[H-verkko] Arvosteltavaksi: niin & näin kirjojen uutuuskirjoja
Tapio Onnela
tapio.onnela at utu.fi
Ma Huhti 10 12:41:57 EEST 2017
Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<mailto:agricolan.arvostelut at gmail.com>: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.
***
Reformaatio
Peter Marshall
Reformaation ristiriitaisuutta ei käy kiistäminen. Jumalattomaan menoon jumalistuminen vaali yhteiskuntarauhaa ja käänsi veljen veljeä vastaan, innoitti poliittisia radikaaleja ja voimisti maallisen valtiaan arvovaltaa. Se raastoi kuvia ja johdatti taitelijat uusien aiheiden äärelle. Ja Jumalan sanaan vedottiin yhtä hanakasti Pariisin verihäissä kuin teologisessa debatissa.
Mutta oliko reformaatio siunaavan käden kosketusta vai sielunvihollisen salajuoni? Maailman johtaviin reformaation tuntijoihin kuuluva brittihistorioitsija Peter Marshall ei lähde suunnistamaan uskonnollisten vakaumusten miinakentälle vaan jäljittää reformaation kulttuurisia ja yhteiskunnallisia syitä ja vaikutuksia. Reformaatio on leikkisän oppinut esitys ilmiöstä, jossa mikään ei ole niin yksinkertaista kuin näyttää.
***
Metsäpolun filosofiaa
Jukka Mikkonen
Metsä on tärkeä paikka läntisessä mielenmaisemassa, suomalaisen vapaa-ajassa ja haavekuvaston taustana. Metsä tarjoaa moniaistisen ja -ulotteisen kauneuskokemuksen, joka koettelee filosofisen estetiikan teorioita. Kun luontosuhde alkaa elää, on hyvä selvittää kaunoaistillista luonnonkäsitystä: mitä on metsän kauneus, mitä esteettinen luontokokemus? Mikä on aistihavainnon, mikä ymmärryksen rooli luonnonkierron kauneutta arvioitaessa? Mitä on lahopuun lumo? Miksi taiteilijat haaveilevat ikiunesta sammalpatjalla? Happena keuhkoissa, lämpönä iholla. Puun ja ihmisen yhteys on elimellinen mutta huomaamaton. Puulämmityksen kaltaista asiaa tutkimalla havaitaan, kuinka merkittäviä eettisiä, esteettisiä ja tieto-opillisia seikkoja arkisimpiinkin asioihin sisältyy.
***
Näin tehdään sanoilla
John L. Austin
Kaikki sanoista tekoihin!
Läheskään aina puhuja ei vain totea, miten asiat ovat. Puhuja myös tekee. Hän lupaa, solvaa, pyytää, lyö vetoa ja laskee leikkiä. Ja onhan myös väittäminen tekemistä. Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta vasta brittifilosofi John L. Austin (1911–1960) kiinnitti asiaan järjestelmällistä huomiota.
Austinin luentoihin pohjautuva, hänen kuolemansa jälkeen julkaistu Näin tehdään sanoilla (How to Do Things With Words, 1962) on puhetekoteorian ohittamaton klassikko. Useiden nykyfilosofien lisäksi muun muassa monet feministiset ajattelijat, kirjallisuudentutkijat, kielitieteilijät ja politiikantutkijat ovat hyödyntäneet Austinin käsitteitä.
Näin tehdään sanoilla on paitsi pistämätön johdatus puhetekoteoriaan myös ajattelemaan herättävä esimerkki Austinin omaperäisestä arkikielen filosofiasta.
***
Filosofia ankarana tieteenä
Edmund Husserl
Fenomenologian synty on mannermaisen ajattelun olennaisimpia käänteitä. Vuonna 1911 ilmestynyt Filosofia ankarana tieteenä on fenomenologian ensimmäinen manifesti ja koko suuntauksen lähtölaukaus, jonka satavuotista vaikutushistoriaa on vaikea yliarvioida. Teos valaa pohjaa ajattelumenetelmälle, joka pyrkii löytämään tieteille filosofisesti kestävän ja yhtenäisen perustan.
Tämän tehdäkseen Edmund Husserl (1859–1938) kritisoi aikansa tieteellisen ajattelun ongelmallisuuksia. Monet naturalismin, historismin ja psykologian perusoletuksista paljastuvat kehäpäätelmiksi. Sadassa vuodessa nämä tiedekriittiset argumentit eivät ole menettäneet kohdallisuuttaan. Filosofia ei ole edelleenkään tieteellistä eikä tiede filosofista, mutta ne voisivat olla – Husserl osoittaa, miten. Filosofia ankarana tieteenä on rautaisannos tieteellistä filosofiaa tieteellistä naiiviutta vastaan.
***
Monikulttuurisuus
Kenan Malik
Monikulttuurisuus merkitsee vähintään kahta asiaa. Sitä, että eletään monikulttuurisessa yhteiskunnassa, ja sitä, että yhteiskunnan moninaisuutta mielitään hallinnoida monikulttuurisella politiikalla.
