[H-verkko] Arvosteltavaksi: Otavan syksyn 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Syys 2 11:35:26 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X). Jos haluat arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com: ilmoita kirjan nimi ja kustantaja sekä oma postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen kirjan.


***


Otavan syksyn 2016 kirjoja



Mihail Zygar

Putinin sisäpiiri



Nyky-Venäjän lyhyt historia

Huikea kuvaus Vladimir Putinin lähipiiristä ja hänen 15-vuotisesta valtakaudestaan

Kuinka Venäjän uudistajasta tuli arvaamaton johtaja, jonka liikkeitä koko maailma pelkää.

Kirja perustuu laajoihin Putinin sisäpiiriläisten haastatteluihin ja vakuuttaviin taustatietoihin.

***

Kurt Nuotio

Everstiksi epäilty mies

Armoitetun tarinankertojan muistelmien kolmas osa vie 1970-luvun poliittisten taistelujen riivaamaan teatterimaailmaan



Aiemmissa osissa Karvainen rahastaja ja Liukastelija Kurt Nuotio kirjoitti itsensä lukijoiden sydämiin. 1970-luvulle tultaessa Kurre on nopeasti ottanut paikkansa teatterin ammattilaisten joukossa. Hänestä on tullut isä, mutta kotielämä ei vieläkään houkuta – Kurre on löytänyt kotinsa teatterista. 1970-luvun politisoituminen näkyy kuitenkin vahvasti teatteripiireissä, ja Kurrea painostetaan valitsemaan, kenen joukoissa hän seisoo. Vainoharhaisessa ajassa kukaan ei välty epäilyksiltä ja syytöksiltä, ja nuori isä ja ohjaaja joutuu pelkäämään omiensa vuoksi.

***

Matti Vainio

Onko kaikki farssia vain

Erik Tawaststjernan elämä



Mukaansatempaava elämäkerta suuresta persoonallisuudesta

Musiikintutkija, kriitikko, pianisti, professori ja ennen kaikkea Jean Sibeliuksen moniosaisen elämäkerran kirjoittaja Erik Tawaststjerna (1916-1993) oli poikkeusihminen, jonka uran alkuvaiheita sävyttivät muutokset. Matematiikka sai jäädä, kun pianonsoitto vei mukanaan. Sairasvuoteella syntynyt ajatus paneutua Sibeliukseen johti lopulta koko elämän täyttäneeksi projektiksi: pianistinura teki tilaa tutkimustyölle. Kaunopuheisilla kirjoituksillaan ja luennoillaan hän vangitsi suomalaisia musiikin taikapiiriin. Kirja on täynnä kulttuurihistoriaa, tuttuja julkisuudenhenkilöitä ja värikkäitä tarinoita Tawaststjernan työn täyttäneestä elämästä, jossa lomailulle ei ollut sijaa.

***

Antero Raevuori

Tuho taivaalta

Talvisodan pommitukset 1939-1940



Talvisodan päivät ja yöt, jolloin suomalaisia piinasi Stalinin ilmaterrori



Neuvostoliiton ilmavoimat pommittivat talvisodan aikana lähes kaikkia Suomen kaupunkeja ja useita kauppaloita. Noin tuhat siviiliä kuoli ja parituhatta haavoittui. Mitä tuolloin tapahtui?



Tuho taivaalta on ensimmäinen vahvoihin faktoihin perustuva talvisodan pommituksia käsittelevä teos. Kirja liikkuu koskettavasti suomalaisten kodeissa ja pommisuojissa sekä avaa näkymiä neuvostokoneiden ohjaamoihin ja maailmanpolitiikan kabinetteihin.



***

Antti Hietalahti

Talvisodan salainen strategia

Nikkelillä Saksan rinnalle



Uusi näkemys talvisodan taustoista



Miten Petsamon valtavat nikkelivarannot vaikuttivat talvisodan syttymiseen? Oliko Suomen jääminen 1939 Stalinin hampaisiin vain taktinen siirto Hitlerin suuressa shakkipelissä? Halusiko Hitler pakottaa Neuvostoliiton uhan avulla Suomen tekemään Saksalle suosiollisia päätöksiä?



Toimittaja Antti Hietalahti kyseenalaistaa käsityksen, jonka mukaan Suomi joutui talvisodassa suurvaltapolitiikan riepoteltavaksi tahtomattaan.



Saksan vahva kiinnostus Petsamon nikkeliä kohtaan jo 1920-luvulla ja 1930-luvun alussa osoittavat virheelliseksi vakiintuneen tulkinnan, että Saksan intressit Suomea ja erityisesti Petsamon nikkeliä kohtaan heräsivät vasta talvisodan jälkeen.

***

Kimmo Rentola

Stalin ja Suomen kohtalo

1939, 1944, 1948, 1950



Suomi Stalinin liipasimella. Miten Suomi pelastui kolme kertaa?

Suomen kohtalo Stalinin päätöksenteon näkökulmasta. Miksi Stalin ei jatkanut hyökkäystä 1940? Miksi diktaattori perääntyi pyrkimyksistään 1944? Miksi 1948 jäi toteutumattoman vallankaappauksen vuodeksi? Keskiössä ajankohtainen kysymys Suomesta ja Venäjästä.



