[H-verkko] Arvosteltavaksi: Gaudeamuksen kevään 2016 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Maalis 30 17:01:12 EEST 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko><https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko%3E>>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Gaudeamuksen kevään 2016 kirjoja

***
Talous ja moraali
Tekijä: Sari Kivistö (toim.); Sami Pihlström (toim.); Mikko Tolonen (toim.)

Oscar Wilde on sanonut, että ”ekonomisti on henkilö, joka tietää kaiken hinnoista mutta ei ymmärrä mitään arvoista”. Tulisiko talouskeskustelussa sivuuttaa ihminen ja laskea lisääntyvä köyhyys välttämättömäksi pahaksi, jolta ei vain voi välttyä, jos talouden halutaan kasvavan? Voiko yksilön menestys tuottaa myös yhteistä hyvää?

Talouden kysymykset vaikuttavat olennaisesti siihen, miten katsomme nyky-yhteiskuntaa. Moraali jää helposti niiden peittoon, ja joskus joudutaan jopa valitsemaan talouden ja moraalin välillä. Taloustieteen väitetään kuitenkin olevan jo itsessään moraalista. Se nojaa ymmärrykseen ihmisluonnosta, joka määrittää yhteiskuntaa ja samalla sitä, mikä nähdään oikeana ja vääränä.

Talous ja moraali on talous- ja yhteiskuntatieteilijöiden, filosofien ja teologien painava puheenvuoro talouden ja moraalin vaikeista kysymyksistä. Teoksessa pohditaan inhimillisen yrityselämän mahdollisuutta, talousrikollisuuden merkitystä ja köyhien asemaa kapitalistisessa yhteiskunnassa. Lisäksi tarkastellaan markkinoiden ja sääntelyn tasapainoa, suomalaisen uusliberalismin juuria ja valistusajan antia talousajattelulle. Kirjoittajina on tunnettuja talousvaikuttajia ja yhteiskunnallisia keskustelijoita, muun muassa Sixten Korkman, Juhana Vartiainen, Erkki Liikanen ja Björn Wahlroos.

Kirja toimii aikalaiskuvana talouden ja moraalin vuoropuhelusta. Se osoittaa vaihtoehtoisten yhteiskunnallisten puheenvuorojen ja kenties kokonaan uusien talouskäytäntöjen tarpeellisuuden.
***

Sandra Hagman
Seitsemän kummaa veljestä : kertomuksia suomalaisen homoseksuaalisuuden historiasta

”Siellä kertoi todistaja nähneensä sellaista, jota missään sanomalehdessä ei woi julkaista.” Suur-Savo 1907

Miesrakkaus, luonnoton sukupuoliyhteys ja itsesaastutus olivat peitenimiä, joilla kierrettiin ja kiellettiin homoseksuaalisuutta julkisessa puheessa 1900-luvun alussa. Samasukupuolinen ”haureus” oli Suomessa rikos vuodesta 1894 vuoteen 1971.

Seitsemän kummaa veljestä kertoo seitsemän suomalaisen miehen tarinan vuosikymmeniltä, jolloin miesten välistä rakkautta kummasteltiin, väisteltiin, pelättiin ja vihattiin. Miesten veljeys syntyy samasta himosta ja halusta, samasta rikosnimikkeestä ja vastakkainasettelusta suomalaisen yhteiskunnan kanssa. Lukija tutustuu esimerkiksi tuusniemeläiseen kansakoulunopettajaan Juhaniin, kotkalaiseen Tuomakseen luvattomine sunnuntai-illan iloineen, helsinkiläiseen kulttuurihenkilöön ja tuomarismieheen Aapoon sekä vääpeli-Timoon jatkosodassa.

