[H-verkko] Arvosteltavaksi: Minervan kevään 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Ke Maalis 11 14:53:36 EET 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X)
Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
Minervan kevään 2015 kirjoja


Parfyymien salat
Historia, valmistusmenetelmät ja 100 tärkeintä tuoksua
Lorna McKay ja Josephine Fairley
 
Upeasti kuvitettu opaskirja parfyymien hurmaavaan maailmaan. Englantilaiset huippuasiantuntijat ovat koonneet yksiin kansiin kaiken, mitä hajuvesistä tulee tietää.
Oman parfyymin valinta on mitä henkilökohtaisin ja yksilöllisin prosessi. Miten löytää juuri se oma tuoksu satojen tarjolla olevien joukosta? Tämä kirja kertoo, mistä parfyymien tuoksut muodostuvat, esittelee eri ”tuoksuperheet” ja auttaa lukijaa tunnistamaan, mihin niistä itse kuuluu.
Teos selvittää alan terminologian, historian, parfyymeissa käytettävät kallisarvoiset raaka-aineet ja niiden alkuperän sekä tuoksujen suunnittelu- ja valmistusprosessit. Se tarjoaa myös runsaasti alan sisäpiiritietoa maailman johtavilta parfyyminvalmistajilta.
Kirja esittelee perusteellisesti 100 maailman tärkeintä parfyymiä, joiden joukosta löytyvät niin Chanel No. 5:n kaltaiset ajattomat tuoksut kuin sellaiset modernit klassikot kuin Calvin Kleinin ck one.
***
Koivu
Suomen kansallispuu
Seija A. Niemi
 
Koivu on olennainen osa suomalaisuutta. Se on ollut ikiaikainen lämmön lähde ja erilaisten kotitalousesineiden materiaali, mutta myös ehtymätön innoituksen lähde taidemaalareille, säveltäjille, kirjailijoille ja valokuvaajille. Suomen kansallispuuksi valittu rauduskoivu symboloi meille kotia ja isänmaata.
Seija A. Niemi on kirjoittanut kattavan tietoteoksen koivusta, kartoittaen kaikki ne aspektit, joilla koivu liittyy suomalaiseen luontoon, elämään ja kulttuuriin.
Kirja esittelee Suomessa kasvavien koivujen lajit ja kertoo puun historiasta siitä alkaen, kun se heti jääkauden jälkeen ilmestyi maisemaan.
Kirja kertoo ansiokkaasti myös koivun asemasta ihmisen arjessa ja juhlassa kautta aikojen. Koivun valkea, sileä ja kaunis puuaines on kovaa ja kestävää. Niinpä se on saanut palvella lukemattomien tarvekalujen raaka-aineena. Myös tuohi on taipunut suomalaisten käsissä moneen. Koivun eri osista saatiin lääkeainetta ja tuhkasta valmistettiin potaskaa tai keitettiin saippuaa. Kesäisin lehtevät koivut juhlistavat perinteisesti erilaisia tapahtumia.
Alvar Aallon legendaariset designhuonekalut avasivat kokonaan uuden luvun koivun käytölle huonekaluvalmistuksessa. Artekin Aalto-sarja on edelleen yksi arvostetuimmista sisustusbrändeistämme.
Koivun teollinen käyttö on saanut kirjassa oman osionsa. Teos tarkastelee myös koivun roolia suomalaisessa kansanperinteessä, muotoilussa ja arkkitehtuurissa.
***
Kieltolaki
Kielletyn viinan historia Suomessa
Jonna Pulkkinen
 
Kirja esittelee Suomessa olleita erilaisia alkoholirajoituksia kautta maan historian, keskittyen kuitenkin vuosien 1919–1932 kieltolakiin ja sen seurauksiin.
Juoppoutta ja viinanvalmistusta on pyritty suitsimaan Suomessa jo Ruotsin vallan ajoista alkaen. Aluksi rajoituksia yritettiin toteuttaa kirkkolailla, mutta 1700-luvulla paloviinan valmistusta ja sen käyttöä alettiin säädellä maallisella lailla.
Kesäkuun 1. päivä 1919 voimaan astunut kieltolaki määräsi, että alkoholipitoisten aineiden valmistus, maahantuonti, myynti, kuljetus ja varastointi sallittiin vain lääkinnällisiin, teknisiin tai tieteellisiin tarkoituksiin. Valtiolla oli yksinoikeus valmistaa, myydä tai maahantuoda alkoholia.
Kieltolaki- ja juopumusrikosten määrä räjähti kieltolain aikana käsiin. Rikoksiin eivät syyllistyneet vain Algot Niskan kaltaiset pirtukuninkaat, vaan kieltolakia rikkoivat käytännössä kaikki. Rikkomuksista kärähtivät myös poliisiviranomaiset, eikä maan poliittinen eliittikään lasiin sylkenyt.
Kieltolakia pyrittiin valvomaan luomalla ilmiantojärjestelmä. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että kieltolakietsivät saattoivat tehdä vaikkapa kotietsinnän nimettömän puhelinsoiton perusteella. Viranomaisten resurssit olivat kuitenkin koko kieltolain ajan riittämättömät.
Kieltolain julkinen arvostelu lisääntyi, ja yhä vaikuttavampien henkilöiden liityttyä arvostelijoiden rintamaan kieltolain aatteellinen pohja alkoi murentua. Suomen historian ensimmäinen neuvoa-antava kansanäänestys järjestettiin kieltolaista joulukuussa 1931. Yli 70 prosenttia äänesti lain kumoamisen puolesta.
Uusi väkijuomalaki hyväksyttiin tammikuussa 1932. Kuuluisana numerosarjana 543210 tunnetuksi tulleena päivämääränä eli 5. huhtikuuta 1932 kello 10 alkoholimyymälät avasivat asiakkaille jälleen ovensa.
***
Hitlerin uskottu, Rooseveltin avustaja
Ernst Hanfstaenglin uskomaton elämä
Peter Conradi
 
Uskomaton tarina miehestä, joka työskenteli läheisesti sekä Adolf Hitlerin että Franklin D. Rooseveltin kanssa. Ernst Hanfstaengl oli mukana luomassa natsismiksi kutsuttua hirviötä, mutta myös auttamassa liittoutuneita sen tuhoamisessa.
 
Churchillin perhetuttu ja Franklin D. Rooseveltin ystävä, Harvardissa koulutuksensa saanut Ernst Hanfstaengl tutustui Adolf Hitleriin vuonna 1922. Siitä alkoi yksi historian oudoimmista poliittisista urista.
Hanfstaenglista tuli pian Hitlerin taloudellinen ja henkinen tuki ja kansallissosialistisen puolueen lehdistöpäällikkö. Hän oli myös Hitlerin henkilökohtainen ”hovinarri”, joka viihdytti Führeriä pianonsoitollaan, silotti tämän tietä seurapiireihin ja kiillotti natsijohtajan julkisuuskuvaa maailman silmissä. Hanfstaengl auttoi Mein Kampf -kirjan rahoittamisessa ja hänen väitetään jopa keksineen Sieg heil -tervehdyksen.
Vuonna 1937 Hanfstaengl kuitenkin joutui Hitlerin epäsuosioon. Peläten henkensä puolesta hän pakeni Lontooseen. Kun toinen maailmansota syttyi, britit internoivat hänet vaarallisena natsirikollisena. Hanfstaengl onnistui saamaan sanan tilanteestaan ystävälleen Rooseveltille. Tämä oli nyt Yhdysvaltain presidentti ja sai taivuteltua Churchillin luovuttamaan Hanfstaenglin Yhdysvaltoihin.
Hanfstaengl näytteli ratkaisevaa roolia Rooseveltin huippusalaisessa projektissa, jonka tarkoitus oli levittää harhaanjohtavaa tietoa ja natsivastaista propagandaa. Hän työskenteli saksalaisen radioviestinnän tulkkina ja analyytikkona ja avusti tutkijoita natsijohtajien psykologisessa profiloinnissa. Hitlerin entisellä uskotulla oli antaa Valkoiselle talolle paljon arvokasta tietoa sadoista johtavista natseista sekä ennen kaikkea Hitleristä, niin tämän koulutuksesta, luonteesta, ruokavaliosta kuin sukupuolielämästäkin.
Aiemmin salaisiksi luokiteltuihin amerikkalaisiin ja saksalaisiin dokumentteihin ja Hanfstaenglin omiin kirjoituksiin sekä tämän sukulaisten haastatteluihin perustuva teos on trillerimäinen kertomus vastakkaisten lojaliteettien repimästä miehestä.
***
Hercule Poirot ja minä
David Suchet
 
Harva näyttelijä on herättänyt kirjallisen hahmon eloon samalla tavalla kuin mitä David Suchet on tehnyt Hercule Poirot’lle. Niiden 24 vuoden aikana, kun Suchet filmasi Agatha Christien rikostarinoita, hänestä tuli älykkään herrasmiesetsivän ruumiillistuma.
Kirjassaan David Suchet jakaa muistojaan tämän legendaarisen televisiosarjan vaiheista ja kertoo, mitä Poirot’n hahmo on vuosien mittaan hänelle merkinnyt.
Suchet kertoo, miten sai roolin Agatha Christien tyttären suosiollisella avustuksella ja miten hän päätti antaa maailmalle autenttisimman Poirot’n, mitä ikinä oli filmattu.
Teos vie mielenkiintoiselle matkalle maailman pisimpään jatkuneen televisioelokuvien sarjan kulissien taakse. Se vilisee anekdootteja niin tapahtumista ja kuvauspaikoista kuin sarjassa vuosien varrella vierailleista tähtinäyttelijöistäkin.
***
Eilen, tänään, huomenna
Omaelämäkerta
Sophia Loren
 
Italian lahja maailman elokuvataiteelle, Sophia Loren, täytti hiljan 80 vuotta. Juhlan kunniaksi julkaistiin hänen tunteentäyteiset muistelmansa. Sophia kertoo ainutlaatuisen elämäntarinansa, jossa on paljon onnea ja menestystä, mutta myös paljon surua ja draamaa.
Kirja alkaa siitä, kun pari päivää ennen joulua Sophia suurta perhejuhlaa valmistellessaan löytää vanhan laati-kon, jonka sisältö saa hänet muistojen valtaan.
Laatikosta löytyvät kiehtovat esineet kuljettavat meitä Sophian elämän läpi luku luvulta: nuorena naisena tehty piirros Carlo Pontista, lapsenlapsen tekemä muotokuva, muistiinpanoja Giorgio Armanista ja Napolista, Vit-torio Sican omistuskirjoituksella varustettu valokuva, Cary Grantin Sophialle lähettämä rakkauskirje…
Sophian elämään on mahtunut paljon kuuluisia ihmisiä, kuten Richard Burton, Marcello Mastroianni, John Wayne, Anthony Quinn, Peter Sellers jne.
Vähä vähältä piirtyy esiin elokuvataivaan ikonin koko elämä. Nainen, joka valkokankaalla valloitti koko maailman kauneudellaan ja karismallaan tekee sen nyt toistamiseen. Tällä kertaa avaamalla meille sydämensä, muistonsa ja ajatuksensa.
Heti, kun kirja syyskuussa 2014 ilmestyi, sen käännösoikeudet myytiin 12 maahan.
Muhkea 64-sivuinen kuvaliite sisältää runsaasti ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Mukana on myös aiemmin julkaisematon, Alberto Moravian tekemä haastattelu Sophia Lorenista.
***
Mitä mieltä Suomessa saa olla
Suvaitsevaisto vs. arvokonservatiivit
Timo Vihavainen, Marko Hamilo, Joonas Konstig (toim.)
 
Hätkähdyttävän ajankohtainen puheenvuoro arvomaailmojen yhteentörmäyksestä nyky-Suomessa.
Onko maamme poliittinen järjestelmä halvaantumassa moraalikysymyksiin keskittyneeseen ja tunteita herättävään vastakkainasetteluun samaan aikaan, kun olisi kyettävä tekemään vaikeita uudistuksia koko poliittisella kentällä?
Mistä arvokonservatismin nousussa todellisuudessa on kyse? Kirjoittajien mielestä arvoliberaaliksi itseään kutsuva sivistyneistö, "suvaitsevaisto", on luonut oman vastustajansa. Omaa oikeamielisyyttään peilatakseen suvaitsevaisto tarvitsee arvokonservatiiveja, mutta Suomessa ei ole aikoihin ollut sellaista äärioikeistoa tai uskonnollista konservatiiviryhmää, joka tekisi suvaitsevaiston tarpeelliseksi.
Perussuomalaisten maanvyörymän kaltainen vaalivoitto 2011 osoitti, ettei suvaitsevaiston strategia toimi. Mitä enemmän arvokonservatiiveja pyritään leimaamaan milloin rasisteiksi, milloin populisteiksi, sitä vahvemmaksi he näyttävät kasvavan.
George Orwellin mukaan tehokkainta vallankäyttöä on uudistaa kieltä niin, että vallitsevan yhteiskunnan arvostelu on käytännössä mahdotonta. Kirja pyrkii paljastamaan nämä silmänkääntötemput ja muistuttamaan, mistä esim. sellaisissa asioissa kuin populismi, rasismi tai ennakkoluuloisuus alkujaan oli kyse.
 
Kirjan ovat toimittaneet professori Timo Vihavainen, tiedetoimittaja Marko Hamilo ja kirjailija Joonas Konstig. Muut kirjoittajat ovat kirjailija Timo Hännikäinen, kauppapolitiikan ja kansainvälistymisen asiantuntija Heidi Marttila, matemaatikko Jukka Aakula ja sosiologi Erkki Lampén.
***
Muistolaattabongarin opas
Kävelyretkiä Helsingin historiaan
Pauli Jokinen
 
Muistolaattabongarin opas on erilainen ja jännittävä tapa tutustua Helsingin historiaan. Helsingissä on satoja kiinnostavia muistolaattoja. Kirjassa on 14 kävelyreittiä, joita seuraamalla pääsee tutustumaan eri kaupunginosien muistolaattoihin. Runsaasti kuvitettu kirja kertoo niiden tarinat.
Tiesitkö, missä talossa asuivat maanpaossa V. I. Lenin ja Bertold Brecht? Mistä lähetettiin Suomen ensimmäiset tv-lähetykset? Sisäministeri Ritavuoren tai Viron varapääministeri Jüri Vilmsin murhapaikat ovat saaneet muistolaattansa. Erottajalla oleva muistolaatta kertoo 51 ihmisen kuolleen pommituksessa. Suomen itsenäisyysjulistusta muistetaan laatalla Kluuvissa. Myös komisario Palmu on saanut oman laattansa, samoin lukuisat kirjailijat, kuten Tove Jansson ja Mauri Sariola. Pohjois-Haagassa jopa nakkikioskin pitäjää on muistettu laatalla.
***
Näin sen muistan
Mihail Gorbatšov
 
Ainutlaatuinen omaelämäkerta mieheltä, joka muutti maailmanpolitiikan kulun.
Valtiomies kertaa elämänvaiheitaan Kaukasuksen reunamilla vietetystä lapsuudesta aina vuosiin Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteerinä eli maapallon silloisen toisen suurvallan korkeimmalla paikalla.
Ennen kaikkea teos on kypsä ja rehellinen kuvaus elämäntyöstä, jonka tavoitteena oli Neuvostoliiton poliittisen ja taloudellisen järjestelmän uudistaminen.
Gorbatšovin uudistuspyrkimykset johtivat liennytykseen ja vaikuttivat ratkaisevasti kylmän sodan päättymiseen. Tämä toi hänelle Nobelin rauhanpalkinnon, mutta oli samalla alku Neuvostoliiton hajoamiselle.
Gorbatšov kertoo poliittisen uransa värikkäät vaiheet ja tapahtumat, jotka lopulta johtivat siihen, että Neuvostoliiton kommunistinen puolue menetti valta-asemansa. Samalla hän tulee myös kertoneeksi intiimin tarinan elämänmittaisesta rakkaudesta ja avioliitosta Raisa Maksimovna Gorbatšovan kanssa.
 
***
Soccernomics
Miksi Englanti häviää, miksi MM-kisat tekevät onnelliseksi ja muita jalkapalloilmiöitä
Simon Kuper ja Stefan Szymanski
 
Mikä on maailman jalkapallohulluin maa? Liioitellaanko päävalmentajan merkitystä joukkueen menestykselle? Miksi Englanti häviää, mutta Saksa ja Espanja voittavat? Entä miten MM-lopputurnaus vaikuttaa isäntämaan ja osallistujamaiden ihmisten onnellisuuteen? Jalkapallomaailmaa monipuolisesti tilastollisesta näkökulmasta lähestyvä Soccernomics vastaa muun muassa näihin kysymyksiin.
Vuonna 2009 julkaistu Soccernomicsin ensimmäinen laitos on ollut etulinjassa kaatamassa perusteettomia uskomuksia ja johtamassa tutkimuspohjaiseen tietoon perustuvaa jalkapallovallankumousta. Soccernomics ilmestyy nyt ensi kertaa suomeksi, päivitettynä ja laajennettuna.
Kirjan ensimmäinen osa käsittelee jalkapalloseuroja, niiden taloudellisen ja urheilullisen menestyksen kulmakiviä sekä jalkapallo-ottelujen tilastointia. Toinen osa pureutuu kannattajuuteen ja tutkii muun muassa, miten intohimoinen jalkapallon seuraaminen vaikuttaa elämänlaatuun. Kolmas osa käsittelee jalkapallomaita, isoja ja pieniä, nykypäivän ja tulevaisuuden menestyjiä – ja ennustaa Kiinalle, Japanille ja Yhdysvalloille tulevaisuutta jalkapallon huipulla.
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.
 
Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja- arvostelut/.