Kimmo Rentola (s. 1953) on Helsingin yliopiston poliittisen historian professori. Rentola on erikoistunut kylmän sodan historiaan, Suomen ja Neuvostoliiton suhteisiin ja suomalaiseen kommunismiin. Hänen edellinen kirjansa Vallankumouksen aave voitti Vuoden tiedekirja -palkinnon vuonna 2007.

***

Olavi Lempinen

Rautaesiripun takana

Kaukopartiosta Vorkutan vankileirille



Jatkosodassa osasto Marttinan kaukopartiojoukoissa radistina palvellut inkerinsuomalainen kersantti Veikko Piiparinen pidätettiin kaksi ja puoli vuotta sodan päättymisen jälkeen, ja punainen Valpo luovutti hänet Neuvostoliittoon. Napapiirin pohjoispuolella Jäämeren tuntumassa sijainneessa Vorkutan hiilikaivoshelvetissä hän virolaistui vankitoveriensa seurassa. Stalinin kuoleman jälkeen Piiparista ei päästetty Suomeen vaan lähettiin Tallinnaan, jossa Suomen palauttamia loikkareita ja lännen lähettämiä agentteja oli teloitettu KGB:n vankityrmissä. Kirjassa kuvataan kaukopartioita ja sodanjälkeistä asekätkentää ja miinanraivausta sekä Neuvostoliiton vankileirejä ja armotonta elämää miehitetyssä Virossa.

***

Islamilainen kulttuuri

Parhaiden suomalaisten islamin tuntijoiden teos valottaa monipuolisesti islamin maailmaa menneisyydestä nykypäivään



Islamilainen maailma ulottuu kolmeen maanosaan. Vaikka kulttuurien kirjo on suuri, niissä on silti paljon yhteisiä piirteitä. Asiantuntijoiden kirja kertoo historiasta, islamilaisesta identiteetistä, kasvatuksesta, avioliitosta, yhteiskunnasta, maailmankuvasta, filosofiasta, musiikista ja muista taiteista, arkkitehtuurista, opillisesta sivistyksestä, kirjallisuudesta ja kielestä, lääketieteestä, tähtitieteestä, matematiikasta. Niin ikään tehdään selkoa muun muassa islamin oppisuunnista, uudistusliikkeistä sekä islamin piirteistä eri maanosissa.

Nyt päivitettynä laitoksena.

***

Maijastina Kahlos

Rooman viimeiset päivät



Totuus Rooman tuhosta. Miksi ja miten mahtava valtakunta mureni?



Väärät mielikuvat ovat edelleen voimissaan: milloin roomalaiset kaatoi moraalinen rappio, liiallinen kristillinen uskonkilvoittelu, vesijohdoista levinnyt lyijymyrkytys tai leväperäinen talouden pito.

FT, historioitsija ja latinisti Maijastina Kahlos avaa kansainvälisen, uuden tutkimuksen myötä täysin muuttuneen kuvan Rooman valtakunnan loppuvaiheista. Samalla hän pohtii monia kiinnostavia kysymyksiä, kuten oliko Rooma kuin nykyajan Venäjä? Vai oliko Rooman valtakunta, uskontojen, kielten ja kansallisuuksien kirjava tilkkutäkki, kuin nykyajan Yhdysvallat? Tai kaatoiko maahanmuutto Rooman valtakunnan?



***

Susanne Dahlgren

Teheranin kodeissa, Kairon kaduilla

Nuorten elämää islamin maissa



Millaiseen arkeen nuoret aikuiset ovat tottuneet islamilaisissa maissa? Kaivattua tietoa maista, joista lähdetään siirtolaisuuteen Eurooppaan.



Kirja vie kuuteen muslimimaahan, joissa suomalaiset antropologit ovat viettäneet pitkiä aikoja nuorten aikuisten parissa. Nuoret bilettävät, seurustelevat, harrastavat seksiä, osoittavat mieltään ja kokevat seksuaalista häirintää. Kirja porautuu tavallisten ihmisten elämään ja kuvaa haaveita ja vaikeuksia maissa, joissa islaminuskonto on vallitseva. Uskonto vaikuttaa vahvasti mutta ei kuitenkaan määrittele heidän koko elämäänsä.

***

Paavo Castrén

Homeros Troijan sota ja Odysseuksen harharetket

Tarujen kuuluisin sota ja sen loistava sankari heräävät eloon



Paavo Castrén nostaa antiikin tunnetuimmat tarut uuteen kukoistukseen. Länsimaisen kirjallisuuden kulmakivet Ilias ja Odysseia vievät lukijan keskelle antiikin jännittävää mytologiaa. Pääosissa hurjat sankarit ja Olympoksen viekkaat jumalat sekä heidän rakkaushuolensa, petolliset juonittelunsa ja ihmetekonsa.