Kirjan tarinat kulkevat 1800-luvun lopun maatalousyhteiskunnasta kansainvälistyvän Suomen 1970-luvulle. Ne pohjautuvat satojen tuomittujen miesten oikeustapauksiin, kirjeisiin sekä kunkin ajan tieteelliseen ja lehtikirjoitteluun.
***
Hanna Mattila (toim.)
Vähemmän lihaa : kohti kestävää ruokakulttuuria

Jos söisimme vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia, olisimme terveempiä. Myös lihantuotannon haitalliset vaikutukset ilmastoon ja ympäristöön myönnetään laajalti. Miksi tämä tietoisuus ei näy lihankulutuksessa?

Ruoka on vahva osa identiteettiä – olemme sitä mitä syömme. Maut, tuoksut, suutuntumat ja grillin tirinät luovat vahvoja mielikuvia. Lihansyöntiin liittyy paljon perinteitä, jotka ovat osa suomalaista ruokakulttuuria. Muutoksen avain piileekin kasvatuksessa, kulttuurissa ja yhteiskunnallisissa keinoissa monipuolistaa tarjolla olevia vaihtoehtoja.

Vähemmän lihaa on kannustava kirja kaikesta uudesta, jota lautasellemme on tarjolla. Se ei syyllistä ketään lihansyömisestä vaan kehottaa kokeilemaan myös vaihtoehtoisia proteiininlähteitä. Piileekö ratkaisu sienissä, levissä, hyönteisissä tai jopa keinolihassa? Voiko urheilija menestyä kasvisravinnolla? Ovatko kasvikset väistämättä kalliimpia kuin valtamerten yli rahdattu teollinen liha?
***
Kapitalismin lyhyt historia<http://gaudeamus.pikakirjakauppa.fi/tuote/j_rgen/kapitalismin_lyhyt_historia/9789524953863>
Jürgen Kocka; Timo Soukola (suom.)

Nykypäivän talouskeskustelu kietoutuu mielipiteitä jakavan kapitalismin ympärille: vuosisatojen saatossakin siitä on esitetty sekä kriittisiä että ihailevia näkemyksiä. Järjestelmän juuret juontavat ainakin 600-luvulle saakka. Siinä nivoutuvat yhteen henkilökohtainen omistusoikeus, markkinat, hinnat, pääoma ja kilpailu. Se on myös paisunut pääosin länsimaisesta globaaliksi sekä varhaisesta kauppiaskapitalismista koko taloutta ja yhteiskuntaa koskettavaksi ilmiöksi.

Kapitalismin lyhyt historia tarkastelee uusimman tutkimuksen avulla merkittäviä kehityskaaria, kuten rahoituksen ja teollisuuden kehitystä sekä politiikan ja talouden suhdetta. Teos maalaa kuvan kapitalismin muotoutumisesta ja juurtumisesta lopulta osaksi maailmanlaajuista talousjärjestelmää. Esille nousevat esimerkiksi Kiinan kauppaverkosto, keskiaikaiset pankit sekä kolonialismi ja teollistuminen. Kirjan päättää perusteellinen analyysi modernista kapitalismista ja sen jatkuvasta kriisiytymisestä – tekijän mukaan järjestelmälle ei tällä hetkellä ole vaihtoehtoa, mutta juuri tämä tekee kapitalismin kritiikistä tärkeää.

JÜRGEN KOCKA (s. 1941) on viime vuosikymmenten kansainvälisesti arvostetuimpia talous- ja sosiaalihistorian tutkijoita ja syventynyt erityisesti Saksan sekä Euroopan historiaan.

Suomentaja: Timo Soukola. Alkuteos: Geschichte des Kapitalismus (2013)
***
Kehityksen tutkimus : johdatus perusteisiin<http://gaudeamus.pikakirjakauppa.fi/tuote/juhani_koponen/kehityksen_tutkimus_johdatus_perusteisiin/9789524953870>
Juhani Koponen (toim.); Jari Lanki (toim.); Mariko Sato (toim.); Anna Kervinen (toim.)

Maailman jakautuminen vauraampaan pohjoiseen ja köyhempään etelään sekä tästä seuraava epätasa-arvo on keskeinen globaali ongelma ja samalla monen muun ongelman alkusyy.

Miksi maailman eri osien asukkailla on niin erilaiset elinolot ja -ehdot? Mistä juontuvat rikkaus ja köyhyys, erot taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa kehityksessä sekä kansainvälinen eriarvoisuus? Miten niihin voidaan vaikuttaa? Kehityksen tutkimus -teoksessa selvitetään muun muassa näitä kysymyksiä eri tieteenalojen keinoin.

Teoksessa käsitellään kehityksen tutkimuksen teoreettisia lähtökohtia, suuntauksia ja periaatteita sekä kehityksen eri selitysmalleja. Siinä pohditaan globaalin eriarvoisuuden syntyä ja kehitysmaiden asemaa maailmantaloudessa. Erikseen tarkastellaan väestökysymyksiä, kehitysmaiden maaseudun asukkaiden selviytymisstrategioita ja kaupungistumista, sukupuolen merkitystä sekä ympäristöä ja kestävää kehitystä.

Teos perustuu aiemmin nimellä Kehitysmaatutkimus julkaistuun kirjaan. Tässä kauttaaltaan päivitetyssä laitoksessa käsitellään aiempaa perusteellisemmin kehityspolitiikkaa, globaalihallintaa ja konfliktien ja kehityksen yhteenkietoutumista.

Kattava perusteos sopii perusoppikirjaksi kehitys- tai kehitysmaatutkimuksessa. Se toimii myös oivallisena käsikirjana kehitysmaista ja suurista globaaleista kysymyksistä kiinnostuneille.
***
Tutkija peilin edessä : refleksiivisyys ja etnografinen tieto
Jeremy Gould (toim.); Katja Uusihakala (toim.)

Miten tutkijan henkilökohtaiset piirteet  ikä, sukupuoli, uskonto, etnisyys, luokka-asema sekä kulttuurisesti opitut ajattelutavat vaikuttavat etnografisesta kenttätutkimuksesta muodostuvaan tietoon? Onko tutkijan mahdollista hallita näiden piirteiden vaikutusta? Miten muodostaa henkilökohtaisista havainnoista tieteellisiksi tutkimustuloksiksi kelpaavaa tietoa?

Tutkija peilin edessä luotaa ihmistieteiden peruskysymyksiä. Suomalaisten tutkijoiden tapaustutkimusten ja henkilökohtaisten kokemusten avulla kirja tarkastelee, miten tieto syntyy tutkijan ja tutkittavan välisessä vuorovaikutussuhteessa.

Kirjan etnografiset tapaustutkimukset kuljettavat lukijan poliittisten aktivistien Kairosta sisällissodasta toipuvaan Ugandaan ja edelleen Namibian entisten vapaustaistelijoiden pariin. Etelä-Afrikassa tarkastellaan valkoisten siirtolaisyhteisöjä, Kuubassa sukupuolta ja seksuaalisuutta ja Boliviassa poliittisen eliitin hyvän elämän politiikkaa. Suomi on tutkimuksen kenttänä venäläisyyden merkitysten analyysille. Tutkijat käyvät läpi kiperiäkin kohtaamisia sekä arkoja ja arkisia tilanteita ja tuntemuksia, joissa kirjoittajat joutuvat koettelemaan ymmärryksensä tai suvaitsevuutensa rajoja.
***
Talous ja yhteiskuntateoria 2 : modernin maailman talous<http://gaudeamus.pikakirjakauppa.fi/tuote/risto_heiskala/talous_ja_yhteiskuntateoria_2_modernin_maailman/9789524951678>
Risto Heiskala (toim.); Akseli Virtanen (toim.)


Talous ja yhteiskuntateoria on kolmiosainen esitys yhteiskuntateoreettisista ja -filosofisista tavoista käsitteellistää talous. Teossarja esittelee kattavasti talousteorioita antiikista nykyaikaan sekä taloudellisen ajattelun teemoja aikakausien ja kulttuurien vaihdellessa. Sarja tarjoaa perustiedot mm. taloudesta antiikin ja keskiajan ajattelussa, poliittisen taloustieteen klassikoista, sosiologian ja taloustieteen klassisista ja moderneista esityksistä sekä näiden kritiikistä. Tarkasteltavina ovat klassikot Adam Smithistä J. M. Keynesiin samoin kuin valtavirran talousajattelun kriitikot Foucault'sta Derridaan. Talous ja yhteiskuntateoria soveltuu useiden tieteenalojen harrastajien käsikirjaksi.

I Vanha maailma. 1700-1800-lukujen taitteen Britanniasta alkoi "suuri murros", jonka myötä vanhan maailman moraalis-poliittinen rakenne murtui. Teossarjan I osa käsittelee tuota murrosta edeltävää vanhan maailman taloutta sekä murrosta ennakoivia ja rakentavia ajattelutapoja.

II Modernin maailman talous käsittelee modernin maailman taloutta ja sen kritiikkiä, kun suuri murros oli ohitettu. Tällöin talous määrittyi jo omaksi todellisuudenalakseen, ja siitä oli tullut yhteiskunnan keskus. Paluuta ei enää ollut markkinoita marginaalisena ilmiönä pitäneeseen vanhaan maailmaan.

III Uusi murros etsii ja erittelee lähestymistapoja, jotka kykenisivät ymmärtämään tilannetta, jossa talous on alkanut levittäytyä modernien rajojensa ulkopuolelle. Näin siitä on jälleen tullut poliittista taloutta ilmaisun alkuperäisessä merkityksessä: taloutta yleisenä elämän hallintana ja organisointina.
***
Paula Arvas & Voitto Ruohonen: Alussa oli murha

Kuka murhasi ja kenet? Yli 150-vuotisen historiansa aikana rikoskirjallisuus on koukuttanut yhä uusia salapoliiseja haastamaan älykkyytensä ja ratkaisemaan arvoituksen ennen etsivää. Viime vuosikymmeninä dekkarista on tullut merkittävä kaunokirjallinen ja kulttuurinen ilmiö, joka ottaa kantaa myös yhteiskunnallisiin epäkohtiin.
Alussa oli murha tutkii rikoskirjallisuuden kehityskulkuja alun salapoliisi- ja arvoitusromaaneista nykyajan eko-, tekno- ja tieteistrillereihin. Mukana ovat tutut hahmot Sherlock Holmesista ja neiti Marplesta Harjunpäähän ja Harry Holeen. Nerokkaiden harrastelijasalapoliisien ja synkkien yksityisetsivien rinnalla rikoksia ratkaisevat niin kuolemansyyntutkijat, psykologit, toimittajat, hakkerit kuin ”tekniikan pojatkin”.
Teoksen punaisena lankana kulkee ajatus rikoskirjallisuuden jatkuvasta muutoksesta, kehityksestä ja sekoittumisesta omien alalajiensa kesken. Tämän päivän rikosromaanissa on samanaikaisesti tarjolla lukijan mielikuvitusta ja älyä kiihottavaa arvoituksellisuutta, poliisityön kuvausta, psykologisia elementtejä sekä suoraviivaista toimintaa parhaaseen trillerityyliin.

Kirjoittajat
Paula Arvas (FT) ja dosentti, päätoimittaja Voitto Ruohonen (FT) ovat laaja-alaisia erityisesti suomalaisen rikoskirjallisuuden asiantuntijoita. Arvas on väitellyt Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden oppiaineesta 1940-luvun suomalaisista salapoliisiromaaneista ja Ruohonen Joensuun yliopistossa Matti-Yrjänä Joensuun tuotannosta.
***
Maritta Törrönen, Kaija Hänninen, Päivi Jouttimäki, Tiina Lehto-Lundén, Petra Salovaara & Minna Veistilä (toim.): Vastavuoroinen sosiaalityö (4/2016)

