[H-verkko] Arvosteltavaksi: Espanjan sisällissodan kulttuurihistoriaa, musiikillista improvisaatiota

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Mon toukokuu 11 09:26:41 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.

***
NO PASARÁN! Espanjan sisällissodan kulttuurihistoriaa. Toim. Hanne Koivisto & Raimo Parikka
Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura
Vantaa 2015, 464 s.
 
Kokoelman artikkelit kertovat Espanjan sisällissodasta totaalisena sotana, josta tuli poikkeuksellisen väkivaltainen myös uhrilukujen valossa. Sodasta mediasotana, jota historiaan tallensivat niin valokuvaajat kuin elokuvantekijätkin. Sotaa lähestytään tasavaltalaisten puolelle asettuneiden kansainvälisten ja suomalaistenkin kirjailjoiden, taiteilijoiden ja lehtimiesten näkökulmasta. Heidän kirjoitustensa vuoksi Espanjan sisällisota tallentui länsimaiseen kollektiiviseen muistiin. Kokoelmassa avataan myös näkökulmia francolaisten puolelta, Italian mukaantulon perspektiivistä. Espanjan kansan uskonnollista sielunmaisemaa valaistaan artikkelissa, joka kertoo tasavaltalaisten tuhoamista pyhäinkuvista ja niiden rekonstruktiosta sodan jälkeen. Kyse ei olekaan pelkästään siitä, mitä Espanjassa sodan aikana tapahtui, vaan myös sodan muistosta.
 
****
Musiikillinen improvisaatio
Keskustelunavauksia soivan hetken kulttuureihin
Toim. Erkki Huovinen
 
Improvisointi yhdistää mitä moninaisimpia musiikin tekemisen tilanteita musiikin alkuopetuksesta taidemusiikin avantgardeen. Musiikillinen improvisaatio -kirja lähestyy reaaliaikaista luomista moniulotteisena, eri aikakausia ja kulttuurialueita koskettavana ilmiökenttänä ja inhimillisen kommunikaation peruselementtinä. Jazzin ja liturgisen urkumusiikin tapaisten tunnettujen improvisaatioperinteiden lisäksi teos nostaa esiin myös urbaania undergroundkulttuuria ja erilaisia perinnemusiikin ja -tanssin muotoja.
 
Musiikillinen improvisaatio on ensimmäinen suomenkielinen tutkimusantologia aihepiiristä. Se soveltuu yliopistolliseksi ja ammatilliseksi oppikirjaksi sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. Kirja johdattaa improvisaation tutkimukseen ja tarjoaa konkreettisia musiikillisten käytäntöjen analyyseja. Teos sisältää myös käyttöä helpottavan asiahakemiston.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.