Mutta todellinen moninaisuus ei merkitse kuviteltua sivilisaatioiden yhteentörmäystä. Kun kulttuurit pyhitetään aidoiksi, yhtenäisiksi ja koskemattomiksi, niiltä kielletään mahdollisuus muuttua, kehittyä ja käydä keskustelua. Ennakkoluuloisen rasismin ja kulttuurien herkkähipiäisen kunnioittamisen tilalle Monikulttuurisuus tarjoaa elävää dialogia, jossa ongelmia puidaan avoimesti julkisessa tilassa.
Kenan Malik (s. 1960) on intialaissyntyinen britti, joka on viime vuosina kirjoittanut erityisesti rotukeskustelusta, moraaliajattelusta ja monikulttuurisuudesta. Tutkija Pasi Saukkonen on kirjoittanut teokseen jälkisanat, joissa hän tarkastelee Malikin teosta kriittisesti ja täydentää sitä kuvauksella suomalaisesta monikulttuurisuuspolitiikasta.
***
Moraalin suuntaa etsimässä
Etiikan maailmanhistoria
Kenan Malik
Moraalin suuntaa etsimässä on kattava eettisen ajattelun historia. Kenan Malik tarkastelee länsimaisen filosofian moraalipohdintojen ohella maailmanuskontoja ja luonnontieteen löytöjä. Historiallisesti ja maantieteellisesti lavean teoksen on sanottu yltävän Bertrand Russellin Länsimaisen filosofian historian tasolle.
Malik lähestyy moraaliajattelun historiaa kyselijänä, joka uskaltaa esitellä niin tarkastelemiensa näkökulmien vahvuudet kuin heikkoudetkin. Kriittinen lähestymistapa tarttuu myös lukijaan, jota Malik sysii kysymään, miettimään ja haastamaan.
***
Globalisaation paradoksi
Miksi globaalit markkinat, valtiot ja demokratia eivät sovi yhteen?
Dani Rodrik
Vapaat ja avoimet kansainväliset markkinat eivät olleetkaan kuninkaantie kohti onnellista huomista. Sen sijaan globalisaatio loi entistä ennakoimattomamman maailman, jossa yritykset, palkansaajat ja muut taloudelliset toimijat saivat huomata olevansa entistä kasvottomampien taloudellisten voimien rusikoitavina.
Harvardin yliopiston professori Dani Rodrik osoittaa, että liiallinen globalisaation voimaan luottamisen aika on ohi. Demokratia ja kansallinen itsemääräämisoikeus ajautuvat väistämättä ristiriitaan ylikansallisten taloudellisten voimien kanssa. Yksikään hallitus ei voi yhtä aikaa palvella sekä maailmantalouden vaateita että omaa kansaansa. Globalisaation paradoksi pyrkii hahmottelemaan kansainvälistä maailmaa, jossa demokratia ja talous eivät enää olisi ristiriidassa.
***
Ajatuspajoista innovaatio- kumppanuuksiin
Tapaus Filosofian Akatemia – Raportti uusimmasta valmennuskonsultoinnista ja julkisen järjenkäytön ohentuvasta kriittisyydestä
Hannele Huhtala, Sami Syrjämäki, Jarkko S. Tuusvuori
Ajatushautomot tuottavat tietoa vallankäyttäjille. Pääosin voittoa tavoittelemattomina ne havittelevat vaikutusmahtia. Samalla kun käsite think tank elää uutta elämäänsä myös yritysten innovointikeskuksissa, yhteiskunnalliseen ideakilpaan tulee mukaan seuraavan sukupolven kaupallisia toimijoita.
Maailmassa on 6 846 ajatuspajaa. Niiden asema muuttuu paraikaa talouden rakenteiden, sosiaalisten elämänmuotojen ja median murroksissa. Informaatio- ja verkostoyhteiskunnassa elämäntyylijournalismi, oma-apukirjallisuus ja iskulauseet muokkaavat yksilöiden ja yhteisöjen tahdonmuodostusta. Miten tilannetta tulkitsee korkealaatuiseen tiedonvälitykseen tottunut ja kriittis-luoviin ajattelutaitoihin kouliintunut kansalainen?
Raportti luotaa think tankien ja niihin vertautuvien uusmuotoisten vaikuttajaviestijöiden maailmaa. Tapausesimerkiksi otetaan nopeasti ajatusjohtajaksi noussut Filosofian Akatemia Oy. Sen puheet pannaan puntariin ja yhteistyöhankkeet koetteille. Tulokset vaativat keskustelua.
***
Uskontoteoria
Georges Bataille
"”Kuinka päästä pois ihmisyyden tilasta?""
Kirjastonhoitaja Georges Bataillella (1897–1962) on hätkähdyttävää sanottavaa isovarpaasta, Auringosta ja kaikenlaisesta siltä väliltä. Hänen ajattelunsa keskeinen moottori on kokemuksellinen: tietoisuus ilman ihmistä subjektina. Bataillelle erityisen merkittävää kokemusta on pyhän kokemus, joka on kiihkeydeltään kuin kauhua ja väkivaltaa.