Onko hyvyys idealismia? Voiko pahoinvointia poistaa? Sosiaalityön ytimeen kuuluu apua tarvitsevien ihmisten tukeminen. Sekä vapaaehtoisuuden että velvollisuuden varaan rakentuva vastavuoroisuus on yksinkertaisimmillaan antamista ja saamista mutta liittyy myös sosiaaliseen tukeen ja yhteisötoimintaan. Sosiaalityössä se ilmenee yhteisöllisenä ihmisten olemassaolon tunnustamisena ja asiakkaan mahdollisuudella tulla kuulluksi.

Sosiaalityöntekijöiden ja asiakkaiden suhteet ovat luonteeltaan virallisia kansalaisen ja yhteiskunnan kohtaamisia. Niissä voi kuitenkin havaita keskenään läheisille ihmisille tyypillistä, luottamukseen perustuvaa vastavuoroisuutta. Vastavuorottomuuden kokemukset taas korostuvat, jos osapuolet kokevat asioinnissa saamansa kohtelun epäreiluksi.

Vastavuoroinen sosiaalityö pohtii sosiaalityön yhteisöllistä ja yhteiskuntapoliittista luonnetta sekä herättää keskustelua yhteiskunnallisesta välittämisestä ja hyvän tekemisestä. Teos kattaa sosiaalityön koko kirjon ehkäisevästä lastensuojelusta päihdeongelmaisten ja mielenterveyskuntoutujien hoitoon sekä sosiaalityön johtamiseen.

Toimittajat

Maritta Törrönen (VTT) on sosiaalityön professori ja Kaija Hänninen (VTT) sosiaalityön yliopistonlehtori Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksella.
Päivi Jouttimäki (VTM), Tiina Lehto-Lundén (VTM) ja Petra Salovaara (YTM) ovat sosiaalityöntekijöitä.
Minna Veistilä (VTL) on sosiaalityöntekijä ja perheterapeutti, joka työskentelee Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa sosiaalialan yliopettajana.
***
Ilona Reiners, Anita Seppä & Jyri Vuorinen (toim.): Estetiikan klassikot II
Estetiikan klassikot II

Estetiikan klassikot II on laaja ja edustava valikoima modernin estetiikan tärkeimpiä kirjoituksia, joista osa julkaistaan suomeksi ensimmäistä kertaa. Teos esittelee monipuolisesti 1900-luvun länsimaista ajattelua taiteesta ja esteettisistä arvoista.

Viime vuosisadan suuret yhteiskunnalliset muutokset näkyvät myös estetiikassa. Monissa kirjoituksissa etsitäänkin estetiikan, etiikan ja politiikan rajapintoja tai käsitellään taiteen ja sen kokemisen erityispiirteitä teollistuneessa yhteiskunnassa. Lisäksi pohditaan esimerkiksi aistimellisen ja ruumiillisen tiedon luonnetta, maun sosiologiaa sekä taideteoksen muodon ja tulkinnan kysymyksiä.

Kirjoittajia ovat muiden muassa Georg Simmel, Henri Bergson, Walter Benjamin, Bertolt Brecht, Hans-Georg Gadamer, Sigmund Freud, José Ortega y Gasset, John Dewey, Susan Sontag, Pierre Bourdieu, Richard Shusterman, Martin Heidegger, Michel Foucault, Jacques Derrida, Jürgen Habermas, Gianni Vattimo, Maurice Merleau-Ponty, Julia Kristeva ja Alain Badiou. Suomennosten ohella teos sisältää asiantuntijoiden johdannot kuhunkin aihepiiriin.

Estetiikan klassikot II on jatkoa suositulle Estetiikan klassikot I -teokselle.

