[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kirjapajan uutuuskirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ti Huhti 18 17:25:48 EEST 2017


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Kirjapajan kevään 2017 kirjoja

Niitemaa Timo, Oksanen Hanna
Itämaan muisti. Turun tuomiokirkon tarinoita Ruotsin vallan aikaan

Turun tuomiokirkko rakennettiin 1200-luvulla läntisen kirkon etuvartioksi, Ruotsin Itämaan uljaaksi katedraaliksi, ja sen ympärillä oleva miljöö kuuluu Suomen tunnetuimpiin kansallismaisemiin. Valtakunnan kohtalot, sodat, nälänhädät ja taudit, mutta myös talouden kukoistus ja eurooppalaisen kulttuurin virtaukset jättivät kirkkoon jälkensä. Lukuisat rakennuksen yksityiskohdat, säilyneet esineet, taideteokset ja muistomerkit kertovat vuosisataisista tapahtumista.

Tiedetoimittaja Timo Niitemaa kirjoittaa elävällä journalistisella tyylillä, samalla historiantutkimuksen tuloksiin nojaten. Tarinoiden kautta avautuu paitsi Turun, myös Suomen ja koko Euroopankin värikäs historia kuohuvina Ruotsin ajan vuosisatoina. Tarinoita tukee valokuvaaja Hanna Oksasen oivaltava kuvitus.
***
Liisa Seppänen
Pyhiinvaellus Walesissa

Liisa Seppänen palaa kelttiläisille poluille, tällä kertaa keväiseen Walesiin. Reitti polveilee Cardiffista Holywelliin. Tuulen pieksämällä rannikolla ja hiljaisissa laaksoissa kuuluu yhä kaikuja pyhästä Davidista kumppaneineen. Hulvattomat legendat, pyhät paikat ja vieraanvaraiset walesilaiset valloittavat vaeltajan. Kansallisylpeys koskettaa, vaikka kymrin kieli jää hepreaksi.

Seppäsen kerronta on intensiivistä, hauskaa ja syvällistä yhtaikaa. Kohdatut ihmiset - keskiajan pyhimykset ja satunnaiset vastaantulijat - jättävät jäljen ja avaavat "pienten tekojen teologiaa". Kun ulkoinen matka etenee askel askeleelta, syvenee myös tietoisuus sisäisestä matkasta, elämän pyhiinvaelluksesta.
***
Liisa Väisänen
Kaikki Italiani. Matkoja maahan josta on moneksi

Jokainen Italiassa asuva on aina ensin toscanalainen, roomalainen tai vaikka sisilialainen - ja vasta sitten italialainen. Liisa Väisänen vie lukijan kiehtoville retkille erilaisten maakuntien maahan, jossa jokaisella perinneherkulla on tarinansa ja jokaisella ministerillä suosikkipyhimyksensä.

Mitä tarkoittaa yrittäjän Italiassa kohtaama varjovero? Miksi tomaatti tuli pizzaan vasta 1600-luvulla? Italian kuin omat taskunsa tunteva Väisänen johdattaa lukijan suvereenisti aiheesta toiseen ja menneestä nykyiseen. Taidehistorioitsijan silmä arvostaa neroja Michelangelosta ja Da Vincistä Renzo Pianoon.

Kirja on lukuelämys Italiasta kiinnostuneille. Teoksessa ei kuljeta vain ruuhkaisimpia reittejä pitkin vaan pujahdetaan kiehtoville sivukujille ja syrjäisempiinkin kaupunkeihin. Teos antaa mainioita vinkkejä Italian-matkalle ja sen tarinoiden parissa viihtyy jokainen kulttuurinnälkäinen.
***
Kristina Kappelin
Franciscus Uuden ajan paavi

Paavi Franciscuksen vierailu Lundiin lokakuussa tuo hänet myös protestanttisen Pohjolan puheenaiheeksi. Ruotsalaisen toimittajan Kristina Kappelinin teos piirtää kuvaa paavista, joka yhä uudelleen on halunnut astua alas vallan korokkeilta ja kulkea eri tietä kuin edeltäjänsä.

Kappelinin kirja kertoo, miten argentiinalaisesta kemististä Jose Mario Bergogliosta tuli ensimmäinen latinalaisamerikkalainen paavi ja miten valinta on vaikuttanut kirkossa ja koko maailmassa. Kirjassa kuljetaan paavin matkassa erilaisissa tapaamisissa, avataan kannanottoja, jotka ovat ravistelleet Vatikaanin kivettymiä. Naisen asema, suhtautumien yhteiskunnan syrjittyihin, seksuaalietiikka ja vuoropuhelu muiden uskontojen kanssa ovat nousseet kirkossa esille uudenlaisessa valossa.
***
Johdatus keskiajan teologiaan

Johdatus keskiajan teologiaan on suomalaisten asiantuntijoiden kattaus 11001400-lukujen teologiseen ajatteluun. Ajanjaksoa on kutsuttu läntisen teologianharjoituksen huippukaudeksi. Tuskin koskaan muulloin kristillistä ajattelua on kehitetty yhtä suurella luovuudella ja intensiteetillä. Teoksessa käsitellään keskeiset opinkohdat Jumalasta, Kristuksesta, ihmisestä ja sakramenteista sekä luodaan katsaus mm. keskiajan moraaliseen ajatteluun, mystiikan teologiaan ja muiden uskontojen kohtaamiseen. Teos valottaa, kuinka antiikin filosofis-teologinen perintö muotoutui keskiajan teologien käsissä systemaattiseksi kokonaisuudeksi ja uusiksi ajattelumalleiksi, jotka loivat pohjan myös reformaation ajan muutoksille.

Dosentti Virpi Mäkinen on systemaattisen teologian yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa ja varajohtaja yhdessä Suomen Akatemian huippuyksiköistä. Hän on kansainvälisesti arvostettu keskiajan tutkija. Mäkinen on julkaissut useita kirjoja ja lukuisia artikkeleita keskiajan teologiasta.
Teoksen muut kirjoittajat ovat Mariella Asikanius, Pekka Kärkkäinen, Ilse Paakkinen, Toivo Holopainen, Ilmari Karimies, Ritva Palmén, Mikko Posti, Jussi Varkemaa ja Tuomas Vaura.
***
Anton Emil, Pelliccioni Sanna
Katolisempi kuin luulit. Aikamatkoja Suomen historiaan

Suomen kirjoitettu historia alkaa Köyliönjärven pyhimystarinasta, jonka jälkeen maamme oli katolinen kokonaisten vuosisatojen ajan. Eikä katolinen vaikutus kadonnut reformaation jälkeenkään, vaan se on kulkenut Suomen ja suomalaisuuden rinnalla yllättävinkin tavoin vuosisadasta toiseen.

Katolisempi kuin luulit vie lukijansa aikamatkoille Suomen historian jokaiselle vuosisadalle 1100-luvulta aina 2000-luvulle saakka. Teos paljastaa, ettei kulttuurimme ole aivan niin umpiluterilainen kuin luulisi. Helposti lähestyttävän asiatiedon lisäksi kirja tarjoaa hauskoja menovinkkejä, jotka avaavat uusia näkökulmia kotimaanmatkailuun.

***
McGrath Alister
Kristillisen uskon perusteet. Johdatus teologiaan

Kattava ja monipuolinen teos kokoaa yhteen kristillisen uskon peruskysymykset koko kristillisen historian ajalta. Klassikon asemaan noussut Kristillisen uskon perusteet on lukijaystävällinen ja selkeä yleisesitys kaikille niille, joita kiinnostaa nähdä, millainen ajatusseikkailu kristinuskon oppihistoria on ollut - ja millä tavoin sen kehitys jatkuu omana aikanamme.

Teoksessa on kolme osaa: Ensimmäinen osa on kattava teologianhistoriallinen katsaus kirkkoisistä nykypäiviin. Esille nousevat kunkin aikakauden merkittävimmät teologiset kehityslinjat, ajattelijat, kiistakysymykset ja koulukunnat. Toisessa osassa kysytään, mitä teologia on ja tutustutaan syvemmin teologisiin peruskäsitteisiin, kuten ilmoitus, Raamattu, traditio ja järki. Kolmannessa osassa käydään läpi kristillinen dogma ja sen merkittävimmät tulkinnat.
***
Liisa Väisänen
Kuvan tuhat sanaa. Kuinka ymmärtää kuvan kieltä

Kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa - näin olemme tottuneet kuulemaan. Mutta kun katsomme taideteosta, olemme joskus ymmällämme ja tuntuu, ettemme välttämättä osaa lukea sen sanomaa. Taidehistorioitsija Liisa Väisänen valottaa lukuisin esimerkein, miten voimme syventää taidekokemustamme. Innostavasti ja havainnollisesti hän opettaa meitä katsomaan rauhassa, huomaamaan pieniä mutta tärkeitä yksityiskohtia, näkemään pintaa syvemmälle, siihen mitä taiteilija todella haluaa meille kertoa.