Uskontoteoria perustuu kirjastonhoitajan säntillisyydellä omaksuttuun antropologiseen aineistoon, mutta tulkinnat ja päätelmät ovat jyrkän epätotunnaisia. Teos on yksi Bataillen ajattelun keskeisimmistä esityksistä: siihen tiivistyvät hänelle olennaiset teemat, kuten eläimyys, yleinen talous, tuhlaus ja väkivalta.
***
Rakkaus muuttaa kaiken
bell hooks
Kaikki tietävät, mitä rakkaus on. Vai tietävätkö sittenkään? bell hooksin mukaan vain harvaa asiaa ymmärretään niin huonosti kuin rakkautta, ja rakkauden pitäisi vielä olla kaikkein tärkeintä!
Meidän aikamme elämänvalmennus korostaa rakkauden vaativan työtä – tai ainakin itseapukirjojen pänttäämistä. hooks laittaa lukijansa lujemmille. Rakkaus muuttaa kaiken herättää rakastajissa halun miettiä ja käsittää rakastamisiaan. Auttavatko parisuhdeoppaat? Miten sukupuolirooliodotukset vaikeuttavat rakastamista? Mitä ja miten lapset oppivat rakkaudesta? Mitä tekemistä rakkaudella on oikeudenmukaisuuden kanssa?
***
Argumentit
Luonne ja käyttö
Stephen Toulmin
Stephen Toulminin (1922–2009) Argumentit. Luonne ja käyttö (1958) on retoriikan ja argumentaation tutkimuksen nykyklassikko. Omana aikanaan kirja otettiin varauksellisesti vastaan, mutta sittemmin se on osoittanut arvokkuutensa muun muassa filosofiassa, viestintätutkimuksessa ja jopa tietokoneohjelmoinnissa.
Toulmin kehottaa luopumaan ehdottomista malleista ja kohtuuttomista ihanteista. Argumentaatiota arvioitaessa on sen sijaan astuminen käytännön kiistoihin, perustelujen monimuotoisuuteen ja erilajisiin eripuriin. Teoreettinen tora hiukkasfysiikasta vaatii toisenlaista argumentaatiota kuin käytännön kina bussiaikatauluista. Argumentit ei yritä pakottaa yhteen teoreettiseen malliin vaan avautuu kielen ja päättelyn koko moni-ilmeisyydelle.
TULOSSA 2017
Tuukka Tomperi
Filosofianopetus ja pedagoginen filosofia
Filosofianopetus uusiksi? Filosofia kriittisen ajattelun ja demokratiakasvatuksen voimavarana.
Filosofian anti opetuksessa ja kasvatuksessa on herättänyt kasvavaa kiinnostusta 2000-luvulla. Suomessa filosofiaa on ehdotettu peruskoulunkin oppiaineeksi ja uusin lukion tuntijako tuplasi filosofian pakolliset kurssit kahteen. Eri puolilla maailmaa lasten ja nuorten pedagogisen filosofoinnin harrastus on vilkastunut niin perinteisissä kuin uusissa muodoissa.
Ajankohtainen tutkimus on ensimmäinen filosofian oppiainetta käsittelevä suomalainen väitöskirja. Samalla se silloittaa pedagogisen filosofoinnin ja lukio-opetuksen kuilua, joka on säilynyt varsin laveana. Luodessaan kokonaiskuvaa filosofiasta oppiaineena kirja johdattaa pohtimaan kriittisesti, mitä filosofianopetus oikeastaan on ja millaisista lähtökohdista se voisi toteuttaa suuret kasvatukselliset lupauksensa. Teos sisältää myös laajan katsauksen filosofian oppiaineen historiaan suomalaisessa lukiossa.
***
John Dewey:
Demokratia ja kasvatus
John Dewey (1859–1952) tunnetaan käytännön, kokemuksen ja kansanvallan ajattelijana. Hän siirsi filosofian ikuisuuskysymykset modernin yhteiskunnan näyttämölle. Deweyn kaikkia teoksia yhdistää hellittämätön pohdinta toimeliaisuudesta, elävien olentojen ja ympäristöjensä suhteesta. Yhdysvaltalaispragmatistin luomuksista suurelle yleisölle tunnetuin on ajatus tekemällä oppimisesta. Kirjassa Demokratia ja kasvatus Dewey puolustaa itsenäistä oppijaa, joka varttuu kansalaiseksi tasavertaisuutta ja aktiivisuutta tukevassa koulussa. Kasvatustieteilijät ja opettajat eivät ole koskaan unohtaneet Deweyn filosofiaa. Nyt siitä puhuvat kaikki muutkin. Tässä on Deweyn tuotannon kiistaton huipentuma.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20170410/19a8d027/attachment-0001.html>
Lisätietoja postituslistasta H-verkko