Toimittajat
Ilona Reiners (FT) on julkaissut lukuisia kirjoja, artikkeleita ja esseitä kriittisen teorian, estetiikan ja taiteiden tutkimuksen alalta.
Anita Seppä on estetiikan ja taidekasvatuksen dosentti ja työskentelee professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.
Jyri Vuorinen on estetiikan dosentti Helsingin yliopistossa.
***
Maria Joutsenvirta, Tuuli Hirvilammi, Marko Ulvila & Kristoffer Wilén:
Talous kasvun jälkeen

Aikamme suuret ongelmat kuten ilmastonmuutos, eriarvoisuuden lisääntyminen ja työelämän koveneminen ovat kehittyneet yhteiskunnissa, joissa kansantuotteen kasvu on ollut ykköstavoite. Nyt talouden vauhti on hiipunut, eikä paluuta vahvaan nousukauteen ole näköpiirissä. Puhe kasvun jälkeiseen aikakauteen siirtymisestä on lisääntynyt, mutta hyvinvoinnin järjestäminen tällaisessa taloudessa on vielä hahmottelematta.

Talous kasvun jälkeen kertoo, miten ja miksi kasvuajattelusta kannattaa siirtyä ekologisesti kestävään ja sosiaalisesti oikeudenmukaiseen talouteen. Kirja haastaa kasvuun perustuvan hyvinvointimallin ja tuo esiin laajan näkökulman talouteen sekä uusimpia ratkaisuehdotuksia aikamme ongelmiin, kuten työn järjestämiseen, rahajärjestelmän sääntelyyn ja energiantuotantoon. Nykyisistä ajattelutavoista vapautuminen on kirjoittajien mukaan paitsi mahdollista myös hyvinvointia edistävää.

Teos on hyödyllistä luettavaa niille, jotka ovat kiinnostuneita pohtimaan kestäviä ratkaisuja talouden ja yhteiskunnan järjestämiselle ja haluavat tutustua vallitsevien ajatusmallien vaihtoehtoihin. Se on toivoa luova tarina orastavasta kasvuttomasta taloudesta, joka on täynnä mahdollisuuksia nykyistä parempaan elämään.

Kirjoittajat
 Maria Joutsenvirta (KTT) on kestävän talouden tutkija Aalto-yliopiston Vastuullisen liiketoiminnan (Sustainability in Business, SUB) tutkimusryhmässä.
Tuuli Hirvilammi (VTT) on tutkijatohtori Jyväskylän yliopistossa.
Marko Ulvila (YTM) on tamperelainen tietokirjailija, asiantuntija ja aktivisti.
Kristoffer Wilén (KTM) on poliittisen ekologian ja sosio-ekologisen taloustieteen tutkija. Hän kuuluu Hankenin vastuullisen ja kestävän liiketoiminnan (CREME) tutkimusryhmään.
***
Quentin Meillassoux:
Äärellisyyden jälkeen

Äärellisyyden jälkeen on filosofisesti painava ja selkeä esitys siitä, miten nykyfilosofia voisi päästä irti sitkeästä vastakkainasettelusta humanistisiin tieteisiin pohjautuvan mannermaisen ja luonnontieteisiin nojaavan analyyttisen filosofian välillä. Teoksen päämääränä on antaa uusi mahdollisuus ajatella maailmaa sellaisena kuin se ihmisestä riippumatta on.

Meillassoux’n mukaan tämä onnistuu vain, jos tunnustamme, että maailmassa on ainoastaan yksi absoluuttinen välttämättömyys: kaikki olemassa olevat asiat, jopa luonnonlait, ovat pohjimmiltaan sattumanvaraisia. Mikä tahansa maailmassa oleva asia voisi olla myös olematta tai olla toisin kuin se nyt on.

Kirjoittaja
Quentin Meillassoux (s. 1967) on merkittävä ranskalainen filosofi, ja hänen teostaan Äärellisyyden jälkeen pidetään yleisesti yhtenä tärkeimmistä puheenvuoroista nykyisessä keskustelussa tieteen, filosofian ja humanististen oppialojen välisistä suhteista.
***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.

Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160330/42fd9f58/attachment-0001.html