FT Liisa Väisänen on symbolitutkija, suosittu ja innostava taidehistorian luennoitsija, matkaopas, Italian ja Espanjan tuntija... Marco Peretto on hänen puolisonsa, italialainen valokuvaaja. Väisänen ja Peretto asuvat nykyisin Espanjan Andaluciassa. Heidän yhteistyötään on myös pari vuotta sitten ilmestynyt Mitä symbolit kertovat (Kirjapaja).

***
Pekka Haavisto
Lipunnosto ja räätälin viisaus

Fredrika Runeberg oli käytännön ihminen. Hän ompeli kokeeksi Topeliusten vinoraitalippumallin, ja kirjoitti sitten Topeliukselle: "Nimittäkää sitä sitten vaikka 'naisten juoneksi', 'räätälinviisaudeksi' tai miten Herra Professori vain haluaa, mutta minun on kuitenkin sanottava, että mieleeni nousi epäily, olisiko tuo kaunis lippu oikein käytännöllinen. Reunat tulevat viistoon, ommeltaessa sitä on vaikeaa päärmätä, ja langat vetävät vinoon." Kirjeeseen Fredrika Runeberg liitti mukaan malliompeleensa.

Siniristilippu liehuu saloissa 20 päivänä vuodessa. Nuo päivät kertovat kansallisesta historiastamme ja kulttuuristamme. Ne muistuttavat historian tapahtumista ja ihmisistä, liputtavat iloa ja surua, suomalaista kulttuuria ja kunniaa.

Pekka Haavisto pysähtyy teoksessaan kunkin liputuspäivän kohdalle, ja miettii mitä ne nykyihmiselle merkitsevät. Keitä muistamme, ketkä olemme jo unohtaneet? Millaista tarinaa haluamme Suomesta kertoa? Entä onko Suomen lippu huomaamattamme viety sellaisten asioiden symboliksi, jotka murtavat kansallista yhtenäisyyttämme?

Lipunnosto on myös nojatuolimatka, joka kulkee historiassa ja nykyajassa, omakohtaisessa ja yleisessä. Se vie lukijan niin Dag Hammarskjöldin koneen hylylle, Lucinda Hagmanin naisvoimaa uhkuvaan puhetilaisuuteen kuin Snellmanin Saima-lehden toimitukseen. Teos katsoo paitsi menneisyyteen, myös siihen, mille Suomi liputtaa seuraavat sata vuotta.
***
Liisa Väisänen
Mitä symbolit kertovat. Taidetta pintaa syvemmältä

Harvoin tulemme ajatelleeksi, että kun käsittelemme rahaa, näemme maiden lippuja, vastaamme puhelimeen painamalla vihreää luuria tai noudatamme liikennemerkkien ohjeita, ne ovat kaikki symboleita. Symbolit ovat kiehtova osa omaa historiaamme ja kulttuuriamme, ja niitä ymmärtämällä taideteoksetkin aukeavat aivan uudella tavalla. Symbolit auttavat tunnistamaan paitsi aiheita myös aikakausia, ja lomamatkoistakin saa enemmän irti. Kirjassa esitellään länsimaisen taiteen keskeisimmät aiheet antiikista 1800-luvun loppuun, ei niinkään samoja kuuluja teoksia, joita kaikki taidehistorian teokset ovat jo tulvillaan. Teos on tehty katselijaystävällisesti, ja se sopii kaikille kuvallisesta kielestä kiinnostuneille.

***

Pihkala Panu
Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo

Uutiset ympäristöön liittyen ahdistavat: ilmastonmuutos etenee, sademetsiä hakataan ja monet maailmanpäättäjistä vaikuttavat välinpitämättömiltä. Miten olla toiveikas, kun koko maailma tuntuu olevan menossa päin helvettiä?

Ympäristötutkija Panu Pihkala auttaa ymmärtämään ympäristöasioihin liittyviä henkisiä ulottuvuuksia. Hän tarjoaa välineitä omien tunteiden käsittelyyn ja valmiuksia auttaa toisia ihmisiä kohtaamaan ympäristöahdistus. Toivon näköaloja on etsittävä yhdessä.
Päin helvettiä? on ensimmäinen suomenkielinen teos ympäristöahdistuksesta. Psykologia, sosiologia ja teologia auttavat ymmärtämään, miksi ympäristön tuhoutumista on vaikea käsitellä.

Kirja soveltuu kaikille maailmankatsomuksesta riippumatta, vaikka senlopussa käsitellään ytimekkäästi kristillisen ajatteluntarjoamia näkökulmia ympäristökysymyksiin.

Toivoa on. Annetaan sille mahdollisuus.

TT Panu Pihkala työskentelee monitieteellisen ympäristötutkimuksen parissa Helsingin yliopistossa. Hän on mukana käytännön ympäristötyössä ja hänet tunnetaan etenkin kristillisen ympäristökasvatuksen kehittäjänä. Kirjassa hän ammentaa myös omista kokemuksistaan perheenisänä ja yhteiskunnallisena keskustelijana.

***
Juha Hiltunen
Valokuva Jeesuksesta. Torinon käärinliina tieteen, historian ja Uuden testamentin valossa

Torinon käärinliina on yksi tunnetuimmista ja kiistellyimmistä pyhäinjäännöksistä: siinä näkyy ristiinnaulitun miehen hahmo. Perimätieto ja lukuisat tutkijat uskovat sen olleen Jeesuksen käärinliina ja vainajan kuvan painautuneen liinaan.

Monet tutkijat ovat pyrkineet osoittamaan aitousväitteet vääriksi ja käärinliinan keskiaikaiseksi väärennökseksi. Mikä on totuus tästä Torinon Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa säilytettävästä liinasta? Mitä historia kertoo sen vaiheista? Mitkä ovat viimeisimmät tieteellisen tutkimuksen tulokset? - Valokuva Jeesuksesta on uusimman tiedon mukaisesti päivitetty laitos aikaisemmasta suositusta teoksesta vuodelta 2009.

***

Leppä Asta
Voittajien varjot. Havaintoja epätasa-arvoisten tasavallasta

Suomi juhlii satavuotista taivaltaan tasavaltana ja menestystään hyvinvointivaltiona. Yhteiskunnan notkelmissa elää kuitenkin kasvava joukko ihmisiä, jotka eivät voi niin hyvin. Kaikki köyhät eivät asukaan enää Afrikassa. Koulutukseen uskonut aikuinenkin voi päätyä ulkokehälle. Menestyksen pelimerkit jaetaan yhä useammin jo lapsuudessa.

Asta Lepän teos on matka suomalaisen yhteiskunnan ihanteisiin ja kipukohtiin. Menestyksen, vaurauden, onnellisuuden, nopeuden ja tasa-arvon ihanteet siivittävät matkaamme, mutta tunnelma kakkosluokan vaunussa alkaa käydä tukalaksi. Onnellisten tyrannia jyrää ja vauhdin vaade kirittää. Onko hyväosaisuus suorituslaji? Entä huono-osaisuus? Mitä ovat ne ihanteet, joihin sinä uskot?

Asta Leppä on Raisiossa asuva toimittaja sekä tiedettä ja taidetta yhdistävän, eriarvoisuutta tutkivan Kaksi Suomea -ryhmän jäsen. Hän on kirjoittanut teoksen Sinä et hävinnyt (2008).
***
Lindstedt Risto, Ojanen Eero
1918 - Matkoja muistin rintamilla

"Kuitenkin olen 'värini' valinnut jo nöösipoikana ja sellaisena se on pysynyt. Mihin minä tarvitsen sitä? En vihaamiseen, en kunniaan, en historian oppimiseen. Mistä tulee tämä historiallinen riivaus, niin minuun kuin moneen muuhunkin?"

