[H-verkko] Arvosteltavaksi: Sigillumin uutuuskirjat

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Huhti 25 12:23:55 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Savolainen, Panu
Teksteistä rakennettu kaupunki. Julkinen ja yksityinen tila turkulaisessa kielenkäytössä ja arkielämässä

Julkisen ja yksityisen rajapinta kaupunkitilassa on jatkuva julkisen keskustelun aihe. Vaikka käsitteet julkinen ja yksityinen juontuvat antiikista, niiden tilallisten merkitysten historiallisia ulottuvuuksia on tutkittu vähän. Teksteistä rakennettu kaupunki luotaa 1700-luvun Turun kaupunkitilaa ja kaupunkiyhteisön arkisia tilakokemuksia. Teoksessa yksityisen ja julkisen tilan ja tilakäsitteiden alkuperää kartoitetaan aikakauden eliitin laatimien avaintekstien sijaan ruohonjuuritasolta. Se etsiytyy keskikokoisen eurooppalaisen kaupungin öisille mukulakivikaduille, oikeuspöytäkirjojen väläyksiin arjesta, krouveihin, Turun ensimmäisiin kahviloihin ja muun muassa teurastamon ullakolla sijainneeseen teatteriin. Teoksessa nousee esiin 1700-luvun tilakäsitysten moninaisuus, jonka ymmärtämiseen moderni yksityisen ja julkisen kahtiajako ei sovellu. Tutkimus perustuu laajaan alkuperäisaineistoon, johon on valikoitu edustava läpileikkaus 1700-luvun Turusta säilyneitä tekstejä. Ne avaavat uusia maisemia niin vuoden 1827 suurpaloa edeltäneeseen Turkuun kuin yleisemminkin aikakauden Euroopan keskikokoisen kaupungin arkeen.

***
Olli Kleemola:  ”Valokuva sodassa. Neuvostosotilaat, neuvostoväestö ja neuvostomaa suomalaisissa ja saksalaisissa sotavalokuvissa 1941–1945”

Toisen maailmansodan tärkeimpiä ja vaikuttavimpia historiallisia dokumentteja ovat TK-kuvaajien, rintamamiesten ja toimittajien ottamat lukemattomat valokuvat rintamalta ja sen takaa. Mutta miten suomalaisten ja saksalaisten aseveljien näkemys yhteisestä vihollisesta poikkesivat toisistaan? Kolmas valtakunta valjasti myös kuvaajat sotapropagandan palvelukseen, ja sen näkemys välittyy myös tavallisten saksalaissotilaiden kuvista. Olli Kleemola tarkastelee teoksessaan suomalaisten ja saksalaisten näkemyseroja virallisten ja epävirallisten kuvien kautta. Pääosassa ovat sotakuvat jotka kertovat sodan kauhuista ja ihmisistä jotka joutuivat selviämään niiden keskellä. Kuvien analysoinnin avulla tutkimus valottaa lisäksi Suomen ja Saksan sota-aikaisen kuvapropagandan ja sensuurin toimintaa, josta on tähän mennessä saatu vain vähän tietoa.

***

Pellinen, Hanna-Maria
Suomen arkeologian helmiä. Värityskirja / Pärlor ur finsk arkeologi. Målarbok /Archaeological finds from Finland. A Coloring Book

"Suomen arkeologian helmiä" on sekä värityskirja että helppotajuinen opas Suomen esihistoriaan ja historian varhaisvaiheisiin. Eri aikakausista kertovien tekstien lisäksi kirjaan on koottu merkittävimpiä arkeologisia löytöjämme, jotka ovat pääosin peräisin Suomen kansallismuseon kokoelmista ja löytyneet eri puolilta Manner-Suomea, Ahvenanmaalta tai nykyään Venäjään kuuluvan Karjalan alueelta. Millaiseksi kivikauden ihminen kuvasi itsensä? Kuinka pitkä on pronssikautinen miekka? Mitä rautakautiset korut kertovat muinaisista uskomuksista? Entä kenelle kuului 1100-luvulla Halikkoon haudattu aarre? Näihinkin kysymyksiin vastaava kirja perustuu uusimpiin tutkimustuloksiin ja antaa tietoa elämästä esihistorian ja keskiajan Suomessa. Värityskirjan kaikki tekstit ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, joten teos soveltuu erinomaisesti myös museo- ja matkailualan myyntituotteeksi.
________________________________
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170425/1c375784/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko