[H-verkko] Arvosteltavaksi: Kirjoista kokoelmaksi. Kansansivistystä ja kansainvälisyyttä

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Helmi 3 13:53:02 EET 2016


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)

 Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com<https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko><https://lists.utu.fi/mailman/listinfo/h-verkko%3E>>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

Kirjoista kokoelmaksi. Kansansivistystä ja kansainvälisyyttä Turun kaupunginkirjastossa 1800-1900-luvuilla. Leila Koivunen; Janne Tunturi; Kaisa Hypén (toim.)

Turun kansankirjasto perustettiin vuonna 1863. Tavoitteena oli kirjaston sääntöjen mukaan "ilman maksoa valmistaa varattomille henkilöille, erinomattain työväestölle, tilaisuus hyödylliseen ja sivistävään lukemiseen." Noin kymmenen vuotta myöhemmin kaupunkiin perustettiin sivistyneistöä varten tieteellisluontoinen kaupunginkirjasto, jonka oli määrä korvata Helsinkiin siirtynyt yliopiston kirjasto. Näistä kahdesta muotoutui myöhemmin nykyinen Turun kaupunginkirjasto.

Jälkipolville on Turussa säilynyt merkittävä ja Suomen oloissa ainutlaatuinen, noin 30 000 niteen muodostama kokonaisuus. Suurin osa kokoelmaan sisältyvästä kirjallisuudesta on ilmestynyt 1600-1800-luvuilla ja 1900-luvun alussa.

Kokoelma heijastelee laajasti sekä kansallisia ja eurooppalaisia sivistyspyrkimyksiä että maakunnallisia tavoitteita. Lahjoituskokoelman sisältöjä ja vaiheita jäljittämällä voidaan osin jopa kirjoittaa uudestaan suomalaista kansainvälisyyden ja kansainvälistymisen historiaa sekä pohtia kirjastojen roolia suomalaisissa sivistyshankkeissa. Lahjoitukset kertovat monipuolisesti siitä, mitä turkulainen sivistyneistö luki ja kokosi kotikirjastoihinsa, millä tavoin ulkomailta saadut vaikutteet levisivät ja miten niitä omaksuttiin.

Kirjan kuvitus on Turun kaupunginkirjaston kuvakokoelmasta, osa kuvista on otettu erityisesti kirjaa varten. Kokoelman kirjoittajat ovat Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoissa työskenteleviä historioitsijoita ja tutkijoita, joilla on monipuolista ja syvällistä yleiseen sekä kirja-, kirjasto- ja kulttuurihistoriaan liittyvää asiantuntemusta.

***

HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.



Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: https://lists.utu.fi/pipermail/h-verkko/attachments/20160203/4241d0ff/attachment-0001.html