Troijan sota saa tarkan kuvauksen alkuvaiheineen, sotavuosineen ja Troijan kaupungin tuhoineen. Odysseuksen harharetket on sen sijaan Odysseian tarkka suorasanainen käännös alkukielestä. Kirjan upea, antiikkisten esikuvien pohjalta tehty piirroskuvitus tuo eläväksi tarujen maailman. Teoksessa on myös kerronnalliset selitykset, jotka karttojen kera avaavat lukijalle elämää Homeroksen ajan antiikissa.



Mahtavan kirjasarjan jatko! Antiikin käsikirja ja Uusi Antiikin historia saavat kolmannen osan.

***

Jarkko Vesikansa

Laman taittaja

Raimo Sailas ja kolme talouskriisiä



Talouden etulinjassa – elämäkerta ”kaikkien leikkausten isästä”

Virkamieslegenda Raimo Sailas koki urallaan kolme talouskriisiä, jotka ravistelivat Suomea kuin sodat. Sailas oli elvyttämässä Suomea nousuun 1970-luvun lopun taantumasta ja taittamassa 1990-luvun alun lamaa leikkauksilla. Kun finanssikriisi romautti Suomen talouden 2009, Sailas kutsuttiin talkoisiin, mutta näivetystauti sai lopulta yliotteen.

Suurten ikäluokkien edustajana Sailas oli rakentamassa hyvinvointivaltiota – kunnes talouden katovuodet pakottivat hänet astumaan pelastuspartion johtoon. Talouden sotakirja pitää lukijan otteessaan.

Ministeri Raimo Sailas (s. 1945) jäi eläkkeelle valtiovarainministeriön valtiosihteerin tehtävästä keväällä 2013.

***

Bruce Springsteen

Born to Run



Tätä et tiennyt rock-legendasta. Bruce kertoo kaiken elämästään.



Springsteen kuvaa omaelämäkerrassaan kasvamistaan New Jerseyn Freeholdissa, missä hänen mielikuvitustaan ruokkivat ”runous, vaarat ja synkkyys”. Hän kuvailee elävästi periksiantamatonta tietään muusikoksi, varhaisia aikojaan baarien bändikuninkaana Asbury Parkissa ja E Street Bandin nousua maineeseen. Aseistariisuvalla avoimuudella hän kertoo myös ensimmäistä kertaa henkilökohtaisista kriiseistään, jotka inspiroivat häntä luomaan parhaat kappaleensa. Hän osoittaa lukijalle, miksi Born to Run -kappale paljastaa enemmän kuin olemme aiemmin tajunneet.



”Itsestään kirjoittaminen on vähän outoa puuhaa”, toteaa Springsteen, ”mutta tässä hankkeessa olen tehnyt yhden lupauksen: paljastan lukijalle mieleni.”



Uskomaton kertomus yhdestä aikamme suurimmasta tähdestä



***

Hannu Pelttari

Reilua urheilua

Carl-Olaf Homen



Urheilun diplomaatti kaipaa urheilujohtajilta uutta etiikkaa



Carl-Olaf Homén on kansainvälisen yleisurheilun johdossa korkeimmalle noussut suomalainen ja hän on tehnyt myös merkittävän työn talouselämässä päätyönään Teollisuusvakuutuksen toimitusjohtajuus. Koulun urheilukerhosta alkanut ura vei myöhemmin Suomen Urheiluliiton ja Olympiakomitean ja lopulta Euroopan yleisurheiluliiton puheenjohtajaksi. Viestikarnevaalien isän uran kohokohtia on myös yleisurheilun maailmanmestaruuskisojen järjestäminen Helsingissä 1983. Kipeisiin muistoihin kuuluu kaksi isoa dopingmylläkkää. Vaikka kansainvälisen yleisurheilun johtamiskulttuuri on ollut eettisessä alamäessä, Homén on säilyttänyt edelleen uskonsa urheiluun.

***

Marko Lempinen

Läpi helvetin

Marko Jantusen tarina



Kiekkolegenda Marko ”Jarna” Jantusen värikäs ja raju selviytymistarina



Jääkiekko pelasti lahtelaispojan huonoilta teiltä. Luisteluvirtuoosi loisti SM-liigassa TPS:ssä, KalPassa, Jokereissa ja Pelicansissa. Hän pääsi A-maajoukkueeseen, NHL:ään ja saavutti Ruotsissa 1990-luvulla kulttipelaajan aseman. Raikulielämä vei kuitenkin mennessään. Kun ura tyssäsi, viinan, huumeiden ja velkojen kierre paheni. Rikoksen polulle ajautunut Jarna menetti muutamassa vuodessa kaiken: perheensä, omaisuutensa, elämänhalun, terveyden. Kunnes havahtui ja hakeutui hoitoon.



Jantusta pidetään edelleen yhtenä Suomen kaikkien aikojen lahjakkaimmista kiekkoilijoista.

***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, joten jos et saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale Agricolan toimitukseen, jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista myös muussakin julkaisussa – muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös Agricolassa.



Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/ josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina sekä tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160902/b2d33334/attachment-0001.html>


Lisätietoja postituslistasta H-verkko