Vuoden 1918 sisällissota jakoi suomalaiset kahteen leiriin. Sodan jäljet ovat näkyneet pitkään yhteiskunnassamme, ja vuoden 1918 tapahtumat on tavattu muistaa pitkälti kahden erilaisen rintaman kautta. Pitkään aikaan suomalaiset eivät mahtuneet samaan kertomukseen.

Risto Lindstedt ja Eero Ojanen kulkevat keskusteluteoksessaan vuoden 1918 maisemissa. He pohtivat tästä päivästä käsin kansallisen muistin luonnetta ja etsivät syitä yhteisen kertomuksen hataruuteen. Miksi vuoden 1918 jakolinjat ovat olleet yhteiskunnassamme niin vahvoja, entä mikä on muistin rintamien ja kansakuntamme tilanne tänään? Onko yhteiselle kertomukselle vihdoin tilaa vai ovatko jakolinjat nyky-yhteiskunnassa voimistuneet?
***
Jari Ehrnrooth
Hyvintoimintayhteiskunta
Miten aikamme kriisi ratkeaa?

Hyvinvointivaltion kriisi on pohjimmiltaan moraalinen. Vapaus ja vastuu, oikeudet ja velvollisuudet eivät kohtaa siellä missä valintojen seurauksia punnitaan. Haitat ylikuormittavat palvelujärjestelmää. Sivistys joutuu leikkauksien kohteeksi. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin puhuttaa.

Kulttuurin arvoperustan järkkyminen on seuraus eikä syy. Hyvän olon ja onnellisuuden tavoittelussa on unohdettu, että arvokas elämä ei synny pelkästä vapaudesta, vaan työstä, vastuuntunnosta ja eettisten arvopäämäärien tavoittelusta.

Jari Ehrnroothin teos Hyvintoimintayhteiskunta avaa puhuttelevan näkymän maailmaan hyvinvointiyhteiskunnan jälkeen. Keskiöön nousee yksilön vastuullinen vapaus, itsensä kehittäminen ja pyrkimys henkiseen kasvuun. Oikeamielisyys on arvokkaampaa kuin onnellisuus, ja siksi hyvinvoinnista siirrytään kohti hyvintoimintaa.
***
Olli-Pekka Vainio
Luther

Martti Lutherin (1483-1546) ajattelu on vaikuttanut Euroopan henkiseen ilmapiiriin enemmän kuin yleensä arvellaan. Tietääkö tavallinen luterilainen, mitä Luther todella sanoi ja kirjoitti? Mistä uskonpuhdistaja sai sysäyksen toimiinsa? Synnyttääkö luterilaisuus ahdistuneisuutta, työnarkomaniaa ja alituista syyllisyydentuntoa, kuten monesti kuulee sanottavan?

Olli-Pekka Vainion teos Luther esittelee tiiviisti ja uusimpaan tutkimukseen nojaten uskonpuhdistaja Martti Lutherin elämänvaiheet, keskeisimmät opetukset sekä reformaation myöhemmän vaikutuksen länsimaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan.
***
Laura Kolbe
Nykyajan nainen. Pirkko ""Pii"" Kolbe - äiti ja toimittaja

Toimittaja Pirkko Kolbe tuli lukijoille tutuksi Helsingin Sanomien teräväkynäisenä Piinä, joka teksteissä peilattiin persoonalliseen tapaan ajankohtaisia tapahtumia. Hänen erikoisalaansa olivat myös perheeseen ja tasa-arvoon liittyvät aihepiirit.

Laura Kolbe kirjoittaa teoksessaan avoimesti äitinsä elämästä ja oman perheensä historiasta.
Henkilöhistorian kautta esiin piirtyy kertomus suuren yhteiskunnallisen muutoksen vuosikymmenistä ja jälleenrakennuksen Suomen matkasta moniarvoiseen nykyaikaan. Kaupungistuminen, naisen aseman muutokset, hyvinvointivaltion synty ja kukoistus ovat kaikki osa tuota matkaa.

Työssään toimittajana Pirkko Kolbe oli rakentamassa tasa-arvon ja koulutuksen modernia Suomea. Muuttuneen maailman yksilölle tarjoamat mahdollisuudet muovasivat myös hänen omia, joskus ristiriitaisiakin, valintojaan.
________________________________
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170418/5504b99e/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko