkailu, jossa kuljetaan italialaisten uusfasistien matkassa Mussolinin viimeisistä hetkistä aina nykypäivään. Kirja taustoittaa monia tämän hetken poliittisia ilmiöitä pohjoismaisista oikeistopopulisteista presidentti Trumpin neuvonantajaan Steve Bannoniin. Mukana ovat muun muassa Chilen diktaattori Pinochet, vanhojen ja uusien kansallissosialistien juonet Francon Espanjassa, Rooman laitakaupungin rajut väkivaltaisuudet 1970-luvulla, Olof Palmen italialaiset murhaepäilyt, suomalainen professori, joka inspiroi italialaisia uusfasisteja, ja salaperäinen tradition oppi-isä Julius Evola.


Suomalaiset uusfasistit viittaavat nykyisin usein puheissaan ja kirjoituksissaan Italian tapahtumiin ja teemoihin. Mustat vuodet: Uusfasismi Italiassa 1945–2016 valaisee uusfasismin syntyä, sen historiaa ja sen ideologiaa.


Anton Monti syntyi Helsingissä 1964 ja kasvoi Roomassa Italian poliittisen väkivallan ”lyijyn vuosina”. Hän julkaisi vuonna 2015 hyvän vastaanoton saaneen kirjan Punaiset prikaatit – Italian väkivallan vuodet 1970–1988 (Into).

Laajuus 219 sivua. Tarke 2017.

***
Ville-Juhani Sutinen: Juntti! Roskaväen historia

Juntti! on kirja roskaväen historiasta Englannista Amerikkaan ja lopulta ympäri maailman, aina Suomeen saakka. Kirjailija Ville-Juhani Sutinen selvittää, kuinka juntti-ilmiö syntyi ja vakiintui, ja tarkastelee samalla lukuisten esimerkkien kautta, miten se on muuttunut vuosikymmenten varrella. Matka Wat Tylerista white trashin asuntovaunuihin ja Lallin surmatyöstä Popedan biiseihin on pitkä, mutta samalla yllättävän lyhyt, sillä tutut piirteet ovat säilyneet punaniskasta aina postmoderniin junttiin. Ja voi olla, että jokaisessa meistä asuu pieni juntti…

Ville-Juhani Sutinen (s. 1980) on tällä hetkellä Yhdysvalloissa asuva kirjailija ja kääntäjä. Sutinen on julkaissut useita runokokoelmia ja esseeteoksia ja suomentanut runoja, esseitä ja proosaa.

Ville-Juhani Sutinen: Juntti! Roskaväen historia. Kustantamo Tarke. ISBN 978-952-68434-5-2. Pehmeäkantinen, 242 s. Ilmestynyt tammikuussa 2017.
***
Rita Dahl: Sanan paino

Mikä tekee tekstistä runollisen? Ovatko kaikki tekstit poliittisia? Anhavalainen kuvaruno on saanut rinnalleen monenlaisia haastajia L-A-N-G-U-A-G-E- koulukunnasta erilaisiin muihin uuden runon käsitteellisempiinkin suuntauksiin. Flarf kaivaa materiaalia internetin uumenista ja haastaa kysymään, mikä on runollista. Politiikan kentällä ajankohtaista on EU:n jatkuva syveneminen ja eteneminen kohti liittovaltiota, kotimaan politiikassa vihapuheen lisääntyminen ja tarve tuomita se ehdottomasti. Sanan painossa lähiluennassa ovat kotimaiset ja ulkomaisen kirjallisuuden poliittiset klassikot Sandemosesta Saramagoon, runoilijoista Wilmar Silvasta portugalilaiseen avantgarde-runoilija Alberto Pimentaan.

Rita Dahl on viisitoista teosta julkaissut kirjailija, joka on koulutukseltaan valtiotieteiden ja filosofian maisteri. Hän on myös toimittanut kaksi teosta ja julkaissut yhden käännöksen ja lukuisia käännöksiä kirjallisuuslehdissä.

Rita Dahl: Sanan paino. Kirjoituksia poetiikasta ja politiikasta. Laajuus 217 s. Tarke 2016.
***
 HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170522/f71168b5/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko