[H-verkko] Arvosteltavaksi: Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran syksyn 2015 kirjoja

Tapio Onnela tapio.onnela at utu.fi
Pe Elo 21 18:11:19 EEST 2015


Agricola - Suomen historiaverkko tarjoaa kirjoja arvosteltavaksi  Agricolan kirja-arvostelujulkaisuun (ISSN 1796-704X) Jos haluat saada kirjasta arvostelukappaleen, lähetä sähköpostia  osoitteeseen: <agricolan.arvostelut at gmail.com>, jossa ilmoitat kirjan  nimen ja kustantajan sekä postiosoitteesi (maaposti!). Tiedot toimitetaan kustantajalle, joka lähettää sinulle kirjan. Perustele lyhyesti miksi juuri sinä haluaisit arvostella kyseisen  kirjan.
***
***
Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin?

Osaako koira hävetä tekosiaan? Miksi rotat nauravat? Kuinka kauas ulottuu norsun muisti? Eläinten kognition eli mielen toiminnan tutkimus on edistynyt viime aikoina nopeasti. Tämä teos on eläinten ystävälle uusimman tiedon aitiopaikka. Se kertoo, millä eläimillä on kyky kokea tunteita, miksi yksinkertaisetkin otukset oppivat monimutkaisia asioita ja millaisia meille tuntemattomia aisteja eläimillä on.

Kirjan tosielämän tapaukset antavat käytännön vinkkejä muun muassa kissojen ja koirien käyttäytymisen ymmärtämiseen. Villieläinten elämästä selviää esimerkiksi, mitä karhut, korpit ja miekkavalaat pystyvät oivaltamaan ja miksi leikkiminen on luonnossa yleisempää kuin moni tietää. Kirjan yllättäjiä ovat myös oppivaiset kalat ja työvälineitä valmistavat papukaijat.

Millaista on olla eläin? antaa eläinten kokemusmaailmasta ajantasaisen kokonaiskuvan. Teos on kiehtovaa, kaunista ja tärkeää luettavaa jokaiselle.

Helena Telkänranta on eläinten käyttäytymisen ja kognition tutkija Helsingin yliopistosta. Hänet tunnetaan myös palkittuna tiedetoimittajana ja tietokirjailijana sekä eläintiedettä kehitysyhteistyöhön yhdistävän Elephant Experts -järjestönperustajana.

 ***

Mikko-Olavi Seppälä: Juureva Kosmopoliitti. Kulosaaren yhteiskoulun historia 1940–2015

Kulosaaren yhteiskoulu ryhtyi 1990-luvun alussa pioneerina täyttämään entistä monipuolisemman kieltenopetuksen tarvetta kansainvälisen painotuksen ja englanninkielisen aineenopetuksen keinoin. Pitkiin perinteisiin ja paikallisuuteen ankkuroituvan koulun rohkeat opetuskäytännöt ovat jatkuvasti kiinnostaneet kotimaisia ja kansainvälisiä delegaatioita ja tutkijaryhmiä.

Teos kuvaa yksityisen opinahjon kehityksen itäisen Helsingin ensimmäisestä suomenkielisestä oppikoulusta valtakunnan huippukouluksi, jonka oppilaaksi haetaan laajalta alueelta. Matkaan on mahtunut myös katkeraa taistelua olemassaolosta – taustalla pääkaupungin kasvu, oppilaspolvien dynamiikka sekä koulupolitiikan dramaattiset käänteet.

 ***

Heli Hottinen-Puukko: Suomen talvi. Päivästä päivään.

Talvella luonto lepää mutta muu aherrus jatkuu. Pitkään ja pimeään vuodenaikaan mahtuu arkea ja juhlaa. Suomen talvi kertoo kepeästi mutta asiantuntevasti jokaisesta talvipäivästä – joulukuun ensimmäisestä helmikuun viimeiseen.

Kirja luo katsauksen talven tapahtumiin ja tarjoaa vinkkejä ja reseptejä talvisiin juhlahetkiin. Se antaa tietoa luonnonilmiöistä, suomen kielen lumisanastosta, pikkulintujen ruokinnasta, talvikalastuksesta ja monista muista talviaskareista. Hyvä Tuomas ja paha Nuutti, härkäviikot ja laskiaisen pitkät pellavat saavat selityksensä, ja samalla myös paljastuu milloin talvenselkä taittuu.
Suomen talvi luo valoa pimeisiin iltoihin ja houkuttelee talven riemuihin.
Heli Hottinen-Puukko on vapaa kirjoittaja, toimittaja ja opettaja, joka on kiinnostunut kansanperinteesta, taiteesta ja designista, kasityo- ja ruokakulttuurista seka luonnon ilmioista ja puutarhanhoidosta.
***

Jukka Gronow ja Sergey Zhuravlev: Fashion Meets Socialism. Fashion industry in the Soviet Union after the Second World War

The Soviet Union was not renowned for its fashionable clothing. However, after the World War II the Soviet Government opened several parallel organizations of fashion design with fashion houses and ateliers all over the country. The post-war decades witnessed debates on destalinization, economic and social reforms and the increasing importance of the public opinion. The cold war and the peaceful competition between the two systems left their marks on clothes fashion too.

Fashion offers a good insight into Soviet economic planning. Using a great variety of historical sources the book analyzes the economic, social and cultural conditions of Soviet fashion which faced many problems but had also real achievements to show.

***
Marja-Leena  Sorjonen, Anu Rouhikoski ja Heini Lehtonen: Helsingissä puhuttavat suomet. Kielen indeksisyys ja sosiaaliset identiteetit

Kirja piirtää kuvaa siitä, miten 2000-luvun helsinkiläiset puhuvat ja miten helsinkiläispuheesta ja helsinkiläisyydestä puhutaan. Ääneen pääsevät monimurteiset ja monikieliset helsinkiläiset. Artikkelit valottavat niitä sosiaalisia prosesseja, joissa käsityksemme kielestä sekä paikallisista ja sosiaalisista identiteeteistä syntyvät, joissa niitä ylläpidetään ja joissa niitä muokataan. Teos nostaa helsinkiläispuheesta esiin puolia, joihin kielentutkimuksessa ei aikaisemmin ole tartuttu. Kirja on suunnattu kieli- ja sosiaalitieteistä kiinnostuneille, mutta se tarjoaa uusia näkökulmia kaikille, jotka ovat tekemisissä kieleen ja yhteiskuntaan liittyvien kysymysten kanssa.

 ***
Kaisa Koskinen ja Outi Paloposki: Sata kirjaa, tuhat suomennosta.  Kaunokirjallisuuden uudelleenkääntäminen

Uudelleenkääntäminen on vakiintunut osa kirjallisuusjärjestelmää, mutta sitä ei ole juuri tutkittu omana ilmiönään. Teos tarjoaa tietoa siitä, millaisesta toiminnasta uudelleenkääntämisessä on kyse ja millaisia reunaehtoja siihen liittyy. Suomennoksia kartoittava perusesitys auttaa suhteuttamaan eri kulttuuripiireissä tehtyjä tutkimuksia ja kytkee suomalaisen käännöstieteen osaksi kansainvälistä tieteellistä keskustelua. Erilaiset tapaustutkimukset tarjoavat samalla käytännön esimerkkejä uudelleenkäännöksiin soveltuvista tutkimusasetelmista. Kirja on suunnattu käännöstieteilijöille ja kirjallisuudentutkijoille, ja se soveltuu erinomaisesti myös oppikirjaksi.

***
 
Simo Häyrynen: Kulttuuripolitiikan liikkuvat rajat. Kulttuuri suomalaisessa yhteiskuntapolitiikassa

Kirja kuvaa syitä sille, miksi tilaus julkiselle kulttuuripolitiikalle on edelleen olemassa. Teoksessa kulttuuripolitiikkaa avataan kapeasta institutionaalisesta lokerosta kohti monisyisempää arvojen kamppailua ja hallinnan pyrkimystä. Kirjassa esitetyt kulttuuripoliittiset kysymykset kytkeytyvät ensisijaisesti suomalaiseen yhteiskuntaan, mutta ne eivät ole irrallaan muusta maailmasta. Teos on tarkoitettu oppikirjaksi humanistisille ja yhteiskuntatieteellisille kursseille, jotka käsittelevät kulttuurin sääntelyä ja kulttuurin poliittisia ulottuvuuksia. Kirja on samalla puheenvuoro uuden sektorirajat ylittävän kulttuuripoliittisen hahmotustavan puolesta.

 
***
Martti Häikiö: Hyöty ja tiede. Tampereen teknillisen yliopiston historia 1965-2015

Tampereen teknillisellä yliopistolla on jo 50 vuoden ajan ollut tärkeä merkitys Pirkanmaan, Suomen ja tieteen kehityksessä. Hervannassa sijaitsevalla yliopistokampuksella opiskelee nykyisin runsaat 10 000 perus- ja jatko-opiskelijaa ja siellä työskentelee lähes 2 000 eri alojen osaajaa. Hervantaan on sijoittunut myös valtion ja yksityisten merkittäviä tutkimuslaitoksia ja yrityksiä.

Tampereen teknillinen yliopisto on koko ajan erottunut muista yliopistoista dynaamisuutensa ja joustavuutensa ansiosta. Teoksessa nostetaan esiin useiden innovaatioiden ja tieteenalojen kehitysvaiheet sekä yliopiston suhteet yritysmaailmaan. Huomiota kiinnitetään tärkeimpiin käännekohtiin ja keskeisiin vaikuttajiin.

 
***
Vesa Vares: Vieroksutut kohtalotoverit.  Suomalaisten näkemyksiä itäisen Keski-Euroopan ja Balkanin kansoista maailmansotien välillä

Maailmansotien välillä Suomelle oli tarjolla viiteryhmä, johon oli samaistumisen mahdollisuuksia: keisarikuntien hajoamisen seurauksena syntynyt Väli-Eurooppa. Puolasta Albaniaan, Itävallasta Romaniaan ulottui alue, jossa oli monia Suomea muistuttavia piirteitä: sama kohtalo uhkaavan suurvallan naapurina, kokemus joutumisesta kansallisen sorron kohteeksi, samanlainen talonpoikainen yhteiskuntarakenne, samantapaisia turvallisuusintressejä itsenäisyyden luomiseksi. Teos kertoo, millä tavalla kiinnostus Väli-Eurooppaan heräsi, ketkä sitä tunsivat ja millaisia ideaalikuvia, kertomuksia, stereotypioita ja lopulta kauhukuvia luotiin eri kansallisuuksista itäisen Keski-Euroopan alueella.

***
 

Christina Bäcksbacka ja Sanna Tuulikangas: Satavuotisen toiminnan jälkiä. Taidesalonki 1915–2015

Taidesalonki on maamme vanhin yhä toiminnassa oleva taidegalleria. Leonard Bäcksbackan 100 vuotta sitten perustamassa galleriassa on esitelty aikalaistaiteilijoiden näyttelyitä, mutta myös käyty taide- ja antiikkikauppaa.

Kaksikielinen juhlajulkaisu esittelee Taidesalongin vaiheita, valikoituja taideteoksia sekä antiikkiesineitä ja -huonekaluja, jotka gallerian kautta ovat päätyneet keskeisiin julkisiin ja yksityisiin kokoelmiin. Teos esittelee myös Taidesalongissa esiintyneitä, maamme kuvataiteelle keskeisiä taiteilijoita, antiikkia ja gallerian puitteissa tapahtunutta tutkimusta. Taidesalongin noin 950 näyttelyä käsittävä näyttelyhistoria muodostaa tärkeän lähdemateriaalin tulevaisuutta varten.
***

Jukka Paarma: Arkkipiispantalo. Historia ja asukkaat.

Aurajoen rannalla Turussa sijaitseva arkkipiispantalo on kiinnostava sekä arkkitehtuurinsa että yhteiskunnallisen vaikuttavuutensa vuoksi. Uusrenessanssia edustava palatsi on samanaikaisesti kirkon edustustila, arkkipiispan virka-asunto ja hänen perheensä koti.

Teos esittelee monipuolisesti talon rakennusvaiheita, arkkitehtuuria, sisustusta ja taide-esineitä sekä luo katsauksen Turun piispantalojen varhaisempaan historiaan keskiajalta 1800-luvulle. Kirja kertoo talon isännän työstä evankelis-luterilaisen kirkon johdossa ja arkisesta elämästä piispantalossa vierailuineen, kokouksineen ja tapahtumineen. Kirjasta avautuu uudenlaisia näkökulmia Suomen kirkon arkkipiispojen historiaan. Teoksen kirjoittaja arkkipiispa emeritus Jukka Paarma asui arkkipiispantalossa 1998–2009.

***
Jaana Laine ja Joona Nikinmaa: Puukauppamuistoja. Suomalaisen puukaupan historiaa

Metsät ja metsäteollisuus ovat olleet Suomen vaurauden lähde. Sen äärellä on harvemmin pohdittu, miten puu on metsäteollisuuden haltuun päätynyt. Millainen on ollut metsänomistajan ja puunostajan kohtaaminen?

Teos selittää puukaupan tapahtumaketjun kulkua ja muutosta liikkuen yhtälailla yksittäisen myyjän metsäpalstalla kuin metsäyhtiöiden kartellipöydissä. Tekstissä kurkistetaan puukaupan julkisivun taakse.

Teoksen runkona on Puukauppamuistoja-tallennushankkeen muistitieto, jossa myyjät ja ostajat tilittävät elämänkirjavia kokemuksiaan puukaupan kiemuroissa. Muistitieto on upotettu osaksi metsätalouden historiaa.

VTT, MMM Jaana Laine ja VTM Joona Nikinmaa ovat talous- ja sosiaalihistorian tutkijoita Helsingin yliopistossa.

***
Tuomas Hovi: Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula

Mistä hyytävä kreivi Dracula vaelsi Transilvanian vuorille ja populaarikulttuurin suosikiksi? Mitä vampyyrit ovat ja mistä ne tulevat? Kuka oli Vlad Seivästäjä, Draculin ruhtinassuvun julma vesa, joka herätti 1400-luvulla niin suurta pelkoa, että hänestä kerrottiin kauhutarinoita ympäri Eurooppaa?

Vlad Seivästäjä ja vampyyrikreivi Dracula on välttämätöntä luettavaa jokaiselle vampyyrifanille. Se kertoo historialliseksi Draculaksi väitetyn Vlad Seivästäjän hurjat vaiheet sekä selittää, miten vampyyreista on tarinoitu Romanian kansanperinteessä. Romaanienkin aiheena Dracula on ollut suosittu jo ennen Bram Stokerin Dracula-klassikkoa, ja myös lukuisissa elokuvissa vampyyrikreivi on herättänyt kauhua. Miten kaikista näistä aineksista syntyy se oikea, ainutlaatuisen hirviömäinen kreivi Dracula?

Tuomas Hovi on folkloristi,joka on tutkinut Romanian Dracula-turismia ja perinteen yhdistämistä populaarikulttuuriin. Hän tuntee hyvin niin oikean kuin fiktiivisenkin Transilvanian.

***
Jari Sedergren ja Ilkka Kippola: Dokumentin utopiat. Suomalaisen dokumenttielokuvan historia 1944–1989

Teos on läpileikkaus elokuvallisen dokumenttikulttuurin viidestä vuosikymmenestä. Sodan jälkeen propagandasta vapautuneet kamerat loivat kuviksi ulkopoliittisen rinnakkaiselon ja sisäpolitiikan kuohut, jälleenrakennuksen ponnistukset ja sotakorvaukset. 1950-luvulla filmille kiinnittyivät kasvun ja hyvinvoinnin modernit utopiat. Perinteinen lyhytelokuva kuoli 1960-luvulla, ja tyhjiön täyttivät mm. television radikalisoituva ruutu ja kansainvälistyvä dokumenttikulttuuri. 1970-luvulla ammattimaisen dokumenttielokuvauksen käyttövoimaksi valjastettiin elokuvatuki, valtionpalkinnot ja festivaalijulkisuus. 1980-luvun dokumenttielokuvan ohjelmiin kuuluivat kokemuksen, muistin ja historiallisen ajan elementit. Dokumentin utopiat on suomalaisen dokumenttielokuvan perushistoria, joka sopii myös oppikirjaksi.

Elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jari Sedergren ja Ilkka Kippola työskentelevät tutkijoina Kansallisessa audiovisuaalisessa arkistossa. He ovat aiemmin julkaisseet teoksen Dokumentin ytimessä - Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 1904-1944 (SKS 2009).

***
Itha O’Neill: Sigurd Frosterus. Taide elämänasenteena.

Monipuolisesti lahjakkaan arkkitehdin, kriitikon, esseistin, taidehistorioitsijan ja taiteenkerääjän, Sigurd Frosteruksen (1876–1956), toiminta ulottui laajalti taiteen, arkkitehtuurin ja humanismin alueille. Hän oli yksi huomattavimpia uuden ranskalaisen maalaustaiteen ja rationalistisen eurooppalaisen arkkitehtuurin puolestapuhujia Suomessa.

Teos esittelee Frosteruksen jälki-impressionistista taidekokoelmaa, joka kuuluu aikansa merkittävimpiin modernin taiteen yksityiskokoelmiin Suomessa. Frosterus mukautti kokoelmansa sopimaan yhteen sisustuksen kanssa siten, että arkkitehtuuri, keramiikka, huonekalusuunnittelu ja kuvataide olivat keskinäisessä vuorovaikutuksessa. Taide elämänasenteena tarjoaa näkymän taiteelle pyhitetystä elämästä.

***
Kaarina Kilpiö,  Vesa Kurkela ja Heikki Uimonen: Koko kansan kasetti. C-kasetin käyttö ja kuuntelu Suomessa

C-kasetti muutti musiikin kulutus- ja tuotantokäytäntöjä kaikkialla maailmassa 1960- luvun lopulta alkaen. Helppokäyttöinen tallennusalusta muovasi musiikin käyttöä perinpohjaisesti, ja suomalaisten arkeen ilmestyivät kotiäänittäminen ja kokoelmakasetit. Kirjassa syvennytään tähän ”karvahattuformaattiin” aikalaisjulkaisujen, tilastojen ja aiempien musiikinkuuntelua koskevien tutkimustulosten avulla. Tärkeässä osassa ovat kasetinkäyttäjien omat muistot eri elämänvaiheissa. Kirja kertoo myös kasetin myötä syntyneistä kuuntelu- ja kulutustottumuksista ja siitä, kuinka ne ilmenevät nykyisessä mediankäytössä.

***
 
Timo Virtanen: "Jokainen nuotti pitää elää". Jean Sibeliuksen vuosikymmenet musiikissa

Teos tarjoaa katsauksen Jean Sibeliuksen pitkän elämän ja säveltäjänuran vuosikymmeniin ja antaa mahdollisuuden kurkistaa säveltäjän ”salaiseen puutarhaan”, hänen luomistyöhönsä. Kirja esittelee taustoja ja olosuhteita, joiden vaikutuksesta ja vallitessa Sibelius loi niin uutta taiteellista näkemystä ilmentäviä merkkiteoksiaan kuin jokapäiväisen elannon turvanneita ”voileipäkappaleitaankin”.

”Jokainen nuotti pitää elää” pohjautuu uusimpaan tutkimustyöhön, jota kirjoittajat ovat alkuperäisaineistojen ja -lähteiden parissa tehneet muun muassa historiantutkijoina, Sibeliuksen teosten kriittisen kokonaisedition toimittajina ja arkistoalan asiantuntijoina. Teos liittyy Sibelius-juhlavuoden suurnäyttelyyn, johon on koottu harvinaisia, julkisuudessa ennennäkemättömiä aineistoja Ainolan, Kansallisarkiston ja Kansallismuseon kokoelmista.

 ***
Outi Lauhakangas: Svengaa kuin hirvi. Sanontojen kootut selitykset

Svengaa kuin hirvi tarttuu suomalaisessa puheessa pilkahteleviin sanontoihin. Miten kaukana kiire on kantapäästä, missä on alakynsi, miksi hippulat vinkuvat ja paljonko on asevelihinta? Entä miten helppoa on heinänteko?

Sanontojen selitykset ja niihin liittyvät tarinat tuovat helpotusta kaikille kielemme erikoisuuksien kanssa pähkäileville. Enää ei tarvitse teeskennellä tietävänsä, mitä jokin tutulta kuulostava sananparsi tai uudisilmaisu merkitsee, sillä tässä teoksessa näytetään närhen munat, vaaditaan vaihtamaan levyä, lähdetään liikenteeseen ja lyödään ällikällä.

Sanotaan, että vierivä kivi ei sammaloidu, mutta parhaiden selitysten äärelle kannattaa pysähtyä. Pienistä tarinoista syntyy retkiä suomalaisten sananlaskujen klassikoihin ja inhimillisen elämän perusteemoihin.

Outi Lauhakangas on tietokirjailija ja tutkija, jonka erityisalaa ovat sananlaskut. Hän on kirjoittanut muun muassa teoksen Parempi pyy – Sananparsiopas (SKS 2013).

 
***
Seppo Knuuttila, Pekka Hakamies ja Elina Lampela (toim.): Huumorin skaalat. Esitys, tyyli, tarkoitus

Huumoria voi lyhyesti luonnehtia asenteeksi koomiseen ja koomista vastaavasti huumorin tekniikaksi. Odotuksen mukaisen ja odotuksen vastaisen yhdistelmä saa ajatuksemme tolaltaan. Monet ristiriitaiset elementit ovat samanaikaisesti mukana huumorin ja koomisen ilmaisullisissa yhdistelmissä.

Kalevalaseuran vuosikirja esittelee kulttuurin- ja perinteentutkimuksen tulkintoja huumorin sisällöistä, rajoista sekä merkitysten ja tarkoitusten ulottuvuuksista. Teos pyrkii ajantasaiseen kartoitukseen siitä, mitä huumorilla ja koomisilla esityksillä voidaan viestiä, mitä niiden piiriin kuuluu ja mitä ei, miten niiden vapautta vartioidaan ja koetellaan.

 ***

Juha Valste: Neandertalinihminen. Kadonnut lajitoveri

Keitä olivat neandertalinihmiset, nykyihmisen sukupuuttoon kuolleet lajitoverit? Uusi tutkimus on raottanut salaperäisyyden verhoa ja romuttanut vanhoja käsityksiä. Neandertalilaiset eivät olleet alkeellisia luolaihmisiä, vaan heillä oli kulttuuri, joka vaihteli asuinseudun mukaan. He kommunikoivat kielen avulla ja koristivat itsensä väriainein ja koruin. Siinä missä Afrikasta tulleet nykyihmiset olivat tummaihoisia, Lähi-idässä ja Euroopassa asustaneet neandertalilaiset olivat vaaleita, osa punatukkaisia ja vihreäsilmäisiä.

Uudet tiedot eivät ole pelkkää historiaa. Koska neandertalilaiset risteytyivät nykyihmisen kanssa, jokaisella meistä on geeneissämme muutama prosentti heidän dna:taan. Tämä ei ole sattumaa: neandertalilaisilta saadut geenit paransivat esivanhempiemme vastustuskykyä ja D-vitamiinin tuotantoa.

Neandertalinihminen kertoo, mitä tällä hetkellä tiedämme ihmisen evoluutiosta puolen miljoonan vuoden aikana. Kirja on kiehtova tietopaketti muinaisista sukulaisista, joiden perimää yhä kannamme.

Biologi Juha Valste on tunnettu tietokirjailija, suosittu luennoitsija ja tiedetoimittaja, joka on erikoistunut ihmisen evoluutioon. Hän on kirjoittanut aiemmin aiheesta teoksen Ihmis lajin synty (SKS 2012).

 
***
Reijo Pajamo: Laulun tenhoisa taika. Suomen kuorolaulun historia

Nykymuotoisen kuorolaulun juuret ovat Helsingissä ylioppilaiden kuorotoiminnassa, jonka säveltäjä Fredrik Pacius käynnisti 1800-luvulla. Kuorolaulu on aina ollut tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja merkittävä henkinen voimavara myös vaikeina aikoina.

Laulun tenhoisa taika on ensimmäinen kokonaisesitys maamme kuorolaulun vaiheista ja kuorotoiminnan monipuolisuudesta. Teoksen ensimmäisessä osassa tarkastellaan legendaaristen kuoronjohtajien aikakausia, jotka kertovat kuorolaulun kehityksestä uskonpuhdistusajalta nykypäivään. Toinen osa esittelee kuorolauluharrastusta eri maakunnissa. Teos tutustuttaa lukijan kaikkiaan noin 200 suomalaiseen kuoroon ja esittelee samalla kuoroliittojen toimintaa.

***
Martti Häikiö: Tiedon metropoli. Tutkimuksen, opetuksen ja tiedonvälityksen käännekohtia ja vaikuttajia Helsingin historiassa 1945–2010

Tiedon metropoli antaa laajan kokonaiskuvan tietokulttuurin kehityksestä Helsingissä eri alojen käännekohtien ja keskeisten vaikuttajien näkökulmasta. Toimijoina ja kuvauksen kohteena ovat kymmenet helsinkiläiset koulut ja oppilaitokset, tiedotusvälineet ja tutkimuslaitokset, kirjastot ja museot, kirjakaupat ja kustantajat.

Martti Häikiö tarjoaa teoksessaan persoonallisen tulkinnan poliittisen säätelyn vaikutuksista ja arvojen murroksista ja toisaalta tieteen ja teknologian läpimurroista. Yhtenä teemana tiedon historiassa on kunnallisten rajojen hämärtyminen muun muassa tiiviin alueyhteistyön myötä.

 
***
Synnöve Malmström: The Donor's Works. Old Art in the Collections of the Amos Anderson Art Museum

The Amos Anderson Art Museum has a small collection of old art that was mostly owned privately by the donor, Amos Anderson (1878–1961), who was a Finnish newspaper and publishing magnate and a friend of art and culture. Mainly consisting of religious art, it was dear to Anderson and the works were mounted on the walls of his home, which was opened as an art museum in 1965.

This collection of old art was long regarded as being of modest value and mostly consisting of copies of original works. Recent studies of the collection have revealed, however, that there are also authentic works among the copies. The Donor’s Works presents the most interesting pieces and discusses attributions of works, problematic motifs, and the surprising results of technical investigations of the artworks.

***

Ulla-Maija Forsberg, Magdolna Kovács ja Ottilia Kovács: Suomi-unkari-sanakirja

Yli 41 500 hakusanan Suomi-unkari-sanakirja perustuu keskeiseen suomalaiseen sanastoon, johon on lisätty Unkarin kulttuuriin ja yhteiskuntaan sekä maidemme välisiin kulttuurisuhteisiin liittyvää erikoissanastoa. Sanakirja sisältää runsaasti hakusanoja valottavia käyttöesimerkkejä, luettelot arkielämässä esiintyvistä tärkeimmistä lyhenteistä ja maantieteellisistä nimistä. Kirjassa on myös yleisimpien suomalaisten etunimien luettelo ja suomenkielisten hakusanojen taivutusindeksit ja -taulukot, jotka palvelevat erityisesti unkarinkielisiä käyttäjiä. Sanakirja on suunniteltu suomea tai unkaria opiskelevien avuksi sekä Suomi-Unkari -suhteiden vaalimisessa toimivien ammattilaisten työvälineeksi. 
***
HUOMIO! Uusia arvostelukappaleita toimitetaan vain niille jotka ovat  vanhat arvostelunsa kirjoittaneet. Kirjoista on kova kysyntä, jos et  saa arvosteluasi kirjoitettua lähetä saamasi arvostelukappale  Agricolan toimitukseen jotta sitä voitaisiin tarjota uudelleen  arvosteltavaksi. Kirja-arvostelun voi julkaista lisäksi muussakin  julkaisussa ja muualla julkaistun arvostelun voi julkaista myös  Agricolassa.   Liitä valmis arvostelusi suoraan sitä varten tehtyyn lomakkeeseen  Agricolan sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/  josta se lähetetään ensin Agricolan toimittajalle, joka tarkistaa ja  julkaisee arvostelun. Arvostelu lähtee sen jälkeen H-verkko ja Kultut- listan tilaajille sähköpostina. Arvostelu tallentuu "Agricolan kirja- arvostelut" julkaisun sivulle: http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-
arvostelut/.